nu är det mars månad och den här hemsidan har stått stilla länge nog ? Knappast har någonting hänt här men kanske har fotograferandet blivit till det bättre och fotografierna någon gång om inte helt bra ändå hyggliga och tillochmed någon gång med särskild knorr. Det vi oftast kallar för bra bilder och som gillas extra mycket. Omständigheter i vår omvärld och egenheter i livsföringen är ju också en parameter till vad som händer i bildens värld och i huvudet på en fotograf. Någon hittar säkert hit eller råkar ramla på just den här sidan, vilket kan anses ganska osannolikt, men i alla fall ! Just nu har det ändå hänt, även om det kanske bara var en ren tillfällighet. Det är som det är och det är helt okey. Man får ta det för var det är att leka lite av tiden som är. Sorry nu blir det nog inget mer för idag. Ni får hålla tillgodo med en bild, nej 4.

Nu är det oktober och kalla vindar drar fram över världen och det är ju sorgligt på många sätt. Framförallt handlar det om världens darriga tillstånd med krig och elände och många oroshärdar överallt i världen. Så vi måste fortsätta och fotografera det som händer i smått och stort. Fotots uppgift har blivit allt viktigare för att ge en vink och en inblick av tidens tand. Här i Sverige är det i förhållande till andra ställen i världen ändå rätt så lungt men kan som sagt blossa upp , så håll i hatten för oroshärdar även här. Första bilden här är en bild på den gamla bron Götaälvbron som revs ganska nyligen, nu står en ny praktfull bro i Göteborg uppbyggd. De andra bilderna är från Stockholm, huvudstaden i Sverige.

Nu

Planket , 130 meter fotografi visades vid Trädgårdsföreningens plank som leder via en alle i Göteborg. Fotografer proffs och glada amatörer samsas om att visa sina fotografier för människor (folk) på gatan. Ett årligt jippo som etableras samtidigt som det såkallade Göteborgs Kalaset går av stapeln. Och som vanligt var det tjo och shim och kontakter etableras mellan utställare och besökare. Hoppas vi ses igen nästa år igen.

Egentligen spelar det ingen roll vad för slags kamera man har att tillgå, stor som liten avancerad som automatisk. Vidunderlig bladare eller tysk Leica blir nästan som ett hån om bilderna ändå blir katastrof. Det är ju fina kameror är ett som är säkert. HCB stjärnfotografen alla kategorier (gatubilder ) använde Leica M – kamera med mestadels 50 mm objektiv och gjorde fantastiska bilder. paus

Ibland hinns inte allt med och förvirringen kan va total , dock händer det mer sällan att direkt tappa taget om tillvaron som tur är. Snackade om fotografier och om Henry Cartier Bresson – denna storslagna fotograf som envist dokumeterade på fri fot runt omkring alla hörn i världen. Det är såklart på den analoga tiden med manuella kameror och film. Han kunde på enkelt tillvägagångssätt fånga ögonblick kvickt och lätt och med humor ibland dessutom. Själva kompositionerna var närbesläktade med den miljö och människor han träffade. Han hade en fin känsla för att närma sig motiven utan att väcka för mycket uppmärksamhet. En liten nätt gubbe som med list och finkänslighet vaskde fram fina möten och reagerade i exakt ögonblick och tryckte på avtryckarn i rättan tid. Det utmärker en vaken och uppmärksam fotograf att skildra i ett avgörande ögonblicket och samtidigt göra slag i saken att vara i rätt position när bilden ska tas. Mycket ska sammanfalla för att bildens essens verkligen ska komma fram. Bilderna va alltid i Svartvitt – som på något sätt alltid blir tidlösa.

Göteborg 2019 – demonstration om Västlänken

Nu

Svartvitt är för mig det bästa sättet att komma fram till ett resultat med fotografier. Färg går naturligtvis an men allt som oftast föds känslan av närvaro och enkelhet när bilden bara har svart vitt och gråtoner. Vet att jag är ambivalent som ändå huserar med färgbilder ibland och trots osäkerheten i färgvalet. Så visst får man chansa i vissa lägen. När osäkerheten smyger på och att stå där i valet och kvalet och om valet var det rätta, svartvitt eller färg? Tonade fotografier kan funka sporadiskt också. Huvudsaken är förstås att hitta sin egen väg och inte snegla för mycket på hur andra gör. Att komma framåt är en del av utvecklingen för trots allt ger träning färdighet och ihärdighet och uppgång och fall är en del av jobbet som framkallas i att va fotointresserad. För många blir det ett kall att jobba med fotografier i olika plan i prosessen. Det ultimata är oftast slutresultatet, men vägen dit är oftast kantad av bedrövelse och hunger och tillika glädje och tillfredställelse. Fotografi är det visuella språkets närhet till verklighetens mysterium.

Dahliorsläktet ( flower ) fotat i trädgården juli 2022

Färskpotatis från månskensbondens trädgård

Nu

Nu är det årstider som är mumma för själen. Sommaren är här och livets små som stora händelser är härligt närvarande. Inga böcker eller magiska stunder behövs för tillfället. Och bilder som upplevs i ögonvrån är närvarande på ett oskuldfullt sätt. Man kan ju va ute istället för att som nu pränta ned något halvdant på tangentbordet. Vår tid är nu, är väl något att ta till vara på för att verifiera att allt är sant utan att behöva nypa sig själv i skinnet. Det får bli lite bilder från verkligheten för att råda bot på textens överlevnad.

Äntligen på banan igen efter lite strul med hemsidan och Authenticator- grejset. Tvåvägs identifiering för att förhindra andra som bara vill förstöra på nätet och hemsidans eventuella hemligheter och användarytor. Nog sagt om det så fungerar allt tror jag som vanligt igen. Vi får se vart det lider och om gräset är grönare nu när det blir möjligt att börja arbeta igen. Fick nyligen kollat in några bilder från 2019 där jag och sonen agerade cowboys. Vi var på en atelje och blev fotade och valde sen ut 6 bilder som digitala och en av dem gjordes också en komfortabel Canvas-förstoring av Andrea min Kusin från Californien . Vi fotades i Arizona men Andrea som dock inte var med oss just då ordnade med en trevlig precent Canvasförstoring till både mig och sonen att ha med som minne från vår härliga resa i November. Så vi hemma kunde begrunda våra upptåg och fadäser på bild, och för att säkerställa att det verkligen hade hänt. Bilden som vi fick var nog den bästa och där vi såg mest realistiska ut i en verlighets tyngd och karraktärsfull och inlevelserik posé. För så är det ju att agera statist och modell för några outlaw cowboys i western style är inte det lättaste att göra trovärdigt. Det visar sig i denna bilden som du ser framför dig här, att vi tappat i konsentration.

Svenska cowboys – agerar Out Laws i Arizona – november 2019

Ha så kan det gå när haspen är på. I dagarna och ganska färsk är den här bilden som mer är som en Svensk cowboy som jag träffade på. Bad att få ta några bilder samtidigt som vi pratades vid, först med den lilla kompaktkameran och sen som visas här med storkameran och lite tele effekt för att ringa in i huvudsak själva ansiktet. Mannen pratar på så nåra bilder blir det även här innan våra vägar skiljs. Det naturliga valet brukar allt som oftast att göra slag i saken och välja svartvitt för illustration. Det kändes helt klart rätt även denna gång.

Svensk Cowboy – Göteborg den 4 juli 2022 – uppdatering

Våren har gäckat ett tag nu och naturen är smått fantastisk med överaskningar i stort sett varje dag. Och att skriva och se det vackra i fotografisk vy är en ynnest som någon. Speciellt när närheten är så kort som att bara gå ut från dörren och rätt pang på rödbetan dvs naturens smått fantastiska värld. Så att skingra tankarna på annat än klimatångest och krig runt om i världen är gott som något. Värre är om man står upp i eländet och inte kan fly verkligheten ens för en stund. Gott är att Sverige har tagit emot människor från Ukrina och som kan vistas i fredligt område åtminstone under ett tag tills det blivit fred igen. Bara inte kriget drar ut på tiden och förstör mer nu. Det hade varit en dröm med fred på jorden för alla människor i krigshärjade områden.

Hela världen håller andan och ändå rullar livet vidare utan nämnvärd förändring. Visst är det konstigt med människans förmåga att anpassa sig efter rådande situation. En värld med krig inpå knuten Ryssland & Ukriana ligger inte så långt ifrån Sverige. Klart att man kan darra lite på manchetten när kriget gör sig gällande på nära håll. Mest jobbigt är förstås för Ukrianarna själva som inte bett om något krig utan bara sådär blir angripna under vårdslöst krigsföring med Putin som anförare och krigsherre. Och vad som ska hända och hur länge kriget tänker hålla på ; ja det har man ingen aning om. Ett är nog säkert att alla i ett krig är förlorare trots att man ibland säger att ett krig har vunnits.

Bänk på Vrångö

Vi håller tummarna för att människorna i Ukrina ska bli fria från krig och eleände snart .

här en bild på mig under pandemin, när kommer det nästa gång en pandemi tro? Fler bilder på mig dyker säkert upp

vilken stund som helst ?
lugna puckar i Fårhagen , Vrångö
april april i Göteborg – Onsdag 4 maj 2022 – Häpp vad tiden går

Mycket vatten har runnit under broarna sen senast ; det är ett som är säkert även om det var högst några dar sen senaste upplägget av text och bild på sidan nu. Vad ska man skriva om kan jag tänka när inget känns särskilt angeläget att språka om. Det mesta är ju ändå som det är och en förkylning på det drar ned intressesfären minst 7 mil; å med tanke på det översköljs vi så mycket tamt att hälften vore nog. Verkligheten kanske överträffar dikten trots allt. Å så är det en dag imorgon dessutom som kanske har mer speed i skötet och knoppen som vältrar sig i om det är rätt tid att göra det eller det? Så varför dilla mer om tramset när man kan visa bilder istället och därmed önskas en trevlig titt när allt kommer omkring. Göteborg torsdag 28 April 2022

Vila i Naturen

kenneth Rundberg

its now or never – eller hur ; för mer galet än vad det är nu går knappast att skåda eller också är det redan försent med att plåstra och lappa den här världen. Tredje världskrig på gång om det inte redan är ett fullskaligt krig alla redan? Så det ska mycket till för att få ordning och reda på denna jorden som kallas vårt hem för liv. För vad är det för liv om folket krigar överallt och klimatkrisen bara är här för att stanna och slita sönder var och en i en salig traumatisk ofrånkomlig soppa. Nä det gillar vi förstås inte att det går så långt med mänsklighetens strävan efter ett gott liv. Det bästa vore att städa bort ondskan som råder på vår jord och att sträva efter ett gott liv för mänskligheten. Såklart kan jag som du inte göra allt men kanske kan vi göra något som främjar tillväxten av förebilder som vill ändra på det som sker nu i vår värld. Jobba på för en god sak.

Runda bordssamtal behövs lite var stans i världen såväl i Göteborg som annorstädes. Gärna ett litet ett som gör att man kommer tätt intill varandra och inte på milsvis avstånd som man sett statsmän sitta och samtala vid. Samtalet för folk som vill ha saker och ting gjort byggs med närvaro och intimitet och knappast med långa avstånd ifrån varandra . För då missar vederbörande att tappa ögonkontakten med varandra och tappa fokus på konkreta och uppbyggliga samtal som leder någon vart. Så fram för små bord i verklighetens era och att mobilisera verklighetsförankrade samtal istället för krigföring som bara leder till osämja och bitterhet och katastrof för människors lidande. Oh ja sån värld vi lever i.

små runda bord

väntar på badsäsongen
Göteborgs södra skärgård – Vrångö 2022

Nu är det oroligt i världen som om allting barkar åt fanders. Krig och osämja i världen och på det en klimatkollaps som ligger i synfältet. Aj Aj Aj, det här är inte bra alls. Riktigt illa om man ska va ärlig. Så just nu är det dystertider överallt och det är svårt att se något ljust i tunneln. Gonatt jord är lätt att ta till fast skärpning i leden är nog vad som ska till. Att människor börjar inse att allt inte står rätt till. Här behövs tillit och vänskapsband som ska gör skillnad i hopp om förändra världen till det bättre. Så det är väl bara att börja jobba hårt och sluta med att rulla tummarna.

Gå om du kan, ett tillförlitligt färdsätt

Cykelen är nyckelen till friheten
dreaming in Gothenburg – Mars 2022

Drömma kan man alltid ; det kostar inget och är en gåva vi människor kan ägna oss åt om lusten och andan faller på. Bara det inte blir en mardröm ; för det är inte lika roligt oavsett tid eller rum. På den här sidan bjuds lite av input och mindre av Putin . Dröm och handling kan ibland ligga närmre varandra än man tror. Men det är förstås bara en gissning ; tills dess är det bättre att förhålla sig till vad som är verklighet och vad som händer i vår omvärld. En del är goda drömmar och en del är drömbilder som man kan va utan.

Shadow makes me happy – Vrångö mars 22

Ni vet att tiden bara springer iväg och hur man än vänder och vrider på sig så har man rumpan bak. Och tack och lov för det i dessa tider med krig och elände. Ett tredje världskrig syntes omöjligt i en tid som denna men man ska aldrid säga aldrig när så mycket ondska ännu råder på vår jord. Får försöka slå bort tankarna på ondskan som härjar i världen och försöka leva dagarna ändå på något sätt, även om larmet hela tiden påverkar ens liv i dagarna i ända. Som tur är kan det visuella som finns i tillvaron skänka lite stadga och jämnvikt i vardagens slit och släp. Mor min sa alltid att man sträva när man försökte få till dagen trots att mycket var ivägen för dagens rytm. Slit och släp för att skingra tankarna och inte gå ned sig alltför mycket i grubblerier. Fotografering ger mig det andrum som skänker tröst och stadga i livet.

dörren till idrotten eller bara den vanliga motionen – Göteborg Februari 22

Nu är nu och sen är sen. Nu blir det bildvisning , då fotografering är ett kall som må göras in i det bittra kaklet på ett eller annat sätt och något annat är helt uteslutet, därmed basta. Ha det så underhållande och väl mött en annan dag.

Tiden har swishat iväg precis som pengar bara flyr iväg på bråkdelen av en sekund. Tiden som alltid finns där och gör oss vanliga dödliga närvarande i den tid vi lever. Liknade är det det med bilder vi försöker fånga av ögonblicken som far förbi men som vi försöker stanna upp för att få en stillbild och ett förevigande av. Det vill säga få det fastnat på plåten som numer är ett minneskort i den digitala världen kort och gott. Livet och känslor och verkligheten står inte still men med en kamera kan vi sätta stopp och förmedla ett visst ögonblick av det vi ser. Så vad som behövs är en kamera som man kan sköta för att föreviga på bästa sätt de där små ögonblicken. Oftast för här pratar jag för egen del så handlar jag alldeles för sent många gånger och bara ibland finns det där avgörande ögonblicket på näthinnan och i förlängningen i kamarans synvinkel. Så även om mänga bilder blir tagana och det mesta är skit så kan jag med lite tur vaska fram en och annan bild ibland som ändå skiner till med ett litet blänk och gör det hela smått härligt. Men det händer oftast snabbt de där ögonlicken man vill fånga, att det mesta gör att man måste ha millimetrarna på sin sida för att meddelandet ska gå fram. Och att ha turen på sin sida att fånga motivet på bästa sätt. Det ska gudarna veta att fotografering är aldrig en monoton syssla utan varje stund är sällan den andra lik.

Nordhemsgatan inte i år utan ett annat år i bistert februariväder – Göteborg

Nu

Flanering på Kungsgatan februari 2022 – Göteborg

1 februari kom så snön tillbaka till Göteborg – för att stanna ett tag, pyttsan heller – imorgon lär det stunda plusgrader

igen – vem blir förvånad i dessa vädersvägningars tider

Blir någon sugen på en glass den 30 januari 2022 ,knappast! Såklart har trädet på bilden löv och månaden säkert vår eller sommar om man ska tro på mej? En skejtare flyger förbi från ingenstans men kanske med kompass? Vad månde ekipaget ta vägen utefter linjen, kan nog va en grej i Göteborg och förbi affären/cafè 0liven på Vegagatan

Man på drift – 28 jan 2022

På hugget och snabbt ihoprafsat och ändå så lätt och ledigt med kameran Ricoh GR III

Nu

Sverige – i mellanmjölkens land

Nu

visst var det Jonas Gardell som myntade Sverige som mellanmjölkens land, den balanserade befolkningen och som gillar ordet lagom, ligger nära i folksjälen som ett kitt, någonting ligger i detta såklart

Ibland smyger sig någon färgbild in i sammanhanget även om det yttrar sig mer sällan. Skulle va kul att köra mer med färg ändå. Dock är jag allergisk när färgerna inte visar den skönhet och prestanda som eftersträvas. Då blir det svartvitt för hela slanten som är lättare att kontrollera och få till så att det stämmer med vad jag tänkt. Kanske det inte alltid blir som det var tänkt dock, men ändå bättre än färg trots allt. Här ett delutsnitt från ett utomhusdass i trä där hjärtat fått en spricka som går mitt itu och troligen målad med falu rödfärg men knappast i Göteborg 28 januari 2022 och Svenska handbollslandslaget spelar ikväll semifinal mot Frankrike.

Gustavs handskar på tork

Nu

Nytt år betyder allt som oftast en nystart på ett eller annat sätt. För en del som tror på tomten sitter ett gymkort fint som snus eller liknade storhets inpuls som forserar in i kroppen om att det kan bli lite bättre än året innan, då alla ambitioner slogs omkull och inget blev som det var tänkt. Men detta gyllene år ska det väl ändå bli andra bullar, hör och häpna. Om allt går som på räls vill säga, vilket sällan är troligt, Kanske får man nöja sig att vara där i det ljuva skimmret och i tanken, i bästa fall ändå att vara i Göteborg 25 jan 2022

Lots Utkiken med världens utsikt, så kallat allra bästa vy ut mot havet och horisonten.

Fotografen i maskeradtankar

Älven som flyter genom Göteborg och en liten kran vid horisonten – 2022

promenader i pandemitider

Favorit Träd 2021

selfi & Montage 2011

Livet går vidare

bodde jag fram tills Nu

vad har jag lovat inför det nya året egentligen ?

Naturens skönhet vid strandkanten

Tänka sig ändå att Sverige haft ” Demokrati ” styre i 100 år nu. Helt otroligt och ändå så självklart för att ett land ska verka och finnas där för folket som lever och arbetar. Snarare otroligt att så många länder i övrigt runt om i Världen styrs av dess motsats utan frihet och medbestämmande och framför allt utan demokrati. Ja det är sorgset och jag lider med världen. Fast nu får det vara slut på deppigheten. För ” kärlek skonar ingen ” Göteborgs operans uppsättning av Håkan Hellströms tankar och ord , musik flammar snart upp som i April månads stora händelse här i Världens mittpunkt Göteborg. Det ska bli gött som en liten försmak till sommarens Håkan konsert på Ullevi , så vi har längtat ! Göteborg 11 januari 2022

Selfi med Ricoh 3

Man ska aldrig gå händelsen i föreväg. För det blir ändå aldrig vad man tänkt. För har man tänkt ut saker och ting. Så kan du ge dig katten på att händelsen tar en annan bana. Oftast blir det som var tänkt från allra första stund, inte ens av och om det mot alla odds ändå blev av så tog det hela en annnan vändning. Så kan saker och ting hålla på fram och tillbaka och vändas och vridas på i all evighet. Därför är det så skönt med fotografering . När man uppslukas av det som ses verkligheten, så tas bilden, lyfter kameran tar bilden, bilderna och sen väljer den allra bästa bilden, punkt slut och så är det gjort. Åtminstone när man är övertygad och bestämd, att så ska det se ut, finito bravisimo. Fast såklart är det mycket som ska sammanfalla och rådbråkas inne i huvudet och man ska va och känna att allt står rätt till. Fantasin spelar roll förstås och erfarenheten likaså som leder en fram till det avgörande beslutet. Sen är det bara att göra det, få fram bilden med all dess ingångar och utgångar. Välkommen till bildframställningen. Göteborg 9 januari 2022

Bild på en skugga som avtecknas mot husväggen – hemmavid i Göteborg

Det är gott att komma igång igen efter jul & nyår, som gärna vill bli intagande av aningen mycket föda och dryck som gör en uppsvälld och olustig i kropp och själ. För mycket av det goda helt enkelt. Så något mer likt asketliv skull på sikt inte komma till någon skada för de flesta av oss odödliga. Att vardagen sätter in är bara gott och hälsosamt. Så nog kan det bli lite mer fotograferingar nu när dagarna med ljus långsamt men säkert blir längre. Riktigt gott helt enkelt . Får samtidigt passa på att bjuda in Canada till hemsidan om de inte alla redan hittat hit. Göteborg 7 jan 2022

Nu är goda råd dyra när hemsidan och hela världen rasade samman. Skoja förstås för vem lägger så stor vikt på en hemsida som visar lite bilder för allmän förströelse. Men så vart det att på något sätt får energin ta fart så man får något gjort och inte bara slappa hela dagarna i ända. Så nu är vi igång igen på det nya året och allt på en gång. välkomna ! Göteborg fredag den 7 januari 2022

Far och flyg, vilket åtminstone jag gjorde år 2019

Vinter i Göteborg 2021

Senaste nytt från hemsidan – Göteborg 15 dec 2021

skrämselpropaganda eller försköning i känselspröna

Hur blir vi påverkade av bilder, både ni som är påbjudna mottagare och leverantörer, kreatören likaså, och alltså fotografen, jag i det här fallet ? Nja det är sannerligen svårt att säga någonting om hur det förhåller sig med dessa ting. Men i vissa fall går båda lägren i samma riktning, och mycket kan uppfattas likvärdigt. Och om man uppfattar saker och ting ungefär likadant, så följer man samma ström ibland? Dock beroende om man utvecklat ett visuellt seende, och vanan att betrakta bilder och i det här fallet fotografier. På ett sätt är bilder lättare att ta till sig och att följa, än en text eller en mening om den inte är för lång och komplicerad. Här idag visas en bild på ett träd med grönska. Bilden är stående och skickar signaler på dramatik och riktning , oftast mer än en liggande tryggare och lugnare bild. Bilden är gjord på gammaldags sätt, men digitalt och inte analogt. Gråskalan vill jag använda för att vrida effekten mot mer konstrastrik och infrarött i detta fall. Det svarta blir mer fylligt och grenarna bygger i någon mån upp ett ansikte i grenverket. Så hur upplever vi då en sån här bild. Kanske skräckinjagande, vacker, overklig, förskönande, dramatisk ? Det är bilder det, som främjar vår varseblivning i viss mån. Göteborg på Andersdagen 30 nov 2021

Träd som finns i Göteborg

i väntan på Godot

Ni vet den där välspelade pjäsen med två av svensk absolut bästa skådisar, glöms bort i glömskans hav, sällan ? Kort sagt var pjäsen och skådespeleriet en milstolpe åtminstone för mej. Minsta möjliga rekvesita och klar och medryckande tragikomiskt skådespeleri som gav mersmak. Men det var då det så som en pensionär stirrar tillbaka i flödet av upplevelser, istället för att blicka framåt. Kort sagt en obotlig bakåtsträvare är vad jag är. Som sålt smöret och tappat pengarna för länge sedan. Men så är det ju måndag och ny vecka som stär där och väntar på uppvaknande. Vad månde bli av detta ekipage kan ingen begripa än mindre förstå. Göteborg 29 nov 2021

November 2021 – Göteborg

Redan julstämmning

i Haga, stadsdel i Göteborg. Och som om inte det räckte så kom då äntligen snön också, som vi längtat. För det är ju himla fint att se på genom nyputsade fönster i ett annars lite grått trist Göteborgsväder. Så visst lyser snön upp det mörka i tillvaron alltid. Och första advent är också redan här och för den intresserade så fann jag vitmossa i skogen och så slapp jag köpa det i affären. Dessutom fanns det lite trattkantareller i skogen och några vackra lingonblad som sattes i Adventsstaken ( obs 4 ljus ) tillsammans med vitmossan. Så i det hela taget kan dagen börja. Göteborg 28 nov 2021
julskyltning i Haga

November och snö i sikte

Fast såklart är det bara ett tankeexpriment uppe i hjärnbalken. Däremot skulle det kunna vara ett möjligt väder som är på gång med mer kyla som kan omsättas till en och annan snöflinga som kan dala ned i Göteborgstrakten, inte helt omöjligt ? För visst är det mysigt med en del snö som faller till marken, särskilt för dem med livlig fantasi och skidintresse och att få kunna göra snöänglar i ett vinterlandskap, går inte av för hackor. Men som Göteborgare måste vi ha turen på vår sida och att välsignas med snö under vintersäsongen är såklart ett lyckokast i såfall. Här brukar ju snön falla till marken för att i nästa stund smälta igen eller bli en brunsvart massa som ligger och dräller på vägar och torg här i Göteborg. Göteborg 27 november 2021
Något i Hästväg – 2020

Surprise surprise

Överraskning är ett ord som har en särskild klang särskilt för barn som går igång med en gång och kanske för hundar likaså. Däremot oss vuxna människor så ska det mycket till för att väcka den hund som sover, eller hur. Kanske har jag allt om bakfoten men vad gör väl det om hundra år när bekymmren är begravda för tid och evighet. Fotografier kan ibland skina till när man fått tagit någon bra bild som förför. Men oftast är det bara en platt historia som bara blir en liten ryckning och igenkännande knyck i kindpartiet eller lyft i ögonvrån. Idag fick jag ett sådant knasigt veck i pannan när folk i Ohio USA, högfrekvent hade spaning på hemsidan här. Undrar vad Ohio tittar på? De får de naturligtvis gärna fortsätta med. Göteborg 24 nov 2021
hemmavid

hemmavid

Once upon a time – in Your wildest dream

Jag är så gammal att nynnandet på den där dängan och låten med The Moody Blues, aldrig går ur ränderna. Dessutom ska jag upp ur sängen vid 4 tiden och jobba. Som pensionär och lyckosökare har nämnda person blivit helt förryckt med ganska mycket exter för sig. Men det är klart lite vilda drömmar kan ju alltid va bra så länge inte sömnen spoleras allt för mycket. P.s Hur länge ska vi behöva bära på masken i pandemitider ? Göteborg 22 nov 2021
pandemitider

hemmavid i Göteborg

plocka russinet ur kakan

Det känner vi till, eller har hört talas om eller hur? För det kan va den bästa delen ( russinet ) att ta av kakan. Eller om Russinet bara avlägsnas ( plocka bort ) ur kakan eller saffransbrödet. För att dylika ingredienser inte står i samklang med varandra eller inte är goda att blanda utan bör intagas var för sig ,eller hur? Ordspråket kan också va att man plockar ut de bästa delarna av livet, i det här fallet ur kakan. Tar de där gottigaste bitarna av livet som när man är fri, kär och galen. Dä säger ett annat ordspråk att man kan inte äta av kakan och samtidigt ha den kvar. Hur blir det nu då ? Om nu kakan är livet så kan man inte bara plocka godisbitarna och sånt som är roligt och engagerande, för då tar det levande roliga livet slut. Så är det nog att man måste tuktas och känna blodsmaken i munnen och ha det lite tråkigt ibland för att se ljuset i tunneln. För det roliga har ju också en baksida och fint ska det va med att ha det jobbigt och kaotiskt ibland också. Man ska kunna gilla läget helt enkelt. Idag fick jag ställa upp på porträtt i hemmet, det fick bli ett självporträtt. Lördag 20 nov 2021

Självporträtt nov 2021

Tillbakablick

Beviljas det att göra en tillbakablick på livets mirakel ? A vet inte om det kan tillföra någonting av vikt. Men visst var det annorlunda förr med Rökning. Helt i sin ordning att röka precis överallt varhelst man satte sin fot, på flygplanet, i bilen medans man körde, på arbetsplatser och arbetsrum. Ofta fanns en rökruta någonstans och ofta vid eller intill ingången till en lokal. Jag gick på Fotoskolan i Göteborg mellan åren 1974-76 och vi var många som rökte på den tiden, ofta och som ett sätt greppa inspiration på och en social handling. Rökare kan va fyndiga och tro på nicotinets stimulans. Man rökte ofta och mycket men dock inte under lektionstid inomhus. Vilket jag skrev utan att tänka mig för, klantig som jag är. Ursäkta snedsprånget det var bara sådär 45-47 år sedan, så mycket vatten har runnit under broarna och ställt komihåget på ända. Får skärpa till mig och jag ursäktar mig för lyssnarens skara. Som rökare fick man se sig om så inget vådligt kunde uppstå förstås när man stod där och blossade på med cigarett eller pipa. Mest handlade om att inte sätta eld på någonting och släcka sin cigarett ordentligt vid utomhusaskoppen. Men att få rök på sig även den som inte rökte, hörde till vardagen. Var man allergisk fick man oftast erbjudandet av att avlägsna sig om man inte tålde rök. Ha det var tider det, långt från dagens restriktioner. No smoking generation var på uppgång visserligen och snart några år senare ersattes rökning till att snusa istället. Rökning kort intensiv nicotinintag, och snusandet långtidsintagande av nicotin. Tack och lov går det att sluta med eländet, om den goda viljan finns. Göteborg 18 november 2021
Rökare utan tänd Cigarr

Lova och hålla tunt – Promise and keep thin

sånt är trist eller hur? Då är det helt klart bäst att undvika att lova för mycket, om det är så svårt att hålla ett löfte till punkt och pricka. Hur många gånger har väl det hänt att man säger om en avtalad tid. När och var vi ska träffas ? Du kan lite på mig att jag är på plats kl 9.00 sharp. Hur skarpt är det att först försova sig och sen missa en spårvagn och det ena med det andra så vips är jag en halvtimme försenad. Och då duger det inte att säga att man kan ju alltid räkna med en akademisk kvart utan möjligtvis 2 akademiska för att kompensera förseningen, tänk att det är lögn att komma i tid jämt och sant. Så klart är vi lite olika funtade och vi tar olika hårt på det där med tidsuppfattning och vilket förhållande man har till tid och tidsjämförelse. Å andra sidan kanske det ändå spelar roll när allt kommer omkring. Vi är ju så olika varandra i mångt och mycket. Nu när man är mindre stressad och en glad pensionär kan man börja att ha med och mer framförhållning när viktiga möten singnalerar. Man kan ge sig av en stund tidigare så man vet att tidsmarginalen är på ens sida för oförutsedda överraskningar. Men såklart är det ju inte så bra att lova för mycket när inte löftet går att hålla. Förtroendet för dig/mej sätts i dålig dager. Hå hå ja ja , så kan det va i mellanmjölkens land. Göteborg 17 november 2021

Västgöte på Gotland

Vissa platser som vi kommer till tar tag i en på ett märkligt sätt. Att komma till Gotland och Visby var ett sådant tillfälle som på många sätt gav mersmak. Så nu kan snacket ta slut och idag rekkommenderas ” vg på Gotland ” ha en härlig promenad bland bilderna och se er om. Göteborg 17 november 2021

Ta en banan så du är uppe på banan igen

Ni vet det där energi tillskottet man blir nödgad att ta ibland för att undvika att säcka ihop? Onödigt lätt att komma i den situationen om huvudet tappar fart och kroppens celler vägrar att arbeta på att exemplariskt tillvägagångsätt. Man behöver energi för att göra stordåd och inga bra beslut görs om blodsockret är lågt intill obefintligt. Så kloka människa börja åtminstone med en riktig frukost. Riktiga grejer så det går att stå sig fram till lunch. Kanske kan det behövas ett mellanmål någonstans på dagen och det är där bananen kommer in som en räddande frälsare och styr upp allt så normal intensiteten upprätthålls, fram tills att ny tillförsel av föda behöver ge näring till kropp och knopp. Så håller det på hela dagarna först inkomster käka och smörj kråset och sen kommer utgifterna som ett brev på posten som vi sa förut men som inte gäller nu. Men utgifter får man på köpet, så man kan fylla på med inkomster fram och tillbaka hela livet. Mer naturligt kan det inte va. Så ta dig du en banan. Göteborg Tisdag 16 nov 2021 – idag kommer ett fotografi från San Diego 2019

Gatubild San Diego 2019

tänk att va i Stockholm

och ändå inte vara där. Ja så går det till i dessa tider att man plockar upp gammal skåpmat d.v.s äldre foton från några år tillbaka när inte skammen var så utpräglad som den är i dag. Nu är det då skamligt att fara och flänga med bil,och flyg. Klimatuppdaterad som vi alla är så tar man sig inte en resa till Grelkland eller bilar längre sträcker om man inte gör det i grupp möjligtvis. Då kanske det skulle finnas ett kryphål som legitimerar en annorlunda anpassning som är mer klimatanpassad men annars nej, nej nej. Nu får vi se hur solidariska vi kan va och anpassningsbara till att spara in på koldioxidutsläppen. Nog om detta så hitta jag en bild tagen i Stockholm vid Fotografiska. Det får bli en klimatanpassad resa. Skrivet och framtaget i Göteborg mån 15 November 2021
Bild fotad på Fotografiska i Stockholm

Välj och vraka

visst kan man välja och vraka bland motiven och ögonblicken som nalkas när man är ute och fotograferar, som det där att bara välja den lätta och behagliga vägen, och plåta sånt som bara väcker sköna och lättsamma känslor och som dessutom främjar den där vackra vyn som hägrar i vårt sinne / känslan. Visst känns det igen, och man jag du gör det hela tiden i stilla följsam ström utan minsta tanke på varför. Man bländas av det som är som det ska, utan större reflektion, annat än behaga sig själv och sin självupptagenhet ,massor med filgood foton, tjoff,tjoff pang bom. Jag är en av dem som följer strömmen och får därför lite dåligt samvete ibland när bara filgodbilder blir gjorda. Då är det skönt att ibland ta de där viktiga och mer betydelsefulla bilderna som läser av det autentiska skenet utan att ha skönhetsfiltret påsatt på linsen. Skildra kanske är högstämnt så in i norden ,men mer objektivt skjuta med kameran i ett djupare plan som ger motivet den där rättvisan av att så ser det ut, varken mer eller mindre. Sen får man såklart hjälpa till att plåta så meddelandet ändå går fram med att bilderna känns närvarande och äkta. En frihet med ansvar att så nära dokumentärt det över huvudet går men med en subjektiv ådra. Göteborg 14 nov 2021
vid en klimatdemonstration i Göteborg

Bla BLA, bla

Blanda och ge bland tolkarna av klimatkrisens varande. Hur ska det egentligen bli med de stora avgörandena om 1,5 – 2 % målen nu, ska de äntligen infrias tro, och inom rimlig tidsaspekt ? Ingen som ingen som vet , ingen som vet. Kanske pratar alla i mun på varandera som bla, bla , bla. Och ingen överenskommelse nu heller trots så många år av förberedelse för att få en drägligare jord som vi alla kan leva på. Det liknar snart en stor sandlåda, där väldigt få vill dra sitt strå till stacken. Mestadels verkar det handla om käppel och anklaganden och mindre verkstad, som en dålig förhandling där ingen går fri från ansvar. Vi vet att alla drabbas av klimatkrisen, både i nord och syd , väst och öst. Det är väldigt konstigt att folk med makt inte har ens den inblicken i klimatkrisens spår, det att alla är inkluderade gammal men mest unga som får ett helsike varhelst man bor. Det är ju elemäntär kunskap som mannen på gatan känner till. Man behöver sannerligen inte ha någon särskild kunskap för att lägga ihop att 1 plus 1 blir 2. Men de bara fortsätter bla, bla , bla.

