Nu – Now

En dag som alla andra i vårt kära Göteborg. Kanske inte den bästa dagen vädermässigt, för det ville inte riktigt sluta att regna. Idag var det en stor dag nämligen Fredag, dagen då 10000 tals människor skulle gå man ur huse för att va med på klimatdemonstrationen på Gustav Adolfs Torg.

En vanlig dag och trafiken flyter på på älven.

Som sagt det regnade

Och fortsatte så

 

Demonstrationen gjorde att det blev lite kaos i Lokaltrafiken med framförallt bussar och spårvagnar

 

Regnet fortsatte

 

Regnet avtog något

 

Men så fortsatte regnet igen

Måttligt regn

måttligt regn

 

 

 

Regn tillfälligt upphört

 

Regnskydd

 

 

Regn

 

 

Regn

 

 

På fredagen den 27 september var det så dags för ännu en Klimatdemonstration. Och nu verkar det ta fart och bränna till lite mer än det tidigare gjort. Kanske Gretas tal satte eld i rumpan på politiker och beslutsfattare. Åtminstone verkar det ta fart på engagemanget bland vanligt folk.

 

 

Allt är inte nattsvart i den här staden Göteborg. Det är väl därför man bor kvar och älskar att strosa runt och upptäcka staden från många olika sidor. Här möts gammalt och nytt den granna Folkvagnen som va så populär en gång i tiden och i förgrunden de hetsiga elsparkcyklarnas styrenhet. Dessa två element som nu lever i samma tidsålder och får samsas eller konkurrera om stadsrummens skrymslen och stråk. Det är förvisso sällan man ser en så fin bubbla som Folkvagnen medans elsparkcykeln verkar finnas nästan överallt, sällan ser man dessa små snabba elcyklar så prydligt uppställda.

 

 

 

Just nu pågår stora ombyggnadsplaner i Göteborg. Det har redan hållit på en längre tid och ingen vet slutet på hur länge till arbetet ska hålla på. Det blir väl ett heltidssysselsättning som håller på hur länge som heeeeeeeeeeeelllllst. Fram till 2021 när Göteborg firar 400 års fest så ska den nya bron va klar och den gamla Götaälvbron ska inte va kvar. Fast säkrast är att den nya håller vad den lovar innan den gamla går i graven. Västlänken har väl planer på att va färdig 2026 men har redan stött på patrull med vanskliga utgrävningar under jord som kanske inte håller vad den lovar. Allt verkar va ett storslaget experiment  –  byggnadsprojekt av sällan skådat slag.

 

Idag var det 21:a  September Plocka Skräpdagen i Sverige och på väldigt många platser runt om i landet bla i Göteborg. Nu är det lätt att tro att ingen kastar skräp här men då har man grymt fel. För även en Göteborgare kan va skamligt dålig på att tänka på närmiljön och låta sitt skräp hamna på marken lite här och var. Så frivilliga plockare gjorde idag en insats för miljön i och omkring Göteborg. Och det var ju bra det.

 

 

 

 

September bjuder på ömsom blåst, regn och solsken för det är ju väder. På bild hittar jag en ålekråka svart och mustig som slår upp sina vingar. Skarv som fågeln också heter är en utomordentlig god fiskfångare. Om det blev någon fångst på älven kan man dock undra för den stora i förgrunden förefaller allt för stor för att svälja. Den så kallade segelfisken.

 

 

Tänk vad tiden går. Idag fredag den 13 :e hade jag tänkt att göra en utflykt till Kosteröarna för att fånga en ” Solkatt ” det är så att mina figurer brukar få ett namn. Men det ville sig inte och jag kom helt enkelt inte iväg till mitt uppdrag. Hälsan spökade eller vad man ska kalla det hela och för att inte gå för djupt i fåran är det ju också en privat angelägenhet som kanske inte ska dryftas på denna sida. Solkatten får vänta på sig och göras ”Fotograferas ” en annan dag. Istället får jag bjuda på en talande Rauk som gjordes för ett år sedan drygt. Man kan inte alltid ha med bilder som är tagna just nu i stunden. Alltså nu för ett år sedan.

 

 

 

Sommaren dröjer sig kvar en liten stund till. Dalslands kanal bjuder på äventyr i stilla tystnad och nästan bara vattnet som skvalar vid slussning. Har man inte slussat tidigare är det väl värt ett försök inom det livslånga livet.

 

 

 

 

 

Helgen bjöd på solsken och sång. Många tog sin tillflykt till Stora Amundön i Göteborg.

