Hej och välkommen till en ny sida om Fotografi. Fotografi är för det mesta utomhustagningar , fotografi på gatan, gatufotografering, streetfoto och situationer som händer när man rör sig på gator och torg och där människor är en del i bilden eller ej. Bland dessa gatubilder brukar det bli mer av miljöskildring eller ögonblicksfoto eller personporträtt beroende hur långt ifrån eller nära man nalkas huvudmotivet.  För naturligtvis gör jag  de flesta fotografierna i Göteborg med omnejd eller stöter på de fantastiska situationerna om motiven finns där våra vägar möts. Såklart behövs turen (att va på rätt plats vid rätt tid) och ingivelsen  ( förmåga att se lite i förväg vad som kan hända) som främsta vapen, förutom kameran förstås som måste skötas med omsorg och rätta knycken . Att Fotografera är mer som ett kall eller som en nörd om man vill , och andra sidan ligger det så mycket erfarenhet i bagaget att fotograferingen bara laddas om och om igen. Samtidigt kan fotograferingen ibland  kännas klart motvilligt att göra, att inte va eller ha den rätta känslan när man ska till att fotografera.  Lusten att fotografera kan va som förbytt från dag till dag från minut till minut.  Jag försöker spela Allan ibland,  ( ett utryck för självbehärskning ) som enträget och viljestarkt försöker finna frukbar mark där den makalösa bilden alltjämnt står i fokus? Är långtifrån en självklarhet trots att hur många gånger har jag inte stått inför samma benägenhet av att fotografera?  Många gånger är man inte vatten värd som plåtar och plåtar och det blir bara en massa skit.  Många bilder finns dock fortfarande att upptäcka därför ger jag mig inte i första taget, fast jag kanske skulle sluta tvärt att fotografera dåliga dagar. Men som i ett under får man morskat upp sig och säger till sig själv nu får du väl ändå ta och skärpa dig, hur svårt kan det va att dra bladet från munnen och ge sig hän att fotografera. Det blir att kämpa på  genom att va min egen arbetsgivare som ju är en slavdrivare som ständigt ger mig nästintill riktigt svåra uppdrag hela tiden att skildra och upptäcka världen och klargöra det Göteborgska samhället som det är. Att Fotografera är att inte försköna mer än nöden kräver och ta konsekvensen av mitt handlande i alla väder. Ingen svår balansgång kan tyckas men verkligheten är inte alltid lätt att hanskas med ? Och ofta är det små marginaler, detaljer,  som gör bilden till en bild och som jag behärskar att läsa av. Ska man va ärlig är det riktigt svårt många gånger att va klartänkt i stundens hetta, bilder kommer oftast till först när bilden transformenteras (kopieras i Mörkrummet ) även om det sker i datorprgrammets lugna vrå. Där finns den stillhet att komma underfiund med bildernas rätta indentitet. Och om man kommit att nalkas bildens mysterium.  Att ha gott självförtroende är en förutsättning för att våga och att våga är till hälften vunnit om några bilder överhuvudet taget ska få se dagens ljus. Det viktiga är att man är skärpt vid tagningsögonblicket , när man står där med kameran i hand och när det sista görs i mörkrummet med att leverera fram Bilden med stort B. Bilder är ibland ordfattiga och ibland så bubblar det med ord och rycker ocg drar i det visuella tecknen som formar bilden. Stora och små guldkorn av bilder som berikar oss med en förmågan att se . Plan A är att jobba vidare med projektet Fotografering och söka vidare i ett bildspråk ; det visuella språket som gör en taggad att söka nya vägar och ge sig själv anledning till att kämpa på ett tag till i bildernas underbara värld. Bilder som man kan göra med hjälp av en kamera och lite trolleri.

Göteborg 4 Januari  2021

 

Kenneth Rundberg