Tecknen flyter på älven

Täcken syns i skogen
Men det finns också hopp

Novembernoja

Kan många av oss ha eller någon slags november dipp då nästan allt känns motigt och svårmanövrerat. Ni vet att styra sitt eget skepp med dess olater och kynne och fåfänga så in i norden. Jantelagen förföljer en såklart och bättre en fågel i handen än alla i skogen. Däremellan att skilja agnarna från axet och bättre att smida medans järnet är varmt och inte ljummet och blaskigt. Ja vädret kan vi ändå inte göra någonting åt och med ytterligare adderad koldioxidutsläpp så lär ju ingenting bli bättre med tiden. Å andra sidan är det nästkommande generation som får ta skiten. Pensionärer och annat löst folk som närmar sig ålderdom är ju inte med i spelet den dagen då det brakar på allvar. Mycket hade varit bättre om vi alla sluppit kolet och oljan som är som en tickande bomb. Det är såklart inte så lätt att sluta abrupt med sådana energikällor. Göteborg 9 november 2021
Fotografera med en liten kamera nov 2021

Fotografering i Slottsskogen

fortsätter ett tag till så välkommen till Slottsskogen för lite fotografering

Fotografering i Slottsskogen – lets Deal erbjudande ute nu

komma till skott i Skottland

är ju lätt att säga då man vi alla önskar lite mer rätsida i klimatpolitiken. Men vad talar för att klimatet ska bli bättre och det ganska snabbt. Tro det eller ej men vem kan man lita på när gemene man och kvinna inte har den blekaste aningen. Det får bli som Greta uppmanar att vetenskapen talar sitt tydliga språk att klimatet inte kan vänta med stora uppoffringar överallt i världen. Kanske vi skulle komma till skott även här i Göteborg, Göteborg måndag 1 november 2021
Älven flyter genom staden Göteborg

Vitmossan och Klimatet

Nu är det mycket som står för dörren inför vinterns vedermödor och framtidens utsikter. Till att börja med det mer lätta och överskådliga tingen som om man skulle slå på stort i år och gå ut i skogen och plocka sin egen vitmossa så man fått pynta riktigt fint till Jul. Adventsljustaken utan vitmossa är ingen riktig jul är ett som är säkert. Och jag har fluktat in ett superställe där det växer gott om vitmossa, såvida ingen tidigare varit där och snott den? Nu för tiden har man tiden bakom sig förstås och tid till framtiden då man är en glad pensionär. Det mer oöverskådliga som står för dörren är ju mycket förutom gängkriminaliteten och politiken som är som den är dvs tam och intetsägande och lamslagen in i alla politiska vrår. Så naturligt och sorgligt står Klimathotet för dörren som ett otroligt mörkt hål som blir en svår nöt att knäcka för all världens länder. Det är bäst att inte tänka på det och låtsas som ingenting eller alternativt låtsas som att det regnar? Göteborg lördag 30 oktober 2021 – kan nog bli en fin dag

Vitmossan

hummerfesten är igång

I själva verket vet jag inte så mycket om hummerfisket, mer än att det pågår nu i oktober på västkusten och alltså här i Göteborg, och det tål också att sägas med viss stolthet. Det verkar dock va ett himla slit för att få det svarta guldet, ett guld som när det är tillrett är hur gott som helst att äta. Om nu hummern är sådär brunsvart i levande tillstånd så vänder färgen till röd när den kokas i 1 dl salt till varje liter vatten ,gärna en del dill och för finsmakaren kanske lite pilsner i grytan dessutom. Sen är det det här med storleken på hummern när de fiskas upp ur vattnet, i en slags bur där hummern kan krypa in och få sig ett skråvmål, fiskagn som doftar vedervärdigt men som behövs för att locka hummern till fångstredskapet. När väl hummern har lyckats gå in i buren och buren är uppe i båten så måste fångsten mätas med en tumstock. och är den, hummern för liten eller honkön med rom, jag då är det bara att kasta i bytet i saltvattnet igen. Hade tur som fick möjligheten att hänga på en dag i oktober och bevista händelseutvecklingen på böljan den blå. Göteborg 28 oktober 2021

Katt Rocken Roll

Att plåta kattungar är som att möta den där nyfikenhet pang på rödbetan, åtminstone jag kände så i unga år. Ibland med andra fotograferingar kan känslan ibland smyga sig fram. Men nu blev det så tydligt på något sätt när kattungarna var i fockus för intresset att fånga deras beteende och skutt och vilsenhet. Det är ingen ide att hitta på någon ide om hur man ska fotografera de smä liven, utan att ge sig i kast utan alltför många fördomar är nog den bästa förutsättningen för att plåta med flaggan i topp. Oskuldfull och testosteronfylld och orädd är nog en magnifik tillgång att använda sig av. Eller att plåta mer med magen och mindre med intellektet d.v.s huvudet. Så klart beror en del erfarenhet på om man ska lyckas med bedriften att få något sånär bra bilder på kattungars liv. Göteborg 27 oktober och det regnar småspik från himlen 2021
rocken Roll Katt

Take me home, Country Roads – sjunger John Denver

Är en låt som är lätt att nynna på, en enkel och fridfull country western – ballad typ. Låt vägen ta dig med till West Virgina – en förtröstan att vägen leder fram till hemmets trygga vrå. På tal om Virgina så är det många där som tittar in på denna sida, lika många som i Danmark som annars har särställningen och hänger här mest. Så visst är det jättekul att ni där långt borta kikar så frekvent som ni gör. Vad och känns mest spännande med sidan undrar då jag. Ni får jättegärna höra av er på mejlen och skriva ned några ord om hur ni tänker kring fotografi och vad som inspirerar er. Och det gäller förstås alla som tittar hit i hopp om att finna något som det går att sätta ord på. Välkomna då alla kära tittare. Göteborg 25 oktober 2021
landskap Göteborgstrakten okt 2021

katter katter hit och dit

Dom är ju för sköna de där liven som är i upptäckartagen och far fram som ett jehu på golv, bestiger stolar och inte minst gardiner. Där kan de små liven klamra sig fast i tyget och gärna testa klättringsförmågan mot högre höjder. Alldeles vimmelkanting blir man av att följa dessa småkatter som flippar ut och ger allt vad de har tills orken tryter. Mamman finns där för dem så ordningen värkställs som tur är och lungnet får råda för en stunds matdags och vila. Innan nästa utbrott är ett faktum och laglösheten sätts på prov. Den lilla kameran Ricoh funkar bra mycket bättre än Canonens klumpighet och tyngd. För ska man fota de där små katterna handlar det att snabbt reagera och skjuta snabbare än snabbt om några bilder ska bli av. Ett litet men äventyrligt expriment att fotografera men väl värt om någon bild blev bra i slutändan. Man får ge det lite tid och åla inte för länge på golvet, det blir ett bra motionpass. Måndag 25 oktober 2021 – Göteborg

oh Söndag

längt ifrån stan, hammarslagen ekar. Sjunger Ulf Lundell i en av sina många låtar och låten heter Söndag och kommer från hans tidigare album, då skivor och musiken gjordes på vinylplattor. Detr vill säga för åtskilliga år sedan då livet var ungt och välfyllt med det ena och det andra och när livet lekte för ungdomligt leverne. Annat är det idag när åren plusats på och de grå tinningars charm får råda. Vilket inte brukar gagna en särskilt väl. Tänk bara på när man lämnar datorn för ett toalettbesök med terminalglasögonen på. Huga ligen vem är det som står där framför spegeln, och ögonblicks – bilden erinrar om hur otroligt knivskarp alla rynkor framhävs i en välputsad badrumsspegel. Det är så man ryggar tillbaka och framflyttad till ålderdomshemmets trygga vrå. Hur kan man bli så gammal så fort. Men så kommer jag på fel glasögon såklart, glömde att byta till standardglasögonen. Så vad gör man inte för syns skull. Man vill dessutom samtidigt se bra ut med glasögonen. Söndag 24 oktober och bara 2 månder kvar till Julafton –
märker att flygplanen börjat flyga mer frekvent – okt 2021

nostalgisk tillbakablick med framkant

Gör jag ibland, gör du det också? Fastän ganska mycket också var sämre förr. Så vad är då bra nu. Apparna kan ju lovprisas förstås app app app. Tänka bara när man har bil och vill parkera någonstans, hur makalöst lätt allt har blivit då. Inga småslantar som måste plockas fram i portmonän eller Börsen som de säger i Skåne. Fast tiggarna har ju fått ett fasligt problem men som såklart måste de också ordna så de har mobiltelefon och installerat Swish såklart. Så utvecklingen går framåt minsann. Tidningarnas tid är ju redan passe, nu läser man GP – tidningen med en surfplatta. Och surfar gör vi alla mest hela dagarna i ända. Det är nästan så man fär ställa frågan vad gjorde man förr i tiden egentligen på Barna Hedenhös tid?

Blomstergubbar har i alla fall alltid funnits

hur går det i Göteborg ?

En sån villervalla i trafiken! Kenneth som upplyser oss i Lokalradion om trafikläget har så att säga fullt upp och knappt någon ledig stund. För dem som arbetar verkar livets pendlingar från och till jobbet kaotiskt värre. Åck desto värre är det nu när pandemins farsot tappat fart. Dessto mer trafik ute på vägarna, i lokaltrafiken, bussar och spårvägar verkar inte så kul just nu. Nu ska Göteborgaren dessutom lära sig att gå på bussen längst fram, hur nu det ska gå till. Ja mena har gbg:arn aldrig gjort det tidigare så varför inrätta sig i ledet och likna Stockholmarnas plikttrogenhet att jämnt och sant ställa sig i kö. Tänk om man inte kommer med bussen, ni vet så där tidigt på morgonen när alla bara ska iväg till jobbet och har hur bråttom som helst. Det blir inte lätt det! Västlänken tuggar på och inget vet hur länge byggandet ska hålla på att störa tillgängliheten till stadens gator och torg. Det är lätt att känna en sorg över Göteborg.

Götaälvbron – numera riven och utbytt till Hisingsbron

Rivning på gång – på Hisingssidan syns Kranen

bättre en fågel i handen än tio i skogen

Är ett ordspråk som betyder att det är bättre att ha lite grann som man verkligen är säker på att man har, än mycket som

man bara hoppas på att få. Ordspråk är ju helt underbart och som gör en vederkvickt och allert på sakers tillstånd på

ett lekfullt sätt utan att krysta till det alltför mycket. Hade inte tänkt att styra upp ordspråket mer än så för att det är ju

söndag och då ska man ta det det lilla lugna tillvägagångsättet och hellre avfärda svåra spörsmål än att gå in i

dramatikens labyrinter. Mitt bildtillhåll idag får bli Skogen och den Natur som vi ärvt att förvalta. Jag gillar att plocka

svamp och bär i skogen likväl är det också en fantastisk källa till inspiration och rekreation. Nyfiken på de små

detaljerna i skogen, ja då åker den lilla kameran fram.

Skrivkramp

Ni vet vissa dagar ska man inte fotografera och vissna dagar är det onödigt att knappa in något på tangentbordet. Så sant som det var sagt. Så därför blir det ett snabbt avslut och endast en bild, ett fotografi från Stora Amundön – varsågoda och trevlig helg – Göteborg fredag 15 Oktober
Stora Amundön

Sockerdricksträdet

var ju Astrid Lindgrens uppfinning som slog an ordentligt i berättelsen av Pippi Långstrump. Nu kan vi konstatera att det också finns ett Glasögonträd i och omkring i sfären där vi bor, nämligen Särö Västerskog i Kungsbacka området, bjuder på dylik vy om man tassar runt och ser sig om där. Ha en fin kväll – Göteborg den 14 oktober 2021

Glasögonträdet

höstdeppa

Ska vi ju inte behöva göra? Men det är en vanlig åkomma så här års om ryktet stämmer. Mörkret drar in och ljusets timmar faller till föga , blir mindre och mindre för ett tag fram till att snön lyser upp en aning. Det är dock inget att lita på om man bor i Göteborg och ska åka skidor under vinterns korta ljusinsläpp. Så vad gör man om inte försöka gilla dagar med glans när mörkret sätter in. Tänka på lingonplocket i Jämtland och vandringar på natursköna platser här omkring. För att fylla på lite energi och äta upp sig för att klara resten av tiden. För kanske blir det en lång väntan innan våren är här igen så benen får fart och humöret växlar och höst och vinter deppet läggs åt sidan. Det är som att springa – ge aldrig upp – lyft blicken och kör så länge tyget håller. Mota Olle i grind – och bättre sent än aldrig. Får nog ta mig en pilsner – och spela den där flickan i en Cole Porter Sång. Så ordnar det sig säkert.
Lingonplock – utan gps kordinater

Hösten

Alla vill väl göra något bra med den är ju helt klart. Nu när det mörknar tidigare på eftermiddag kväll och mörkret dröjer sig kvar på morgonen, så kan man ju sova bort tiden. Skönt att inte va så på tå utan att sega sig fram i tillvaron blir ju kanon lagom till hösten. Dessutom spar man på all belysning och apparatur som exploderar så fort man klivit ur sängen. Tänk all den energiförsörjning som vi ska hushållla med nu när klimatanpassningens tider är ett faktum. Lite stearinljus – tändning lär nog bli av förstås och mer tid framför dumburken likaså. Äh nog sjutton ska man nog få tiden att gå ändå. Det är ju bara höst en gång om året så, lev ut så gott det går.
Matdax i Skogen
Kattungen Houdina – utbrytarprinsessa

Som Ung

och inte torr bakom örat ännu trånade en resa till Italien för att jobba på en vingård. Tänk att få dricka hur mycket vin som helst hela dagarna i ända. Som tur kom annat emellan och på det överilade tankesfären kring lata och bortkastade dagar blev om intet. I dagarna i denna månad kunde jag däremot plocka lite rönnbär, stående på en liten stege i Norra Sverige och med utsikt över Hösten. Det blev ingen eftertraktad rönnbärsvin av det hela men dock lite rönnbärs gele. Som skulle kunna passa till nägot gott kött och vin från bolaget. Alla är vi barn av vår tid. Tjo Hej !
Järpen Oktober 2021

Fiske och iordningsställande

Rubriken fiske och iordningställande känns väldigt oroande att börja med när storyn eller berättandet inte ens har börjar att ta form eller ens iscensatts i hjärbalken. Nåt är det ju tänkt att bli men vad? Om vi börjar med iordningsställande så är det ju vad fotografer gör i sitt dagliga arbete medvetet och omedvetet för att läsaren av bilden ska få tillgänglighet till bilden förstås. Han eller hon lägger fram bilden så att den blir lätt att följa oavsett vad som har blivit fotograferat. Och vid tillfällen kan några bilder på samma motiv göra susen så att inte en endaste bild bara är tagen på motivet. Fast såklart ibland händer att bara en bild blir tagen i alla fall trots alla förmaningar om att göra rätt. Man är ju sin egen slavdrivare och drivs av sitt patos. Den berömde Christer Strömholm tog oftast om man får tro på eftersnacket efter hans bortgång. Att Christer tog både liggand bilder och stående för att få möjlighet att anpassa bilden till tidningar och liknande media. I tidningsvärlden kunde redigeraren av text och bild tydligt markera att en stående bild skulle passa bäst i det tilltänkta tidningsuppslaget. Som fotograf var det vanligt att en del jobb med övriga på tidningen skulle klaffa och men fick tänka längre än näsan räckte när det gällde samarbetsmetoderna. Samsas om det beryktade utrymmet bild text rubrik och yta att jobba med – också där ett slags iordningsställande för att locka läsaren att ta del av text och bild. Idag får ni se en bild med en tilltänkt fyrkant bestående av två svanar och två svarta stenar mot vattnet. Alltså spåna snabbt formen som uppstod under ett ögonblick när båda svanhalsarna var uppe och inte under vattnet. Och samtidigt stå i rätt position och knäppa av några bilder. Stående bild verkade bäst lämplig för tillfället med en liten kompaktkamera. Kanske skulle det blivit bättre med ett längre objektiv så man kommit lite närmre, men det förtäljer inte berättelsen. Fiske då? det för bli en annan gång – Göteborg söndag 10 oktober 2021
Stora Amundön 10 oktober 2021
Fiske Förbud i Oktober

Genvägen

blir oftast senväg, har ni ju hört talas om. Åtminstone i Sverige brukas detta ordspråket både i norr och söder. Att om man tar den snabbaste vägen som så ofta är fågelvägen och som flygfän endast kan nyttja med vingars hjälp. Då kan det kallas för genväg. Och snabbfix och liknande och i kringelkrokande utan egentlig kompass betyder allt som oftast på senväg. Att som att göra intresse här och var på exempelvis fotografering kan leda till att man fastnar på den ena eller andra platsen när man går vägen fram utan tanke på tidsaspekten eller distansen som var tänkt eller om allt var oplanerad promenad någonstans i ingemansland. Sen kan man givetvis ha med sig en vägvisare och ciseron som instruerar och berikar färden vägen fram genom att berätta om platsen geografiskt och samhällsnyttigt och historiskt och annat. Bilden är tagen i samhället Järpen i Jämtland i början av oktober 2021. Göteborg 7 oktober 2021 och färg för att understryka årstiden.

Att Målbilden

förändras i takt med tiden är sant som det är sagt. Målen förändras under tidens gång. Ibland tänker åtminstone jag inte så värst mycket på vad som blir fotograferat, utan det bara sker i en makalös blandning och infallsvinklar till livets vedermödor i okronologisk ordning och ibland sakligt och impulsivt beteende som om man vore galen i sitt kall av att fotografera tiden som något som måste hållas kvar i minnet – som att stanna tiden för ett ögonblick – när tiden, livet bara rinner iväg allt för snabbt och utan att det går att hejda. Hejda sig och sjunka ned i en skön puls som känns vara den enda rätta för att mäkta med är såklart att föredra när allt förändras allt för fort. Var en vecka upp i jämtland där den här bilden är tagen. Målbild på flera sätt och i svartvitt som känns mest riktigt. Göteborg 7 oktober 2021

Lyckan att se det vackra

är ingen självklarhet. Visserligen finns det stunder som är oerhört vackert och som man gärna fotograferar. Än så länge finns platserna och stunderna i tillexempel ett Landskap så ock i Göteborg, det är helt klart. Men det blir mer och mer vanligt att linsen får flyttas en aning åt sidan så inte det fula kommer med på bild. Då blir det en personlig förfining av motivet som kan kännas aningen tillrättalagt och så brukar det vara om bara det vackra får råda. Samtidigt lurar man sig själv och låter sig hänföras av prakten och glömmer i vilken tid vi lever i. Det är inget fel att fotografera det vackra så länge man kan hålla huvudet kallt och samtidigt förstå innebörden av bildens makt på ett mänskligt plan. På sätt och vis är det som med klimatet att luften och det vi vill se, går inte riktigt att ta på. Luften med all små particklar av skadliga ämnen och koldioxiden påverkar klimatet negativt, men det är svårt att se. Med den vackra bilden gör vi en björntjänst som leder till att tro att allt är okey fast det inte är det. Men frågan kan också ställas om den vackra bilden kanske utgör en utopi av vad vi vill lämna efter oss som ett vackert minne bara. För att trösta oss själva när vi gett upp hoppet. Kanske är det dags att också visa bilder mer på hur det egentligen ser ut.

vacker bild – Vrångö september 2021

Rundbergs Gubbar

eller åtminstone kung för en dag går det att va . Det vill ju alla va eller hur, vid något tillfäll få känna på sötman och suga åt sig och bli lite omsusad och kunglig på ett vackert sätt, utan vare sig brynjor eller medaljer förstås. Det skulle väga för mycket och dra ned anseendet mer än det smakar. Kung på att man kommit någonstans med allt slit och släp är ett gott betyg som betyder mycket mer och sällar sig till sällskapet utveckling och förståelse på det visuella planet och kanske något mer. Och fotografi som vederbörande sysslar med under alla år bjuder på många tillfällen till att göra bilder av personlig prägel. Och som det mesta så är det en bergochdalbana men att haka på eller tappa greppet. Fantasin för fotograferingen framåt för det mesta och öppnar ögonen för ögonblicken som far förbi i en stilla lunk vid flanerande och promenad varhelst i Göteborg eller annostädes kosan bär. Som fotograf är ser man i bilder och inte ovanligt styr perseptionen en in på ansiktet som modell vid byggandet av bilder. Har fotat så många ansikten inom skolfoto och barnfotografering att hälften hade varit nog. Även om inte människan är objektet för min avsiktliga fotografering vid varje vardagsfotografering alltid, men oftast så dyker mellanbilder upp här och var och tonen känns bekant. Och i dessa dagar behöver man inte räkna bildrutorna för att fotografera utan har minneskortet som kan raderas om bilderna inte håller klass nog. Oftast är det tekniska skavanker men också fel valda vinklar ibland när missnöjet med fotografierna är ett faktum. Desto gladare när ögonblicket gnistrar och far i en stillbild, helt enkelt ett visuellt fotografi. Får bli det sista idag och tack för titten. Göteborg fredag 24 september och bara 3 månader kvar till Julafton.
Kungligt motiv

Kung för en dag
fotograf fullt sysselsatt – foto: mats

Var sak har sin tid. Är ett gammalt yttryck som kan tas i bruk om man är beredd på förändring i detta tidevarv. Att förändra sig är att söka något nytt och delvis lämna det där andra lite i skymundan är ingenting nytt precis men kan alltid utövas om andan faller på. Och vad är det andra, ja det är vad som sker nu och har varit under ett par år, utan några större förändringar. Arbetet har haft sin gilla gång med att levererat bilder på hemsidan och facebook, om bilders förmåga att berätta och tankar om nuet och kanske utstickande och vad som känns mest angeläget att berätta om i nuets stund. Det är såklart fint det som varit ibruk ett tag och kan va bra på många sätt och vis. Jag har som mest trivts som fisken i vattnet med en frihet och kul sysselsättning med att få jobba med fotografier. Så kan man hoppas att det fortgår även om hemsidan nu är på gång att göras om igen efter ett par år och kanske kommer nu redaktionen ( ensam ) att fortsätta i någon mening men inte helt säkert i den stil som nu är i dagen. En del av förändringen är försäljning av fotografier. Fotografer kan ju inte helt och hållet leva på luft. Utan har man utgifter måste man också ha inkomster. Så vad som kommer att hända framåt i tid är en resa som ingen sett slutet på ännu. Vad jag hoppas på är att få lite mer fart på verksamheten trots att jag kanske egentligen borde trappa ned. Men jag gillar att trappa upp och om det inte går vägen, blir det väl ingen annan råd än att bara ta trappan ned igen .

Amundgubben en ovanligt fint naturfenomen i Göteborgstrakten

Kan man tävla med bilder, ja visst kan man det om det roar en. Lite är det ju en fjäder i hatten på att bilder som visas på internet får ett omnämnande och lite omhuldande trots allt. Det behöver man inte sticka under stolen med att lite fåfänga ändå lyser igenom trots att jag vet vad jag gör men kanske belyser bilderna en större mängd gillande leenden än vad som är normalt är fallet i vardagslag. Streetfoto internationell facebooksida har många tittare och levererare av gatubilder det är ett som är säkert. Och mycket strunt och bra bilder blandas i en kaotisk blandning när det står öppet för alla och envar att lägga in en bild om dagen. Fast ett godkännande från administratör som släpper din bild löst bland fotografierna gör att de allra värsta avarten hålls utanför tack och lov. För annars hade det blivit helt kaos förstås.

Bild för en dag hedras från Streetfotogruppen – och bilder tagen i Göteborg i september

Satt mycket i bil när vi färdades genom USA . I Californien och Arizona blev det en hel del flängande för att kunna komma till platser och för att se kontinenten och landet vi längtat till. Pandemin har ju satt skäppar i hjulen och miljön likaså – därför kan det dröja med utlandsvistelser på ett tag framöver. Bilderna och minnena lever dock kvar och är då en tröst i detta nu.

USA 2019
Fotografen själv

Ramlar gatan i Augusti 2021

Ramlar gatan

För den nytillkomne och vetgirige finns alltid något nytt att lära sig att känna till om Göteborg. Vet kanske inte om detta är så revolutionerande och fantastiskt annat än för Håkan Hellströms fan. Ramlar finns det en låt med han Håkan, och en liten snutt på Andra Långgatan är uppkallad till Ramlar gatan och kanske lite utanför stadsplaneringens stränga regler, var vet jag. Hur som helst står jag där och fotograferar. Och från vänster kommer en flicka på språng kanske för att få sig en kopp välbehövligt kaffe. Jag tar två snabba bilder på flickan 1 med långa benet före och 2 med ett litet nätt knyck för att sen va utom synhåll i dörrentren. Nästan allt man fotar är snabba ryck om man vill ha något fastnat på plåten, alternativt att hinna fånga ögonblicket. Det är inte tillräckligt att ha kameran på magen när snabba förlopp sker i ögonvrån. Om du vill ha bilder på snabba förlopp så va hela tiden lyförd och på tå för annars är ögonblicket redan förbi och kommer aldrig mer tillbaka. Fast såklart att liknande situationer uppkommer ju alltid förstås, så det är aldrig för sent för en uppdatering och reflektion på hur man egentligen fotar. Kameran i detta fallet var en liten enkel Ricoh med fast objektiv. Göteborg 31 augusti 2021

Nu, kan ibland va en tillbakablick

För visst är det ett par år sedan den här bilden blev tagen och den blev rätt cool. Bilder har en tendens att växa med tiden då sinnet fått lite distans till ögonblicket då bilden togs. Man har liksom lagt de sysslorna som gjordes då på hyllan och kan mer djupgående ta del av bilden nu. Allt stök som va då är undanskuffat och fokuseringen är knivskarp på det visuella och greppbara ytan av vad du egentligen ser. Därför kan ett alltför snabbt tänk att göra bilden i stundens hetta, att ta fram bilden direkt efter att man fotograferat, bli en halvmesyr. Alltså innan bilden sjunkt in i medvetandet, kanske ligger uttrycket där i huvudskålen och skvalpar fram och tillbaka och blir inte riktigt klar och genomtänkt. Ibland behövs lite distans i tillvaron för att göra rättsida till bilden som ska göras klar för dig och publiken. Så säg hej till publiken och kämpa väl.

När tar man de där bilderna som bara lyfter händelsen mot stjärnorna och sällsamma, högre höjder. När man minst anar att det ska ske, för de flesta av dessa benådade tillfällen är få och då i ett minimalt ögonblick bara hugga tag och låta fingret klicka och då låta alla bitarna ( omgivningen) falla på plats eller åtminstone lejonparten av all information som då också tar känslan och det dokumentär innehållet in i sin bildlinda. Humorn och det lätta avtrycket av allsköns verklighet är bara där i ett ögonblick. Ofta vet man inte vad som orsakde detta endaste och avgörande ögonblick och vid denna tidpunkt och sammanträffande komponeter ( människorna på bilden ) bara faller på plats. Därför är gatubilden det mest häpnadsväckande av alla fotograferingstillfällen och genrer (områden) som kan hända för en kanske nördig engagerad fotograf. Fast vad som är en bra bild han förstås diskuteras i all oändlighet. Och vad som kan anses höja bilden till skyarna är för någon annan (jag eller du) bara en alldaglig och eller inte så märkvärdig bild alls. Alltså vad som är god tycke och smak är såklart delad som baken. Så det är okey att inte gilla med ett leende och ett igenkännande. Dokumentärt fotande bjuder ofta på överraskningar av sällan skådad art. Dagens bild är fotad med Ricoh GR III , fredag 20 aug 2021 Andra Långgatan Göteborg – en dag väl värd att minnas

HCB Henry Cartier Bresson

Omtalad legendarisk fotograf som många känner till som gillar Gatufoto. Han är död sen ett tag sen men blev 95 år och var still going strong tills det naturliga slutet på ett långt liv som världens fotograf. Han bildade fotogruppen Magnum i Paris tillsamman med många kända reportage fotografer som vi kanske benämner gatufotografer idag. Han var en klok man som såg att hålla sig på rätt plats vid rätt tid. Samt att han hade förmågan och den rätta knycken till att samla all information och få till en suggestiv och uppsluppen och samtidigt alldelses vardaglig bild att blomstra på ett säreget sätt som gick in i folks sinnen. Kompositionerna var oftast ganska enkla , alltså med små medel utnyttjade för bästa resultat som också väcker uppmärksamhet. Och så gjordes allt i svartvitt förstås och som följde tidens tand på det gamla kära analoga tiden med film och manuell framställning av fotografiska alster i mörkrummet. Men det var då det, bra mycket enklare är det idag att fotografera på sätt och vis när minneskortet är stort nog att fota hur mycket som helst. Fast fler bilder att sovra från blir då nackdelen såklart. Hur som helst att komma upp i den kalibern som fotograf krävs inte bara en kamera utan att ha ett bra handhavande med sin gyllene kamera och hitta det rätta flytet. Många parametrar måste sättas i bruk för att ta bilder värd namnet som fotogeniet HCB.
Undrar om HCB skulle godkänna denna bilden från Augusti 2021 Göteborg
eller denna från samma dag

Cowboys

har nog de flesta som varit barn födda ca 50-60 tal varit och lekt bland klippiga bergen och kommit galloperande på en vit springare. Samt i nästa steg dragit revolvern snabbt som ögat från hölstret som värste Billy the Kid i en duellering mot någon skurk. Skjutit rätt i prick och fallit som en fura platt på marken. De va såklart tider det och tämligen bara en vildavästernlek som varade under en kort tid till nästa utmaning såg helt annorlunda ut. Jag och Reidmar blev fotade i en studio i Arizona i November 2019, följde snällt med i instruktionen och den kvinnliga fotografen tog en serie bilder där vi ser ganska nollställda ut och sen också mer regi och laddad verklighetsanpassad pose med det rätta uttrycket. Och vi hade kul förstås, vilket va meningen.

Sirapparis.se

Så heter hemsidan som påbörjades en gång i tiden och som egentligen inte fullbordades än i denna dag. Hemsidan finns fortfarande men jag är nödgad att scanna av alla gamla negativ igen och börja om från början. Och det är okey ska bara komma i rätt stämning och göra jobbet som lär bli mödosamt men ändå genomförbart bara uppsamlingen och tråden löper hela vägen fram till mål. Samt att om jag kan göra en bra hemsida så kanske det finns en chans att också gå ännu längre med fotografierna som gjordes först tidigt 1975, 85, merparten 1986 och en liten snutt 1989 som mest kommit i glömska. Men något ska det säkert bli om hälsan står mig bi och kreativiteten kan bibehållas ända till det bittra slutet som i ett uthållighetsprov. Alltså den som lever får se.

Paris 1986

Slå en knut på revolvern – det är en fin symbol för fred och frihet som finns här i staden Göteborg. Revolvern , pistolen skjutvapnet har många värderingar på sin lyra. Och inget är väl bättre än att vapnet läggs ned och stuvas undan i alla delar av Världen. Varför inte gräv ned otyget långt ner i berggrunden eller om man ska ta vara på metallen förstås och ha som byggmaterial för att bygga hus eller elbilar och bussar. Vad ska vi med alla vapen till som florerar bland främst kriminella och krigstörstiga individer. Väck med det bara.

Göteborg

fredag den 13:e

de kan jag verkligen säga att det är inget att leka med den datumen. Hugaligen vem vet vad för hemskt som kan hända då? Skrockfull är såklart bara förnamnet. Samtidigt vad kan man göra om man inte kan tygla sig, utan gå på sånt trams egentligen. Det går ju inte att stänga in sig eller måla in sig i ett hörn, bara därför att plågan blir alltför påfrestande. Lyckan skulle däremot sjunga för en om man slapp dessa fobier och rädsla för det okända, i skrockfullhetens namn. Det som händer händer ändå. Att bli överkörd av en bil när man passerar gatan. Kanske inte dör men bli förlamad resten av sitt liv. Det är få förunnat att klara sig i livet från att utsättas för olyckan. Olyckan och skrockfullheten samarbetar kan man ibland tro och tror gör vi mycket hela tiden. För sånt är livet.
Den här personen verkar inte det minsta bekymrad över skrockfullhet eller ödets mekanismer.