 

 

 

Fredagar för Framtiden – Fridays for Future – Fortsätter naturligtvis att påverka och ska så göra – will hopefully contine – den 20 augusti kan man väl därför fira ettårsdagen för detta nödvändiga engagemang – för att rädda livet på människor i framtiden – från fullständig klimat tragedi

Bild : Fruktstund – Glad gubbe

 

 

Sommarkatten här på bild, kråmar sig och gör sig till. Katten kommer gärna fram och hälsar dig välkommen. Kanske har den fått i sig en och annan firre och är mätt för dagen. Eller också putar den glädjefullt ut magen och känner vällust för mänsklig kontakt minst 100 gånger om dagen.

 

 

Visst händer det mycket även när man är ledig och och tar saker och ting med ro. Sommaren är en tid för eftertanke om man är på rätt väg genom det slingriga livet. Om inte så får man ta en annan väg och konsulterar med pannloben om tillbörlig inriktning borde va på annat sätt. Oftast brukar det ge sig till slut. En dag på sommaren fick jag se en Sten- Säl mitt på torra land, fast visst syntes vattnet där nere, ett fasligt sjå förstås att få kravlat sig ned till vattnet igen.

 

 

 

 

Det är ju sommar så man får ha det lite kul emellanåt.

It is summer so you have to have som fun from time to time.

 

 

Vid sidan av fotografering får man ge sig hän så man fyller på maskineriet så alla delar håller i kroppen. Här gör Fotografen kenneth  en gemensamt Kraftprov i Trollhättan med pojkarna sina.

 

Inte så lätt att veta hur man ska klä sig trots att sommaren är här. Ena dan regn och blåst. Och andra dagar  hetta som heter duga. Så vädret går växelvis. Precis som humöret och svängningarna i övrigt hos oss människor som betar på denna jord. Här en bild från Landala hållplats i Göteborg. Inte så långt från Cafe Lohrs en samlingsställe för hängivna fotografer från Göteborg.

Det händer att gerillafotograferna dyker upp varhelst i stan och slår till med en utomhus utställning i det fria. Här vid Brunnsparken igen. Barnet på bild tycks säga :  lyft upp mig så jag också får se pappa !

Fortsättningsvis pratar många om miljöns påverkan på Jorden – samt att vi vägrar dämpa oss med att släppa ut avgaser från bil, båt och flyg – det hade ju varit bra om det fanns några mer jordklot att bosätta sig på – men det verkar ju bara finnas en Jord

Many continue to talk about the impact of the environment on yhe earth – and that we refuse to dampen ourselves by emitting exhaust gases from car, boat and air – it  would have been good if there were a few more globes to settele on –  but there seems to be only one earth

 

 

 

 

 

Tävlingar och speciellt löp och spring avlöper varandra nu när värmen är mer intakt.

 

 

Här står en massa folk förberedda för en sittdemonstration vid Olof Palmes plats vid angränsande Järntorget. Ett gäng satte sig för att demonstrera på vägen och för att manifestera sitt budskap. Demonstrationer är rätt så vanligt förekommande i Göteborg.

 

Fortsättning på demonstration.

 

 

 

 

Tiden går fort så här års. Nationaldagsfirande i Slottsskogen i gott väder i vår kära stad Göteborg.

 

 

Upphettat värre är det i klimatfrågan. Om man ska göra si eller så eller om man bara ska strunta i alltihop. I senaste EU valet så var ungdomarna på och ville gärna rösta på Miljöpartiet. Ändå gick det väl inte så bra för miljöarna. Några som tog ned miljöpartiet till ca 5 % Var de äldre som inte behöver tänka på kommande generationer.

 

 

 

Genom Göteborg flyter älven med avsaknad av båttrafik fastän några kranar står där stilla och overksamma. För övrigt är det ett vilda västern i trafiken och ombyggnationerna i övrigt för dem som åker bil, buss, spårvagn och cykel och elsparkcykel och gående. Göta-Petter ett sånt liv.

 

 

 

Österlen Sverige Maj 2019 – rapsfält

 

Slottsskogen i Maj 2019

 

 

Ingen rädd för regnet här. Eller väl förberedda för lite regnrusk va de ungdomar som äntrade Gustav Adolfs Torg denna fantastiska 24 maj 2019. Vädret blev lite bättre senare på dagen men vid, tror det va Ett tiden så öppnade sig himmelen och regnet bara öste ned. Passade ju bra för det va en Klimat demonstration. Anhängare till Greta Thunberg kämpar för att göra välden lite vackrare och framför allt hälsosammare för nästkommande generation. Och det är ju alltid en god tanke att tänka på andra som ska leva på jorden i fortsättningen. Fredag för Framtiden.

 

 

 

 

 

Att det är EU-val nu har väl inte undgått någon. Och det är klart att du ska göra din röst hörd. Och lägga sin röst på det parti som ligger närmast hjärtat. Det kan man fundera på när man tar en promenad i det sköna Slottsskogen en Majdag här i Göteborg.

 

 

 

 

Det finns en del partier att välja bland. Stora och små partier med olika inriktningar. Det är både en rättighet och en skyldighet att lägga en röst på det partiet som mest stämmer med din verklighetsuppfattning och som i sin tur ska påverka  EU:s befogenheter som helhet.

 

 

Vilken nivå tycker du att EU:s klimatmål ska ligga på? Att Sverige ska ta bort gränskontrollerna som infördes efter flyktingvågen 2015 ? Många frågor finns att besvara så vad säger man – man får väl göra så gott man kan. Lycka till

 

 

 

Så kom då den där dagen som alla pratade om. 40:ijonde gången dessutom så var det dags igen för Göteborgsvarvet. Helt otroligt varje gång och ännu mer för dem som ger sig i kast med att springa de dryga 21 kilometrarna. Ja de är riktiga hjältar och hjältinnor som gör denna helt igenom ofattbara prestation som lätt gnager på fysisk som psykisk påfrestning. Go dag blev det med att gå där lite lätt och flanera med kameran. Och världen är rätt liten för på plats stötte jag på min systerson som bor i Uddevalla och som tävlar för klubben Stenshults.

P.s Fasen nog blir man lite avundsjuk på livskvaliteförbättrarna. Om man skulle försöka sig på nästa år ändå och springa halvmaran för att få känna sig go och frisk.

Then came the day everyone was waiting for. For the 40th time it was time for the Gothenburg yard. Absolutely incredible every time and even more for those who dont mind jumping over the 21 kilometers. Yes they are real heroes who make this all through unimaginable achievement that easily gnaws at the psyche. A nice day it was at the Slottsskogsvallen to go there a little light and stroll with the camera. And the world is all good small for on site i encountered my nephew who lives in Uddevalla just north of Gothenburg he competes in the club Stenshults.

P.s The phase is still a little jealous of the quality of life for the enhancers.

 

Ja dagarna går och livet består. Moln far fram på himmelen och byter skepnad titt som tätt. Det blir som små illusioner,  moln- illusioner som är lika ombytliga som vädrets makter i övrigt på himlavalvet. Och på tal om vädret så blev det med ens lite kallare igen precis när man trodde att värmen var på väg. Men man ska inte tro någonting utan gilla läget istället i klimatets tidevarv. Dock måste alla dra sitt strå till stacken med att rädda jorden mot den globala och lokala (Göteborg) nedsmutsningen. En kan inte göra allt men alla kan göra någonting, är väl den inriktning man bör ha för att andra generationer av människor ska få det lika fint som vi. 

Yes the days go by and life last. Clouds are drawing in the sky and changing shape look as close. It becomes lklie littel illusions, clouds illusions that are as changeable as the poxer of the wether in the heavens. And speaking of the wether, it got even cooler again when you thought the heat was coming. But you should not belive anything but like the situation instead of the climate´s era. However, everyone must pull their straw to save the earth the global and lokal pollution. One can not do everything but everyone can do something, is well the direction one skould have for other generations of people to walk it as nicely as we.

 

 

Göteborg en dag i sköna maj 2019. En spårvagnsekipage korsar Göta Älvbron på väg mot Hisingen.

 

 

 

 

Gerilla fotograferna slår till: Med sin första utomhusutställning i Brunnsparken på lördagen den 4 maj 2019. Nästa gång blir någon annanstans i Göteborg. Redan första gången bjöd på överraskningar i livets teater med nya infallsvinklar och blandat gytter i folklivet. Vi hade tur med vädret även om vindbyarna inte var att leka med. Gerillafotograferna band upp ett snöre mellan träden och satte klädnypor och klämmor vidhäfta till bilderna som fick hänga och slänga. Bilderna satt kvar under hela utställningstiden och var ett trevligt påfund av gruppen för Gerillafotograferna. För egen del visade jag bland annat en bild från som jag trodde var från 1974- 75. En vaken betraktare som troligtvis var i min egen ålder påpekade att bilden närmare bestämt var från 1974 och i September och att chalmerister hade varit med i spelet om att spexa med en vägskylt från att i texten ändra från Göteborg till ANKEBORG. Speciellt större ekipage som lastbilar från utrikes fick lite svårt att orientera sig när de skulle anlända Göteborg norr ifrån. Bilden fick därmed lite mer substans och historia som stärker bilden som budbärare och som kan ge fler ledtrådar om Bilden.