Arisona USA 2019

Sommarn

dröjer sig kvar är väl en sanning med modifikation beroende var vederbörande befinner sig på detta klot. Hemestrar gör många Svenskar i dessa tider, långt mer vanligt än tidigare år. När jag ligger där på en bergsknalle och hör vågornas skvalp och måsarnas skri är allt frid och fröjd och världen är som en dröm tills dessa att jag upptäcker att det är en mardröm egentligen. Pandemin handlar till stor del om att va kvar på den plats man befinner sig. Att resa är uteslutet i tider som dessa när klimatpåverkan är känsligt på alla sätt och vis. Okey någon enstaka resa kan man väl göra men håll i hatten, inga utsvävningar i onödan vad mig anbelangar. Nu tror kanske de flesta att jag är felfri men även solen har fläckar det kan vederbörande skriva under på. I Europa har det varit översvämningar och klimatsvängningar som får vederbörande att gnissla tänder och oroas över mänsklighetens dumhet och förfall . Att inte se konsekvenserna av sitt handlande över tid. Det där nuet är allför avgörande och sätter käppar i hjulen för det rätta tänket att alla inte kan göra allt men någon enda kan göra något som gynnar vidare levnadsvillkor för tillträdande generationer människor. Vi alla skulle behöva flera Greta som jobbar stenhårt för klimatets hållbarhet i det långa loppet.
Vrångö 2020

IFK är ett stort lokalt fotbollslag i Göteborg och bilden är tagen vid Delsjön i Göteborg i Augusti 2020 – idag är det 8:e Augusti 2021

Rocka nu Billy

Porträtt ligger mig varmt om hjärtat. Tyvärr gör jag det mindre nu för tiden och det är ett slöseri som borde göras någonting åt. Sonen fick ställa upp och det brukar bli bra när någon har en plan. och det hade han, så det var lätt att följa som i en dans. Göteborg 27 juli 2021 men bilden är nog från ca 2011

tänk på livet

egentligen behöver jag inte öda mer tid här mer än nödvändigt. För varför sitta här och skriva när det mer gäller att gå ut och ta lite bilder på allt och inget. Tids nog sitter jag här en dag och kommer inte härifrån för att benen inte bär mig längre. Så valet är enkelt idag, och du förresten ha en fin dag du med. Nu ska jag gå ut och kolla in Göteborg någonstans. Göteborg 27 juli 2021
vid älven – juli

Tänk på döden

Visst är det en konstig formulering att säga tänk på Döden när det känns mer naturligt att tänka på Livet. Men kanske tänkte man på ett annat sätt förr i tiden. Ofta hade de flesta människor kortare liv förr, när levnadsvillkoren för att överleva var just kärva tider. På Stampens kyrkogård i Göteborg går det finna denna inskription för besök vart det lider. Alla som åker spårvagn förbi kan på nära håll se det ganska storstilat och tydligt i dessa pandemitider. Göteborg 26 Juli 2021

himmelsk ordning

Att ta bilder i färg och i svartvitt handlar alltid till viss del om att säkerhetställa balansen eller att rucka på den. Ordningställa men utan att få det hela alltför statiskt, en svår balansgång. Göra en bra blandning av form och innehåll som håller att granskas. Tillika att va nära trots att man befinner sig en bit bort från motivet med kameran. Samt att säkerställa att man är på rätt avstånd till det man vill fotografera. Enklast att fotografera är när inget mänskligt Folk är där och stör kompositionen. Fast ofta vill man ha just det, en människa , hund eller något mänskligt i bild som bygger sammanhang. Kanske finner du belöningen efter ditt sökande när du granskar dagens skörd på minnerkortet. Göteborg 24 juli 2021

hisingen och en skolbyggnad i Göteborg

strandhugg inte (strandragg)

Eller bara lägga sig raklång vid stranden och blicka ut i grodperspektiv på himmel, hav ,och glitter i vågskvalpet. Det är inte dumt det med rekreation och bara va en stund på jorden här och nu är ändå ganska skapligt. Få laddat batterierna för en sesådär en kvart och samtidigt se måsar uppe i skyn utan att direkt räkna dem. För en gångs skull ensam i tystnaden och i vindens svep, ty nu hägrar den lyckliga egentidens stund. Då hjärnan kan kopplas bort från stadens larm och fåfängans makt. Då livets förnöjsamma varande kan betraktas på avstånd och livets spel ordnad i valstakt. Göteborg 24 juli 2021 och bara 6 månader kvar till Julafton
Strandhugg

högtryck

Ja så är det när man minst anar det både vädermässigt och högtryck på den gamle som ju egntligen ska ligga i hängmattan och lata sig istället för att få någonting gjort. Som pensionär ska man ju ligga och ta det det lilla lugna. Dricka några pilsner i skuggan och bara ha det riktigt bra. Väl hemma står datorn och ropar på mig, sätt igång och jobba nu din ditt z½+45-skapa nåt vet ja. Och så är det väl bara att va inställsam och göra det överheten och vakumet åberopar. Va inte lat gör någonting. Vad ser du i bilden nedan. Vid något tillfälle kanske en analys vore på sin plats, men inte idag. Göteborg 22 juli 2021

högsommar

när sommarn är i sitt ässe och solens strålar bara vräker ned, ja då är det sommar i Sverige och i Göteborgs södra skärgård ett pågående faktum. Långt ifrån alltid är det sol och höga temperaturer, men på den vägen är det ju med förhöjda temperaturer över lag på hela vår jord, det såkallade klimathotet som lurar bakom dörren till oss själva. Temperatures mot sesådär 30-35 grader celsius är dock inte särskilt bekväma att vistas i för de flesta av oss. Ibland så kan det va såsom att asfalten kokar och då gå barfota, ja ni fattar själva vilken pina som kan uppkomma när man trampar på asfalten dessa oerhört varma dagar i semestermånaden Juli. Att då svalka sig med ett dopp är natuligtvis väldigt skönt särskilt när saltvattnet är det bästa av världar, och tänk att man kan flyta på fläsket bara att ligga raklång och flyta på vatten. En av höjdpunkterna när sommaren är som bäst. Om man får tro det jag tror. Bilden idag, ska symboliser högsommaren med den obevekliga solen som bränner skoningslöst. Men framförallt ser jag en gubbe i bild med asfaltsnäsa och som skuggan från lyktstolpen bildar en mun och vägbrunn plus cykelhjulets skugga ett öga och som pricken över i:et skugga från en annan cyklists skugga ett ögonbryn. Men allt är riktigt snabbt taget med en Ricoh kamera snabbt som ögat. Som sagt man kan aldrig vila på hanen om ögonblicken ska infrias. Min Favoritkamera på sistone och kompis i alla situationer. Göteborg torsdag 22 Juli 2021

färg eller svartvitt

Än en gång står de här kontrahenterna färg eller svartvitt och slåss om herravärdet. Vilket blir bäst, ah det är svartvitt förstås, säger Stora Skjortan, högt och ljudligt. Nej nej nej säger Klabbe Palett , färg hörrni går hem i alla väder. Loppet är kört säger tredje person som gärna vill jämka mellan de trogna fienderna. Så kan man inte säga att den ena är förmer än den andra, lika lite som att gnälla på kontrasten eller att kurvan är alltför slak eller brant. Intensiteten är väl svag eller för mycket åt grönt eller blått som ger ett stick som bara finns och som dröjer sig kvar och retar gallfeber på den som styr datorn. Färg är en smaksak på hur den ska se ut, lika väl som gråskalan kan bli i blaskigaste laget eller svärtan styr mörkret i varje hörn. Färg eller svartvitt eller både ock har dock den största rörelsefriheten är nog ändå rätt väg att gå. Göteborg 20 Juli, Margareta , Greta dagen 2021

Ögonsten

ögonsten

pupill (bildl.) favorit, älskling, juvel, skatt,gunstling ni hör kärt uttryck har många namn. Så visst kan en landkrabba som jag som kommer från småstaden i inlandet hänföras av den Göteborgska södra skärgården alltid. Och hela tiden gilla att insupa saltstänk i kustlandskapet som förför. Det bildas alger och mossor på stenar vid strandkanten och lite överallt i detta ölandskap med tång och måsar som skriar i takt med vinden. Runda.ovala,platta stenar som utskjutna och buktande särskilt i de stenrösen som vittnar om historians gång på gång. Så nog känns blickarna från landskapet alltid när man lägger sitt huvud mot marken och både lyssnar och ser nyanser av krig och fred. Rekreation att vistas i luften i ljuset med ögonstenar i tätt följd av kapripol, klippor och buskage och badare i vikar och vass. Det känns att det är semester och ledighet i juli månad när allt kommer omkring. göteborg måndag 19:e Juli 2021

Nygammal bild

fOTOGRAFERA SIG SJÄLV SÅKALLAD selfi gör vi alla lite till mans och kvinns. Ibland för att snåla in med antalet tagningar vilket känns ganska onödigt när den digitala eran har tagit vid och slösa finns inte på kartan längre. Man kan plåta så länge man orkar tills man springer runt omkring som Kalle Anka på fotograferingsuppdrag i blek disneyversion. Det kändes dags att förnya sig en kvart och ta några år gammal bild så man fortfarande bli igenkänd och inte en så gammal bild som studentbilden eller vid blomning 20 år när de flesta fortfarande har lite åt pubertetens kvarlevor i kropp och ansikte. Att använda ett något nyare foto förhöjer trovärdigheten av att du är du och ingen annan. Men ska man inte le på bild då. Det kan man förstås göra om man tycker det blir finare. Det är ju upp till en själv vad man anser om den saken. Det bästa är att prova fram och tillbaka och leta sig fram för vad som är sitt rätta jag. Och ibland kan det faktiskt va bättre att sköta kameran själv och ibland inte. Här har jag kört med mig själv och sagt åt mig själv att inte sluta förrän någon bild blir till. Alltså först fotad och sen in i mörkrummet och stinga till bilden om inte ljuset var perfekt från början. Man sliter och drar och med lite tur kan lyckan va gjord och ögonblicket är fäst på den slutgiltliga bilden via bildprogrammet Lr eller Ps och ibland både ock. Porträttfoto ligger mig nära om hjärtat och som barn och ungdoms – skolfotograf i 40 år har jag nog tillskansat en hel del erfarenheter med att främst fotografera och lite färre gånger va den som blir plåtad av en Fotograf.

Fotoskolan, porträtt i stora studion

Att föreviga bra porträtt är en svår konst som egentligen är samma sak som att ta bra bilder på vad det än är. Man ska trycka vid rätt tillfälle va kreativ och våga gå på gränsen till de snäva ramar, om man kan tillskansa sig en möjlighet till ett fint ögonblick som bara händer under bråkdelen av en sekund. När tillfällen ges och det egentligen inte handlar om porträttfotografering utan att man egentligen umgås i familjära vänskapens innersta rum, trots att man är ute på vidderna långt från Göteborg. I det momentet när livet bara tickar vidare, försöka med lätt hand särskilja agnarna från vetet och snabbt och resolut bara ta bilden i själva ögonblicket i händelsen. Låta tiden och händelserna ske utan påverkan och förutsägelse. Kanske lite förutsägelse ändå för som fotograf får man va både laddad och tro på sin intuision i alla väder. Va lite på hugget och samtidigt försöka koppla av och bara va uppsluppen av tidens tand. Och kanske var turen på min sida denna oförglömliga dag i livet. Det är klart att allt bara sker med blixtens hastighet, själv tänker jag snabbt att kanske jag fångade någontin bra där i hettan i omfamningen och ansiktet som blommade ut. Men tänker inte mer på det förrän flera månader senare. Att se att en fin bild ändå blev till där i Åre kommun vid den lilla eldstaden vid Gruvan, i snö och kyla och ett vintrigt Jämtland i avlånga Sverige 2020.


Lös och Ledig

Det vill nog alla va sommartid, bara gå och strosa och supa in fågelkvitter och kaprifoldoft hela dagarna i ända. Ta sig en pilsner eller två och bara vara i största allmänhet. Kort sagt leva dagen utan alltför många måsten och besvär, utan ta dagen som man klär sig själv i utan mankemang. Okey det är få förunnat men som pensionär kan man unna sig en hel del frihet under ansvar. Och styra åt det håll man vill i samklang med sin omgivning förstås. Lös och ledig fast sisten i vattnet är en badkruka, är lagar att förhålla sig till när vattnet börjar anta en temperatur som går an att doppa sig i. Har sett en tendens att fega sig i vattnet om inte temperaturen i vattnet är över 20 grader celsius.

målbilden , Göteborgs södra skärgård 2020

målbilden

Är den, i dessa ljuva fotbollstider att inget, precis inget och allt är möjligt på spelplanen. Se bara på fotbollskillarna som kämpar för att ge Sverige och oss en bra placering bland fotbollsnationerna. Och det gick ju så bra sist när grabbarna spelade, eller hur! Men nu gäller ödesmatchen och åttondelsfinalen mot Ukraina på tisdag . Och jag förmodar att grabbarna har insett vilka hjältar de redan är så här långt, och att med en hel del tur och en gnutta skicklighet kanske de kan besegra Ukrainarna trots att mycket också talar för en hård och envis kamp om bollen. Själv hoppas man att det egentligen tar slut här, för så mycket fotboll på en gång kan inte va bra för hälsan det är ju ett som är säkert. Har drömt om fotboll de senaste dagarna förutom att vid midsommar kunnat sjunga lite snapsvisor i högan sky. Nu längtar man att slutet är nära så man fått gjort lite vettigt istället för att bara titta boll. Funderar starkt på att ta mig en tur och gå ut för att finna några motiv med kameran istället. En betydligt bättre sysselsättning än fotbollsentusiasm, förstås? Göteborg 28 juni 2021

Tecknen på gatan i Göteborg

Skånegatans trottoar mot korsvägen

Trädbild från skogen

trädbild –

Glädje

det är fina grejer det. Vem kunde väl tro att fotbollkillarna kunde sätta den där straffen, men det gick och hela Svenska folket jubla av glädje. Men det var dramatiskt in till de sista skälvande sekunderna innan matchen var till ända. Nu är de tillbaka i sköna Göteborg för att vila upp sig och ladda inför slaget mot Polen på Onsdag. Har hört att killarna upptäckt att de ska se snygga och väldresserade nu när de visas upp på storbild överallt i hela världen. De har tillochmed smusslat in några frisörer på campen för att säkerställa att håret ligger rätt och att framtoningen blir den bästa tänkbara. Och kanske är det så att de granna pojkarna blir ändå bättre och vassare när det ska representera Sverige i fotbolls VM, om de har rätt frisyr. Tänk om de anlägger en Elvisfrissa hela högen? 10 spelande elvispar, Elvisar kutar runt på fotbollsarenan samt att en målvakts Elvis som vaktar målet. Ja man vet inte hur mycket det kan hänga på håret när det gäller att spela fotboll för våra fotbollspojkar. Vi får med hår önska dem god tur nu på onsdag.

Göteborg i juni

Nu springer dagarna fort iväg, man vill så gärna ta vara på alla dessa fantastiska dagar så gott det går. Såklart som pensionär har man det oförskämt bra med det mesta. Och kan improvisera och skarva varhelst det går. Fast skarva har såklart ingen god klang utan sätts in mer som ett tragikomiskt skämt. Och där kan det ligga och såsa mer som en lättja och snudd på dekadens i en galen värld. För så klart behöver vi alla fly verkligheten korta delar för att orka med att ta tag i verklighetens dilemma. Kanske kan vi fokusera mer på riktiga beslut om vi samtidigt och bara ibland, ibland kan strö lite lättja och bekvämlighet i tillvaron. Jag gillar att fotografera och strosar gärna omkring och känner av pulsen på oss människor. Härom dagen traskade jag runt lite i gamla Haga som också är nuets Haga. Nu har uteserveringarna öppnats upp och många flanerar fritt på gator och torg i Göteborg. Kanske kan det bli lite fotboll ikväll också. Lev väl.

flanering i Haga

spaning anno 2010

spana åt fel håll

gjorde vi nog alla inför fotbollsmatchen. Av det högt ställda förväntningarna på de mina svenska hjältarna bidde det endast en tummetott. Tv.n höll och sömnen var ändå god efter slutresultatet 0-0. Kanske var kraven högt ställda och egot alldeles för stort på att de svenska spelarna höll måttet. Tror att man får se det ljusa med det svåra att lika resultat ändå är som en vinst för Sverige. Nu får livet gå vidare och matchen glömmas så gott det går för en tid. Som tur är ligger dagen öppet som ett oskrivet blad med vad allt det kan innebära. En ny dag idag med nya frächa upptåg och fotboll vad är det när allt kommer omkring. När annat kan göras utan att en boll som skymmer sikten till vår underbara värld. Och inte minst här i Göteborg ska vi ha det kul idag och ta vara på dagen. 15 juni 2021

En som håller tummarna

Kenneth:s hjältar

det är svenska fotobollslandslaget det. Nu är tiden inne att titta på fotboll både på tvären och på djupet. Hur ska det gå ikväll med våra hjältar som bör vinna öppningsmatchen mot Spanien? Har de svenska någon som helst chans mot Spanien över huvudet taget. Den som överlever får naturligtvis både se och höra om resultatet så småningom. De springer efter en boll har man ju begripet, förstått och så, som grädden på moset ska bollen in i målet och helst motståndarnas mål för att det ska gynna nationen och få dem på gott humör. Oavsätt hur det kan gå så blir det en stunds underhållning på liv och död, för vissa och blott en gäsp för den tredje och vad mej anbelangar så har känslostormen inför matchen inte verkställts ännu. Kanske ligger jag och gråter framför tv:n om Sverige förlorar. Eller också kastar jag ut den frälsande tv rätt ut från altanen bara, utan att ta vägen bland elektoniskt avfall. Matchen går ju ikväll med start 20.00 för fördjupning och analys för att sen starta i verklig mening 21.00 . Så vem vet vad som händer i Göteborg på en vanlig måndagkväll i juni månad! Ta fram ölen och håll tummarna så kanske det går vägen.

plötsligt händer det

Vad är det som händer kan man rådbråka om. Plötsligt förbytts vardagsituationer när en årstid blommar upp på allvar. För plötsligt dräller det av folk på stränder och vikar både här och där i sköna göteborgstrakter. Folk vallfärdar ut med picknick och hundar och barn till vatten för att svalka sig. Från att ha varit ett blickfång till att spana in stränder och vikar med vatten har plötsligt lusten att förjupa sig i vad vatten kan göra med oss vanliga dödliga en dag i juni, ökat markant. För oss fotografer kan vällustkänslan bli synlig när kompositionen av en bild glöder och sätts i dallring. När det där ögonblicket uppenbarar sig och intuitiv känsla säger att äntligen hann jag med. Alltför ofta fotar åtminstone jag för sent eller för tidigt . De dagarna skulle man behöva uppsöka psykolog för att bearbeta trauma uppkomna just vid fotograferingstillfället. Men som tur kommer också dagar där både lust och fägring stor, samt synkning i hjärnbalken är på topp, än så länge, och då är det väl bara att köra på utan att bromsa för mycket. Göteborg 13 juni 2021

Saltholmen juni 2021

man får använda färg

det är inte så farligt som det låter och som jag brukar säga? Det ska bara göras i undantagsfall när nöden kräver och det går att pricka alldeles rätt, tycker jag. Ni vet det kan bli mycket tyckande på denna sida om hur allt ska va och se ut. Men i sista vevan är det ju ändå ditt tycke och smak som gäller hur den goda viljan på att visa upp ett alster kan tas emot. Man ska alltid stå upp för sina värderingar och låta sina egna sinnen få fritt spelrum när det gäller konstnärlig och praktisk tillämpning i att göra bilder. Som ni kanske upptäckt göres det mest svartvitt på denna hemsida, men ibland får färgen visa sig på styva linan och verka på det färgen är bra på. Denna bild är tagen i skogen någonstans på Vrångö i Göteborgs södra skärgård, i tidiga mars när mycket är dött i naturen, men en ormbunke har fortfarande mycket färg att ståta med när solens strålar får lägga ljuset på och leka. lördag 12 juni 2021

Ombord på Båten

Nu har det börjat, den stora invasionen av folk till Göteborgs Södra Skärgård och kanske Norra likaså, därom kan jag inte med bestämdhet säga hur det förhåller sig på de norra delarna förstås. Spaning är alltid en relativ syssla och många kryphål kan finnas när det gäller om att ha koll. Men kolla in gjorde jag härom dagen då bilfärjan kastade loss för äventyr på Öckerö, Hönö och Rörö bland annat , det finns många fler öar och anslutningar . Tog en tur med färjan en gråmulen dag med saktstänk från havet och en medeltemp som kändes behaglig i junivädret. Tänk förresten så mycket det finns att ta in i ögonen och andra sinnen när man är pensionär och har all tid i världen. Det blev en riktigt härlig dag men många intryck på näthinnan och go rekreation men min vän med på den spännande utflykten. Bilden vi ser idag är en båttur ut från Saltholmen och den södra Göteborgska Skärgården ( arkipelag ) eller kanske var båtturen från Vrångö och in mot stan. Tror det var så om jag minns rätt. Idag är det torsdag den 10 juni 2021 kl 14.52 , ha en god dag och välkommen åter

Ombord på båten – Göteborgs Södra Skärgård

Göteborg

det har blivit en hel del bilder på vårt mitt och erat goa granna stad Göteborg. Så det är på tiden att marknadsföra lite vibbar från en synvinkel som känns rätt att förmedla ut till världen och staden. Alla har vi olika nerv som styr vad vi gillar och inte gillar. Så därför får man prova med lite bilder och se vart hän det bär. Att visa på nätet är ju en bra början för att se uppkomnsten eller bortfallet av intressesfär till bilder som ger en vinkling till stan. Kanske kan bilder beröra eller inte. Här är första bilden ut fast det finns många fler, en början kanske det blir eller ett dråpligt slut på det hela. Det ska säkert vinna i längden tror jag själv.

Flyg Humla Flyg

för imorgon blir det vackert väder. Vad får man allt konstigt från, bara hoppar upp så där, utan pardon eller från vilket håll kom han in. Han kom in från ett annat håll, från ett annat håll kom han in. Nog med nedkluddat idag när större delen idag kan ägnas av ett gott häng och firande av Natonaldagen som, som alltid kan man göra lite mer av trots att vi Svenskar under väldigt lång tid varit dåliga på att fira just denna dag. Hallå imorgon är det förstås först! Men vad ska vi fira egentligen? Att vi klarat oss i dessa pandemitider, vi ja men många har fått sätta livet till. Alltför många skulle nog de flesta tillskriva. Ah man får väl fira ändå med lite ångest har väl inte gjort en fluga förnär. Ångest är min arvedel som Pår Lagerkvist skaldade. Ta vara på dagen och fyll den med något trevligt.

Humlan arbetar hårt

Crocket – spelet vi aldrig glömmer

Visst var det längesedan man sportade med sällskapsspel utomhus. Crocket till exempel spelet med träklubba träklot och stålkonstruktioner som små tunnelpassager eller mer som stålbågar som sattes i marken och som med tiden blev lite sneda och vinda av alla krökningar. Dels fick klotet tuscha stålbågen och vid nedmejning fick bågen sätts upp på nytt igen. Spelet gick ut på att klara en hinderbana och samtidigt skjuta bort konkurrenternas klot så man själv kunde få fri väg till seger och vinst. Ligger klotet så man med säkerhet vet att klotet har passerat bågens passage. Först då kan man räkna med ett extra slag annars stå kvar och låta nästa ta vid att slå sitt klot. Många kunde turerna va och i mångt och mycket ett känslosamt ställningstagande om allt gjorts enligt givna regler. Regelboken kan ju i vissa fall också ställa till förtret om hur invanda regler ska följas till punkt och pricka. Regler och följsamhet om hur Crocket ska spelas har en viss förändringsprosess om var och vilka som utövar sporten ser på saken. Sport som delvis liknar bangolf och golf men med större boll (klot) och klubba med en platt sida och rundad samt om man vill kan man slå klotet med tvärställd klubba likväl. Att utöva sporten kan så här års va påfrestande och det är lätt att få värmeslag i stekande sol. Så se till och drick något kylande eller längta till Crocket i vinterterräng. Bilden är från Jämtland i Sverige i maj 2021. Sverige är ett avlångt land där ena delen av landet fortfarande har snö i maj månad medans andra halvan närapå fått sommar. Att spela crocket har kanske förflyttats till glömskans hav eller om omskrivingen läcker som ett såll vid annalkande förhöjd ålder kan omöjligen vederbörande ge ett korrekt svar på om det du läst är riktigt till 75 procent. Men showen måste gå vidare och det är ingen ko på isen vad mig anbelangar. En ny spaning väntar på att bli gjord inom den närmsta tiden, så vad så god dröj och tills dess gott mos alla danskar och från världens alla hörn och sist men inte minst Göteborgaren själv. Göteborg 4 juni 2021

Crocketspel i snö – maj 2021

Låt de goda tiderna rulla – let the good times roll

Önsketänkande, önsketänkande, pyttsan eller knappast kan någon av oss i sin vildaste fantasi tro att det gamla goda tiderna någonsin kommer tillbaka. Och om man skulle citera Cornelis Vreeswijk ” för var dag blir det bättre,men bra lär det aldrig bli ” så är det lätt att fälla en tår och känna sig aningen håglös och deppig. Det vill man ju inte nu när det är vår och alltig, då allting sätter fart och knoppar slår ut lite varstans i vår omgivning och kanske också i själen, om en glänta står på vid gavel. Här i Göteborg på Sveriges framsida står det klart att våren ändå är här och allt det tråkiga då dör ut och ersätts med nya friska tag om hormonerna i kroppen är synkade med årstidens svängningar. Idag har jag med en gammal bild från 2016, Gatubilden är tagen på Andra Långgatan , ett litet jippo där med massor med folk och fest. Kommer vi någonsin tillbaka till den festyran igen, det vet nog bara oraklen eller gudarna på eller utanför vår Jord. Kanske du som läser detta sitter inne med oanade kunskaper, vem vet?

Va på rätt plats vid rätt tid

Händer ibland men mycket sällan. Oftast är man inte i tid precis som när bussen redan gått. eller att kameran inte är fixad och klar för drabbning, det vill säga att kameran är skjutklar. Det går inte att gå omkring och såsa om man vill ha det där rätta tillfället, när du ska trycka av i rättan tid. precision när du trycker av avtryckaren är A och O om du lyckas med bilden och ögonblicket. Annars blir det en massa förtidigt försent bilder som inte har den rätta knycken. Inte minst har brännvidden på kamerans objektiv väldigt stor betydelse när man ska närma sig ett motiv och om hur långt ifrån eller nära man är motivet som man ämnar fotografera. Ett kort brännvidd som vidvinkel är det mest förnämlga om närheten till motivet är ca 2 meter är det längre så säg 5 meter är man inte tillräckligt nära många gånger. Robert Capa myntade om man inte fångat motivet på bild fullständig så är man inte tillräckligt nära. Man får alltså kliva fram nåra steg och riskerad också att missa tillfället. Så de flesta bilder som blir bra är man då också relativt nära, när självaste händelsen står i full blom, och då man möjligtvis kan fånga motivet på ett bra sätt. Alltså om man fått bra bilder ser om man kollar snabbt vilket går an med dagens kameror och teknik. Men urskiljningen av bilder görs långt senare vid efterbearbetningen. Ut på gatan igen. Visserligen kan man jobba sig in i händelsernas centrum men kan också fatta fel beslut och krångla till det hela när det gäller att fånga ett motiv precis som det är. Och det är ju såna bilder vi vill ta som är uppkomna i det verkliga livet utan några fejkningar eller förändringar av situationens autencitet och äkthet. Man får fotografera som en galning medans järnet är varmt för att sen stilla sig en aning och granska vad som fastnat på plåten (minneskortet ) , och bara hoppas att någon bild ändå blev bra och godkänd. Göteborg 27 maj 2021

Kungsportsplatsen maj 2021

Svensk fika

det är inte särskilt mycket som slår det. Snart har det väl blivit Sveriges signum och helbragdagöra som slingrar sig som vatten på ringar till andra länder och världsdelar. Det talas hett och vitt om hur fantastisk denna upptäckten hittat fart över land och vatten. Fika det nya ordet för en stunds rekreation och vila. Med en kopp hett kaffe och kanske något tilltugg som semla, vinerbröd,kanelbulle eller ett knaprigt bröd med ett gött pålägg salt eller sött eller vad som passar för den heliga stunden. Vanligt vid ett fikabord inom eller utomus, vid en skogsglänta eller på en slänt vid vallgraven i Göteborg. Alltså var som helst kan fikastunden äga rum och bara förgylla som självaste julafton kl 3 eller när nu Kalle Anka sänds. Detta med Svensk Fika har verkligen satt sig i människors inre rum och inget är så självklart och lättsamt. Så vad gör man om inte, att försöka hålla det vid liv såklart. När nu någon positiv känsla kan kan byggas upp så är det väl bara att hänga på. Göteborg 25 maj 2021

Bild från Järpen – och fikastund

Fotografering i Slottsskogen hela 2021

samt lite längre om hälsan står mig bi och blodet får framkomlig väg, samt att hjärtat tickar på ett tag till. För än känns det så bra att fotograferingsenergin håller i sig. Sen om vi väljer Slottskogen eller någon annanstans som utomhusatelje eller storstudion som jag brukar kalla dessa outnyttjade naturområden, har inte så stor betydelse. De flesta ställen utomhus kan bara skänka extra nyfikenhet och överraskningsmoment. Som gör att det går att få flexibilitet och annorlunda porträtt med närvarokänsla. Så vad väntar ni på slå mig en pling vet jag, så kör vi en fotografering. Kolla gärna på bilder och flik Erbjudande på hemsidan, kan va lite matnyttigt, vi hörs. Fråga efter Kenneth

Kenneth:s fotoskola

Färg eller svartvitt, det är frågan

Hur många gånger har man ställts mellan valet och kvalet färg eller svartvitt, otaliga gånger och så kommer man till slut till samma sammanfattning. Nämligen att det är en personlig uppfattning vad som känns mest riktigt i möjliga och omöjliga situationer. Svartvitt brukar dock mest vinna, men ändå i undantagsfall färg. Tänker som så här att om man inte kan gå in hela vägen i en färgbild utan att va helt kristallklar över att färgerna sitter där de ska, utan disonanter och blaskighet eller högkontrast och vinklingar i färgåtergivningen. Ja då är valet rätt lätt, håll dej till det du klarar av och känner dej förtrogen med. Gråskala som ska stämma kräver naturligtvis också ett viss mått av känslighet för gråskalans förflyttningar och lämplighet för att visas med all förtrogenhet, så att budskapet går fram med tydlighet och fin känsla. Bara undantagfall träffar man rätt i en exponering och att mörkrummet ( photoshop ) allt som oftast är nödvändigt för att komma vidare med bilder du vill göra med din kamera. Men har du lyckats med att göra en bra bild så brukar det ge sig att du arbetar med bildern tills du blir skapligt nöjd. Kanske inte 100 % alla gånger, men visa då bilden för andra så kanske de kan se om något bör göras med bilden du kämpar med. Ibland kan man stirra sig blind på sina alster och inte riktigt komma vidare. Då får man ta ett djupt andetag, kanske ta en paus, göra något helt annat för att vid tillfälle längre fram ge sig in i leken igen med hull och hår. För att komma till rätta med sina bilder så de får sin rätta elegans och styvhet. Lycka till med era bilder, och ha kul.

Kamera Ricoh GR III + vallgraven i Göteborg maj 2021 + Program Lr
Kamera Ricoh GR III + Samma bild i Svartvitt program Lr

Fortsättning på – tema Hund.

Snöfläckar och kvarlåtenskap som påminner mej om hund – i Åre maj 2021

En hunds blick är oslagbar

Säga vad man vill om hundar och katter oh la la. Det är lätt att fastna och bli helt utslagen av den vänskapliga kärlek de där små liven avsöndrar vid ett närmande och avsiktlig blickomfång. Som om alla bord och stolar bara välts omkull när man drabbas av ett kärleksmöte.

Hund

funderar du på att skaffa hund? Då är det rätt tid, dra på trisso, kunde inte va lägligare, fenomenalt utklurat. Men du är inte ensam med att tänka så smart och lidelsefullt. Oerhört många fler har tänkt tanken och tillochmed gjort slag i saken, basta pronto, bravissimo som ett hugskott från bar himmel. I dessa formidabla tider då många arbetar hemifrån har hela familjen samlats kring temat Hunden, min bästa vän i ur och skur. Katten har förvisso kommit i skymundan men ligger också den med några armslängder efter Hunden i populäritet om man ska tro min spaning. Själv har jag haft katt under många år, men för ett år sedan insjuknade katten och livet tog slut och efter det är de sannerligen lite tomt och ödsligt med avsaknaden av det lilla djuret som håller en sysselsatt. För att återgå till hunden så är det ju genialskt att kunna göra promenader så alla kommer ut i skog och promenadstråk. Man får bara tänka på att ha hunden kopplad så inte smådjur och fåglar blir byten på promenaden. Och den svarta påsen ligger oftast bra i handen så man snabbt kan verkställa närhelst hunden behöver göra sina behov. A ja ska fundera på det där med att skaffa hund ändå. Som pensionär har man all tid i världen? Göteborg 20 maj 2021
Promenad Fiskebäck rekreationsområde maj 2021

Kör och klimatmöte på Gustav Adolfs Torg 2019

Länge sedan man hörde om en kör som satt och sjöng och länge sedan man kunde sitta tillsammans tätt och knö. Allt är ju så himla trist nu när man måste hålla avstånd. Många har det så trist att de stängt in sig dagar när det regnar och läser en bok istället för att få tiden att gå. Och en del har så kul numer sen de köpt hund och kan ut och gå i regnet med hunden fastän de egentligen inte vill ut i regnet såna dagar. Alla som jobbar och måste jobba på företagen har sina resor, att resa fram och tillbaka. Då kan man ta bilen som är det säkraste i ur och skur perspektivet, för att slippa bli blöt om både skor och strumpor. Att ge sig ut på cykel är nästan alltid väldigt vanskligt och oberäkneligt med hänsyn till regnadet som är så vanligt i vår stora lilla stad Göteborg. Nu snart tror jag, ska västtrafik dra igång en kampanj för att få Göteborgaren att stiga på i föraringången på Bussar och kanske på svårvagnar också. Man undrar ju på hur det ska gå till? De går väl aldrig en Göteborgare med på . Att ändra på något så här sent, är nog dömt att misslyckas. Det gick ju i Stockholm pep någon, i Stockholm ja stora staden, där kan de väl hitta på vad som helst. Men Göteborgaren kan man inte driva med hur som helst. Möjligtvis skulle de väl gå med på det hela om det rent av blev fria resor över hela Göteborg. maj 2021

ängeln i rummet

Änglar dom finns – fotografi från 2013

Änglar finns dom

Änglarna har landat, har en ängel i rummet, tron på änglar, änglavakt och högre makt som styr över våra liv. Mycket kan man grubbla över, och runt våra strävan att överleva i världen som den är här och nu. Samt mycket annat också som styr våra liv i viss riktning och mot olika mål. Ofta pratar man om räddande änglar som skapar ordning i tillvaron och som tjänstgör som någon slags bundsförvant för att vi ska hitta rätt i livet. Samt att känna tröst i stunden när nära döden ögonblick just har klarats upp som i ett trolleri. Ah vem var här,och räddade i sista stund? Var det bara ett ögonblicks nyck eller ligger andra orsaker i konstiutionell konstruktion och vardande samt biologiskt påbrå, alltså same same, som var räddaren i nöden precis i sista stund och rättan tid. Procentuellt är vårt släkte människan bara ett lyckokast från A-Ö , att lika gärna drabbas av hjärtinfarkt, stroke, och covid-19 i vår tidsmässiga välfärd. När som helst i livet. Änglar i rummet, ska nog inte underskattas helt och hållet. För den som överlever kan ju finna tröst i att änglar finns trots allt, i huvudet åtminstone. Det som vi kallar tro kan ju växa sig stort i mannaminne? Snarare är det, det som uppmärksammas i ödessituationen, när man tror att döden är det slutgiltliga, hinner inte säja adjö till mina kära, om inte ängeln viftar med vingen som ett tecken och tar dig tillbaka till livet igen. Så kan det gå om turen och ödet vill en väl, att högre väsen som änglar ändå finns trots allt.