 

 

 

 

 

 

Knappt har 1 maj demonstrationerna lagt sig som en dimridå som mest är ett spel för gallerierna. Glammigt och ganska tröttsamt med tanke på den avsaknad av glöd som borde finnas när partier har en chans att manifestera. Vänstern drog dock det längsta strået med tanke på demonstrationens längd i jämförelse med Socialdemokraternas knappt märkbara tåg. Annat drag var det idag när Frölunda vann hockeyn mot Djurgården, så det är väl gott nog att känna att vinst ruset kom att stanna i hemtama trakter och Göteborg. Som ni ser gapar gratistidningen Metro tom , alltså Tom Metro vecka efter vecka. Så nu står bara GP för monopolet fast om det skulle vara en konkurrent är väl diskutabelt eller hur? För visst kör Metro mest bara med ytliga fakta och ingen journalistik vare sig med bild eller ord mestadels. Den som lever får se om tidningen Metro får en på nytt födelse här i vårt kära goa Göteborg.

 

 

 

 

 

 

Dra på sig en hjärtinfarkt eller en stroke är väl ingen konst. Det räcker oftast att man är rökare eller passiv rökare äter relativt osunt och stoppar i sig en massa sötsaker samt äter oregelbundet och mindre genomtänkt. Kanske behövs det lite struktur i livet för att få ordning i tillvaron. Man kan och bör ge sig en tankeställare om inte lite motion och konditionsträning skulle göra susen. Förutom förstås att man lägger lite bättre fokus på vad man stoppar i sig. Äta mindre kött och mer fisk samt frukt och grönsaker. För som alltid har man nu inkomster så har man utgifter. Åldern kommer alltid krypande och bättre mota Olle vid grinden i tid om man tycker sig vilja ha ett relativt gott liv den tid som är kvar. Fast å andra sidan vad vet man om framtiden egentligen? Hugga i sten hjälper knappast för det mesta i livet är skrivet i sand. Så vad vet man egentligen. Åh ja att man kommer att dö det är då säkert man vet dock inte när och det är ju tur det.  I tider där mycket av vi gör är att blänga i mobilen och blogga och jobba med hemsida och man får träsmak i ändan. Då är det väl dags att stå upp och ägna lite mer tid åt rörelser och kanske rask gång ett ärevarv i motionens anda och komma ut en sväng från källarhålet. Det är aldrig för sent, häpp.

 

 

 

 

 

Säga vad man vill men dessa fantastiska ungdomar och inom parentes lite äldre förmågor också för den delen. Som envisas med att hålla sig igång, gång efter annan. På lördagen 27:e April var det full aktivitet i Göteborgs underbara Slottsskogen. Bland annat fanns station kallvatten som det bara va att doppa sig för att komma vidare. Man och Kvinna fick bara gilla läget för att sen utmana nästa station som stod på tur i det behagliga och välkomnande slottsskogen en ljuvlig dag i Göteborg.

 

 

 

 

 

 

Visst är det gött när solen kommer och värmer en nordbo:s frusna själ. När kalla vindar sakta men säkert drar bort från trakter där vi bor, till exempel Göteborg. Fast för ljuskänsliga kan också ljuset strålar va obarmhärtiga och mer plågsamma mot huden. Så för dem som är känsliga mot uv-strålningen gäller det att skydda sig med solskyddsfaktor av olika styrka. Keps och annat kan också gå bra eller paraply fastän det inte regnar. Likaså att bära solglasögon när det starka ljuset från solen når ögat. Mycket att tänka på så här i tider när lusten att gå ut i solskenet hägrar. Så inte bara vilka kläder som gäller när man äntligen tar sig an vårruset. Kosläppet är ju vid denna tid på året och nog kan man alltid se va galna kossorna blir när de blir utsläppta på grönbete. Hun blir du ?

 

 

Ah nu är det den tiden igen, då alla kastar av sig vinterkläder, tar något vårlikt på sig och strövar ut på stan för att få lite syre. Många beger sig till Järntorget, Botaniska eller Slottsskogen för att andäktigt se körsbärsträden stå i blom och se vackert ut. Och ta i träd så kanske man kan utesluta munskyddet ännu trots höga halter av koldioxid och skadliga partiklar som finns latent i boendestrukturen i vår kära stad Göteborg. Hoppas kan man göra att flertalet tar och går, cyklar eller åker spårvagn till dessa fina sevärdheter som finns i Göteborg. Det är klart att de allra flesta är miljömedvetna nog för att fatta. Ha en fin dag och helg i det fina vädret.

 

 

 

 

Fredag för Framtiden – Klimatdemonstration på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg

Friday for the Future – Demonstrate for the Climate in Gothenburg

 

 

 

Hur gick det sen ? Allt motståndet mot Västlänkens förespråkare. Svar : motståndet gror fortfarande och griniga gubbar och kvinnor hoppas fortfarande att förespråkarna ska ge vika och förstå sitt omöjliga projekt att gräva upp hela stan och förstöra för all framtid.  Snart kan du se bilder med sorgkant här på fotografkennethrundberg.se , under rubrik Sorgkant

 

 

 

1 april 2019

Våren på väg till Göteborg – ett kärt gammalt smultronställe att besöka är Amundön nu på Våren. I två dagar har solen letat sig fram och skänkt välbehag till kropp och själ. Om än ganska kyligt i vind som gjort att man frusit om näsan. Så kan det gå när man ska solgassa och vinden ligger på.  ( funderar på om man skulle hålla i någon fotocirkel om Naturgubbilder ) kanske vart nåt de.