Gatufoto

Försent , har redan varit , missade det, många är orsakerna till att ha missat ett motiv som man gått och väntat på att fotografera. Men verkligheten brukar göra sig påmind om att man inte alltid kan va på plats i tid och rum alla gånger. Ta det här med blomningen av körsbärsträden överallt i stan vid, Järntorget, Botaniska, Slottskogen och många fler platser. Ofta rör det sig om 1- 2veckor som man bör tajma för att fånga tillfället med vacker blomning. Och vädrets makter kan ju också störa och förhindra att man kommer ut i tid. Vi nördar inom fotografi brukar kalla detta mer av att göra gatufoto trots att vi närmar oss träden. Träden är bara en möjlighet att samtidigt fotografera människan i aktivitet. För att bara plåta träden ger inga bra bilder. Utan först när träden får mänsklig kontakt händer det något och bilderna börjar berätta som aldrig förr. Det är gatu fotografi för mig i alla fall när miljö och människa sätts i rullning som något explosivt händer. Att fotografera är att vara beredd och att ha en kamera till hands, ja då kan ögonblicken förevigas. Denna bilden fick jag fram vid en majdag 2019 vid Järntorget i Göteborg.

kenneth:s fotoskola

Vi läser från vänster till höger, åtminstone är det vanligtvis så. Och på samma sätt i mångt och mycket också bilder. Om man vill åstadskomma mer liv i bilder finns mycket att vinna på att få linjen i bilden att starta i vänster kant och fara iväg åt höger. Mindra platthet i bilden och perspektivet känns mer fartfylld. Bra att tänka på vid fotografering på motiv för att göra bilder bättre visuellt. Såklart kan man inte använda sig av tekniken om det är strängt dokumentära bilder eller där tydliga höger vänster regler kan kan spela roll för bildens trovärdighet. Och om texter och liknande ställer helt och hållet bilder på ända och så att det känns överdrivet manupulativt. Det kan va bra att känna till förhållandet om hur man läser bilder när man fotograferar, och lägga in en brasklapp på att va uppmärksam och ständigt lyhörd för bilders uppbyggnad. Var och en kan naturligtvis anpassa sitt sätt att fotografera och med olika tyngdpunkt på hur man nalkas ett objekt vare sig det är en parkeringyta eller något annat man finner ett nöje i att fotografera. Det är bara att plåta på och övning ger färdighet.
parkeringyta i sisjön 2021

Livet är allt bra mycket ett lyckokast än hit än dit, och också upp och ned i variabler på en skala från 1 – 10 om man vill generalisera och sätta betyg. Det kan den göra som vill det, inte mig emot, skönt att slippa hänga någon eller bruka messersmith metoder. Skulle få värdesätta min gamla Bettan kamera Canon 5D Mark II – med ett objektiv 24 – 70 f 2.8 i fotoaffären idag. Då vederbörande gjort ett systemskifte, visserligen still going Canon R och ett hyggligt objektiv. Så måste jag erkänna att den gamla kameran ändå gjort sina bästa dagar, dock inte helt utsjasad i tjänst men bra febrig och nära till pension efter 11 år i tjänst. För att huset fortfarande ska ha någon garanti krävs färre exponeringar än 150.000 , ock hur många vad det då, nästan det dubbla 287.868, hjälp , a de ante mej ! Med andra ord, hur många bra bilder blir det av det ? Aj det blir en svår ekvation och hur många av dom är rätt exponerade, hur många är skarpa, hur många är rätt komponerade, hur många är tagna i rätt ögonblick, ni hör efter lite röj bidde det endast en tummetott och ett förvinnande liten del verkliga bilder. Men så är det ju att vi översköljs av bilder och den stora utmaningen är då att gå till verket och plocka ut guldkornen av sitt anletets svett och tårar i det tidevarv vi går igenom nu. Den där gamla Bettan då, kan gå ett tag till eller kanske har den sett sina bästa dagar. Objektivet klara sig ett tag till men huset, ha vem vet hur mycket exponeringar det finns att ta utav där ?

Göteborg 22 april 2021

kONSERHUSET – dagens bild med gamla Bettan Canon 5D mark II

observationer

kolla in, spana på, ta sig an, göra ärenden, eller bara göra utan någon större reflektion på vad som hända månde ske ? Ja se, de är vad vi alla gör mer eller mindre varje dag här i Göteborg och överallt i Världen och i Trollhättan likaså. Det är vad jag tror, knappast vetenskapligt på något sätt bara ren och skär vidskepelse och utan någon som helst sanning eller fakta som stödjer mitt resonemang. Ponera dock, om de möjliga observationer som här bevisligen är gjorda med en liten Ricoh kamera är sanna och högst relevanta. Och för att rädda vårt skinn i alla väder; så visst måste vi orientera oss i vardagen på ett bildligt sätt, med påbjuden väg från punkt A och fram till B. Och på resan urskilja tecknen som leder oss i kringelkrokar möjligen rakt fram i tillvaron, från hem, om man har något, till tänkt plats där nyfikenheten på någonting för tillfället hägrar och känns angeläget att besöka när lusten faller på, känns ibland 10 fallt. Att Fotografera är ett sätt att utforska både sig själv, sin medmänniska och miljöer och liv i den stad man bor i, som Göteborg t.ex kan erbjuda. Att fotografera kan ju varmt rekommenderas för den eller dem som har ett behov att damma av kameran i nutid. Det är väl en god ide så bra som någon. Göteborg 21 april 2021
Som nu när våren är i antågande här i Göteborg med omnejd

en massa fin gatsten på Järntorget
vårsol över Poseidon
Haga den gamla stadsdelen i Göteborg
spårvagnen stångar sig förbi Masthuggsterassen
samt att Bilen är fortfarande ett fantastiskt färdmedel för oss
vardagstrafik vid Sisjön
Pandemin hänger sig kvar och en promenad göres i vårsolen vid Järntorget
en stor parkeringsyta vid Jula, Sisjöområdet

Påsken är över och snart blommar körsbärsträden vid Järntorget

Grafittivägg med hängande moln vid Första Långgatan

utsikt från Cafe Le Petit
Mot havet vy
en öl är alltid gott för att släcka törsten

Naturligtvis natur vad annars

Alltså naturfotograferandet är ett besynnerlig beteende. Har du sett hur det ser ut när någon fotograferar i naturen. Alla dessa möjliga och omöjliga ställningar med kroppen. Okey visst kan det säkert se kul ut även när man ser människor som tar gatubilder i mer civiliserade trakter också. Men i naturen är man ju mer för sig själv och kan ligga på alla fyra om nöden kräver för att få ta en bild med kameran. Där är man fri som en fågel och vågar ta ut svängarna mer än på andra platser, för man är nästa alltid ensam. Finns stativet med kan det ibland underlätta med att bländare kan minskas och ta längre slutartider. Men då å andra sidan gäller det att inte vinden tar tag i kameran eller att det är sankt i marken så det sviktar. Roligast stilstudier blir nog ändå när bilder ska tas på fri hand. Då kan de stå där ( fotograferna alltså ) amatörer,proffs, svårt att se skillnad på dem, på håll och i siluett är vi alla ganska så lika varandra och i konstitutionen eller konstruktionen ; krökta som en fällkniv och vinklade så att när som helst blir det ett knyck och posören faller till marken i ett; åhh va hände nu då? Men ligga; halvstå med kameran lutad mot en sten, är klart mer mycket tryggare ställning ; i det läget brukar bilderna åtminstone bli skarpa i skärpan och i focuspunkten. Den här bilden fotade jag i juni månad ute på Vrångö där kombinationen växt och bakgrund fick samspela i en stående bild med klar attityd. Samtidigt vad som är klart för mig kanske inte är klart för dig. För så är det att ingen kan ha tolkningsföreträde. Alla är vi lika men ändå så olika. Göteborg 14 April 23.35 ( nattskrånka; sa min mor om tidsaspekten) 2021

Växt med ögon – naturbild – Vrångö 2020

Här ligger en hund begraven – Tillbakablick –

1986 , de va ett par år sedan, fotade på en djurkyrkogård någonstans i Paris i februari månad. Rubriken är ju också ett ordspråk på samma gång. På den tiden fanns en canon F1 till hands, och med några fasta objektiv för att få rätt bildutsnitt på det som skulle förevigas med förhoppningsvis ljuv känsla och objekiv pregnans på samma gång. Vilket nästa är en oöverskådlig utopi som de flesta fotografer känner till, är åtminstone vad jag tror? Men gjort är gjort och negativen finns där i hyggligt skick än så länge. När man väl har dem ska arbetet med att förvalta negativen så att det blir bilder av dem också, som är det slutliga men också finliret med att förverkliga själva fotografiet till en bild som känns rätt i tid och rum, och som ska leva länge. Får nog scanna bilden lite bättre nästa gång så det går att få ut lite mera av själva ögonblicket. Ögonblick från då till nu. Tror jag lättar upp stämningen idag med ”Cherry Darlin” och Bruce Springsteen , då blir det fest.

Göteborg 14 april 2021

här ligger en hund begraven – Paris 1986

dagens bild

Karin Boye, svensk poet och författare står som staty vid Stadsbiblioteket i Göteborg, och ser ut över stan och folkvimlet. Kanske lite mindre folk just nu, men tiden förändras och vi med den. Hon lär stå kvar där ett tag till och spana på folk och se tiden an i vått och torrt. Så här års tänker vi lite extra på skalden och poeten som gav oss så mycket kärlek och visdom. ” Javisst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? ” Del av dikt av Karin Boye. Ja våren är i antågande även om april fortfarande har långt kvar att gå. Göteborg tisdag 13 april 2021

klipp till

Nu är det en tid då den gamla tidningen med mycket trycksvärta så äntligen gått ur tiden. Bravo ropar en del och ser så där själaglada ut som om de vunnit nåt stort utan att veta varför? Men visst är det väl en framgång att slippa tidningen som man inte visste från dag till dag om den ens kom fram till brevlådan. Lördagtidningen som var inspirationskällan till det som hände utanför hemmets trygga vrå. Skulle det komma någon tidning på morgonen hängde det på tidningsbudets turbulenta ansvarstagande. Var sin 10 tums platta serveras varje dag till frukost och därmed behövs bara att plattorna är uppladdadade och internetuppkopplingen är tillfredställande god. Inget bråk längre om att läsa sporten först eller sist eller ens glutta på det, favoritlaget går det ändå så dåligt för ? Så visst bekvämt är det nu för tiden, och mindre pappersskräp att ta hand om. Nu har det klippts till på träd och buskar runt om staden. Den beryktade våren är i antågande och grus försvinner från vägar och trottoarer. Vilket är en skön känsla som får de flesta av oss att vädra morgonluft om bättre och skönare tider för utomhusaktiviteter. Göteborg 12 april 2021

klippare

Min bättre halva

Jag står inte ut längre , att gå hemma och dra benen efter sig går inte an längre. Min bättre halva har varit borta ett dygn snart, står knappt ut med det trista livet hemmavid. Hon min älskling har låtit påskina att komma så småningom. Får skärpa till mej och laga något gott till kvällen. Mat för eget bruk kan bestå av isterband, fett som bara den och inlagda rödbetor, slurp så gott. Eller någon annan husmanskost som bygger bra vid hårt fysiskt arbete. Som pensionär läggs mindre vikt vid hårdkörning och muskler slammar igen och tappar fart. Bättre upp Kenneth du får göra något riktigt gott nu när hon äntligen tänkt sig hem igen. Köttbullar gjorda med charlottenlök, soltorkade tomater och fetaost bör gå hem. Till det ungsbakade potatis, morötter, lök och färska rödbetor som fortfarande är fast och fin. För en gångs skull hålla igen med timjan som det gärna blir för mycket av, och en god sås till det och svartvinbärsgele. Oh det blir strålande, det är ju ändå lördag fast vi har lördag hela veckan som pensionär egentligen? Det känns som om man får plocka ned mej från jorden ändå, helt upp i det blå som vanligt. Men vi får leva livet så länge tyget håller. Idag serveras det dessert också Kiwi för två. Göteborg lördag 10 april 2021
Kiwi

Pyssel vid konvalesens

Ni vet man får pilla in lite sysselsättning om benen är helt kass för tillfället. Men med medeciner och dämpningsmedel från doktorns palett helt nyligen bör tillfrisknande vara allena görande som så ofta görs gällande vid intag. Har därmed kommit på god väg och rätt köl, så bättre liv är att vänta. Att göra en fysisk ansträngning och exempelvis springa en runda hägrar extra mycket när det är lögn att ta sig ut på löpar-banan. Får väl ta mej en banan istället och sitta stilla på stol framför datorn ett tag framöver. Och invänta att anfallet och tillfrisknandet finns där i tunnelseendet eller förverkligas inom en snar men överskådlig framtid. Trist är det att inte kroppen gör som den blir tillsagd. Slemsäcksinflammation är inget att leka med så det gäller att ta det piano, trots att gitarr och munspel är det enda att finna i detta hem. Dra en truddelutt på gitarren och sjunga bör kunna gå för benen behövs inte det minsta. Frun är bortrest så vad kan gå snett! Kanske man kan chansa på vinst eller förlust eller kanske det handlar om vett? Ah man lever bara en gång så det kan knappast vara farligt för någon eller ens för mej själv. Men såklart om misslyckandet finner näring så kan det bli ett fördärv. Tror bestämt mer på att visa några fler bilder såhär på kvällen när skymning tilltar. Det är mitt enda försvar. Göteborg fredag 9 april 2021

Mussla med Havstulpaner
Havet utanför Göteborg

Ska flyga nu

är ju inte aktuellt nu under en pandemi som ödelägger det mesta i sin väg. Flyga nu gör vi knappast för pandemin är ju lika för alla. Precis som Klimatet är lika för alla. Alla har vi samma nöt att knäcka. Så det står alltså en massa flygplan på marken som samlar damm. Samtidigt så gör flugplanen knappast någon skada på miljön eller, de kan ju inte flyga? Men såklart när alla är vaccinerade och känner sig redo för en flykt till något eftersträvansvärt resmål någonstan på vårt skälvande jordklot. Kanske har vi vant oss för att ta hemsemestrar istället och dissar utlandsresor, p.g.a bök och restriktioner och snårighet. Nästa år för oss som blivit vana med uppskjuten tid ” Håkan Hellströms” drömkonsert på Ullevi i Göteborg. Länge har vi fått suga på karamellen så alltså väntar vi en stund till , på ett lyckligt slut. Ska flyga nu , Leila K , här får du rampljus på dej. Göteborg fredag 9 april 2021

Ganlet , Göteborg 2020

garanterat vår på väg

Om man nu ska ge sig på en vild chansning som överträffar ens egen fantasi? Så metreologer och annat folk håll till godo för det är ju faktiskt April. April, april jag kan lura dig vart jag vill. Men jag är inte ute efter att luras, möjligen kan man lura sig själv. Aprilvädret bjuder ju på ömsom sol och blåst och regn och snö och hagel, åtminstone här i Göteborg som annars spelar roll, spelar förstafiolen och räknas som en av de bättre städerna att bo i när allt kommer omkring. Visserligen kan man bo på andra ställen också men varför chansa när allt som man vill ha finns här. Bland gott folk salta hav och stränder plus hängivna och solidariska medresenärer. Var på min vandring genom stan härom dan. Tänk så mangrant och fantastiskt att flanera gatan fram på stadens gator och platser. Får nog visa lite bilder trots allt. Göteborg första onsdag i månad april 2021
Wavrinskys plats
Stadsteatern
Saltholmen
Konstmuseet
Spårvagn genom stan

Achebergsgatan
Konserthuset

Påsken och påskharen

Skönt att helgen är över så att vardagen fått tagit vid. För nog med mat och praliner och extra ägg , sill och lax samt äggost, kräftor och räkor, goda ostar , knäckebröd och öl att skölja ned med , ja då är det Påsk på riktigt. Och för barnen att kuta runt och jaga sitt godisägg som påskharen så påpassligt gömt i något buskage eller på något klurigt ställe i en trädgård. Som ni hör är ledigheten över även om man som pensionär alltid är ledig, tills man inte är ledig utan egenmäktigt sätter något i händer eller fötter eller spånar på någonting att göra? Som tur finns alltid jobb att göra bara lusten infinner sig och man anlägger en plan A att följa. Problemet uppstår om många intresseområden sammanfaller som datorarbete med hemsidan, bildbearbetning, löparrunda, träning för att må bra som engagerar alla sysslor som drar. Laga mat är en fin sysselsättning, läsa böcker och se filmer eller serier, men såklart man får rensa bland alla böcker och filmer som man vill skåda, göra någon slags kvalitetsbedömning av det hela så man slipper ta det som ändå inte går hem. Började på Röd Orm en fantastisk bok men på något sätt kom jag av mig med läsandet, kanske kan man satsa på och fått läst den klart ikväll. Go kväll

Göteborg måndag 5 April

Älvsborgsbron från Färjenäs april 2021
Bridge over troubled water – bro över oroligt vatten – Gothenburg
Färjenäs

duvmöte – Färjenäs

badhusgatan
Bil & bil

En grå dag på stan

Göteborg Nu

Många pratar om bäst före datum om oss pensionärer ? Så klart kan man hålla med om att reaktionsförmågan blir lidande med högre ålder. Som när man ska fotografera ett rörligt motiv, att inte hinna med motiven och att ta snabbt och lätt i förbifarten är ju alltid önskvärt. De bilderna blir oftast väldigt levande och direkta, de gånger reaktionsförmågan hänger med och kan vidarbefordra signalen till avtryckarfingret. Såklart om man står med stativ så är det en annan sak och handlar mest att ta vid rätt tidpunkt vid ett stillastående motiv, knäppa med kameran i det rätta ögonblicket. Stativet är för mig mest bara i vägen då många av motiven för länge sedan försvunnit ut min åsyn och synvinkel. Dagar då kameran kommit till användning och inte ligger och dammar på en hylla är bra dagar då både kameran och jag fått näring till att fotografera med mycket energi och nyfikenhet i ett flaneringspass på stan Göteborg eller i avkrokar runt om staden. Gatufoto är ett sätt att närma sig verkligheten på stan. Och helst ska man fota i svartvitt? Göteborg onsdag 31 mars 2021

mars 2021

mars 2021
mars 2021
mars 2021

mars 2021 – marklandsgatans buss och spårvagnshållplats

mars 2021
mars 2021
mars 2021
mars 2021
Mars 2021
mars 2021
mars 2021

Spaning

Vrångö

Spaning på årstiden

fördelen med en pandemi är ju ändå att det går för sig att vara ute mer än vanligt. Att ta sig sina promenader och flanera i allsköns ro samt att suga åt sig av vad naturen kan ge till oss alla och en var. Kul är också att bege sig till stan en distans på milen för att se sig om i staden Göteborg bingo , går inte heller det av för hackor minsan. Årstiden finns ju där ändå, i ur och skur i blåst och sol. Som i ett kall är det bäst att ta kameran med sig så ögonblicken kan fångas på bild i närtid. Det finns så mycket som går att upptäcka med livet och om oss människor emellan och i möten av vår verklighet. Nu var det slut på denna lilla anekdoten och promenaden står i fokus för dagen. Ta dig du en sväng också för att skingra tankarna på allsköns måsten, det är vi alla värda i pandemins tidevarv.

Göteborg onsdag 24 mars 2021

Plötsligt händer det

att vinter byts mot en angenäm vår och solen stärker en till kropp och själ. Åtminstone har det varit så på Sverges framsida på sistone enligt mej. Jag blypratar fortfarande och alltjämnt om mitt kära Göteborg med utväxter och smultrånställen här och var i landskapet. Ett landskap som har salta vatten i sin närhet och som möjliggör att man flyter på vatten, ( ett måste för att trivas). Men så förbytts väderleken som i ett nafs och, då verkar det mesta förbytts till f. . .och hans moster på nolltid. Nu gäller vaccinatoner som står och hänger på en hårsmån för de lite äldre individerna som blivit grå om tinnigen och hjässan. Halloj har du tagit ditt vaccin för Covid-19, vilken det nu är, och som man inte får välja och vraka om hittintills. Har du antikroppar till exempel? Och det oförglömliga TBE vaccinet, du har väl inte glömt , nu när man valt att vara ute och campa hemmavid under sommarsemester. Och vaccin mot alla andra åkommor som man bör ta för att slippa tråkiga konsekvenser. Kanske till och med död om det vill sig illa och som ju bara drabbar de närstående i ens lilla och vida krets. Kommer förresten ned från vinden, där vi varit uppe och har röjt bland pinaler. Nu var där så trångt att det var lögn att komma in i förrådet. Så operation städning är påbörjad, eller döstäda som det ibland heter när prylarna blivit ett tillstånd av vanmakt. Man får ju tänka i det längre perspektivet alltså på de som ska ärva skräpet. Bli av med saker mest för trivselns skull och att komma framåt i tillvaron och inte stå och stampa på samma plats i all evinnerlighet. Så plötsligt händer det, det som kanske var och är nödvändigt. Göteborg i mars 2021 finns att beskåda nedtill ( vill ni se ännu mer Göteborg så gå in på facebooksgrupp Foto Göteborg ) gå gärna med och skicka vänner och bekanta dit om ni/du/par känner er drabbad av lusten )
Ganlet
Vårdcentral
Välen
Axel Dahlströms Torg
Billdals Park
Sisjön
Uteservering – Kristinelundsgatan

Oxsjön
Basargatan
Stora Amundön
Gullbergskaj

Göteborg – mars 2021

målbilden

ser olika ut för var och en. Målbilden av att få vaccin i tid verkar inte infinna sig, vaccinet är försenat och hakan hänger långt ned och skaver. Olika länder har dragit längre strån om att få vaccinerat sitt folk tidigarelagt för att komma igång att jobba igen för sysselsättningens skull och mera guld. Det råder en OS-kamp om att va först till kvarn att vaccinera som är helt osolidariskt och trist. Varför ska vissa ha bättre tillgång till att få sitt vaccin? Att folk har samma målbild är ju en förutsättning för sammanhållning. Alla länder värnar om att ha sitt på det torra och alltså rädda sitt eget skinn. Skynda att vaccinera vårt folk tänker alla. Sverige kanske får förhandla med Ryssland och fjäska för att få köpa deras vaccin Sputnik 5. Putin kanske går med på det i utbyte med något vi har i Sverige som han vill ha. Vet bara inte vad han skulle vara intresserad av? Kanske 10 volvobilar och vi får 9 miljoner Sputnik vaccin, pronto. Volvobilarna är dom verkligen Svenska helt och hållet? Ah där gick jag bet, tänkte inte på det! Göteborg 14 mars 2021

Nu längtar vi till goda tider

Men hur i hela välden hittar vi dit, nu när många frågetecken står där och säger håll ut , sen längre fram om 1- 5 år? För vad ska man tro? Kanske det blir till det bättre för var och en så småningom? Pandemin Covid-19 kanske visar sig svår att utrota och vi får dras med detta väldigt lång tid trots att vaccinet ju verkar va inom räckhåll inom en snar framtid här i Europa om man ska tro förståsigpåarna. Pandemin och Klimatet och en värld med mycket arbetslöshet är inget bra. Tänk va man längtar efter att krama barnen och vänner och kanske barnbarn om det vill sig väl i ett längre perspektiv? Att få festa runt och ha det lite trevligt som man alltid gjorde förr innan pandemin kom och ställde till det på alla håll och kanter. Till och med i Göteborg har det varit och är fortfarande som i en konstig dröm som inte vill ta slut. Vill du se något, så räcker det med att gå ut. Och vill man hålla sig hemma hela tiden och kura i soffan, blir det ju som i ett fängelse till slut. Det går dock fortfarande och gå ut med kameran och strosa och fota, ta lite bilder på nuet och tur är väl det. De flesta av bilderna är fotade i denna månad Mars 2021. Göteborg 11 mars 2021 – 18:04
Göteborg – Fiskebäck
Göteborg
Göteborg
Göteborg
Göteborg
Göteborg – Älvsborgsbron
Göteborg – Amundön

Göteborg

Göteborg – Älvsborgsbron
Göteborg – Fiskebäck

Visby – Gotland 2018

Snart kommer änglarna att landa

Fred och lugn i natt i mänskoland. De va ju fint sagt eller sjungt ut av sångaren som sjöng en sång, författaren, kompositören oraklet och kanske konstnären Uffe Lundell. Visst han har alla fötterna på jorden och kan och vet mer än de flesta; för det är ju vad som kännetecknar ett orakel; vidsynt och sammanfattande rent ut sagt oslagbar; person som har obestridd auktoritet; fint ska det va? Låten har ju ett par år på nacken, album Livslinjen 1975-91 släpptes 1991 (rubriken) och en sådan text & ord; kan nog leva vidare som ett gott och njutbart årgångsvin, vad vet jag? Stackars skidtjejer som hade släpp i dagens skidstafett , skidsläpp som det kallas när det blir ett ryck bakåt i uppförskörning, retsamt och fysiskt som psykiskt påfrestande. Dålig valla enligt expertis , men nog fick tjejerna slita onödigt mycket också , bara se konkurrenterna i skidspåret gäckande ta sig förbi i snabbfart. Bättre valla utan släpp nästa gång får man hoppas. Annat va det med skidskyttet också det stafett. Det såg riktigt illa ut i början av loppet, men så funkande skyttet plötsligt och nästan i sista bytet; förbyttes turen som i ett mirakel; att sista sträckans stående skytte; blev en fullpoängare och sen var saken biff och glädje. Det ska till lite änglavakt för att guldet ska hägra är helt klart. Imorgon är det herrarnas tur att åka skidstafett, ska bli oerhört intressant om några goda änglar kan landa då. Man får hoppas på en dag imorgon också? Göteborg 4 mars 2021

Göta Älvbron

35 år sen, så såg allting annorlunda ut

så är det förstås när man spånar i backspegeln. Och ibland är det som om tiden stått still fast mycket vatten runnit under broarna. På tal om broar så ska Göta Älvbron kasseras till förmån av en nybyggd bro; bara strax intill och parallellt på norrsidan om den gamla. Oj det blev omständigt men ändå greppbart är min förhoppning. Samt förhoppningsvis blir det ett bra bygge som vi Göteborgare kan ha nytta av och att byggkonstruktionen håller vad den lovar? Man kan aldrig veta om konstruktörerna sparat in på hållfastheten eller att något mygel skymmer sikten för bärigheten av en anständigt byggd bro. Det har väl gått troll i att hålla den gamla kära Göta Älvbron i skick nog nu efter så många år; redan 1939 öppnades bron för trafik. ( haka inte upp dig på 35 år sen ) ( då 1986 dog Olof Palme ) Snart går den gamla bron alltså i graven och ska ersättas med Hisingsbron och ny design. En modern skapelse som ska pryda som ett landmärke i Göteborgs kärna och älv. Förändringens tid är inne och har så varit ett tag för Göteborgare som sett aningen mycket omkullkastat i vägförbindelser och trasighet i pandemitider. Det är väl bara att vända blad igen och se med tillförsikt med det som hända skall. Ja det såg annorlunda ut förr om man fäster blicken och ändå så lika och oförutsägbart för mänskligt liv.
Göteborg 3 mars 2021

Februari i Göteborg

med omnejd i bild
Isflak – Saltholmen
Slottsskogen – Stora Snöbollar
Billdals Park
Fiskebäck – Önnered

Ruddalen
Slottsskogen
Amundön

Gullbergskaj
nära Stora Teatern – Bältesspännarparken
Amundön
Saltholmen

Heden

Långedrag
Hagen

tack för titten

och välkommen åter

om du vill ha mej ; nu kan du få mej så lätt

orden är till låns av Håkan, fast kanske utan att han vet om det? Alla våra ord och meningar kommer ju någonstans ifrån. Alla hittar vi något när vi söker oss fram i tillvaron utan att för den skull famla i mörkret. Kanske lånar vi ett ord här och där och bygger våra till synes egena meningar som också dom; allt som oftast är lånade någonstans ifrån? Ibland kanske vi hittar något orginellt ord och bygger personliga meningar. Ville bara suggerera om ordens och meningars speciella kraft och påverkan. Håkans små finurliga texter och uttryck länkar också ut förnämligt till de ljud och klang ; som i sig förlängs i musiken som spelas. Det uppstår en go samklang mellan musik och sång som driver fram oemotståndlig euferi. Han och musikerna som i ett lagspel har kommit på koden för att hitta sitt sound; sitt knep att formulera sig handfast och lyriskt under ordnade förhållanden. Frågan är om det blir någon konsert i sommar för Håkan Hellström med band? Håller alla tummarna; minst två för att det ska bli av i Augusti på Ullevi i Göteborg. Undrar om det då finns flock imunitet måntro ? Allt hänger väl på oss själva och vaccinet och lite till förstås, om vi kan sköta oss och visa på vår bättre sida av oss själva ? Det har ju visat sig mycket svårt, men ibland kanske man har mer tur än förstånd för uppgiften. Kanske någon bra textrad skulle göra susen. Tvätta Händerna, håll avstånd kanske inte är tillräckligt. Man får nog ta i från fotknölarna, ” Jag vill ha vaccinet; nu kan du nå mig så lätt ”

löv/blad 2020

en kissenödig polis är ingen bra polis

Och således gäller det alla andra yrkesgrupper också för att tala klarspråk. För det där med att vara kissenödig kan verkligen stöka till det för alla och envar. Inte minst för fotografer som just råkar vara på rätt plats vid rätt tillfälle och kanske blir lite extra exalterad och stressad av att fånga ögonblicket. Då och just då känna sig pinkenödig är då klart ingen hit. Tänk dig en spårvagnsförare i Göteborg som kanske kör fulla vagnar med folk. Det är inte lätt att plötsligt behöva lätta på trycket i en sådan situation. Någon toalett finns inte på vagnen och knappast kan han/hon gå av vid en hållplats och ropa upp i högtalarna till passagerarna att ” nu gör chaffören på denna spårvagn ett kort uppehåll men är snart tillbaka så färden kan fortsätta ” det skulle säkert utbryta kaos bland resenärerna. Vad skull han göra sa hen, stanna bara så här, nä dra på trissor, vad i hela friden håller han på med ? Har inte tid att sitta här och vänta. Tid är pengar, tjo flöjt. Göteborg 22 februari 2021

Sisjön 2021

Det kan du skriva upp . . . . .

Att nu är det fara på färde i alla hem där det finns en tv, dator eller skärm av något slag. Halvägs har väl tv sporten och VM:s vintersport hållt på och stökat nu i tv sofforna. Visst det är spännande särskilt Skidskyttet . Men också skönt att det är över så man kan få gjort något annat åtminstone; en paus från stirrandet på dumburken och de ständiga påhejandet. Det tar på krafterna att kolla in dessa program som bara gör en än mer orkeslö och nedstämd, till den milda grad att man kan hellre kan se ett avsnitt på ”hem till byn ” Bengt Bratts filmatisering av samhället i Göteborgskrokar som det såg ut för bara 30 år sedan; bara för att få komma ifrån ett tag och få lite distans till sportens glamorösa värld. Ja de där sportisarna får allt kämpa och fila på sina talanger hela tiden för att nå toppen. Betydligt lättare är det att nå botten trots att man vill nå toppen. Nu väntar ännu mer sport och vem kan väl missa skidor och sprint och längdåkning, det är inte lätt som pensionär att kämpa hela dagarna, för allvarligt talat när ska man få ta igen sig egentligen. Ah det blir nog bättre i mars då är väl sporten över på ett tag, så man fått ta igen sig och återhämtat sig från sportanfallet? Söndag 21 februari 2021

Stockholm

Råna Banken – Bättre tider

Mycket kan vi väl ändå säga om dessa bistra tider; nästan som i en komisk film om människor på denna plats, Jorden. Där var och en av oss lätt kan byta mask med varandra ”inte bildligt talat att byta mask” för att trotsa ledan av vårt ogästvänliga tillstånd. Men nu ska man resa ordentligt till Mars ” kunde man inte resa längre bort ”och inte en enkel resa till Korfu eller fjällen mitt i pandemins snäva gräns innan vaccinet blir av, ” när kommer vaccinet ” till var och en av oss? Att resa är väl ändå okey säger någon? Våga chansa när vi inte kan hålla oss i skinnet längre ”är en bra paroll ”eller? Idag i Göteborg kändes det som att ”Råna banken som förr” när det så var dags att ta på sig masken innan fredagens handlande i matbutiken. Nu flummar folk i masker omkring bland frukten och man tänker att, ” många rånare ute på jobb idag” är dom aldrig lediga? Ja det var sannerligen ”Bättre tider” förr när inte pandemin hemsökte vår boning ” välte allt upp och ned ”. Så vi får väl trösta oss med Håkans musik och texter och sång , så länge det behövs innan ”din tid kommer ” så ta väl hand om er där ute i den bistra februarinatten. Håll ut och håll avstånd ett tag till ” tillit” till varandra är nog vad som ska till i en värld som denna. Synonymer till Tillit – Förtroende – tillförsikt – tilltro – tro- förtröstan . ” kärt barn har många namn ” men nog ska vi någon gång alltid ro allt i hamn, hav förtröstan ? Göteborg Fredag 19 februari 2021

Gammal är äldst

det har man ju hört förrut. Som kan innebära att den som är gammal i en skara också kan vara äldst. Men vad menar man egentligen? Jag är gammal därför är jag äldst! Eller mer att gammal är äldst, alltså trägen vinner ? Men egentligen, vem längtar efter att bli gammal ! Det är väl inget att sträva efter för desto färre dagar blir ju kvar då, när vi ska leva vårt liv nu. Och som bekant är det de dagar som rullar på nu som är livet. Och livet ska väl ändå levas nu och inte sen. I det andra livet menaru ? Ska man tro något, så är det nog detta livet man får inrikta sig på som man lever nu. Idag blev det en magnefik bra dag i Göteborg som är en gudabenådad plats att bo på trots halvdant väder, en god promenad vid Fiskebäck , passera konditoriet och köpt 2 semlor, sen träna med tv som visade skidskytte och parallelslalom. Så dagen går på något sätt ändå, fast det blir gött när det blir slut med tv tittandet. Var sak har sin tid som man brukar säga, gammal som ung. Göteborg tis 16 feb 2021

Göteborg – Ganlet 2021

Göteborg – Billdals Park 2020

Någonting i Hästväg

Hästar har då alltid på något sätt fascinerat, gett upphov till fascination, lockat och pockat på min uppmärksamhet. Men så är det ju ett stiligt djur på fyra ben också, som kan göra en hel del konster. Bland annat så går det att prata och ha konversation med en Häst, bara genom att komma nära och att va alldeles intill en häst och i händelsernas centrum och som brukar vara en inhägnad historia. Så länge man har stängslet mellan sig och häst går det ju an? För hästen känner naturligtvis av vem man är när man står där och tittar på. Skulle inte våga mig på att gå innanför staketet på egen hand, det är ett som är säkert. Vid Billdals park kan man se och komma nära hästar, hästen nedanför i bild har fått in en ynklig gran att sätta tänderna i , får väl hoppas att det vankas lite bättre krubb under dagen. Hej då hästar ses en annan dag. Imorgon får ni va på topp och inte glömma viktiga ting, för då är det semmeldagen Fettisdagen och då gärna hetvägg förstås, semla i varm mjölk , riktigt smarrigt. Göteborg 15 februari 2021
Göteborg – Billdals Park februari 2021

En dag i vårt liv

och FREdag dessutom, wow som de säger på fb när man ser något som man gillar, ungefär som när en hund skäller och man behöver inte ens skriva ut ordet utan fb har redan lagt ut allt så man behöver inte vara rädd för att stava fel, bara te och trycka mjukt och bestämt? Ett sånt härligt väder vi har och mycket ljus som dalar ned från solens strålar. Det är lätt att gilla läget en sån här dag, när allt nästan, ja nästan allt är frid och fröjd här i Göteborg. Eller vad kan gå fel när Svenskarna i Skidskytte gör ett hästjobb och Ponselouma säkrar guldet i sprintern. Grymt sa grisen. Var och besökte Slottsskogen idag i gött väder om än aningen kallt förstås. Och en annan dag i närtid, så bilade vi till Billdals Park med väl tilltagna promenadstråk och Hästar att kolla in här och var. Göteborg 12 februari 2021

Slottsskogen februari 2021
Billdals Park februari 2021

Hade i alla fall tur med vädret

Så säger vi ibland när det är högst lämpligt att släta över någonting eller om det är tröst som är efterlängtad. Vem vet vilka resonanser och ordläten som kan sippra ut i luften, kanske rent utav okvädesord som rasslar ut som blixt från klar himmel. Ibland är det bättre att vara tyst eller sluta sig som en mussla när allt bara är deppresivt dåligt. Men såklart om det är bra väder och grönska som blommar upp så förbytts humöret snabbt som ögat. Vi fotografer är kanske inte så beroende av fint väder alltid även om det naturligtvis kan gynna livlighets humöret någon grad. Ofta blir vi bestörta av för hårt ljus som är obarmhärtig i alla avseenden. Så solglasögon är det som gäller vid fotografering i mycket starkt solljus. I dag ska jag visa några bilder från vår kära stad Göteborg och när man inte är riktigt nöjd så brukar det va legitimt att säga att, hade i alla fall tur med vädret. Med tillägg att Göteborg har blivit kall. Många Fotografer har torgvantar när de fotograferar vintertid. Ett tips för dem som gillar ögonblicken och inte vill missa ögonblicket. Fast lyckan att få en bra bild med kamern är nog med komplicerad än så?

Nu med ord och bild

jA så är det . . . . . .

att livet strävar på eller vi med livet förstås i sverige och världen och i Göteborg förstås. Mest har vi alla fullt upp med att hålla iordning på oss själva. Hur har du det idag då, fullt upp som vanligt som man säger utan att ha riktig täckning för någonting över huvudet taget. Men så är det nog för oss alla när vi tänker efter om vi tänker efter vill säga? Livet har sin gilla gång och pandemin håller fortfarande på och skördar liv, trots så många försök till att hejda farsoten. Vem vet var det ska sluta och om det slutar. En sak är säkert att vi blivit mer upplysta vad detta elände ställt till med och med så många bakslag och framtidsprognoser som slirat i krumbukter uppe i hjärnan, så det vete sjutton om man blivit något klokare på kuppen. Det kanske rent av är någon slags kupp i konspirationens tecken, det är inte jag i alla fall, det är ett som är säkert, men ibland kan man undra så Flundran om Gäddan är en fisk.
blåser en truddilutt
Familjelivet
Barn blir vuxen

Göteborg 2021

Äntligen snö

Åh så skönt med vintern och äntligen har snön hittat hit till oss som bor på Sveriges solsida Göteborg med omnejd. För oss lite äldre kanske inte det är läge att bruka snön som man gjorde förr med skidor utför och längd. Kanske kan undertecknad bygga en snögrotta häva sig i snön och göra en snöängel och eventuellt skicka iväg en snöboll och träffa en gubbe i hatt. Oj ursäkta det var inte dej jag siktade på som ursäkt. Tänker i första hand på barnen som kan kasta ifrån sig datorerna och komma ut i den fria kalla luften med snön som blänker vitt som ledstjärna till upptåg och fri lek i vinterland. Äntligen har snön kommit och om vi har tur för att stanna ett tag in i februari mars åtminstone. Gud bevars om vi ändå hade sån tur? Söndag 7 februari 2021
bilspår i snön 2021

Världens bästa städare

Är nog Pippi Långstrump när hon trallar, ” städa, städa varje fredag och varje jul, det tycker jag är kul ”. Där det sista ljög hon allt så öronen växte enormt, fast egentligen fabulerade säkert sagotanten Astrid Lindgren på sitt egna speciella vis? Men tänk så smart hon formulerade städningens innersta sanning och väsen utan att göra så mycket väsen av sig egentligen. För det är klart att städa inte är kul, men ett nödvändigt ont. För vem vill gå omkring och heja på alla dammråttorna i vardagen och samtidigt gilla läget. Det blir ju outhärdligt till slut. – Hon fatta att om man kan distansera sig till det man gör så går allt mycket lättare genom lekens karuseller. Och om man ger det, städningen alltså en chans ( rutinstämpel ) så kanske det också till slut bara rullar på utan att ta för mycket kraft från (annat) . Är det inte bättre att sitta still och rulla tummarna säger någon då? Äh fram med städattiraljerna nu , och börja med dammvippan nu uppifrån och ned , skaka mattor , dammsug och tvätta med grönsåpa så blir det så bra så. Fint, du är snart igång!
När du städat – blir det lättare att ägna sig åt fotografering – favoritkameran på färgad pläd

Spaning på den tid som flytt

Om man skulle göra det så skulle man ha fullt upp dagarna i ända. Och ändå är det det vi gör hela tiden utan att veta om det? Vi tror att vi ligger i framkant och hela tiden spejar på framtiden och vad den gör med oss. Men egentligen är vi alla bakåtsträvare och nostalgiker som lojt bläddrar i förgången tid. Se bara på alla bilder som är gjorda för länge sedan som vi väcker upp som spöken och filar lite i hörnen för att de ska kunna ses på ännu en gång. Å andra sidan så finns mycket också att upptäcka vid en tillbakablick genom historien och det vi stött på i härliga Göteborg med omnejd. För bara en promille är ju det som står och gastar ( bilderna Fotografierna ) om att få komma fram i vår framtid och nuet. Ni vet det som är nyplockat och nytagit knäppt med kamera eller mobil. Visserligen kan man numer lägga upp bilder från kameran på bråkdelen av en minut på sociala medier, och då har man initialt rådbråkat pannloben om det var mödan värd att skicka bilder med ett knapptryck och få det publicerat rätt och slätt. I nutid går det undan. Göteborg fredag 5 februari
En dag med mycket ljus – Göteborg 2021

Göteborgsbilder

gatubilder eller bara bilder visas nu och här. De flesta i närtid men någon från några år tillbaka i tid. Januari 2021 är blandad med gråväder men också lite kyla både här och där. Nu när man är pensionär blir det mer fotograferande för nu finns det mera tid. Så var . . . . . .

demonstration Gustav Adolfs Torg – Götaplatsen

Spaning på Januari månads alster – Fotografier – Bilder

här är en två tre fyra fem bilder. Några fler kommer dessutom att kunna visas i denna vecka 5 om allt flyter på
jan 2021
jan 2021
Jan 2021
Jan 2021
här kan man hämta ut för egen provtagning – besked efter 72 tim – Coronatestprovtagning Dec 2020

Göteborgsbilder

Lite blandade Göteborgsbilder i närtid. Fast några bilder har också några år på nacken. Det är en blandad kompott som här och nu kanske spretar något. Och som har med årstiden att göra. Å andra sidan finns kylan och snö och is med som också tyder på att det händer just nu och här i Göteborg.

Ta dig en runda på eget bevåg

I dessa pandemitider så har vi människor hittat tillbaka till naturen och promenaden och vandringar i ur och skur. Det är ju kul. Fast mest när solenen skiner och det känns lättsamt att dra på sig skor som heter duga så promenaden blir som man tänkt sig åtminstone på ett ungefär så stillsamt och andäktigt som det borde va. Men mycket kan göra resan dvs promenaden påfallande äventyrligt om underlaget i dessa januaritider, har fått lite snö på stigar och farleder där man flanerar. Inte varje dag i Göteborg men ibland. En dag var det halt dessutom när snön täckte marken och risken för benbrott var påfallande stor. Så visst gäller bra balance, hygglig fallteknik likaså och kanske broddar på fötterna som speciellt pensionärer kan ha nytta av. Så kan nog rundan vid Smithska Udden bli vansinnigt uppskattad och dessutom förhindra onödiga benbrott för var och en som vandrar stigen fram. Ibland så måste man bara chansa med förnuft och fallskärm.

denna bild har inte så mycket anknytnng till texten ovanför

Ganlet, sevärdigheter runt knuten

Det är alltid spännande att se sig omkring i vår underbara stad Göteborg. Att lära känna sin stad gör gott i själen och så lär man sig någonting hela tiden om platser och om möten som är minst lika förnöjsamt och vilket gör att det alltid trillar ned någon mer polett, när man minst anar det. För så är ju livet att det sällan är förutbestämt och tur är väl det. Man ska inte tro man kan räkna ut hur allt ska va för då missar man poängen såklart. Lite grundkunskap är förstås eftertraktat och spetsad med upplysning och svulstiga känslor och förnimmelser av världsvan natur, som styr riktningen i allt som sker. Men mest är lyhördheten och sensibiliteten guld värd när man någon gång kommer ut på en promenad i flanerandets tecken, en januaridag närmare bestämt 23:e på Lördag förmiddagen, så dagen är räddad. Efter det, gör det inte så mycket om skidskyttet gick åt pipan. Eller att Broccolin blev lite väl bränd i stekpannan. Vad gör det om hundra år?

Flodhäst synlig i Svenska Vatten , Ganlet Göteborg 2019

Lingongrottor

har ni hört talas om det, knappast, utan snarare Hallongrottor är mer gångbart skulle jag tro. Något bak göres ibland även om det också kan gå långt mellan gångerna att bakning på något sätt skulle verka bli eller se ut som någon slags vana. Grejen var att om man köpt på sig 12 kg lingon så måste man ju också få använt lingonen någon gång. Kanske får man skylla sig själv i min dumdristighet att inte se längre än näsan räcker. Men lingon är gott till mat, köttbullar och potatismos. till filen och muslin som frukost och kanske kvällsmål. Men även till kombination med fett smör och socker i långa banor tordes ge men för livet. Många är vägarna till destruktivt liv. Men så är det ju fredag, så lite får man trösta sig med till skidskyttet och vart man nu är på väg och att man är heltids ledig som pensionär, som ändå inte har någonting att göra. Man får helt enkelt göra någonting ändå.
Skogsbild 2020

En ny dag randas

Det sägs om att börja dagen är som att att ha ett vitt blankt ( oskrivet ) A4 blad framför sig. Alltså ett vitt ark papper. Möjligen kan man börja klottra några gubbar i kanterna innan man fått satt igång med skrivandet eller bildarbetet. Eller som i livet de vanliga sysslorna med att sträcka på sig, ta sig en god dusch i badrummet och rycka några näshår som plötsligt finns där i ett obevakat ögonblick. Trots att ögonskärpan är sisådär i morgonstund. Sen får vi belöna oss med frukost för att få livsandarana att börja inse att allt är verklighet och att det trots allt är en ynnest att få se dagens vedermödor i ett skimrande glatt ljus. Välkommen till dagen kära du.
USA 2019

Ömsom sol ömsom regn

så är det ju med väder. Aldrig kan vi va säkra på vad vädergudarna hittar på. Dessvärre är det ju vår gemensamma tillstånd det här med väder för det drabbar oss alla som bor på vår jord vare sig vi vill det eller inte, samt att det är som det är och ingen vill ta i det hela ens med tång. Kanske inte ens Månen går helskinnad från klimatets svängningar. Att det drabbar oss i världen har ju Greta upplyst oss om, som om vi inte redan visste hur illa det är ställt för människans chanser till överlevnad inom närtid. Här på Sverges solsida Göteborg, har det varit växelverkan mellan regn och sol från dag till annan. Plus och minusgrader har åkt jo-jo upp och ned, så ömsom har det varit klurigt att lura ut vilka kläder som ska på vid ett prov att gå ut idag. Alla dagar är prövningar eller hur? Kanske man ska chansa ändå, för man vet inte hur det kan gå. Göteborg 20 januari 2021
Göteborg en solig dag vid Önnereds – (Fiskebäcks) promenadstråk

Göteborgsbilder

Kanske har jag förstånd att inte prata så mycket utan att istället visa bilder som mer är min grej. Sen vet man inte om man var tillräckligt nära när man ska knäppa nåra bilder, i ryggsäcken finns Robert Capa som manar på besinning av att hålla sig tillräckligt nära huvudmotivet. För annars måste man hålla på med delförstoring och de vill man då rakt inte. Kvickna till i fingrarana så att ögonblicket verkligen fastnar på minneskortet, samt att attityd finns närvarande. Och plågsamt bekänna att närvaro och lite flax är det som ska till för att fånga motiven i vår lilla stad Göteborg. Oj mycket att hålla reda på bara genom att få knäppt några bilder.

Göteborgsbilder

Göteborgsbilder

2020-2021

Parisbilder

Ett gammalt projekt har nästan fallit i glömska; men ska inom den närmsta tiden får blodad tand att köras igång igen. Ska bara få scannat negativen och få allt att likna något som kan bli ett gott tidsdokument om Paris under tiden 1975, 1985, 1989 . Det är ett hästjobb naturligtvis att genomföra, men på något sätt så måste man få tummen ur och sätta igång. Jobba hårdare och mindre snack brukar ju vara ett gott konsept. Bilden nedanför är en av bilderna som ska få se dagens ljus igen, bara jag lär mig att scanna ordentligt, 135 filmen i långa banor.Metron i Paris 1986

tiden ja, vad gör den med oss

förutom att den gör oss äldre för var dag. Kanske är det lite tidigt att vända blicken åt det förgångna istället för att blicka framåt. Många och vidöppna äro våra vägar genom livet, samt att för den ene är den andra inte lik. Tiden sätter hur som helst spår i oss på det hela taget och inget eller nästan inget kan man göra åt att tiden går med en faslig hastighet. Så det angår en och var av oss att se tiden an eller inte. Som tur har varje nystartad dag en säregen glimt i ögat som säger till oss att morska upp oss och göra dagen fin som den är. Man ska bara göra en ansats till att börja dagen och få drömma lite till. Man kan aldrig veta om man inte provar att tänja på hjärnans förmåga. P.s vet inte vad det är med mig idag, har fått Pink Floyds låt Time på hjärnan, låten pulserar och drar

Göteborg, Fiskebäck 2021

Säg den lycka som varar

Tänker på den snö som föll här i Göteborgstrakter. Det var en kort lycka att spatsera i det fina vädret med krasande steg i den vita skira snön. Rent gudomligt att suga åt sig det vita ljuset och snön som speglar din sinnesstämning och får den på toppen humör. Vi nordbor är ju inte bortskämda med ljuset på våra breddgrader precis. Så en extra pyts med ljus i plytet kan aldrig skada kan man tänka. På kort varsel inom någon dag eller så har vädret antagit en ny skepnad och plussgrader sveper in och fördunklar din sinnesstämning på nytt med gråa dagar och riktigt innesittar väder. Ja säg den lycka som varar i evighet, amen.

With both legs on the ground – med båda benen på jorden

En spelning som blir inställd är också en spelning, något i den stilen myntade Sveriges tyngsta rockare Ulf Lundell genom tiderna. Lyckliga vi som kunde se och framförallt lyssna till hans musik på Tv:n igår kvällstid. Han och bandet med gitarristen Janne Bark drog en massa härliga låtar, mest av gammalt fin årgång men också lite senare gjorda musikstycken. Han står där och radar upp den ena efter andra galet finstämda balladen och rockstuket känns både innerligt och vördnadssfullt in i själen. När man lyssnar så sitter nästan alla texterna som fästa på pannbenet och i en kaskad av visdomsord väl utlevda känslor; så begriper man fullt och fast att den Gubben har ett och annat gott ord på vägen att förmedla till var och en som vandrar på denna jord. Uffe Sveriges svar på The Boss Springsteen. Rock med båda benen på jorden men ingen Euferi som Håkan Hellström. Ibland är det svårt att få både och.

Snögubbe vid Fiskebäck i Göteborg 10 Januari 2021

Vädrets makter

är det svårt att göra någonting åt. Något som vi människor pratar om varje dag, vädret. Och vilken makt vädret har över oss människor. Alldeles nyligen var det strålande väder och snön hade fallit till marken och allt var bara så himla gott, så gott att leva. Pulkan togs fram och de va bara och sätta sig tillrätta och låta sig dra nedför backen i ett enastående fartfyllt åk. Nej jag var inte ute i pulkabacken men jag såg dem som helt sanslöst gick bananas i ett störtdyk nedför backen. Och det va gammal som ung , de skrek full hals och inget kunde stoppa deras framfart. Så kan det va när bra väder får visa sig i Göteborg. Och nästa dag regn,regn så långt ögat kan nå. Det skulle va makten åt folket istället för vädrets makter. 9 januari 2021 – kunde man se snön på marken och gott solljus vid Smithska Udden i Göteborg

Göteborg i våra hjärtan

10 nygjorda fotografier i Svartvitt. Bilder, fotografier som säger någonting om Göteborg. Alla kanske inte talar direkt till dig, bilder får ibland sjunka in för att fastna, men kanske någon bryter mer mark än någon annan bild , en slags upplysningens tid eller aha- upplevelse eller bara igenkänning av en plats eller känsla. Så är det ju med bilder att de speglar något inom oss, ibland väldigt personligt och ibland mer allmängiltligt och högst vanlig föreetelse eller vy som vi kan dela med varandra. Och svartvitt är alltid en god bundsförvant att ha med sig när arbetet med bilderna ska genomgå en process att släppas igenom till dig som tittar här. Om ett år kan man se om några av bilder höll i det långa loppet eller om de föll i glömskans hav. välkommen till Göteborg

Göteborg , Göteborg , Göteborg

Denna fantastiska stad som är så lätt att älska och att hata och bara ibland mellanmjölkens stad på denna jord. Vi har ju band till staden när man varit här så länge och väl eller väl länge kan flertalet säkert också känna för Staden Göteborg. I dessa snåltider och urgröpta sinnen och pandemitider på det är det nog inte så lätt att känna någonting över huvudet taget om var man vill bo eller trivas på något ställe i det avlånga Sveriges rike. Kom inte med Kungsbacka eller Trollhättan eller Stockholm med för den delen. Där kan det vara än värre att bo på, öj öj öj. Fast som Pensionär tror jag att man gott skulle kunna trivas var som helst egentligen och över allt , bara man får vara kvar i Sverige. Det är ju skillnad på att va pensionär när man inte måste ut och jaga pengar hela tiden. Visserligen räcker snålpensionärens pengar bara till att hålla huvudet över ytan. Inga extravaganser som bilinköp eller båtinvesteringar eller ens ett hus att bo i. Nej man får unna sig en billig lägenhet utan diskmaskin och tvättrum möjligtvis i källaren. Och så länge benen håller får man kånka upp i trappan med matkassarna. Inget extra här inte till fattigpensionärerna.

Star Wars

kom jag att tänka på som en blixt från en klar himmel. Varför, jo kanske för att jag såg vänner som var i Fjällen på fb. Man ser ju det mesta på Fb numera och mer än de bilderna som man får i sig när man lämnar lägenheten och ska ut och se Göteborg med omnejd. Eller om man bara måste ha lite ren och fräsch luft. Ren och fräsch luft kan man nog få i fjällen. Och där är det kallt så där får man klä på sig med hjälmar ,handskar och skicka kläder samt skidkläder, om man ska åka skidor och se snön och vidderna och känna tjusningen i ett åk ned för backen. Och när man ser de där människorna i fjällen, påpälsade till tusen, komma utskjutande på skidor , så transporteras man till Serievärldens bisarra spel och Star Wars. Eller vad det något annat som fick mig att just tänka på Star Wars figurerna och den halvknäppa världens existens. Kanske va det den där lilla mojängen som flyger omkring på gator och torg i Göteborg. Finns på bild nedan.

Ett Slut

kan lika gärna va en ny start. Som med livet i övrigt en början och ett slut på året. En början på morgonen med riktigt bra frukost kan förändra i stort sett hela dagen från början till slut. Förr i världen så börja ja med en slät kopp kaffe och en cigg. Ingen bra början. Idag inte utan mitt kaffe och 8 tabletter, en del hjärtmedicin och annat bröte, som håller mig ihop, c-vitamin som nypressad Citron, importerad långväga från sydliga länder och knappast bra miljömässigt. En bra och nyttig frukost är vad som gäller idag för att kraften ska hålla fram till Lunch. Ett delmoment under kontroll och sen väntar en hälsosam middag som ska stämma bra med kostcirkelns intag. Minskning av kött och mer vegetariskt är vad som gäller, och helst mycket grönsaker. Baka brödet får man göra så man slipper evigt rännande till bageriet, om man orkar stå där och knåda. Sätten är många att ro skutan i hamn. Som fattig pensionär har man inget val, eller hur?

Nära Gunnebo Slott 2020

det var bättre förr

det säger alla som med åren blivit lite äldre? I alla fall de som växte upp i 50-60-70 talets Folkhem. På den tiden behövde man inte låsa dörren om sig för att man visste att det ändå skulle va sig likt i hemmet när man kom tillbaka. Samhället var strikt och man litade på varandra, man kunde känna respekt för varandera, och skulle de va så att man felat fanns det alltid en väg tillbaka till försoning och man kunde alltid säga förlåt och att detta misstaget man eventuellt begått, så skulle ett handslag och titta djupt i varandras ögon, alltid ge en en andra chans. Att va medborgare då var något fint och heligt som man fått som en gåva att värna om, man skulle inte visa de sämre sidorna av sitt enfaldiga liv, bara goda och sammarbetsvänlighet var mer dagens måtto som visade på god vilja och solidaritet. Sen förfall allt i ett ögonblick när jaget och roffarmentaliteten och självförverklingande fick spira fritt och helst ingen längre tog sitt fulla ansvar för sakernas tillstånd. Sen dess finns det såklart saker som också blivit bättre med tiden, men kommer inte på något för tillfället. Göteborg 1 Januari 2021
Montage Globalface – Ansikte mot Världen
Montage Globalface – Ansikte mot Världen

mången tack för detta året

Tacket går till dig som hittat hit och andra som kanske bara halkat in på ett bananskal. Några blir intresserade och hänger en stund för att se och andra är inne några sekunder för att sen söka på andra Fotografiplattformar. Hur det gick till att hitta hit är fortfarande ett mysterium; men några har enligt statestiken ändå hittat hit till hemsidan. Fotografi har en förmåga beröra på ett sätt som liknar ordets beskrivning men är ändå så annorlunda utformad och direkt och ögonblicksmässig i sin skepnad. Mest besökare finns i Danmark, USA, Tyskland, Frankrike. Sverige kommer först på ca 4-5 plats trots att bilderna som visas mest är tagna i Göteborg med omnejd. Det är svårt att göra bilder synliga i det stora bruset av bilder som visas på internet. Kanske du blir ett välkommet tillskott som gärna kikar in igen på det nya året 2021. Göteborg 31 december 2020

Göteborgsvy

Knyta ihop påsen

Är väl ändå som att fasa ut året som varit riktigt riktigt dåligt för alla oss som finns på jordklotet; ingen nämd och ingen glömd. Så vi längtar att kliva in i 2021 för att glutta; se om det kan va något bättre att hämta där i framtiden. Även om framtiden är det nya nuet. Och framtiden är ingen lätt nöt att knäcka, då kaoset och världen upp och ned envisas med att göra livet otryggt för de flesta. Men vad ska till för att saker och ting ska kännas ljusare mån tro? Pandemin kanske ebber ut kan vi tänka med lite tur nu när vaccinet kommer som en frälsare , dock skulle vi behöva fler bundsförvanter som behöver täcka våra behov. Mer än bara ge oss mat för dagen och rent vatten att dricka och frisk luft att andas. Ett är säkert att 2020 var ett djävelusiskt dålig år för oss alla, gud hjälpe oss och ge oss kraft. Göteborg 30 december 2020
Göteborg – Saltholmen

Stanna Hemma

Så sa alltid min mor till mig; stanna hemma pöjk, va ska du ut och ränna för. Stanna hemma kan man klart göra för vädrets skull en sån här dag i Göteborg; då det knappt går att ta sig ut i storm och blötan. Redan genom att lyssna på smattret mot rutan och vindpustarna utomhus så gör man rätt i att stanna hemma i hemmets trygga vrå? Sådant är ju väder att som pensionär kan man göra annat en sån här dag, man behöver inte ut och ränna; och så är det ju Söndag så alla har nästan möjlighet att göra det enda rätta, stanna hemma. I går var jag en tur vid Smitska Udden i Göteborg ( Västra Frölunda ) ; fortsätter med några bilder därifrån. Göteborg 27 december 2020

Smithska udden

där var det rått, blåsigt och kallt; som sig brukar så fort man sticker näsan ut mot Göteborgs salta stänk och kustband. Detta band håller oss ihop som ett kitt för oss som gillar denna karga västkustpärla av blåst och kulregn som känns som ett vädermässigt kall som aldrig någonsin slutar. Och tur är väl det hur skulle vi annars kunna njuta när dagarna är annorlunda med sol och västliga vindar, om inte kontrasterna fanns. Då skulle vi bli blasè och superbekväma med sol vareviga dag, nästan väl mycket bortskämda. Riktigt tokdåligt väder kan vi gott förtjäna ibland för att inse ett och annat om vår stund på jorden. Smihska udden har en kort men fin promenadväg med lite utstickare mot havet och fina utsiktsplatser och soptunna till att lämna eventuellt skräp, själv hade jag en dubbeldajm emballage att kasta, toppen. Dock inga vinterbadare sågs denna decemberdag 26:e 2020

en skum tomte

fanns inte bland julfirandet som tur var. Men Jultomtens verkmästaren i magen skrek högljutt att ta inte så mycket skinka, passa dig för senapen, och den halländska grönkålen med både sirap och grädde; och mycket riktigt vaknade jag upp på juldagen full av ånger. Va sjutton ska jag klämma i mig så mycket mat för; hela tiden och speciellt på Julaftonen finns inga begränsningar? Men juldagen bjöd på fint väder för en morgonpromenad, Amundön där blir det fint att promenera kring, väl där var parkeringen fullknökad med bilar på långa rader, bara att vända och ta till Hedens parkering för att sen ta en promenad i staden Göteborg. Så det blev en bild trots allt idag på en cyklande cyklist i strålande motsolljus. Han gjorde det rätta en sån här dag cyklisten, gör det rätta ta en Cloetta , reklam som inte passar så bra idag, men väl en tur med cykel så julmaten förbränns lite snabbare, kör loss. Göteborg 25 december 2020

10 nya bilder på : Göteborg


En God Jul hälsning

Till alla och en var kan nog behövas inför den stundande Julen över hela världen och från norr till söder genom landsändar och bygator och genom Sveriges avlånga land. Och inte minst till de som bor och verkar i Göteborg som också ska ha en fröjdefull Jul. En Jul som plötsligt kommer att handla om ödmjukhet inför den stundande situation alla befinner sig i när julfirandet står inför dörren. Det blir inte som vanligt i år, med närhet, kramar och härligt umgänge, inte i år. Vi alla har fått oss en tankeställare och förhoppningsvis blir vi något klokare på kuppen. En kunskap om hur sårbara vi alla är när en pandemi får råda. Så håll i , håll ut , och håll med om att det finns ett ljus i tunneln , och att det blir bättre med tiden. Göteborg 22 dec 2020
Potatis Hjärtat

Det nya Göteborg

handlar delvis om hur Staden förändras över tid. Ganska mycket till och med, med tanke på det som byggs och det som rivs. Och mot vilka strömningar i politiska korridorer som påverkar partipolitiska beslut. En del går att se genom att följa mediernas rapporterimg och också det som ingen talar om och som påverkar mannen, kvinnan, gammal och ung på gatan. Radio och tv granskar förhoppningsvis viktiga ting som händer med oss som bor och lever i staden Göteborg med omnejd. Och här på denna sida försöker en obotlig optimist och fotograf att ombesörja ( inte sörja ) det har inget med sorg att göra ? Att fortsättningsvis bjuda på alster från en Göteborgsvy som är relevant och förhoppningsvis förtrolig in i kaklet.

Spaning på hög nivå

är knappast detta, men spaning i vart fall i Västra Götaland för att känna sig hemtam på något vis. Idag tillkännages att Göteborgs varvet ska gå av stapeln den 11 september istället för i maj Månad. Och ett riktigt maraton på 42 km och så i september den 19 september ska det loppet gå när alldelse intill varandra i tid. Och i det vansinnesloppet är jag anmäld till sen 7 år tillbaka, så det närmar sig med stormsteg, samt vad har jag gett mig in på? För 7 år sedan var läget ett annat, men skam den som ger sig så lätt, bära eller brista det är den svaga länken. Fär man bara vara frisk så kanske det håller hela distansen ut. Här på Högsbo Fängelse bereds fler platser för brottslingar som vill komma in från kylan. Nu ska de ökade antalet brottsförlägganden ges en varm och kosligt utrymme så de kan tänka över sina handlingar och gärningar. I regionen pratas det om underdödlighet trots att Pandemin är total i området, andra sjukdomar har fått stå tillbaka och summan av överdödlighet och underdödlihet är i det närmaste normal, vilket känns oerhört konstigt? Man skulle kunna tala om dött lopp mellan de båda kontrahenterna. Spaningen är över för min del idag tror jag om inget annat dyker upp och måste avhandlas. Idag serveras en fin bild på alla verkyg som ligger och dräller hemma hos mig, mest skiftnycklar som kan komma att behövas vid behov. 18 dec 2020

Love & Mercy

Kärlek & Barmhärtighet på Svenska. En film sågs härom dagen, nu när man kan välja tidpunkt för tittande utan att hålla sig till bestämda tider. Så bekvämt. Det var en grymt bra film om gruppen the Beach Boys och ledargestalten låtskrivaren och inspiratören Brian Wilson. Tänk vilken enastående musik det gjordes under 60-70 talet av det galna gänget som vad man förstår ändå hade sin storhetstid under just denna tid och i Kalifornien. År 1967 var Beatles och Rolling Stones mer framträdande så Beach Boys kom i skymundan på något sätt. De va lite fjantigt att lyssna på dem då. Men nu i efterhand finns en hel del fantastisk musik att ta till sig om man är lyhörd för dessa klanger som berör på ett särskilt sätt en tidsanda som för länge sedan är borta , men som kommer tillbaka när tonen slås an i låtar som Kokomo, Pacific Coast Highway, God only Knows, Break Away, Darlin , surfin USA och inte minst Love and Mercy. Låtar som värmer för mig och har en särskild klangfärg. Det får bli en bild från Kalifornien USA idag, när det är småkallt och ruggigt i goa Göteborg 17 dec 2020.