 

 

fredag 29 mars 2019 – Visst skulle man kunna önska att vakna upp till en ljusnade framtid här i Göteborg – enklast är väl att vara realist och ta vara på dagen och flanera runt i vår underbara stad för att få svar – och visst är det fint i Göteborg – tank alla fina broar och vattendrag som leder oss in i en häftig historia om Göteborgs tillkortakommande – Statyer och byggnader som vittnar om historiens vingslag – gatstenen som får pryda trottoarer som hämtats från svensk natur – men som dessvärre också får manifestera de beryktade Göteborgs – kravallerna – då det var demonstranter som frammanade uppenbart krig i Göteborg på bland annat Avenyn stråket – så både positiv och negativa inslag har satt sina spår i stadsbilden – men  ”Håll ut” som stadens tänkare så klokt manar oss till – det blir bättre tider när grävandet och bankandet tar slut någon gång i framtiden – så vi får väl se vad som sker med den saken  – tills dess alltså –  ” Håll ut ”

 

 

 

 

 

 

29 mars 2019 – Litet färdmedel –  Stort samtalsämne i Göteborg

Liten och behändigt – Elsparkcyklar

Men du de dräller ju överallt på gångstigar och vägar står eller ligger dessa övergivna färdmedel. Och kanske inte så delikat placerat som på bilden ovan. Tidigare har man att ta särskild hänsyn till buss spårvagn bil och gående, joggande och cyklister och nu också  Elsparken. Hur ska det bli egentligen? Kan väl knappast bli mer kaos än vad som för tillfället drabbar vår kära stad Göteborg.  Vad ska man göra åt eländet. Själv lovar jag att undvika att gå i fällan. Det vill säga !

 

 

 

 

 

27 mars 2019 – King of the Road – Det får man väl ändå medge de människor som i dessa bistra tider ändå tar det kollektiva åkandet i beaktande och utförande. Här i Göteborg är det än så länge möjligt om än lite knepigt att färdas kollektivt också. Ni vet att Västlänkens genomförande sätter spår trots ett massivt motstånd över partigränserna här i stan. Ska man färdas i det glada Göteborg så ska man veta att det tar tid att kryssa sig fram med Buss, bil, spårvagn och cykel och även gångtrafikanter. På bilden idag en väntkur vid  Marklandsgatans terminal för spårvagn och bussar.

 

 

 

25 mars 2019 – då det smäller och är avlöningsdag för de allra flesta – Visst livet har sin gilla gång och det bjuds på ömsom sol, blåst och regn – när man väl valt att stanna på jordens mittpunkt nämligen Göteborg – Fast här är det inte som det ser ut för att vara – Fastän några kan ta dagen med ro och njuta av varats olidliga lätthet – Trots att så gott som hela staden går på högvarv och stöts och dunkas men framförallt schaktas jordmassor kors och tvärs genom hela stan – ljudet från allestädes maskiner pumpar på med all kraft så det står härliga till med ljudnivåer som direkt är skadliga för gemene man och djur –  luften då – ah det kunde ju förstås ha varit bättre med den saken – kaos med det mesta – men våren är på väg – och den väntar inte på någon – ni vet Håkan har koll

 

 

 

 

 

 

 

Göteborg  / 16 mars 2019

Hej – Har inte jagat runt så mycket på sistone utan stannat och grävt där jag befinner mig. Inga långa resemål utan bara utanför knuten där jag bor. Ni vet så oftast behöver man inte kosta på sig dyra och energikrävande strapatser. Som kostar skjortan och dessutom tär negativt på klimatransonen som man bör ägna åtminstone något intresse av i dessa förbrukningstider. I fredags var det stora klimat-demonstrationer om klimatets spörsmål i allmänhet och om vad i synnerhet detta elände kan sluta med om man inte gör något åt saken. Inte bara i Göteborg utan över hela världen kämpar folket som känner för kommande generationer. Fredag för Framtiden som jag kallar det för kan få börja nu och aldrig sluta förrän målet är i hamn. Saken som handlar om med Greta i spetsen om världens dilemma nämligen om jordens vara eller inte vara. tjost! tycker själv att de unga gör det enda rätta? Idag bjuds på några Gubbar som jag fotat eller en träd- Dino som jag kallar det för – en rolig gubbe som lite argt och grinigt uppmanar förbipasserande om att ta sitt ansvar om att ta hänsyn till klimatet. Hej