Vi är ju bara människor

Man kan få ont i magen av att en 60 % höjning av coronaviruset i Göteborgs vattensystem har uppmätts nyligen. Kd vill fälla regeringen för att den inte gjort sitt jobb för speciellt de äldre i vårt samhälle. Kungen anser att regering och Folkhälsomyndigheten har misslyckats i kampen om coronavirusets framfart. I Göteborg fortsätter bombräderna , 3 ställen i stan har bomber briserat. Allså stora risker för att människor kommer till skada. Man kan tycka att Sveriges regering och folkhälsomyndighetens ändå kommit om och om igen med rekommmendationer. Men har vi skött dem på individnivå, vi har ju fått en anvisning att följa med distans, tvätta händerna, sprita sig, munskydd, undvika platser där människor finns, det är kanske ändå en utopi, eller kanske tror vi om oss själva att det ansvaret kan vi ta, skyll inte ifrån dig på din medmänniska , om du inte är bättre lämpad själv att ta konsekvensen av ditt handlande. Vi är ju trots allt bara människor. Göteborg 17 dec 2020
Natur som påminner om Jul – 2020

67 , 67 vart har du tagit vägen nu

Visst minns man Ulf ” Uffe” Lundells kioskvältare till låt 67. Syftade nog på året 67, vilket också kan va en ålder på 67. Åren går och vi med den. Det starkaste minnet av Lundellska konserter vad nog på Gröna Lund året 1991, då Backa Hans matade fram Lundellska bandet med en grymt stegrande bas i låten ” den vassa eggen ” wow ett sånt drag i musiken, det va som hela Gröna Lund skakade i dess grundvallar och uppenbarelsen var total och bekännande, hugaligen ett sånt ös. Visst hade jag dåligt samvete att jag för stunden svikit Göteborg, men om man varit på fri fot en vecka i Stockholm så var det förstås skönt att komma hem igen, på hemtam mark. Ni vet borta bra men hemma bäst, fungerar alltid. Göteborg 16 december 2020
Ankdammen i Slottsskogen

Pensionär

Det sägs inte så mycket om pensionärer längre. De har ju gjort sitt och kan likaså gå och lägga sig igen. Men det finns mycket innestående kraft där som ligger och lurar för många som inte vill gå och lägga sig ännu. Som känner att all den visdom som man ändå har kvar kan komma upp till ytan och göra stor nytta för alla och en var. Så släng inte in handuken ännu, när livet kan få en större mening och kanske ännu mer liv i en stackars pensionär som det inte alls är synd om. Tvärtom är det den visdomen som pensionärer har som kan försätta berg. Pensionären har gjort alla tabbarna som finns att göra och kan nu göra om och göra rätt. Nu börjar livet igen, släng bort alla bekymren och starta upp på ny kula igen. Och tänk på hur underbart det ska bli utan förvärvsarbetet som förut hindrade din framfart. Nu är du fullständigt fri med ansvar förstås för dig själv och alla andra såklart. Lev nu.

sluta aldrig

att träna. Träningen med att springa och främst långdistansträning är min melodi, som gör att hjärnan kommer igång och blir syresatt och därigenom får hjärtat att fungera prima och frodas trots att skalle per börjar bli gammal och skröplig ? det är utvecklande såklart och mysigt värre. Tyvärr så slutar hjärnan att växa vid ca 30 års ålder och liksom stannar av om man inte förtsätter att träna måttligt till hårt. Och tränar man inte efter det, alltså cirka 30 årsåldern , så kan hjärnan därigenom knappast komma att fortsätta att växa, och det är ju sorgligt. Korsords träning och sudoku då, ah kanske lite men hjärtat får inte jobba nämnvärt i stillasittande läge. Därför är det viktigt att försöka röra på sig mer ordentligt och fortsätta att träna resten av livet med någon sysselsättning som gör dig lite svett och andfådd. En gammal man på nittio som lyfte och tränade intensivt med att styrketräna och lyfta sin egen kroppsvikt med intervallträningens metod, hade ett gott råd till andra, när det gäller träningens vidkommande och ambivalenta situation. Med att mynta, Sluta aldrig att träna !
Gammal man ute och tränar – USA 2019

Sist gång – Här slutar allmän väg

alltså sista gången det begav sig; det hände; förra gången, samma episod inträffade. Det kan va en händelse som skedde, förra gången jag åt mat, alltså om jag säger sist gång, så menar jag igår med besträmdhet. Trollhättebor använder detta uttrycket som sist gång , i talspråket. Vet sannerligen inte vad det kommer ifrån, men det bara dyker upp i munnen när talspråket kommer igång. Säkert väldigt gramatiskt fel men det funkar även om det känns fel. Så förra gången jag åt mat blir istället sist gång jag åt mat. Knepigt med språket som helhet och inskjutande tal och gestaltning; men också helt genialt på något sätt och vis. Utan att för den skull vara vis på något sätt. Här slutar allmän väg 13 december 2020

har man inkomster så blir det oftast utgifter

Det är nog den enklaste ekvationen som någonsin existerat i den bästa av världar. Och det händer ju här i Göteborg också, vi som bor här kan ju inte komma med undantag eller på något sätt befrias från ansvar på den punkten. På det sättet och på många andra sätt är det lika för alla. Och samma är det med mycket annat här i livet och livet på jorden och för oss som lever och frodas på solsidan av Sverige. På många sätt kan man likna jorden med en myrstack där alla hjälper till för att alla ska trivas. Tänk vad allt; allt är lätt att förstå ibland; man ger och tar, man har inkomster och man har utgifter, och det svänger fram och tillbaka. Idag på dagens vandring hittade jag ett särdeles vackert utomhusdass på Näset i Göteborg. Här kunde man ha lämnat utgifterna; om man velat eller haft den goda viljan.

ord och inga visor

har de flesta hört talas om , eller hur? Samt att det i dessa pandemitider i Göteborg och annorstädes i Sverige; verkar den här pandemin bara accelerera. För att ja vadå; att det är så in i katten svårt att förhålla sig till folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi behöver i Sveriges avlånga land inte klappa oss själva på axeln och säga hur fint vi ställt till det för oss. Kort sagt måste vi bli ännu bättre på att förstå konsekvenserna av vårt handlande. Det räcker med några procent som struntar i alltihop för att förstöra hela vårdsektorns ambitioner att klara dem som insjuknat i Covid- 19, att bli friska igen. Med andra ord, håll i hatten, gråt inte över spilld mjölk, gör om och gör rätt, dra ditt strå till stacken, håll huvudet över ytan, visa barmhärtighet, plocka fram den bättre sidan av dig själv, ha tålamod, från och med nu kan det bara bli bättre, håll ut ända till slutet.

En vanlig dag i Göteborg i November 2020

Hugg som en Cobra

Vi fotografer är ett släkte för sig, som brukar ha koll på när det avgörande ögonblicket ska verkställas. Ibland får man bara en chans på avtryckaren, oftast är det så, att va skärpt och hugga som en cobra under bråkdelen av en sekund. Hela tiden va snabbtänkt och rörlig och fokuserad; lär bära frukt när alla sinnen är påkopplade en dag ute på fotograferning. Och ibland kan man stå med kameran på samma plats och bara pumpa fram så många bilder att någon av alla bilder ska väl ändå bli bra till slut? Ofta så har man inte sådan tur, för istället tappar man kontrollen och allt kanske bara blir ett mekaniskt nötande i både kameran och själens maskineri. Dagar med tur och gott flyt är ingredienser som också påverkar om några fina fotografier ska få se dagens ljus.

Franska kort

Det var längesedan jag var i Paris och fotade men bilderna finns kvar i analogt format. Fotade första gången 1975 , 1985, 1986 samt1989 sen tog motivationen slut. Mycket fransoser och kanske fransyskor är inne på denna sida och kollar , det är jag tacksam för. Men mest som är på hugget är Danskarna, USA, och lilla New Jersey. Troligen sitter Bruse the boss där med grabbarna och spånar på nya bildlösningar till nästa konvolut eller nytändning, och det är jag tacksam för. Här i Sverige och Göteborg går det sådär men en ökning av frekvens tittare går ändå åt rätt håll, och det kan man va tacksam för.
Självporträtt på Fransosen med tillhörande svart basker

Svart på Vitt

alltså svartvitt är fantastiskt att jobba med. Särskilt när färgseendet kunde varit bättre; men det går inte att ha allt här i världen, så därför kompenserar jag med att hålla till i nyanserna mellan svart och vitt ; och tydligt nog som svart på vitt; ändå så hamnar man ibland bland gråzonerna. Gråskalan är för mig tillräckligt spännande och kan försätta berg precis lika bra som färg skulle jag tro; men det är bara vad jag tror, ända tills att motsatsen är bevisad. Ofta plåtar man i färg men inser oftast att det blir bättre i Svartvitt. Så enkelt kan det va ibland när knytpunkterna i varseblivningen är överensstämmande i uttrycket av ett foto ögonblick. Idag visas ett fotografi från ett gråmulet, novemberlikt Göteborg 2020

Strömma Strömming

är nog ett omöjligt uppdrag; men visst är det möjligt att pilka Torsk även om man i dessa tider får färdas långt ut till havs, där bråddjupen är oändliga. Torsk fångad nära land är knappast någon ide, för man måste långt ut från land. Där kan man sitta i sin båt och guppa och försöka fånga en torsk på kroken alltid. Likaså dörja makrill som är ett härligt fiskeäventyr som i våra dagar är högst närvarande, för dem som bor i Göteborgstrakter. Men strömma gör vi mycket var till mans och kvinns nu för tiden. Och nästan enbart om man vill hänga med lite närvarande utan att va med fysiskt i smeten bland alla människor. Bild i repris följer, uppfiskade makrillar som dörjts upp ur havet en juni,juli,augustidag 2020. P.s sill säger man här på västkusten och på Östersjön säger man Strömming om samma fisk.

vad längtar folk mest till

i dessa dystra tider tro. En plats att bo på med tak över huvudet; gärna en säng och torr och varm plats där man kan få vila sig i form. Gärna tillgång till toalett, dusch, och kokplatta och ugn så man fått laga sig någon mat av något slag. Ett litet krypin räcker gott och väl, fast en 2:a hade man ju gärna haft så man kunde ta emot besök och göra det lite hemtrevligt. En lägenhet är bättre än en koja, slott skulle bli alldeles för stort, och tänk för dem som måste städa. En anständig tillvaro och ett litet krypin är väl ändå det som hägrar för en hemlös i Göteborg.
huset

Snön som föll i fjol ? – snow that fell last year ?

Bilden idag är en tillbakablick. För än har ingen snö fallit åtminstone i de kvarter där jag varit på språng. Men den som väntar på något gott väntar förhoppningsvis inte förgäves. Visserligen har det varit varma dagar i November, och snart smäller väl December till oerhört överraskande kanske ? Med en massa vit snö om vädergudarna ändå ville lyssna, för någon enstaka gång. Göteborg i snö är vi inte så vana vid nuförtiden; men när det kommer så blir alla barn glada och då blir jag också glad. Fram med pulkan , spark eller stjärtlapp; och de e bara te och åk.

Sunset Boulevard

” Its not my cup of the" to take the sunset pictures or photos. But sometimes it will be necessary and quite right. Ask any photographer they will looking in too your eyes and tell you thats some sorts of taking sunset, sun go down pictures is for the loving people. The fact is that it is difficult to take good sunset pictures.

Solnedgång

Det ligger inte i min kropp eller är inte min huvudsakliga uppgift, att fotografera bara vackra saker och ting. Men visst fotograferar även den seriösa Fotografen lättjefulla bilder och som är framförallt vackra att titta på i ett lyckolandsljus. Men det var väl ändå inte andemeningen i första hand att va enkelspårig i bildbyggandet. När en yrkesgrupp en gång i tiden skulle äntra scenen till det mytomspunna fotografyrket, någon gång i tidernas begynnelse 1974 . Att ta vackra naturbilder är mångas dröm och rättesnöre förstås; den typ av bilder är i huvudsak till de kärleksfulla människorna. Faktum är att det är svårt att ta bra solnedgångsbilder ?
Sunset Boulevard – Ventura California in November 2019

Tillvänjning

det att bli van vid någonting (beroende) kanske mot sin vilja. Hå ja det är inte lätt alltid med dessa nya tider som fräser fram som en löpeld genom staden Göteborg. Det är knappt man hinner med i alla omändringar och påbjudna riktningar som Göteborgaren ansätts för varenda dag i snart hur många år som helst; samt när blir det klart? Det liknar mer en pandemi, precis som en miljökatastrof, något som vi blir så vana vid och som aldrig går över innan det är för sent. Ha jag vet det lät ödesmättat och dant; och så är det förstås inte utan man ska bara tillvänja sig och lita på hoppet som alltid? Man får se det hela med att framtidens forskare och stadsmän har något i bakfickan som kan ställa allt tillrätta igen efter att överfallet och restaureringarbetet är över. Man får lägga ledan bakom sig helt enkelt, en slags tillvänjning som så småningom blir hur bra som helst när grävskoporna gjort sitt. Och när man äntligen kan vädra morgonluft igen. Igår va jag på stan och tog denna bild, i närheten av trädgårdsföreningen. Oj nu kom visst leverans av matvaror, arbete väntar, hej hopp.
Göteborg 26 november 2020

Hur förbereder vi oss inför vintern

Jag förslår att vi bidar vår tid och går ned några varv och inte hestsar upp oss för mycket inför julstöket: och alla göra ting och hitte på som måste till för att införliva den rätta stämningen. Det blir ju ändå inte riktigt som vi tänkt oss, vi har ju lärt oss riktigt mycket om hur vi ska förhålla oss till pandemin på många sätt. Alla möjliga sätt att skydda oss och andra medmänniskor har väl ändå satt sig rätt så bra nu i vårt medvetande. Vi får hålla igen detta året och bjussa på oss själva, visa lite distans, behärska oss och plocka fram ödmjukheten som finns någonstans och ibland gömd och glömd; fram med det bara. Vi får skärpa oss även om vi är ofelbara och högst oansvariga för expansionen av det ökande antalet smittade som pyr tyvärr. Ett litet tag till, tills vaccinet kommer ned på jorden som en brun skänk från klar himmel. Det blir bra till slut även om vi inte kan säga när. Bara vi gör vårt bästa ; håller oss till rekommendationerna i dessa tider samt tänker klart positiva tankar om att det blir bättre tider vart det lider. Vi sitter kvar i båten helt enkelt.

Potatiskungen / Jonas Ahlströmer står staty i Göteborg

Om minnet sviker

så har man bilden kvar. Ordspråk; knappast såvida det annorstädes går att göra en såkallad omskrivning och döpa om beskrivningen till Ordspråk? Wow, det kanske ändå kan bli ett ordspråk vart det lider; Öh ! Framledes är det så när man ser bilder ovsett vad man ser eller tittar på för slags bild, bilder. Så ofrånkomligt träder minnesbilden fram under skalet på ett fotografi. Det gör ens egen historia mer levande och gör att man kan färdas genom tid och rum vid annalkandet och betraktelser på det visuella planet. Numer ser man inte kanske så mycket på en fysisk bild, en kopia utfärdat på fotopapper. Utan snarare på en läsplatta, mobiltelefon smartphone eller dator och varierande storlek på skärm. Det digitala drar fram som en orkan och ödelägger så som vi såg på bilder förr i tiden i ett Fotoalbum. Ja ja tider förändras i rasande takt. Det är bara att hänga med så gott det går. Göteborg 25 november 2020
bild från sommaren 2020

Folk

Tillbaka där det en gång började; det att fotografera. Gå på stan och kolla in folk och miljöer är vad många med mig gör som en terapi och intressesfär. Det beskrivs idag som gatufoto eller streetfoto i den breda kretsen. Och egentligen översköljs vi med denna variant av bilder på gott och ont. Ofta beskrivs städer i text men mer sällan i bild. Fotografi har därmed ett gott och ansvarsfull uppdrag att visa en ton och nyans av folklivet i stan. Numer gör jag gärna det igen; laddar kameran med minne ( tidigare film ) för uppdaterade av myllrande liv och motiv; det är som ett sug efter att få veta mer om denna besynnerliga varelse som heter människa och som patrullerer på gator och torg i vår kära och ibland mindre omtyckta stad Göteborg 24 november 2020

2020

2020
2019

2019

dagens morgonpromenad

Bjuder oftast på något matnyttigt, även om frukosten är avverkad. Vädret är ju som det är här i Göteborgstrakter; ömsom ruskvädet och ibland faktiskt sol i den bästa av platser. På söndagen 22.e nov drog ekipaget Rundbergarna till Ganlets undersköna badplats sommartid. Men nu nåra månader senare såg det mesta helt annorlunda ut, samt att nu var det blåsigt och aningen kallt så det gällde att bylta på sig för att inte frysa så tänderna skaka. Det gamla ordspråket ” det finns inget dåligt Väder ” bara dåliga kläder ” kom som vanligt väl till pass.

inget badväder för badkrukor

Spaning 4

Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken, säger ett ordspråk. Och tänk så många gånger jag gjort det ; ”ropat hej ” fastän så gott som alla hästar är hemma; såvida dom inte är någon annanstans och betar. Allt tyder på, om Peter Hjörne har rätt på GP-tidningen, den ständige rapporteraren och spanaren med mångårig kompetens om världens tillstånd. Han yttrar om att kanske finns ett Vaccin redan i Januari månad. Fattar ni en sensation för världen och Göteborg och förstås alla människor som befolkar denna planet. Det vore något de? Då kan vi alla bli lite gladare igen.

Han på bilden där, är glad – bild tagen i Norge 2015

Spaning 3

Tänkte ta spaningen på allvar idag men ångrade mig så där som man kan göra ibland. Helt krasst kanske det inte blir så bra och kanske är jag tömd på inspiration eller för sent att börja skriva för en gammal man som undertecknad. Ni vet Göteborgsvädret är inte mycket att hänga i granen. Det var inte mycket folk ute en dag som denna men en bild fick det ändå bli. Min trogna följeslagare Richo GRIII fick göra mig sällskap till stan för att köpa på mig ett minne. Och bättre en liten ettrig kamera än ingen alls. Så fick det bli idag, alltså dagens bild. 21 nov 2020
Dagens bild

Spaning 2

Livet är ju ganska mörkt nu för alla, så även för dem som bor i Göteborg. Man får spara på minnen när det var annorlunda i världen. Och ta vara på tiden nu; så gott det går. Även om det ser nattsvart ut nu; så vänder det förr eller senare, man ska bara ha lite tålamod. Och hålla i, hålla avstånd och alla regler som bygger på individens ansvar i vårt hårt sargade samhälle. Tråkig läsning eller hur ? När man tröttnat så har man tröttnat och väntar bara på det där vaccinet som aldrig kommer. Munskydd eller inte och hur många i runda tal får man egentligen samlas på en offentlig plats. Allt handlar om induviduella bedömningar och ansvar, omdöme och säkerställande. Och sprita händerna förstås. Har tillockmed sett visiren på människor utomhus. Det är väl bara att hålla tummarna på att det går bra överallt i världen. Och så får man ha lite is i magen och väldigt mycket tålamod. Men det är klart att det går bra, vi ska bara kämpa vidare oförtröttligt. Hittade ingen bild som kunde passa idag 21 November 2020 .

Spaning

Spaning på den tid som flytt? Viktigare är väl ändå vad som komma skall. Vad, när och hur ser den framtid ut som vi står inför, som ligger utsträckt som en grå massa och mestadels frågetecken som gapar efter svar. Pandemin, miljöhotet är 2 stridbara parametrar som är tillräckligt svåra att bemästra på ett trovärdigt sätt. Hur ska vi fixa det här, frågar nog alla människor på denna jord? Ja vet; det var inget särskilt nytt som kom fram från denna text.

Vi fotografer, försöker göra världsbra bilder på världen. Det är gott nog; men det blir övervägande mycket bilder, så det blir jobbigt att sovra bland alstren. Så är det för mig och många håller säkert med mig den gamle uven? Bilder blir som musik, en ton och ett temperament. Vanligtvis har den som fotograferar ett mål med sin fotografering och kanske också en tanke på bilder som sitter i skallen. Man d.v.s jag fotograferar som en besatt och knäpper bilder titt och tätt på det som man känner för, helt rätt. Men när jag kommer hem för att se de fantastiska bilderna man tagit, så tänker jag ska jag radera alltihopa när ingenting sticker ut. Allt känns helt meningslöst. Men det är kanske bara jag, och mitt vacklande självförtroende som gör sig gällande. Less is more, säger en röst inom mig. Men jag är inte ensam tänker jag också ? Vi är många som kan ställa oss i ledet för att omvälvande förändring skulle kunna göra susen och i slutändan; oss till bättre fotografer. Men kan man lära en gammal hund att sitta tro ?

Spaning / 2010

Göteborg – en bild

Andra långgatan 2016

Göteborg – en bild

Andra Långgatan 2016

Göteborg – en bild

2020

Göteborg – en bild

2020

Göteborg – en bild

Göteborg på Hisings sidan 2020

brinner in the shit / med matrecept

Hur är det en dag som denna, grått , regnigt , värdelöst väder säger många med mig. Du kan trösta dig med att andra ställen än Göteborg har också kasst väder. Så upp med hakan det blir inte bättre än vad du eventuellt gör åt saken. Saken är den att plocka bort allt skräp som ansätter hjärnan. Hjärnan kan matas med bra musik så du får en dopamineffekt ; precis som ett piller kan göra undervärk (underverk) , själv springer jag (hällre); med viss vånda en mil och jagar bort de där jönsarna som jämt och sant är där och stör. Brinner in the shit kan man lyssna på och njuta av eller någon annan Håkanlåt. Idag ska jag låta dig bli glad och tro mig du kommer att tacka mig för en matsensation som är så enkel att göra och som passar till massor av maträtter. Du köper en Broccoli , skär den i bitar , lägger i stekpanna och smör/olja steker på svag värme; kryddar med flingsalt,timjan 5 – 10 minuter allt efter smak och tuggmotstånd. Så enkelt och så gott att hälften så god, hade nog varit tillräckligt. Sen kan du skicka ett sms och instämma eller komma med klagomål. Om du mot förmodan ändå inte får till det , ja då får vi gå till botten med det här receptet, eller kapitulera. Man kan alltid skylla på vädret som inte infunnit sig. Eller vad man nu hittar på. Jag tror du klarar det, ha en fin kväll ikväll 18 november 2020.
En dag i skogen

Många Kvinnor utmärker sig

med all tydlighet i vår värld. De är på stark frammarsch nu eller har så varit länge? Har kanske inte hängt med tillräckligt med nyhetsrapporteringen. Men vi har ju Greta i Sverige som jobbar i sitt anletets svett för att vi ska inse faktum av vad vi håller på med. Sviatilana som leder oppositionen mot vitrysslands diktatur och Lukasjenkos vanstyre i landet. Poeten Louise fick det åtråvärda Nobelpriset i Litteratur som annars nästan bara går till herrar i hatt. Så nog kan vi va stolta över vad kvinnan hittar på nuförtiden. Det är förvisso inte kvinnodagen idag men vardagskvinnan kan väl en dag som denna gråa söndag i Göteborg få glänsa lite om så bara på en liten plattform; estrad och hemsida som här och nu.

Bild från Andra Långgatan 2016

i träningens spår

är ett intressant tema som jag spånat in på de senaste 36 åren; och något nytt under solen är nog inte att hämta mer än att att det ändå har varit ett gott äventyr som efterlämnat både rymningar och fängslande stunder. Att bara göra det; alltså träna, är ingen självklarhet för alla som att göra frukost på morgonen eller att på något sätt tro att det bara är att göra det, Träna? För visst möter man på patrull som, jag har inga skor att springa med, och när du har skor, får ut en dag när solen skiner, och när muskelvärken släpper ska du få se på andra bullar. Idag är det ( pisseväder ) busväder och regnigt och dant , säger Göteborgaren med eftertryck . Ni ser mycket kan komma i vägen eller så vill man helt enkelt inte träna. Man kan också se det hela som att förstöra tid med att träna , när man kan göra roligare saker istället, som att bara ta det lungt och ha det skönt och gott. Att vila sig frisk är kanske det bästa man kan göra för att känna sig tillfreds; och kanske har allt slit med träning varit förgäves genom åren. Fattar ni kastat bort 36 år med flit och slit i träningens spår. Får nog krypa till korset ändå vart det lider. Hugaligen den som visste vad, vill nog ändå inte veta?
träning i Åre 2020
Efter avslutat träningspass ( självporträtt ) 2020

Fredag den 13:e November

idag var det lätt, dagens datum bara. Fast 13 kan va många saker och inte bara den mytomspunna dagen med mycket skrock. Det kan också va en ålder som man inte längre minns någonting om. Eller så har man många minnen från den tiden. Håkan gör en bra låt som heter 13. 13 kanske är ditt lyckotal. Bilden togs i Åre trakten och intill Ristafallet i Jämtland i November månad 2020.

Brödet och fiskarna

kort sagt att ha mat på bordet är ju inte bara trevligt det är livsnödvändigt. Man tar så många saker för givet i vårt sekulära leverne i trakter som Göteborg och Sverige. Bortskämd är ordet på tungan som smyger sig fram och signalerar klart som korvspad; trodde du ja ?. Vi pensionärer klarar livhanken än så länge; som har tillgång till pension; även om det är svårt att egentligen klara sig på de pengar som trillar in på utbetalningsdagen. Vem vet hur länge staten tänker ge oss den allmosan ? Tänk på allt blod svett och tårar som föranlett utbetalningen som ibland känns som ett hån. Vad gör man inte för att dryga ut matkassan ? Baka brödet hemma är inte så dumt, om man har ett hem att gå till ; ta spöt och ställa sig vid inloppet av klippans inustriområde; göra några kast och hoppas att fiskarna nappar; ett skeddrag är alldeles ypperligt som väger lite grann så man kommer långt ut med draget; trekrok är ett måste. Om man inte är lagd åt det hållet kan man alltid leta flaskor och burkar med streckkod. Sätten är många att få kompletterat försörjningen så man fått sig ett skråvmål för dagen. Men visst är det sorgligt att ta till sådana knep på ålderns höst.
fiskar / makrill uppfiskade från havet 2020

hitta Corona

säker plats är inte lätt att hitta? Hur undgår man corona förutom att hålla distans, tvätta händerna, inte pilla sig i ansiktet, och massvis med handsprit, så det stinker. Distans och hålla avstånd är nog det bästa alternativet om man nu ska anpassa sig eller isolering helt krasst. Låsa in sig i ett källarhål ( eller framför stationär dator i hemmet ) borde väl funka? Eller sitta kvar i en trädgårdsstol med utsikt över vidderna och landet. Blir det kallt får man väl ta en filt över sig och vantar och mössa. Och tänka stort och brett ” ska klara det, ska klara det ” så som i den bästa av städer , du hörde rätt Göteborg ; så gäller tålamod , långsiktighet , och gott ömdöme, och faktiskt lite tur i allt . Kanske skulle man bege sig söder ut och cykla till Hovs Hallar och blicka ut över nejden och havet ? Man kanske skulle investera i en trädgårdsstol?
Hovs Hallar 2015

2015

Snacka om att tiden går, dessutom alldeles för fort kan jag säga med emfas eller stark betoning och eftertryck. Och av en anledning skulle jag leta i en hårdisk efter bilder tagna år 2015. Plötsligt damp minnet tillbaka i geografin och till Norge. Fann inte bilder jag letat efter egentligen men något annat som blivit förevigat med kameran. Fin sysselsättning nu när novembermörkret omsluter en här i sydliga trakter. En betraktelse för mer än 5 år sedan, ah det får bli 2 bilder.

Norge 2015

Norge 2015

November

hemmavid – Göteborg- nov 2020

November

Många är vi som sitter hemma och trycker i November månad. Inte så mycket ute och flänga så här års. Att pandemin sätter käppar i hjulen för att träffa folk är ju vida känt. Ändå ökar antalet smittade i landet och äver här i vår kära region Västra Götaland. Och på Sahlgrenskas iva avdelning är det troligen aktivitet hela dagarna. Så visst gör man rätt av att hålla sig hemma i hemmets trygga vrå.

Höst

höst – Vättlefjäll 2020

Höst

Höst har det varit ett tag nu; så man har haft mycket tid för att leka skogsmulle i och omkring skogarna som finns i Göteborgsområdet. Och det är ju så skönt med en promenad i skogen; och om man har tur kanske en och annan svamp kan få följa med hem, för att sen anrättas till en delikat måltid. Man får ju försöka dryga ut hushållskassan med att plocka förnödenheter i skogar som finns. Det är ju alltid skönt att få sträcka på benen och inandas hyggligt bra luft. Nä eller mena jo; morgonpromenaden hägrar gott folk, ut i skog och mark pronto.

Göteborg – Ganlet – 2020

farfarsfar

Firade ni något igår ? Fick ni en slips i farsdagsprecent eller reparationsask med tillbehör för att laga däcket på cykeln. Eller varför inte en skotork som jag fick, superbra grej när joggingskorna fått sig stänk av det ständiga regnandet som förekommer här i Göteborg. Då bara sätta skorna på tork så kan man använda nästa dag igen torra och fina. Tänk då kan man komma ut varje dag i veckan på milen i Slottsskogen. Alternativt är förstås att ha 2 par skor och byta med ; och det har jag också för säkerhets skull. Så det kan inte bli så mycket bättre.

Känner för Håkan Hellströmfest

Visst kan man känna för en riktig Hellströmsfest och bara mala på med hits efter hits och dansa hela kvällen till ; särskilt ”din tid kommer” ”du är snart där, you named it; så mycket fin musik han Håkan levererar hela tiden. Men egentligen ska jag inte skriva på eftermiddagen; det är livsfarligt; allt och jag säger bara, allt kan braka åt fanders. Men jag är vågad av mig och kan när som helst falla tusentals mil rätt ner i avgrunden. Får helt enkelt chansa stort en dag som denna när lusten är större än förståndet. Ha en bra dag kära vänner och lev livet överallt i världen. Självfallet också till er som bor i Göteborg. 7 november 2020
Göteborg

USA 2019

Ögonen på USA

det är således enkelt att ha åsikter om USA , stort och mäktigt som bara den, och som vi sent ska glömma varit en förbild för resten av Världen, åtminstome kändes det att man kunde sitta säkert i båten under Obamas tid vid makten. Efter det blev hela världen; förutom Göteborg helt upp och ned. Men vad är det vi tror ska hända nu i USA om Biden vinner valet? Vågar väljarna verkligen vara nöjda då. Kanske allt bara blir som vanligt igen, förutom att Parisavtalet laddas in på agendan igen. Och vad händer med Trumph, har han kanske något trumfkort på handen som kan ändra hela historien. Snarare blir han nog kvar i Vita huset och demokraterna får nog bära ut honom därifrån. Konspiratoriskt lagd som Trumpf är ger han sig nog inte självmant i första taget.

23 oktober 2020 – Göteborg

Ögonen på Göteborg

Tacka vet jag Göteborg, här är det ordning och reda. Alla människor här har det så bra så? Fast allt är också en fråga om vilken klar uppfattning man har om hur allt är ställt till med saker och ting i vår lilla stad. Man kan fråga vem som helst ute på stan vad de tycker. Någon säger igår vad det fint väder men inte idag. Det är väldigt trafikerat i denna stad men det blir nog bättre när allt är klart. Idag är det fredag då blir det bowling med familjen. Ni hör allt är som det ska i vår lilla stad.

Resten är historia

Hur är det att va pensionär egentligen ? Storartat om man fyller dagen med någonting vettigt; och mindre viktigt också för den delen, plus det som måste till som att ha mat på bordet och tak över huvudet. Fast det viktigaste av allt är att vara två enligt mitt sätt att se på det hela i runda tal. I dessa tider ska man va restrektiv med mycket som händer i vardagen och särskilt som panademin på långa vägar inte är över ännu. När då da ? Säger väl flertalet kanske; ingen som vet ingen som vet, förstås? Visst uppslukar den där ”pandemin”, vårt sätt att röra oss fritt i samhället. Men som pensionär har man det ju; sitt på det torra i stora drag; förutom att man har åldern emot sig och som gör en lite slöare? Handla mat kan man dock fixa relativt lätt så man får det hemkört. Köp tillräckligt mycket mat bara så slipper du onödig kostnad på leverans av varor. De där utkörarna har en stor lastbil med varor som levererar dagarna i ända; visst man slipper åka ut med sin egen bil. Systembolaget likaså, fast mej veterligen ingen rabatt på leverans, där är dom snåla. Apoteket erbjuder hjärtmedecin och övrigt sortiment medikament gratis hemkört. Så man kan bara kan sitta hemma och rulla tummarna dagar i ända och må gott som en kung och drottning. Nä nu får jag sätta på lite kaffe som kan avsmakas i salongen. Ha en bra dag du med idag, torsdag den 5 november 2020

Slottsskogen oktober 2020

komma bort från hemmet

har sällan någon tagit skada av. Inte ens en som jag som bara vill stanna i Göteborg hela dagarna i ända. Genom att komma bort från de vanliga sysslorna till att byta de vanliga sysslorna en annanstans bjuder ju hur som helst på ombyte. Och ombyte förnöjer helt klart och gör en än mer taggad att komma tillbaka till hemtrakter igen. Så det är väl bara att kavla upp ärmarna igen och få till det med livet i stort och i smått. Oktober blev en fin månad, här en bild från Järntorget i stan.

Dax att göra ringleken

Och att åka skidor? Nej inte nu längre; ge sig ut i den allvarsamma leken, det kan sluta i katastrof med benbrott och trasighet både här och där och inte minst hjärnskakning som följd av ett stort påhejande? Så det är inte värt att bryta benen kan man säga och hamna på sjukhus i dessa tider. Okey om man har bra trillteknik och fortfarande tror att man är 20 så visst kan man ge sig ut i backen; skrika högljutt så alla hör; se upp i backen annars får du hål i nacken! Skidor är trevligt bara man har snö att tillgå. Dessvärre händer det sällan på våra breddgrader och här i Göteborg. Man får åka längre upp i landet och exempelvis har Åre fått lite snö på marken och ännu mer på bergen. Ett bergsäkert tips alltså om man vill ha snö att tillgå så här års. Och om man vill, kan och vågar.

Vad händer nu då – Whats happen now

Naturligtvis inga stora rubriker, en vanlig fredag i veckan och visst vet inte vad som tog åt mig i natt med konstiga mardrömmar, ni vet man drömmer så konstigt ibland och sen är det lögn i skogen att somna om. Så skriver lite och väntar in att ljuset utomhus snart ska komma fram. Tänkte ta mig en tur ut och försöka plåta lite grann. Vad det kan bli är det bästa av allt; för man vet inte vad verkligheten har att ge för ögonblick. Man måste försöka fånga in ett ögonblick och det gör jag själv bäst genom att använda kameran. Jag ska visa kanske redan ikväll vad dagen hade att ge. Det var väl en rolig grej. Så låt det hända i Göteborg fredag den 23 oktober 2020

Ett tidigare ögonblick i oktober 2020

Fredagens fotosession

blev av, det vill säga inget gnagande på stolen och grubblande; bara ut med kameran i hand. Men som ni ser så är jag en galen tidsoptimist har inget tidsbegrepp; så det är tur man är pensionär och har all tid i världen för lite fotograferingar. Några fredags skott under hösten i vår underbara stad Göteborg. Det blev en ganska bra dag 23 okt 2020 med många bilder; kanske less is more; men det får väl gå för denna gång. 11 bilder som nu blivit 9.

Skriv upp det

att tänk dig för när behovet av att skriva infinner sig; om det händelsevis händer, vilket självfallet är ett mystiskt lotteri om något gott kan kunna att komma fram från det djärva beslutet, att skriva. Vissa är morgonskrivare och en del kan uggla på nätter och sovtider , med en pannlampa på, så man slipper väcka någon i familjen som precis somnat om. Men de flesta som sitter framför skärmen; och har tråkigt har väl också vant sig med den digitala tekniken och fina tangentbord och allsköns teknik. Ärligt talat det känns inte lika naturligt att skriva så här på eftermiddagen, då hjärnan tappat fart och joggingpasset inte är avklarat. Ger upp faktiskt och hoppas inte din tid blev alltför outhärdlig, du får väl titta på bilder istället. hej hopp tack för titten.
Göteborg och aktivitet på Andra Långgatan 2016

Sväva på molnen

var det ett tag sen man gjorde. Och ändå är det precis det; vi stackars pensionärer gör hela dagarna i ända, från gryning till långt in på svarta natta, om vi kan hålla oss uppe? Vi kan tydligen inte förstå hur bra vi kan ha det; det är nästan skamligt att varje dag kunna sova ut, om inte någon brandkårsutryckning som att handla mat står på agendan. Handlar göres på morgontid innan folksamlingarna tilltar eller kvällstid; med risk för att varorna redan är köpta eller bara kortdatumvaror finnes tillgängliga. Det är klart att man får va lite om sig och kring sig i dessa pandemi tider, likaså planera för vad som komma skall och bruka förnuftet till att göra det mysigt omkring sig och de sina. Jag visst får man ge avkall på de stora festerna och mindre dans och masurka möjligtvis. Men i övrigt är ju allt som förut i världen, med allt tragiskt som vi hjärtans gärna velat va utan : det ständiga kriget som ingen kan stoppa, människans gissel att inte kunna ta konsekvenserna av sitt handlande. Alltså för många där människans pannben inte växt igen tillräckligt för att förstå konsekvenserna av sitt handlande. Hade det varit så att alla va kloka nog att förstå så hade inte världen sett ut som den gör. Ja och du vet att riktigt så enkelt är det inte som att pannbenet växt ihop, men nästan. Oraklet har talat ?

Bilden är ett montage

Onsdag morgon

kan bli hur bra eller dålig som helst. Emedan valet också beror på åt vilket håll man är beredd att gå; i sin iver att göra det rätta; anpassa sig till verkligheten, starta med riktig frukost samt att slå an på tonen en aning; och inte tro att man alltid är bäst på allting. Likväl kan allt ändå gå käpprätt åt pipan, knäppt som tusan; och inom bråkdelen av en sekund så har världskriget brutit ut. Då är det dags att luta sig tillbaka och slå an det goda och fina i livet, ha det i synfältet för att det ska bära frukt och innerlighet i de dagar som är räknade; de dagar som man gott kan kalla; det goda livet.

i köket är frukosten serverad – Airbnb i San Diego USA 2019

Måndag morgon

och mitt huvud känns så tungt ; skulle det kunna va, men ack vad jag bedrog mig, det blir ju sällan som man tänkts sig; ens i den bästa av Världar. Vad står på programmet i dag då ? Inget särskilt, man är ju pensionär och i fb ”gamla Göteborg” gick det att se en bild från 1946 där några herrar satt och mata fåglarna på en Parkbänk. Som ett sus gick det genom kroppen, man är ju snart där eller är där, denna långt framskridna händelse som låg lååångt fram i tiden var redan här; hjälp! Så det är väl bara att kavla upp ärmarna , få något satt i händerna (kanske en kamera) och bruka dagen efter bästa förmåga. P.s bra att veta: viruset som fastnar på exempelvis händer kan stanna kvar där i 9 timmar och fortfarande vara aktivt; emedan om du använder handspriten snabbt tar död på viruset, så använd mycket handsprit, inte den vanliga spriten , samt om krafterna finns kvar ikväll ”uppesittarkväll” så visas en underbar rulle på SVT 1 23.00 Under Körsbärsträden , bara ett tips
Göteborgsvarvet

Dagens Bild utan glasögon

Färden gick till Särö Västerskog , strax utanför Göteborg. Soligt och dant som en höstdag; söndag kan vara i den bättre av dagar. Visserligen kallt men som vanligt finns det bara dåliga kläder; om man eller Kvinna händelsevis skulle börja grymta om hur kallt det är vid kustbandet, och vem kunde tro att det skulle vara så här kallt ? Saken är den att det var förträffligt väder om än blåsigt och utsikterna att ha det riktigt gott var mer än lovvärda. Enda problemet var glasögonen som inte var med på vandringen, men det gick bra ändå.

Man vänjer sig

För inte så länge sedan tycktes de som bar munskydd; se ganska groteska ut, nästan som utomjordingar eller gangsters; och ganska framgent också i pandemins spår. Och en tandläkare som förklarade nyligen, med munskyddet på, hur ens fortsatta leverne kan se ut och man inte satsar på en ordentlig rekonstruktion av tänderna. Tandläkaren som berättar med munskyddet på, gör att man endast tänker att ” jag måste komma härifrån fort som bara den” innan livet tar slut. Fokus blir att stirra på detta groteska ansikte som formas av munrörelsen och inte ett ord fastnar bara rädsla och ångest. Förtroendet för tandläkaren är körd i botten och här sätter jag aldrig min fot igen på den här tandvårdskliniken. Så hur lätt är det att vänja sig . . . . . .

Göteborg 2019

Svenska Räkor på Fredag

Man är previligerad här i Sverige som kan ta dagen som den kommer. Och som fattigpensionär visserligen klara sig hjälpligt med huvudet strax över ytan; ändå kan man behöva anstränga sig med vatten och hårt knäckebröd strax innan pensionspengarna trillar in. I övrigt har livet sin vanliga gång och höstdagarna är gudomligt vackra här på jordens mittpunkt Göteborg. I Belarus ”vitryssland” är det nog inte så lätt att leva sina dagar. Och i Liverpool har pandemin fått förnyad kraft ”Pubarna” sägs främja spridning av viruset där. Men hur är det i Göteborg med viruset? Låta bli att resa kanske; onödigt stort umgänge, hålla distansen och sprita händerna samt att låta bli och pilla sig själv i ansiktet i tid och otid kan naturligtvis göra susen; för att förhindra insidenter. Ah det får nog bli alkoholfritt öl och räkor; det är ju trots allt fredag. Även om det är lördag hela veckan för en fotande pensionär.
promenadbenägna i Hagas kvarter , Göteborg

dagens bild

Tänk va bra vi har det pensionärer; kan göra precis vad vi vill i det demokratiska samhället; åtminstone på papperet. Som att gå ut och fotografera det vackra och njutbara, det humoristiska, det politiska, det upplevda, vad vi vill och framför allt komma ut en stund från hemmets trygga vrå. Idag styrde kosan oss till Ganlet nära havet i Göteborg. Blött och lite nedsjunkning i den våta marken gör det inte alltid så lätt att hålla sig på benen; men det gick rätt bra och utan att behöva uppsöka läkare. Luften var frisk , solen sken och vi strosa runt och lät oss förföras av det vackra synerna; plus lite skräp här och var och årstidens förändring. Fint ställe att komma till och här är bilden tagen för dagen.

Dags att skrota alla partier

Fråga vem som helst; mej eller dej, gammal eller ung? Medierna gick hårt åt Socialdemokraterna och stadsminister Löven var inte vatten värd. De andra partierna är lika goda kålsupare, så därför är valet enkelt; skrota hela bunten och såga dem jämns fotknölarna. Möljligtvis om Centern + Liberaler går ihop skulle bli ett alternativ och ett parti till, kanske mp eller v som om de kunde enas? Fattar ni det är inte stort hopp för en fungerande politik i Sverige. Vad tror ni ; man skulle starta ett nytt parti i Sverige; med vilket namn; ha du, den som visste det?
– kanske Symbol för det nya partiet –

Nu är väl hösten här på allvar

Om man tittar ut och tar ett djupt andetag så nog känns det i luften. Var gör man en sån här dag för utom att gnissla på kontorstolen och leka mörkrum med photoshop och LR ; samt försöka få fram den rätta känslan, när bilden ska fram på skärmen. Idag blev det en bild från Hagas kvarter, från 2018 men vid liknade årstid som nu.
Haga med Skansen Krona på toppen – 2018

Höstbild 2020

Göteborg – stad i förvandling

Ärligt talat är det omöjligt att se vad som kommer att hända med vår stad om några år? Just nu är det rena rama kalabaliken och man får be om högre makt att; det att hela bygget av staden inte ska falla ihop som ett korthus; när det råder vilda västern med att bygga med måtta. Många kockar som hjälps åt och var och en av dem vet inte vart nästa steg är i samarbetet. Då blir det svårt om inte omöjligt att gå i en rikting som både är framkomlig eller säker. Mycket står på spel i byggandet av staden . Det bästa som kan hända är att jag och många av oss uti det vida omtalade Göteborg är ute och cyklar.

Göteborg söndag 11 oktober 2020

Göteborg 2020

Dancing Göteborg

Just nu i Göteborg är det stiltje med det mesta; förutom att Västlänken byggs och vägnät kastas om i en Kafkalikande ström. Nog om det fördärvet och tilltrasslade kaoset. Då är det lätt att vända blicken bakåt till Göteborgs glansdagar på 2016- talet. Då stog dansen högt upp på underhällnings agendans topp. Här på Andra Lång festades det värre än någonsin. Man undrar om något sånt här händer igen någonsin?

två sidor av samma mynt

Visst har ni hört det förut? Ofta kan man dra ännu längre slutsatser av ordspråket; och addera både 3 och fyra slutsatser. Som vid omröstningar ett för och ett emot, alltså som ett ja och ett nej; och 3, vet inte, samt 4 avstår; där 3 och 4 är snarlika i sitt uppsåt. Nu har jag inte lust att skriva mera. Utan ut och plåta med mindre snack och mera verkstad, tack.

Bilden är från Vrångö, kohalla 2020

– nu har jag tröttnat

Att lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ni vet säkert; går in genom ena örat och ut genom det andra. Pandemin Covid -19 är fortfarande aktiv och pågående; men det fastnar inte längre lika bra i mitt medvetande; eller vad är det? Har tappat kontrollen, åker kollektivt fast jag borde undvika, träffar folk på cafe, och verkar bry mig mindre om att smittas. Den mytomspunne Donald Trump har ju drabbats av Covid-19 men uppger i en intervju, att låt för den skull inte rädslan ta över, vi klarar det här, uppger han med stor energi och något konspiratoriskt lagd . Tror jag det med den specialinsats och omvårdnad han har tillgång till, framstår det hela som ett hån för dem som inte får omvårdnaden. Hur är det med resten av USA:s befolkning, får de samma hjälp och behandling vid att ha blivit smittade av Covid -19; tror inte det. Minst 1 år till får vi leva och frodas med en pandemi som inte vill ge vika. Så frågan är orkar vi kämpa för att hålla tillbaka smittspridningen. Eller har vi tröttnat allehopa? Ta åtminstone med dig spriten när du vistas på farliga platser för att hålla smittan på avstånd. Är väl trots allt ett gott råd, som vi har råd med.

Göteborg tisdag 6 Oktober 2020

Bilden har inget med texten ovan att göra. Foto Kenneth Rundberg

I den bästa av världar

Nu är det som det är? Krig på många platser i Världen; en pandemi som inte vill ge med sig, politisk oenighet i Eu om flyktinginvandring, såklart som verkar vara en ständig plåga i världen. Positivt enligt mig är nedläggningen av raffenaderi i Lysekil, har så många fina minnen om sommarungdomen i Lysekil med mellanöl och ungdomsliv. Här i Göteborg finns väl ett och annat att bli putt över. Men det är väl bara att kavla upp ärmarna och försöka dra sitt strå till stacken för att vända den negataiva trenden här i stan. Att Hösten har gjort sitt inträde; det känns uppenbart med vad allt som lär följa i dess spår. Framtiden är ett oskrivet blad som du kan va med på att påverka i vått och torrt. Kom igen Lena

Göteborg 24 september 2020

Franska Kort

fransosen grubblar över tidens tand – 2010 talet – samt vart tog baskern vägen

Franska Kort

Är det någon som var och såg en Man och en Kvinna på 60 talet; för nu visas en Fransk film med samma skådespelare; ca 50 år senare. En uppföljning att se på ålderns höst nu när somliga av oss också kan se tillbaka på livets mirakel i nutid. Himla bra film och bra bilder dessutom. Kan varmt rekommenderas och särskilt om man är bilälskande 2cv fantast. Alltså 2cv Citroen kanske inte har komforten eller säkerheten som sin bästa gren; men nog har bilen charm; eller är magnetisk på något sätt. Cartes francaises

Göteborg torsdag 24 september 20

ofrivilligt jobb under studietiden på fotoskolan 1974-76

Ofrivilligt läge

PÅ den tiden det begav sig; fotoskoletiden på Sven Winqvist Gymnasium ; då framtiden syntes kanske inte ljus men något ljusare än nu. Grupparbete med Sinarkamera och kolla vad Restitution kan förändra världen; och det kunde den med att förlänga skärpedjupet. Resten får man hjälpa till med själv. Och kolla han som ligger där lojt och helt upp i det blå. Smuttandes och avnjutande på en havanna cigarr +?; men någon slags blossverk av okänt märke fick gott duga för dagen. Någon måste ju agera som modell och lotten föll på mig; vilket var bekvämt i och för sig. Tyvärr måste jag tillstå; kommer knappast ihåg vilka mer fotokompanjoner som mer var med i gruppen för det stora exprimentet med Restitution och perspektivförskjutning. Vad jag dock kommer ihåg klart som dagen var naturligtvis det glada ljuvliga livet på Ingenjörsgatan i Göteborg. Snacka om att vi hade kul på den tiden.

Odla din trädgård ” 2

Visst får vi alla se om vårt hus och trädgård hela tiden; i ur och skur; under tid och rum; efter förvärvsarbete och som pank pensionär; med tid för det underbara livet som spelplan. Som bekant har vi all tid i världen att se om huset och trädgården. Hur går det då? Ah så där. Man får rätta in sig i leden; utan att lida. Ta dagen som den kommer utan tro att någonting ändå kan komma att hända . Planera för framtiden när man har framtiden bakom sig. Tänka på Håkan ibland för att morska upp sig och tro att man kan ro fast man har tummen mitt i handen. Din tid kommer ekar tomt; ändå griper man varje halmstrå; slår igen dörren alltför hårt ibland; eller låtsas som inget har hänt. I en polariserad värld ändå hitta något som för något gott med sig; får en att vackla en aning som en bowlingkägla, sträcka på sig och ta ett djupt andetag ; skruva på vingarna för att fånga dagen igen och igen. Men dagens sanning ska väl ändå visa sig i ögonvrån ; skymta någonstans och påvisa det fruksamma att bita ihop; tron på vägen till både kärlek och liv i ett tidsperspektiv. En obotlig romantiker.


odla din trädgård 2019
liten sjö i Västra Götaland Sverige 2020

Uppbyggd lycka

uppbyggd lycka på 2000 talet

Fest i Göteborg; det tycker vi alla om, åtminstone om man har någonting att fira. Som erfaren kringseglare i området kan jag påtala om många fester som gått av stapeln i Göteborg; samt att desto fler missade tillfällen också gått förlorade, med en drypande tår i ögonvrån. Det senaste 2021 kalaset lär ju inte gå att handskas med då panedmin långt ifrån är över. Så nästa steg är då 2023; då med pompa och ståt; går att hoppas på att det ska bli av. Tänka sig att precis samma sak hände för 100 år tillbaka i tiden. Då fick man bygga om halva stan. Som om det känns igen; visst hajar du, det är bara samma sak som upprepar sig och lite till förstås. Dessa underjordiska utgrävningars, oroväckande utveckling ; finns inget facit på ännu. Men den som lever får se eller det är väl bäst att inget veta, eller hur?

odla din trädgård

det kan man gör på många sätt; rent konkret fatta tag i jordens mylla och böka runt; frösätta, näringsberika och vattna; plantsätta och skåpa jord och tumla runt samt be en bön att måtte det ta sig; på den lilla plätt eller stora trädgård man har tillgång till annars går det inte. Annars kan man odla sin trädgård med att hänföras av en bildningsroman. Och varför inte då Candid ( optimismen) av författare Frans G Bengtssson ; där lurade jag dig , men franske Voltaire 1694- 1778 som diktade detta underbara skådespel under upplysningstiden. Det var på den tiden då varken jag eller du hade sett dagens ljus eller ens var påtänkta. Så vill du ha en bra bok att läsa så här i grevens tid så låt dig väl smakas. Alltid är det något att snappa upp som kan ge mersmak. Låt dig uttryckligen bli hänförd.
odla din trädgård 2020

in med mer morötter

Hade med en bild på facebook för 3 år sedan. Det var ett bildmontage med mig i egen hög person; med krona och allt på huvudet; klonad i många upplagor på folk som satt eller stog med parollen och texten i stora bokstäver ” Respektera Folkomröstningen” . Ett inlägg att vi Folket än en gång blivit förbisedda. Vi folket i Göteborg ville ju inte att grävskoporna i staden Göteborg skulle gräva sig ned i blåleran som staden vilar på. Men tror ni Politikerna godtog våran begäran trots att majoriteten var emot att ödelägga hela staden för all framtid. Nej Nej Politikerna körde över massan och lät köra igång Västlänken och hela faderullan utan hänsyn över folkets vilja. Så kan det gå när man inte följer gängse regler. Göteborgaren och jag och du kan gott stå där med lång näsa och se på förfallet och den givna utgången av idiotiska beslut som för alltid sänker Göteborgaren långt ned i dyn.

”bättre fly än illa fäkta”

Tycka vad man vill om det ordspråket. Ibland passar det in, ibland inte. Betydelse: Ibland kan det vara bättre att dra sig tillbaka när man inser att man är i underläge. Är det någon som känner igen sig som har anledning att ta åt sig av äran? Inom språket och bilden förekommer ett stort brus av tyckande naturligtvis. Å alla och en var har förstås en egen del i allt som sker på sociala medier. Som exempelvis kopplas till antalet likes som inte kräver mer än ett tryck med fingerspetsen. Till att tycka till med ett bravo, exelente, bravisimo, ett hjärta eller tummen upp som uppskattning för att man ådstakommit någonting i hästväg. Oftast så har det inte hänt någonting mer än vad som kräver en gäsp?

” fäkta är ibland bättre än att fly”

Om man vänder på ordspråket kan det bli annat ljud i skällan. När man istället kopplar på utrustningen. Rakar sig ordentligt och klipper näshåren; för egen del rycker jag dem gärna med ett stadigt men bestämt ryck så det svider till ordentligt; men så är det gjort en gång för alla; trots att det lika snabbt växer fram nya hårstrån. Att man går i polemik eller säger vad man tycker som ger själen ro, fortfarande är vi inne på sociala medier. Fast samtidigt en balansgång för att hålla sams och inte skada mer än nödvändigt. Ge konkreta omdömen om det man behärskar och hålla ödmjukt i orden som formuleras. Där engagemanget bjuder på mer än ett enstavigt hurra hit och dit. Ett flyt i det som berättas och som får varje individ att istället växa till sig som en egen tänkande människa med goda valmöjligheter att växa i ett socilat sammanhang och känna gemenskap. Såklart får man tro att alla jobbar åt samma håll och kan finna lite nytta och nöje samtidigt. Trots allt kanske det ändå är en utopi.
Vrångö – Göteborg – Sweden – augusti 2020

Dagens bild i Göteborg / Gothenburg today

7 september 2020 – gott om solstolar lediga denna dag – plenty of free sunbeds this day
Gothenburg / Göteborg – 7 September 2020

Mörka bilder men inte helt svarta

Du tar mörka bilder säger någon ; förståsigpåare som kan räkna ut hur bilder kan tolkas och jämföras i den bästa av världar. Själv har jag inget samröre med kverulanter som behärskar både ord och bild till fulländning. Kanske är det ändå så att jag tar mörka bilder emellanåt men inte helt svarta. Möjligtvis med svärta. Å samt att det bara blir så snartucket när man granskar bilder på djupet av hur det egentligen står till; att leva i dessa tider för gemene man och kvinna; gammal och ung. Inte konstigt att av allt elände man ser och det förfall som är i antågande att då hitta ljuset; förefaller smått omöjligt när det mesta går åt fel håll eller helt åt pipsvängen. Men så jag blandannat och många fler fåfänga vapendragare med kamera för ögat ; smått hopplösa romantiker som inte kan handskas med verkligheten och dessutom va realist ut i fingerspetsarna. Så någon gång då och då; bara man måste förfalla i träsket av undergångs stämning och ta de där träskbilderna som egentligen är sociala reportage med finare ord. Ja vet det är lätt att lamslås av träskfotograferingen som hemsöker vår boning, åtmnistone min sekulära återvändsgränd. Men det är oftast så det ser ut när vi vänder och vrider på oss; bara så skämmigt och dant; ovärdigt ett samhälle som vi jobbar så hårt för; för att ge livsglädje och framtidstro, bara vittrar sönder så fort ögonen öppnas och huvudet börjar arbeta. Att så fort man sticker näsan ut bara ser eländes elände i varje gathörn i parti och minut. Egentligen är det ju så att vi mycket gärna försöker fly verkligheten när allt kommer omkring. Ut i skog och mark, låter suven ta oss med till beutiful places och besöka ännu vackrare platser och förgylla så gott det går; det dåliga samvetet som pyr med ständig positiv energi. Viket kanske kan fungera en tid; men det vete katten; hur länge då? Måste väl va en obotlig optimist för att ro skeppet iland. Hur mår jag och du i dag då. Jo bara bra tack; tackar som frågar?
Göteborg må 7/9/2020
ekipage på avvägar – ja nog har ekipaget åkt av alltid – rätt ned i diket – crew of the road – Göteborg Augusti 2020

ensamt träd (stam) i majestät och som går att finna utefter stigarna på Stora Amundön Göteborg Augusti 2020

4 månader kvar på året

Visst tiden går fort när man har roligt. Samt säkert också när allt är skit, fan och hans moster. Tiden rinner iväg med väldig fart; knappt har det ena eländet knappt gått över förrän ett annat skruvat bakslag ligger framför en och pyr. Livet ska naturligtvis inte va för lätt att leva; ens för en som tror sig kunna allt och inget; enär ödmjukheten inför vistelsen här ; kan göra gott bara man har varmt öl att tillgå; lite ljus som då och då sipprar in; som får vingarna att om inte fladdra åtminstone skaka av sig lite fett; trots att det bara sällsynt kan guld glimma glatt ; och få en på förnöjsamma tankar i stundom tid. Man kanske skulle försöka få till det nu; dränka alla sorger och växla upp något steg. Ja mena mycket kan hända på 4 månader.
4:an finns i Slottsskogen Göteborg – Augusti 2020

så som det en gång började

Bilden du ser här under; en bild från tidig vår i år; ute på amundön i Göteborg. Färg dessutom som jag sällan gillar av anledning att det alltsom oftast knappast blir riktigt bra; aningen för grällt eller för blaskigt. Har sagt det förrut att svartvitt är rakt in i kaklet utan mankemang. Färg blir bara händelsevis något sånär. Men ibland kan det sätta tryck på när på året bilden är tagen. De ljusa späda gröna stråna avslöjar och på det sättet kan man dra slutsatser. För många i min generation var det svartvitt man började med. Analoga med film, kemikalier, papper och förstoringsapparaten inne i mörkrummet. Det var tider det när magin var i mörkrummet. Då man skulle få svar på om något intressant fastnat på plåten som egentligen var på filmen. Om det exponerde silverhalogeniderna fastnat ordentligt; om framkallningen ; framkallaren typ D-76 eller accufine var den rätta medicinen, ; att man agiterade väl när filmen låg i dosan. När proceduren med att framkalla filmen var till ända och torr. Så fram med luppen och granska kornet på filmen och kolla skärpan. Så var det så dags att påbörja forstorningsarbetet. Framkalla skugga , pjatta, och efterbelysa och rätt i badet för papperet i framkallningsprocessen. I det röda ljuset sen avgöra slutlig framkallningstid, stoppa processen i isättiksbad; fixering för att ta bort oexponerat silver; sen ett slutligt stålbad i rinnande och cirkulerande vatten så länge som möjligt; sen hängas på tork. Fibret i papperet kunde många gånger va knepigt att få slätt och fint. Nu sitter man och skaver på en stol vid datorn och har det ganska tråkigt.
Amundön Göteborg 2020

Makrillen i våra vatten

Makrillen ( båten ) kan du hitta vid Drömmarnas Kaj – Göteborg 2020
( om nu inte någon; fått för sig att sjösätta båten för dylikt makrillfiske ?

Ricoh GR III eller bara en ny kompis

En ny bekantskap som kan förändra din syn på bilder, tillvägagångsätt, som matar kreativiteten? Utveckling i ditt sätt att styra kameran , även om det kan va utvecklat invecklat att göra sig hemmastadd med en ny kamera och vän. Att förundras av kicken man får som fotograf och bildmakare med att använda en annorlunda kamera kan vara guld värd. Mitt senaste fynd är en smidig en som gör att man ibland hinner med snabbare förlopp. Den lilla bråkdelen av en sekund kan i många fall vara helt avgörande. Så vad ska man säga mer än att det ibland kan va värt pengarna att spendera på en kamera som gör dig vaken på bilder som du tidigare gick förbi. Åtminstone jag föll pladask rakt ned i bildvariationen som följde med att arbeta med kameran. Efter hand och genom tid och rum som följer kom jag och kameran bra överens. En viss inkörningsperiod med att fota annorlunda och se nya möjligheter i dess väg kan mycket väl bli inkörsporten till att frächa upp bildseendet och finna mönstret som bygger nya infallsvinklar till bildens mysterier. I ett långsiktigt perspektiv och efterhand som kameran och jag blir mer och mer följsamma och förhoppningsvis blir bilderna bättre med tiden. Konstruktiva och med långt mer djupare svung kanske kommer ur vår gemensamma strävan att göra berättande bilder tillsammans . Man kan säga att vi redan nu trivs som fisken i vattnet. Och det känns käckt att vi jobbar så bra ihop. Kort sagt ett gott betyg för den lilla stora kameran.
p.s ingen zoom ( man får använda benen )
Göteborg juli 2020

Rökridåer

Synonymer, varianter och istället för rökridåer finns det massor av. Det är bara att välja det som passar bäst i sammanhanget. Med tanke på all nyhetrapportering så kan man säga att media är synnerligen goda på att komma med rökridåer för att dölja verkliga och högst angelägna ämnen och rapporter. Allt är väl ändå av värde att rapportera om så vi blir uppdaterade på vad som händer. Men det är just det käre lyssnare som händer att rökridån får oss att blanda bort korten och tro att det är viktigt att veta när det istället ( inte alltid medvetet ) men när kraften på meddelandet borde gått till kärna och botten om vad det egentligen handlar om. Ett exempel är när hoppet ställs till ett par grisar som ska rädda världen genom att tugga i sig en invasiv art av växt som sprider sig i Härryda området. Kanske är det så att det är nyhetstorkan som gör gällande eller att fantasin verkligen tryter. När det så att säga finns verkliga och långt mer långtgående problem att lösa på vår jord. Men kanske har jag lite att göra själv nu. Det är ju trots allt semester.
Ingen Rökridå utan – En liten sten med tillhörande skuggor – Vrångö Göteborg juli 2020

Dra i Långbänk – pull in the long bench

Klingkärr ( fotbollsplan ) Vrångö Göteborg – juni 2020

Dra i Långbänk , att dra (något) i långbänk, är ett informellt politiskt uttryck för en fråga som debatteras under lång tid, utan verkställighet. Så långt enligt wikipedia.org

Uttrycket har utan tvivel en negativ klang. Den svenske centerpartisten Thorbjörn Fälldin, statsminister 1978-82, var en av dem som ofta nyttjade uttrycket under sin tid i riksdagen. (Han var också en stark motståndare till att Öresundsbron skulle byggas.) ( Framåtskridande eller bakåtsträvande? )

Kort sagt bygger uttrycket att ”dra i långbänk” är oklanderligt att dra ut på tiden. Att uppskjuta och förhala att något verkställs. Eller att det aktiva ämnet tex miljökrisen, integrationfrågans tillkortakommanden och åtgärdande påfallande lätt faller in i glömskans labyrinter. Man mörkar och låter tiden bara gå till dess minnet sloknar. Ännu kortare slutsats ” att orka hålla ut ” vilket man sällan gör när man ska dra i långbänk.

Nuet är den nya Framtiden

Visst låter det pessimistiskt i en tid som denna. Kanske ändå att många av oss förlorat hoppet om en framtid när det ser ut som det gör. Eller Hur? Men för en mer positivt förhållningsätt så ska man ju se faran som en utmaning att ta sig an. Och då kan man inte stryka medhårs och gå på gamla invanda rutiner som bara bekräftar att ingenting har förändrats. När det gäller oss som plåtar och dokumenterar vår samtid med digitala – Analoga kameror. Är det lätt att falla i fållan att beskriva skönhet och passivitet istället för ifrågasättande och aktivitet. Idag översköljs vi av visuella dumbilder, vackra blommor, och allsköns dekadans i att försköna verkligheten. När världen långtifrån ser så himla fin ut . Göteborg 30 juni 2020

Paris sommaren 1975

Smithska badet och en brygga som går ut i havet / place where you can have a bath

Det är lätt att snöa in på fina motiv så här i dessa dagar. När hela världen skriker kris med pandemin, miljöhotet, kort sagt en värld som är i fritt fall. Det är lätt om man inte fattat något om världens tillstånd. För man ser ju inte att det är så illa, eller hur ? Det vill säga att det är kris i världen över huvudet taget. Resten är rökridåer som trubbar av hjärnan av att inte förstå vad som är på gång. Ingen inte ens jag vill ju erkänna att det barkar åt fanders. Men man kan ju alltid svalka sig med ett bad. Och se solen gå ned bakom Sjöbloms dass i år.

It`s easy to find nice motifs these days. When the whole world screams for bresth. It is easy and convenient if you did not state of the wourld when you put yourself in a kind of denial depending on the state of the world. Everyone should see that there is crisis in the world. But you can always cool off with a bath. And watch the sun go down on the horizon this year.

Vi tar ett kort på barnen i sommartid

När dom dansar, när vi dansar

En stund på jorden

Cornelis Vreeswijk


Ta ett kort med mobilen – Californien 2019 November

vandra / springa på denna jord

Visst man får ta det i sitt tempo. Om man vill kuta runt eller gå i lungt tempo på jorden. Det enda säkra är att vi ska dö en dag. Eller som Kent sjunger ” vi ska alla en gång dö”. Folk gör ofta narr av en för att man är ute och springer. Va ska de vara bra för att kuta runt som hurtbullar hela dagarna i ända. Har de inget bättre för sig. Och dom har nog rätt för varför slita sig trött och svettig helt i onödan. Enligt statestiken lever man friskare liv med träning förstås, om det kan va något värt? Hur kan det påverka åldern då mån tro om man tränar eller inte. Kan man få några extra år tro, i så fall kanske det kan va värt att träna?

Spring i benen – Fiskebäck – Göteborg 16 juni 2020

En bild om dagen

Håller doktorn borta. Har ni väl hört talas om eller om det var äpplen som var botemedlet att inte män i vita rockar kom för att hämta dig. Det finns såklart många sätt att försöka göra något meningsfyllt med det korta liv vi fått av vår herre att disponera. Bilder är som ord fast ibland svårare ibland lättare att förstå. Alltså inte så lätt att förstå sig på i många fall.. Bilder framkallar en känsla som behandlar dig och som i bästa fall kan ge dig en föreställning i ett ämne som redovisas. Det kan va en solnedgång någonstans, ett ansikte, familjebild eller i stort vad som helst som du ska översätta med din hjärna. Lätt som en plätt säger du och ibland så himla svårt. Idag ska vi ta ett foto på verktyg att kolla på. Denna bild/foto till exempel, inte så vanlig men en bild i svartvit. Har samlat på mig fråga mig inte hur? Men många skiftnycklar har det blivit.