 

 

 

 

 

 

 

23 februari 2019

Det känns faktiskt som om våren är på väg en aning för tidigt. Nu greppar flitiga parkarbetare sina sekatörer och klipper träd för glatta livet. Och det är väl bra så skotten kan få en ny chans att utvecklas. Det skulle vi människor också behöva få gjort på oss själva för att vi ska vakna upp. Men istället är de flesta av oss istället vingklippta tyvärr.  Ja säger bara det Greta Thunberg, hon kan den tjejen hon är minsann vaken och gör vårt jobb som vi försinkat trots vår erfarenhet av vad klimatet gör med oss på denna Jord.  Vi får väl skärpa till oss och inte va så mesiga. Du vet det är aldrig för sent att vakna upp och ta sitt förstånd till fånga.

 

Vintervädersgatan Sön 27 Januari   ( när snön föll )

The Milkey way

Vädrets makter är föränderligt: knappt hunnit blinka innan snön då äntligen föll på Vintervädersgatan och naturligtvis annorstädes runt om i stan d.v.s. i Göteborg. Gött då var snön här till slut, frågetecknet är väl hur många gånger man hinner åka pulka göra en ängel eller bygga en iglo eller snögubbe innan snön är väck igen. Den som lever får se hur morgondagen ser ut.

 

 

 

När förväntningarna uteblir – ni fattar själva hur illa ställt det är med snön och vinterkänslan i vår lilla stad Göteborg. Denna bild är därför från ett annat år när vi i staden kunde bygga snögubbar och rulla runt i snön och göra en och annan ängel för att manifestera att vintern var här för att göra oss lyckliga och förnöjsamma. Men icke sa Nicke där gick vi bet. Å andra sidan vi får kolla vad slutet av Januari har i sitt sköte eller om kalla Februari eller Mars kan ställa tiden rätt. Vem vet?

 

 

 

 

Söndag 20 januari 2019

Inte en flaska, men väl något som flyter på Göta Älv i Göteborg.

 

 

 

 

 

 

Ganska råkallt grått och trist årstid nu eller hur? Det här är Järntorget en dag när solen skiner.

 

 

 

Ganlet en dag med blåst och solsken.

Januari och fortfarande knappt någon tillstymmelse till snö mer än någon enstaka snöflinga som dalat ned på marken, för att sen smälta ned till vatten igen. Ett snöfattigt Göteborg än så länge. Men vintern är såklart inte slut ännu och både snö, regn och blåst kan få se dagens ljus ett par månader till om vädergudarna får härja fritt. Vilket de också gör så det står härliga till när den ena orkanen avlöser den andra. Vi har fått ett nytt ord som heter Flygskam, som får samvetet att gnaga en del på ett ifrågasättande om vår konsumtion och som påverkar klimattrycket. Ska barnen få ärva vår dåliga hantering av konsumtionssamhällets baksida. Nu ligger trycket hårt på att alla drar sitt strå till stacken och inte mal på som den värsta globetrottern. Nä att flyga flygplan en gång var 7:e år skulle va obligatoriskt för att spara Jorden på liv även efter 2050. Men den värsta katastrofen har vi ju inte sett ännu så vi väntar in skrällen istället och ser förfallet närma sig istället för att ta vårt ansvar. Kanske blir nyordet Flygskam något som påverkar oss på vår vandring på Jorden.  Lördag 12:e Januari

 

 

 

Ja nu har julen passerats och skinkan lagts åt sidan som tur är. Åtskilliga skrovmål som varit förkastliga och onödigt med för mycket mat kan man säga. Vi äter ihjäl oss helt enkelt utan att balansera inkomster och utgifter på ett begripligt sätt. Så nu får det vara slut med utsvävningarna. Vatten och bröd skulle nog göra susen plus att man får motionera sig i form. Sötebröds-dagarna är slut och man kan inte längre ligga som hunden Karo och vifta med svansen och samtidigt kolla in granen fram till tjugondaKnut (13 januari ) . Det är väl bara att sätta igång och börja jobba. Samt att få tummen ur så berättelsen kan få fortsätta in på ett nytt år med många problem att lösa. Söndag 6 januari

 

 

Vardagshjältar springer Sylvesterloppet 2018 – vad mer kan man säga om att ge sig ut i regn och rusk på frivilligbasis – friskusar som dessa unga och gamla hjältar tar sig an sista dagen på året – själv skulle jag varit med men fick förhinder och behövde bara ta mig dit till Heden för att föreviga sonen Ragges väl genomförda lopp – till er och alla andra ett gott slut på det gamla året så ses vi på det nya 2019 – Kenneth Rundberg

 

 

 

 

Hela tiden finns tillfällen till fotografering, hänger bara kameran med så den är skjutklar dyker tillfällen upp hela tiden. Med lite fantasi kan man gå omvägen och hitta andra motiv som du tar men som andra skulle rata fast man står ungefär på samma ställe och försöker att välja ett motivområde. Motivområdet som man tänker bygga upp med de naturliga inslag som finns som hus byggnader vägar och bilar människor tex. Kan sen varieras i det oändliga med uppenbara situationer som omger levandemönstret i att fotografera. Att fotografera kan också va att i bråkdelen av en sekund skyndsamt smattra på med bilder, och ibland skuta från höften för att överhuvudet taget fånga situationen i en bild. Medans andra gånger ha en fast blick i sökaren och registrera med gyllene snittet som grund för kompositionen. Bilden som visas idag har två riktningar en som visar fotograf som har kameran riktad mot husfasad som är belyst och en riktning som fotografen nr 2, fokuserar på vägskylt och vimlet runt omkring som illustration av platsens plats. Alltså blir bilder som är tagna med en kamera ofta en överraskning och val som görs i sista stund. För annars blir de inte tagna.  Därför när det gäller gatufotografiet så handlar det uteslutande av snabba tankar och kvicka rörelser för att fånga in motiven. Ett förtydligande : Enkelt uttryckt kan man säga att det ena är mer åt en Gatubild medans det andra är mer åt en Arkitekturbild.  Genom att hålla kameran i gatunivå eller låta skottet gå av mot takåsarna, alltså uppåtlutad kameraposition.

December 2018

 

 

 

 

Hösten är snart slut och vintertiden börjar: Löven singlar ned ett efter ett bland träden. Löven far och flyger i vindbyarna. Eller blöts upp i regnskyarna som jämt och sant gör sig gällande i staden Göteborg. Det är som det är i den här hålan och graderna faller i en hast ned till minustecken. Trafiken är som vanligt ett ständigt kaos och lär vara så en bra tid framöver. Vi lär hinna fira 400 års jubileum och lite till innan trafikkaoset lättar något. Å andra sidan gillar man ändå den här staden ett slags hatkärlek till den situation man satt sig i. Så räkna med lite kallare tider och framförallt att palta på sig mer kläder som vantar och varma sockar och mössa på huvudet så inte värmen försvinner. Hej på er där ute och simma lugnt.

 

 

 

 

 

 

Höstgubben är här

Nu – Now är Hösten här på riktigt – det känns helt klart – som den friska luft ( diskutabelt ) som sveper in  här i Göteborg – den bara kom ( hösten) helt stilla men ändå med fart – dagarna som löper ( fort ) med ena dagen regn och blåst och däremellan en och annan solstråle som når fram på gator och torg – lite mysigt ändå men höstens intrång i vårt dagliga liv – livet är som en tom påse om man inte fyller det med någonting bra – för som alltid förs en kamp genom tid – de små tingens tingeling och att trots allt ändå så kan man va skapligt glad – fast nog drog jag en liten vit en – när nu domedagen säges va avgörande vad vi gör av vår planet inom 10 futtiga år, blir liksom ett slags var – det ser inte så bra ut för var och en – och vart ska klimatflyktingarna ta vägen när allt rasar samman – tro nog vi får stå enade då och göra om och göra rätt

 

 

 

Nu

 

Det sägs ju att åren går – det sägs ju att att åldern sätter spår

Det sägs ju att det är åren man får – äldre blir man från år till år

Mellan bilderna är det 5 år – senast fotografiet är från 2018

Samma medlemmar i musikgruppen – samt fotograferad på samma plats

 

 

 

(en något mer kikvänligt format på Porslinsblomman – profilen) ( inte kulturprofilen)

Idag blev det en kort resa för att fotografera. Duka fram en frukost som heter duga och precis när kaffetåren var inne på andra varvet ( inte Göteborgsvarvet)  fick jag syn på porslinsblomman som brukar stå där den alltid står – kisade med ena ögat och sen var bilden klar för tagning –  kamera och stativ och en modifierad bakgrund och vips som med ett trollspö fanns där en profilbild och blomma på en och samma gång. Lätt fångat och lätt förgånget kan man säga utan för stora åthävor – säger som galenskaparna – det ska va göött att leva – i Göteborg och världen – ta vara på dagen

Today it became a short trip to photograph . Show off a breakfast called Duga and just when the coffee year was in the second yard I saw the porcelain flower standing where it usually stands – kissed with one eye and then the pictures was more or less ready for shooting – camera and tripod and a modified background as with a magic wand it was there a face and a porclain flower at the same time. Easily caught and easy past can be said without excessive treats – say like Madness- it should be good to live – in Gothenburg and everywhere  in the world  – seize the day –

 

 

 

Nu / Now

 

Vi går nu mot ett val, kanske ett ödesval om klimatet både globalt och lokalt. Sanna mina ord. Och om inte det räckte till så även vård, skola och omsorg och integration. Med andra ord det finns mycket att göra i samhället och världen i stort. Lokalt ska det bli intressant och se om Demokraterna kan lyckas här i Göteborg. Om inte en folkomröstning kan få gensvar om Västlänkens vara eller inte vara, så kanske valet 2018 kan få gehör på vart vinden blåser. Ni vet att än så länge har inte politikerna lyssnat på vad folket vill. Kanske kan ett val avgöra? En intressant höst med andra ord. Bildmontage:  Kenneth Rundberg

 

 

 

Nu / Now

 

Då var det äntligen dags för en resa, nämligen till Gotland sommarön snett nedåt och österut till den pittoreska staden Visby och dess omnejd. Det blev en spännande resa fylld av nytt fotomaterial som ska bearbetas så fort tid medges. Vi åkte från Göteborg som börjat kännas lite höstlig och till Visby som hade sommaren kvar. Lite märkligt egentligen med tanke på den geografiska kartan. Murar och får förstås, Raukar och sten i alla dess former, det är lätt att tappa taget, eller ganska skönt emellanåt också. Att förena nytta med nöje är alltid ett gott tecken på att livet knallar på i godan råd. Fotograf Kenneth Rundberg

Nu / Now

 

 

Hej det har varit torka på bilder och naturligtvis torrt över lag och speciellt vädermässigt. Så till den milda grad att vattenbombning varit modellen över hela landet och med hjälp av insatser utifrån som Italien som kommit hit för att hjälpa till med släckningsarbetet som varat i flera veckors tid. Men nu verkar det va över och någon litet regnstänk har också förekommit lite här och var i sköna Sverige. För inte har man behövt flyga utrikes i år för att få lite värme annars. Just idag kunde man känna att hösten ändå är i antågande både i luften och i synnerhet på lövträdens färger. Vet ni förresten vad ni ser framför er här. Bra fråga och nog ganska klurig om man inte har historia i tankarna och lite pejling på hällristning. Varsegod och ta er an frågan ( vad är det du ser på bild, svar kommer inom sinnom tid / svårfotografen Kenneth Rundberg

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu – är fotografier som är dagsaktuella och från Göteborg med omnejd. Det här är huset som gud glömde eller åtminstone som Göteborgare helt tappat besinningen om att sköta på ett snyggt sätt. Huset började byggas men fick aldrig något tillstånd av tillsynsmyndigheten. Så nu står det där och ser skämmigt ut som ett spökhus utan slut. Alltså ett skämmigt bygge som förfular ett annars så vackert Göteborg. Men vem åtager sig att rensa upp förödelsen tänker man med en stilla tår i ögat. Så här kan det ju inte se ut eller hur. Men med styrande politiska beslut kanske ändå en ljusning är i sikte när ni intygat vad ni sett. Det är väl bara att kasta sig på telefon och klaga bestämt på hur spökhuset förfular Hisingen – en del av Göteborg.

 

 

 

Tistlarna en fyr gudomligt vacker inom Göteborgs skärgård

Nu – är fotografier som är dagsaktuella och från Göteborg med omnejd. Det har väl inte frångått någon att värmen har varit oss trogen Maj ,Juni månad . En värme som de flesta av oss har längtat till. Själv hade jag turen att få hänga med på en fisketur och va samtidigt hjälpreda med att ordna fiskeredskapen på Tistlarna. Väl framme stegade jag upp till fyren och såg guds skapelse mitt på ljusan dan och se det var gudomligt. Vädret var oss nådigt denna dag och luften friskare än inne i Göteborg. Måsarna hade fullt upp och på skären utanför Tistlarna låg lata sälar och gassade i solskenet. Kort sagt det var en bra dag i Juni 2018 . Bilden föreställer Fyren på Tistlarna, en kille småjoggar uppför trapporna för att fika på fyrens solsida.

 

 

Garage för större bilar  / Gödeberga,  Kållered  / Garage for larger cars

Vardagshjältar förbereder sig för Göteborgsvarvet 2018, Världens största halvmara

Kastajeträdet är i full blom / Chalmers

 

Cykel och mobiltelefon / Vasastaden

 

Eketrägatan / Hisingen

Stora Teatern

Västra Hamngatan

Köpmansgatan

Drottningtorget

Axel Dahlströms Torg

11 april 2018 Angered

  Stampgatan / Svingeln

Södra hamngatan / Residensbron

Skräddaregatan / Stenpiren

Bussförbindelse

Nordhemsbacken en dag när snön yrde

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenneth Rundberg i en tidig version / f´n va ung ja va