Peka med hela handen

Fiskebäck – Göteborg 15 juni 2020


” Det var en gång och den var grusad. Ni vet en grusväg med väggrus som går väggurs om man ska slå tre flugor i en smäll med ett AnagrApP inlägg. J a att grusväg har väggrus råder det väl inget tvivel om men väggurs är nåt annat. Väggurs som uret som sitter på vägen och säger tick tack, ser man inte så mycket nu längre i folks hem. Det säges att anagrapp och sudoko och korsord håller hjärnan igång och smörjer maskineriet. Men jag är långt ifrån säker om det gör någon nämnvärd skillnad. Ni hör oraklet har talat. Nej det ska till bättre krut om det ska bli ändring uppe i knoppen. ”

ingen grusad gång men väl en solnedgång – Stora Amundön maj 2020

Säker strand

Nu bränner det till ordentligt med värmeböljan som sveper in i landet. Nu är det fritt fram att resa runt i landet. Nu vill Folkhälsomyndigheten att man inte tar spårvagn och buss till badplatserna eller helst av allt går och cyklar istället , till de flesta ställena i landet. Nu ser man konsekvenserna av detta när badsugna folk vallfärdar till badstränder för att steka sig i solen på många ställen i landet, så och i Göteborg. Nu är det svårt att följa rekommendationerna att hålla avstånd när vi alla vill ta och hitta oss en plats i solen på en strand i Göteborg. Nu är det svårt att hitta en säker strand i Göteborg utan att knö.

Säker strand – Hovs Hallar 2015

badsäsongen snart här – fotomontage

Rulla in en boll och låt den rulla – låt av Gösta Linderholm – Högsbohöjd – Göteborg juni 2020

Cafe Våfflor Djur

Äntligen Lördag och lite välförtjänt ledighet. Om man skulle ta igen sig lite från allt kneg och strävan. Visserligen är jag pensionär alla redan. Men en ledighetsdag i veckan borde man väl kunna unna sig när resten av veckan går på högvarv. Som pensionär har man all tid i världen och kan inte klaga särskilt mycket. Får väl vänta med lite text innan den här dagen är ur världen. Kanske fortsätter jag imorgon då så jag har något att göra imorgon. Man vill ju inte bli arbetslös även ja vadå . . . . . . . . . . . . .
Bilden blev i vart fall tagen nyligen i Göteborg , i förrgår närmare bestäm, idag lördag 13 juni

Allt går igen

Tre studenter fångade i ett stillsamt ögonblick på Kajkanten Göteborgs hamn år 1946. Kunde man läsa på Fb ” Det gamla Göteborg ” rätt nyligen. Med en jättefin bild dessutom med Fartyg och linor och kranar i omgivningen. Var nere vid Gullbergskaj nyligen, 8 juni 2020 och strosa runt blande de massa övergivna båtarna som ligger förtöjda längs kajen. De mesta båtarna där såg sorgsna ut och torde ha gjort sin sista resa. Rosten verkade dessutom satt sina spår på skråven och att få dem i skick som nya igen tordes va ett omöjligt uppdrag. Så må de använda tiden till en sista suck på drömmarnas kaj. Båtarna har ju gått i pension och ska väl kunna känna trygghet i lugn och ro den sista tiden i livet. Precis som vi äldre och pensionerade människor som medverkat ett helt liv med slit och släp vill ha en trygg ålderdom i ett framtidsperspektiv. Men det var inte lätt att bli gammal förr och knappt inte nu heller i coronatider. Så allt går igen

3 medelålders ? har sin lunchrast med utsikt över älven år 2020

Medan du ser på

Ruddalen – Göteborg maj 2020

Vägen är sällan spikrak – The road is rarely nailed

Vrångö – Göteborg maj 2020

Upp med hakan – ge dig en stor dopamin upplevelse

Chin up – Give you a great dopamine experience

För varför gräva ned sig när det går att ta sig upp ur dyn. Plocka fram positivkänslorna när du som bäst behöver dom, så du kan speja upp i skyn. Gör sådant som är roligt och som frambringar explosioner i belöningssystemet. Hur ska det gå till säger du då ? Det är inte så svårt om du är en klok människa och har det mesta på det torra om livets beståndsdelar, samt vet hur vi funkar i kroppens och hjärnans system. Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet, det som alltså händer i din hjärna och som forslas ut i hela din kropp. Och som skänker dig njutning och välmående i det som vi kallar belöningsystemet. Stor eller liten dopamin upplevelse är vad du behöver för att belöningsystemet i dig ska bli tillfredställt. Du kan få det genom att lyssna till musik , äta god mat och dryck exempelvis. Alkohol säger du då, javisst, förutom att alkoholen också har en direkt skadlig inverkan också både i tidens nu och i ett längre perspektiv. Att utveckla träning är det bästa att satsa på för att då sjussar du på hjärnan och syresätter den så du pumpar fram tankeverksamheten och gör dig kvick och sprudlande istället för att hjärnan skrumpnar och tappar energi och till slut så blir du så vek att det blir lögn att ta sig upp igen till en fungerande individ. Så se till att få lite fart på dig och börja i liten skala så att du inte tröttnar tvärt. Träna kanske en halvtimme om dagen till att börja med. Vad ska jag träna då? Spring, aktivt promenerande, gymnastik, helst så att du kan känna tröttheten komma krypande, för trots allt du får kämpa och ligga i en del, så det är klart att det tar på krafterna. Men då ger dopamininjektonen god effekt också. Man måste se saken an att träna och inte komma med en massa undanflykter. Men såklart har man allt att vinna här, så har man inget att förlora är ju ett smart tankesätt för att komma framåt och inte känna sig som en bakåtsträvare. Träna och du ska se att om du är enveten vill du göra det igen och igen. Din hjärna syresätts och skickar vidare signaler till kroppen om att helt plötsligt kan din kropp göra det som du trodde va omöjligt. Dopaminkicken driver dej att se fördelarna med träning. Efter genomfört träningspass är du så himla nöjd med dig själv som lyckats med denna ouppnåliga bedrift att du, när du står i duchen gärna sjunger en serenad och är på gott humör hela den dagen. Men varför glömmer vi så lätt? Om det nu va en sån fantastisk dag är det väl bara att göra om det. Hur svårt kan det va ?

stilleben på vit botten

So once I was there twice – en gång var jag där två gånger

Några av er har följt resan till USA. Finns att beskåda på hemsidan och rubriken Kokomo 2019 var den sista på min och Reidmars, far och sonen resa. Min resa med min far gjordes 1973 till min fars bror i Californien. Alltså en gång var jag där två gånger. Kors vad tiden går.

Some of you has following our journey to USA. There is to be seeing hear on the homesite. Me and Reidmar, Dad and Son, doing this fantastic journey to our in the same way fantastic warm and gentley relatives in the USA. Me and my dad was here at 1973. We visit my fathers brother here in California. So once I was there twice. Cross what time passes.

Längtar redan till Jul / Longing for Cristmas

Naturstudie Ruddalen, Göteborg 2020

Hjärta & Fängelse

Hjärta & Fängelse från Ruddalen , Göteborg 2020

Förena nytta med nöje

Uterummet är i dessa tider välsignat. Välsignat för att här finns en frizon. Visserligen får man hålla distans även här. Tänka på att hålla till vänster när man möter cyklister eller mopedister. Så man har dem framför sig när man möts. På vissa stråk för gångstigar och liknade förkommer vilda västern mentalitet. Där man lätt kan komma alldeles för nära distansavståndet som är rekommenderat. Nä nu har jag blivit polis igen, fy tusan skärpning i leden. Det var ju rätt sorligt det här att 70 plussarna alltjämt får fortsätta ett tag till med sin leda att vara aktsamma i samhället för att inte smittas. Jag lider med dem och hoppas innerligt att ledan snart är över. Är man Trollhättebo kan man ikväll trösta sig med att Peter LeMarc agerar på Tv. Och så är det ett avsnitt av Rebecka Martinsson också på Tv:n. Så kvällen är räddad för vissa. För oss i Götet kan vi alltid ta en joggingtur i Slottsskogen. Och det är ju bra det.

Joggingtur i Slottsskogen

Molnpuffen

Tänk vad tiden går när man har roligt. Det är ju ett talesätt när tiden egentligen spelar mindre roll och händelserna och det innehållsmässiga får en framskjuten plats istället för själva tidsåtgången. Och det är klart att man ska ha roligt och njuta av livets sötma i alla lägen. Då 2018 tog varje människa det för självklart att röra sig fritt och blanda sig i alla slags sammanhang och inte minst va orädd för att våga komma när någon annan människa. Men det var då det! Innan Covid-19 och pandemins framfart gällde för var och varannan människa över hela jordklotet. Nu gäller distans, och att inte utsätta sig själv och andra för fara att smittas. Men tiden blir ju som ett vacum nu. Där alla väntar på och undrar när är det över. När kan vi börja va som vanligt igen? Svaren är alltid dom samma för ingen vet. Inte ens ett orakel som jag som har så många bollar i luften att en boll hade räckt gott och väl. Förr eller senare blir vi nog varse hur det mesta ligger till, eller hur? Före och efter . . . . . . . . .

Molnpuffen – bild frånVisby & Gotland 2018

Nu får vi hoppas på det bästa


Biljetterna släpps till 2021 års Göteborgsvarv nu. Nu vet vi inte med säkerhet om pandemin är över då. Då är då och nu är nu. Nu vet vi att biljetterna är tillgängliga att köpa. Köpa för att sen hoppas på att pandemin är över i Världen. Världen väntar på ett vaccin som heter duga som ska göra oss säkra att vistas och umgås i stora grupper. Så nu får vi hoppas på det bästa inom kort. Kort tas hela tiden med kameran men det är bara en del av ögonblicken som blir bilder.
Göteborgsvarvet

Springa Göteborgsvarvet bland det bästa du kan göra . . . . . . . . . . . .!!!

I den bästa av världar

Alldeles nyss var det 17 maj. En trevlig och glädjefull dag för alla i Norge. Och vi som Svenskar kan ibland känna oss lite avundsjuka över att varför firar de så praktfullt sin Nationaldag. På något sätt drar de på firandet lite extra med pompa och ståt. Viftar lite extra och slår sig för bröstet. Och det kan de verkligen göra med gott samvete. De har klarat sig genom åren med ett förflutet, som motståndet mot Tyskarnas invasion under 2:a världskriget . Och framgångarna med att utfinna oljan i havet. Och inte minst de oerhört fina framgångarna i främst vintersporter genom åren. Och de har framgent undvikt samarbetet i Eu med och därmed sluppit betala inträdesutgifter och därigenom fått bli självständiga genom åren. Det är dags att ropa ett stort hurra för Norge.

Norge 2015 – Då gällde inte att hålla distans

Håkan du är bäst

Gäller fortfarande inom gängse kretsar i Göteborg får man hoppas. I dagarna har skivan ”Rampljus” släppts men många fina låtar som berikar en hungrig musiklyssnare. Nu blir det ju ingen konsert på Ullevi i år. Utan det ser ut att dröja ytterligare 1 år om allt löper som det ska. Håkan är ju fortfarande profet i sin egen stad och det är bara att hålla med denne fenomenale yngling som är proffs på att uttrycka sig i ord och som har ett otroligt driv i sin musik. Denna bild är från Chalmerskortegen 2017 vid Lärargatan i Göteborg.

Känt folk röker Kent

Gruppen Kent har förvisso slutat att turnera. Men att gruppen Kent gjort ett stort avtryck i folks hjärtan går inte att ta miste på. Det gamla cigarettmärket Kent har nog gått i graven vad jag vet? Och jag vet inte så mycket ? Men en gång rökare alltid rökare ? Såvida man inte bestämmer sig att en gång för alla att sluta tvärt och resolut .” Känt folk röker Kent” var en slogan i cigarettreklamen. Här på bild poserar nåra mysiga killar upp sig som gruppen ” Kent ” på Chalmerskortegen. Men kanske är det svårt att stava en dag som denna med två n.

All vår början bliver svår

Men det är bara till att vänja sig, med vadå säger du ?!% Att vi inte kan resa på ett tag. För den ovane resenären nöjesresenären inte på väldigt lång tid. För tänk så omständigt med den rigorösa säkerheten och vise versa handlingar som måste vara okey innan man reser och sen kanske man vill hem igen hel och inte helt nedbruten. Resandet nej lägg det på hyllan på ett tag framöver. Passa istället på att resa här hemma och i Göteborg. Du ska
se att det blir tillräckligt spännande. På med glasögonen bara så att du ser bra ut. Och undersök riktigt nu, inget slarv här inte utan gå in för det med liv och lust. Om du söker naturen så finns det massor med ställen i Göteborgs närområden. Ett är Stora Amundön någon kilometer utanför Göteborg. Du ska se att du blir belönad.

Stora Amundön – Göteborg 12 maj 2020

Dags att syna miljörörelsens frammarch

eller tillbakagång. Ett är säkert att med coronan har vår miljö blivit mycket, mycket bättre. Så bra kanske att några demonstrationer mycket väl kan sättas på undantag. För varför skrika ut sitt missnöje när tidens tand ändå jobbar för sig själv. Världen över men kanske inte i Göteborg har miljön blivit mycket bättre om man fått tro på medias rapportering om exempelvis New Delis Indien beryktade och förtvivlade luftföroreningar som plötsligt försvann i ett trollslag. Helt abrupt behövde man där inte gå in i dimman för att hitta orientering åt vilket håll man borde färdas. Hur är det då i Göteborg, ah ni vet trafiken som stockar sig hela tiden och massevis med bilar som står på tomgång långa tider. Det är ju inte bra för miljön och alla utsläpp som ställer till oreda. Men kanske är det inte så illa ändå. Hoppas man på åtminstone när tider är sådana att kolletivtrafiken får man passa sig för. Det är inget kul att trängas i dessa tider, man är inte precis ute för att få närkontakt. Man får använda sina stolta ben och spatsera gatan fram och ta sig en tur om man vill undersöka stan vi älskar och hatar.

tänk på döden

Nej tänk inte på döden, tänk på livet istället. Mycket bättre att tänka på livet som ska levas. I Göteborg och andra ställen i Sverige envisas det kyrkliga samfundet med att dra ” Tänk på döden ” som nåt slags luteranskt upplyftande profetsia. Alla vet ju att man ska dö någon gång. Vet ju vare sig när eller hur. Riktigt svårt att ha någon som helst uppfattning om. Att leva livet då ? Har man koll på det måntro. Knappast. Visst kan man ha dödsångest ibland, kanske särskilt om man kommit upp i åren. Om man är bra på matte kan ju se hur åren springer iväg. Och nu med pandemin som slår hårt mot manligheten och åldern. Åt de dystergökarna och jag själv gäller bara en sak och det är att ta sig i kragen på alla plan. Mobilisera andhämtningen åt livslusten och tänka positivt om livets mysterium och hellre tänka på att livet ska levas, eller hur.

Håll fantasin i beredskap

Som fotograf är man alltid hungrig ( för det mesta ) . Man tar del av det man ser (en egenskap ibland, ibland inte ) och man tolkar det man ser ( allmängiltligt ) . Alltså en dubbelhet , dels vad det är du ser och vad det du ser liknar. Själv ser jag figurer i en sten, buske, vattenspegling eller något annat som finns i naturen. Plus det som vi flesta ser alltså en buske ett träd, lövträd, barrträd, vi kan särskilja naturen och dess element. Konstnären John Bauer såg trollen i skogen ( figurer ) . På bilden nedanför finns en sten som med en gnutta fantasi blir till en Säl på torra land. Prova nästa gång när du går södra slingan på Vrångö. Om du går motsols kan du springa på den direkt där sälen ligger och lapar sol inte så långt från stigen. Mer ledtrådar kan jag dock inte ge för kanske har jag redan sagt för mycket. Men har du svårt att finna stenen så ta gärna med dig barnen ut på en skattletarjakt och kanske kan du då finna skatten till slut. Vet inte om detta va kul men om du/ni hittar kan ni gärna skicka en tumme upp eller signal på att ni är med på banan. Den andra bilden får ni också gissa på var den är tagen någonstans på Vrångö. Så två svar två bilder.
sms:a går bra för det blir nog inte så många som hittar I stort välkommen : 0703853584
P.s inga vinster utdelas mer än äran att ha hittat

Vad finns väl bättre att göra då och då än att fly stan även om man älskar Göteborg . Få komma till en plats där lugn och ro råder. Sannerligen frisk luft för här har inga bilar tillträde annat än för dem som har särskilda behov. Turisterna kommer hit men än så länge sköts båtturerna hit ut på ett bra sätt så vitt man kan se. Nu är en fin tid här med full blom och naturen spränger alla gränser – fast om du frågar mig är alla årstider lika spännande. Du har kommit till Vrångö , rätt ö i den Göteborgska södra skärgården.

Fortsätter med naturfoton från Amundön i Göteborg

avstånd & väntan & i världen

Oj sån värme det plötsligt kommit. I dag onsdag 22:e april. Vi inriktar oss fortfarande på att hålla avstånd. Väntar på att väntan inte ska bli så lång. Här hemma och i världen. Här hemma kanske väntan inte blir olidlig tills man kan skönja en ljusning. Men hur blir det i Asien och i Indien ? Det där får experterna tvista om. Jag tar bara bilder och någon ska ju göra det. Här fick jag själv va med på bild med min dotters pojkvän. Dottern tog alltså bilden på två som håller avstånd eller också är det bara trädkramare på en träningsrunda.

Rekreation behövligt för oss alla

Vad kan väl va bättre i dessa coronatider än att tänka på något annat än just corona. Såklart är det dystert men varför inte ge dig ut i naturen och andas vårluften och få ägnat din tid för rekreation och sund leverne. Håll bara avstånd och använd vanligt bonnförnuft när du träffar människor. Alla är vi drabbade på ett eller annat sätt så använd din kreativitet för att motverka att gå in i väggen med dystertankarna. Se på de möjligheter som ännu finns att tillgå även om mycket är nattsvart i den tid vi lever i. Den här bilden nedan kom till skott på en promenad i vårt kära Göteborg och platsen är Amundön. Det är ett fint och trivsamt strövområde som jag mycket väl kan rekomendera alla er att ta er till när tid erbjuds för naturupplevelser, motion och rekreation.

Glad Påsk

Något försenat men bättre sent än inte alls brukar man säga. Eller att om man inte fått händerna till någonting eller inte använt sin hjärna för att göra goda ting. Så kan man ju alltid skylla på att jag tänkte fått gjort det och att det då går bra att säga att det är tanken som räknas. Men så är det ju inte alls, bara en undanflykt. Hur som helst skickade en liten pojke på 6 år en lite påskhälsning till oss. Via Posten som numera delar ut brevförsändelser redan tidigt på morgonen. I brevet låg en fantastisk blomma fenomenalt gjord i spännande material. Så blomman fick naturligtvis sättas i en vas eller kanske är det en gräddkanna?

Det blev en fin dag idag. Mycket sol och gott i luften. En hel del folk strövade runt vid Färjenäs, liten som stor. Och ovanligt många bilar var nu parkerade på bägge sidor längs vägen ned till Älvstranden. Väl framme där fanns att tillgå fina strövområden med utkik mot Eriksbergskranen på vänster sida och Älvsborgsbron på höger. Många människor passade också på att fika vid uteserveringen som finns strategiskt placerad intill vägen ned för backen. Att va ute i luftrummet passade många människor en dag som denna.

  • Färjenäs i Göteborg 4 April 2020

I dessa tider behöver vi alla änglavakten. Alla är vi drabbade av farsoten coronavirusets framfart. Och vad ska man säga? Inte mycket mer än att alla tar var sitt ansvar och på bästa sätt undviker att bli drabbad naturligtvis. Alla har vi ett ansvar mot oss själva och mot människor omkring oss. Att viruset tagit sig in i äldrevården är djupt beklagligt, trots de uppmaningar som vi blivit informerade om att följa för att undvika att smitta de äldre. Träffa inte människor om du känner dig sjuk borde va lätt att följa. Men det är inte lätt kan man konstatera. Visst kan man i dagens läge sysselsätta sig och samtidigt stanna hemma. I en del arbeten kan man fortfarande jobba på distans, alltså jobba hemmifrån. Men många arbeten handlar om att va på plats och utföra jobbet här och nu, och med alla risker för att bli smittad eller att smitta andra kvarstår som ganska illavarslande. Alltså ingen karrantän där inte. Däremot finns gott om plats att vistas utomhus för många av oss. Vistelse utomhus gör oss lite bättre till mods med friska vindar, en del solglimtar som får oss på bättre humör. Men när är detta elände över och hur många liv ska egentligen släckas. Ingen som vet ingen som vet. Vi är däremot kanske och bara kanske på väg till toppen på kurvan då coronasmittade förefaller va som mest drabbande. Men vi vet inte när OM EN VECKA NÄRMSTA DAGARNA ELLER OM NÅGRA MÅNADER. När vi nått toppen då, hur fort går det att ta sig ned därifrån. Kanske lika lång tid som det tog för att komma upp på toppen av kurvan eller tar det ändå längre tid att ta sig ned? Ja så kan det naturligtvis hålla på länge, för ingen vet hur länge detta tillstånd håller ett fast grepp om oss människor. Många frågor såklart men svaren ännu inte nåbara ! Frågorna kring hur vi får bukt med detta monster Coronaviruset tycks oss vara oändlig. Som vanligt är det väl ingen ide att jaga upp sig i onödan utan ta en dag i sänder . Följa utvecklingen och se tiden an. En tuff tid lär det bli på att lösa situationen med världens just nu största händelse, Covid-19 . Nu får vi alla hålla ihop och göra vad vi kan för att så småningom gå hela ur det här.

Göteborg fredag 3 april 2020
Änglavakt
Ganlet i Göteborg

Ganlet i Göteborg

I sviterna av coronaviruset är saken inte lätt hur man ska leva och kommunicera med andra människor. Hur nära kan man gå och hur ofta behöver man tvätta händerna. Är det snart över om en månad ett år eller kan man va säker på att klara sig innan ett vaccin kan rädda jordens befolkning. Värst är det för de äldre har man fattat. Ska man gå i karrantän ? Och vistas utomhus eller aktiviteter inomhus. bild 1. I dag kennethdagen och en sån dag sen, i underbara Göteborg där solen sällan skiner, bjöd på omväxling och strålande sol. bild 2. Stilleben inomhus i det som finns nära det vill säga i Göteborg.

Ja vad ska man säga om vädret, äntligen kom då den efterlängtade snön till slut. Bättre än regn skulle någon säga, tveksamt när snön faller ned så innan snöflingan kommer till marken omvandlas den till vatten alltså försvinner flingan inom kort. Så det som göms i tö kommer upp i tö är ju vida känt. För de flesta folk och fä så kan man påminna om att efter regn så kommer sol och det är ju kul. Väl långvarit bara med regn, evigt stormande och riktigt Göteborgsväder helt kort. Helst skulle man vilja tänka långsiktigt och se att vädret så småningom skulle vilja stilla sig lite och bjuda på behagligt väder. Men se Klimatfrågan tar vi ju ändå inte på allvar ordentlig förrän det slutar med en skräll, eller hur. Det kommer ju sig inte av sig själv så att säga. Kolla med översvämmningar inte så långt härifrån. Vi ska (Viskan) laga (Lagan ) vi ska äta ( Ätran ) ni ska (Nissan) ni känner till ordramsan som här är ofullständig men som påkallar om en hel del översvämmningar och tragedier när vattenståndet bara höjs mer och mer. Ingen rolig syn det där och man får i sitt stilla sinne tänka på att ska man bo säkert måste man nog bygga sig ett hus högt uppe på ett berg, eller vad tror du? Eller så får man skaffa sig en husbåt om man så innerligt måste bo nära vatten. Utsikten där man bor kan ju ibland spela roll. Och var man bor någonstans, i vilka kvarter eller närområden i och runt staden Göteborg. Om man tvingas att ta det som erbjuds är den verklighetsbaserade varianten , när flertalet omöjligen kan välja helt fritt det som skulle passa en bäst. Ska man bo på Hising Island , Gårdsten , Angered ( de regna ) och det gör det ju jämnt även i Göteborgs in och utkanter. Bostadskrisen är ju ett faktum som ogillas av flertalet som går på knäna i vår lilla stad. Jag tänkte skriva nåt fint om vädret och så blir det så här, bara eländes elände och aldrig nåt positivt. Idag skiner ju faktiskt solen så kanske skulle man ta sig en promenad i det fina vädret och njuta lite för en gångs skull . Ta med kameran på en rundtur och sätta sig en stund och fika på en semla nu när det är fritt fram. Fettisdagen var ju den 25:e . Ha en bra dag alla roliga folk. Välkommen hit igen när andan faller på. Det kan ju bli rätt snart, eller hur?

Göteborg 27/2 2020

Det händer inte så mycket med nytagna bilder just nu, ni vet kallt och bedrövligt väder i Sverige. Men istället ska ni få se bilder från USA i allmänhet och från Californien och Arizona i synnerhet. Under Göteborgs gråa November flydde jag och sonen till släkten och fick en fin tid  tillsammans. Så framöver kan ni räkna med lite bilder därifrån. Smakprov medföljer nedanför.

Nu – Now

Januari och vilket väder, huj grått och trist, för var har väl vintern med snö och pulkaåkning tagit vägen? Nyårslöftena har väl de flesta hoppat över för vad ska man med löften till som ändå aldrig kan införlivas. Alltid kan man väl hoppas på politikerna ska rädda det som räddas kan. Fast håll i hatten när skulle politikerna helt plötsligt börja jobba för en bättre värld ? Tacka vet jag Greta som jobbar hårt för att rädda världen ; Friday for Futures – Fredag för Framtiden – . Fast visst är det väl konstigt att så få människor verkligen ställer upp för att visa sin solidaritet med denna fantastiska organisation. Jag tror att Greta och hennes kompanjoner är större och starkare i andra länder runt om i världen. Man är sällan profet i sitt eget land eller stad med för den delen. Om man inte heter Håkan Hellström som gör 4 spelningar på Ullevi i Göteborg nu i sommar. Så Greta ta med Håkan på en Fredag så ska nog bli fart på engagemanget och annat ljud i skällan. Och klimatet får en sjuss som kommer att ta fart och sätter lite press på politikernas flathet. Nä nu får det bli lite fart på engagemanget här i Sverige i allmänhet och i Göteborg i synnerhet. Så sätt på dig bra kläder (regn är inte ovanligt i Göteborgs trakter ) och blåst och regn på tvären. Klimatet är inte det bästa i Göteborg när mycket trafik av bilar och bussar ofta kör fast i köer på grund av vägnätets snårighet och invecklade stopp här och där får trafiken att stå still och då går motorn på tomgång och släpper ut avgaser till gående och cyklister. Nja det är inte så bra det där att det blir dålig luft för Göteborgaren, tragiskt att man inte kan gå ut och ta sig en promenad och få frisk luft att andas. Kanske blir det aktuellt för många människor att fly staden för att få bättre luft att andas. Men och andra sidan ska man väl inte behöva fly – det måste väl va bättre att stå kvar och fajtas med etablisemanget av politiker och beslutsfattare. Så kompis och medmänniska det är dags att rycka upp sig kavla upp ärmarna, skicka iväg en loska och ta tjuren i hornen. Det är dags att börja jobba.

Det har väl inte undgått någon om att hösten är här. Som en vind med rusk och en hel del regn svepte de in här i Göteborg. Och som vanligt gjorde folksjälen bitter in i själen, ja svär. Men det är väl inget mer att vänta än att man ska ha det lite skoj i Göteborg.

Värmen håller sig kvar några dar till kan man tro. Fast upp i norra Sverige har vintern redan börjat, ja svär. Kylan kommer nog sakteliga farande hit där vi bor. Så är det med väder och vind att det enda som biter på det är bra klär.

En dag som alla andra i vårt kära Göteborg. Kanske inte den bästa dagen vädermässigt, för det ville inte riktigt sluta att regna. Idag var det en stor dag nämligen Fredag, dagen då 10000 tals människor skulle gå man ur huse för att va med på klimatdemonstrationen på Gustav Adolfs Torg.

En vanlig dag och trafiken flyter på på älven.

Som sagt det regnade

Och fortsatte så

Demonstrationen gjorde att det blev lite kaos i Lokaltrafiken med framförallt bussar och spårvagnar

Regnet fortsatte

Regnet avtog något

Men så fortsatte regnet igen

Måttligt regn

måttligt regn

Regn tillfälligt upphört

Regnskydd

Regn

Regn

På fredagen den 27 september var det så dags för ännu en Klimatdemonstration. Och nu verkar det ta fart och bränna till lite mer än det tidigare gjort. Kanske Gretas tal satte eld i rumpan på politiker och beslutsfattare. Åtminstone verkar det ta fart på engagemanget bland vanligt folk.

Allt är inte nattsvart i den här staden Göteborg. Det är väl därför man bor kvar och älskar att strosa runt och upptäcka staden från många olika sidor. Här möts gammalt och nytt den granna Folkvagnen som va så populär en gång i tiden och i förgrunden de hetsiga elsparkcyklarnas styrenhet. Dessa två element som nu lever i samma tidsålder och får samsas eller konkurrera om stadsrummens skrymslen och stråk. Det är förvisso sällan man ser en så fin bubbla som Folkvagnen medans elsparkcykeln verkar finnas nästan överallt, sällan ser man dessa små snabba elcyklar så prydligt uppställda.

Just nu pågår stora ombyggnadsplaner i Göteborg. Det har redan hållit på en längre tid och ingen vet slutet på hur länge till arbetet ska hålla på. Det blir väl ett heltidssysselsättning som håller på hur länge som heeeeeeeeeeeelllllst. Fram till 2021 när Göteborg firar 400 års fest så ska den nya bron va klar och den gamla Götaälvbron ska inte va kvar. Fast säkrast är att den nya håller vad den lovar innan den gamla går i graven. Västlänken har väl planer på att va färdig 2026 men har redan stött på patrull med vanskliga utgrävningar under jord som kanske inte håller vad den lovar. Allt verkar va ett storslaget experiment  –  byggnadsprojekt av sällan skådat slag.

Idag var det 21:a  September Plocka Skräpdagen i Sverige och på väldigt många platser runt om i landet bla i Göteborg. Nu är det lätt att tro att ingen kastar skräp här men då har man grymt fel. För även en Göteborgare kan va skamligt dålig på att tänka på närmiljön och låta sitt skräp hamna på marken lite här och var. Så frivilliga plockare gjorde idag en insats för miljön i och omkring Göteborg. Och det var ju bra det.

September bjuder på ömsom blåst, regn och solsken för det är ju väder. På bild hittar jag en ålekråka svart och mustig som slår upp sina vingar. Skarv som fågeln också heter är en utomordentlig god fiskfångare. Om det blev någon fångst på älven kan man dock undra för den stora i förgrunden förefaller allt för stor för att svälja. Den så kallade segelfisken.

Tänk vad tiden går. Idag fredag den 13 :e hade jag tänkt att göra en utflykt till Kosteröarna för att fånga en ” Solkatt ” det är så att mina figurer brukar få ett namn. Men det ville sig inte och jag kom helt enkelt inte iväg till mitt uppdrag. Hälsan spökade eller vad man ska kalla det hela och för att inte gå för djupt i fåran är det ju också en privat angelägenhet som kanske inte ska dryftas på denna sida. Solkatten får vänta på sig och göras ”Fotograferas ” en annan dag. Istället får jag bjuda på en talande Rauk som gjordes för ett år sedan drygt. Man kan inte alltid ha med bilder som är tagna just nu i stunden. Alltså nu för ett år sedan.

Sommaren dröjer sig kvar en liten stund till. Dalslands kanal bjuder på äventyr i stilla tystnad och nästan bara vattnet som skvalar vid slussning. Har man inte slussat tidigare är det väl värt ett försök inom det livslånga livet.

Helgen bjöd på solsken och sång. Många tog sin tillflykt till Stora Amundön i Göteborg.

Fredagar för Framtiden – Fridays for Future – Fortsätter naturligtvis att påverka och ska så göra – will hopefully contine – den 20 augusti kan man väl därför fira ettårsdagen för detta nödvändiga engagemang – för att rädda livet på människor i framtiden – från fullständig klimat tragedi

Bild : Fruktstund – Glad gubbe

Sommarkatten här på bild, kråmar sig och gör sig till. Katten kommer gärna fram och hälsar dig välkommen. Kanske har den fått i sig en och annan firre och är mätt för dagen. Eller också putar den glädjefullt ut magen och känner vällust för mänsklig kontakt minst 100 gånger om dagen.

Visst händer det mycket även när man är ledig och och tar saker och ting med ro. Sommaren är en tid för eftertanke om man är på rätt väg genom det slingriga livet. Om inte så får man ta en annan väg och konsulterar med pannloben om tillbörlig inriktning borde va på annat sätt. Oftast brukar det ge sig till slut. En dag på sommaren fick jag se en Sten- Säl mitt på torra land, fast visst syntes vattnet där nere, ett fasligt sjå förstås att få kravlat sig ned till vattnet igen.

Det är ju sommar så man får ha det lite kul emellanåt.

It is summer so you have to have som fun from time to time.

Vid sidan av fotografering får man ge sig hän så man fyller på maskineriet så alla delar håller i kroppen. Här gör Fotografen kenneth  en gemensamt Kraftprov i Trollhättan med pojkarna sina.

Inte så lätt att veta hur man ska klä sig trots att sommaren är här. Ena dan regn och blåst. Och andra dagar  hetta som heter duga. Så vädret går växelvis. Precis som humöret och svängningarna i övrigt hos oss människor som betar på denna jord. Här en bild från Landala hållplats i Göteborg. Inte så långt från Cafe Lohrs en samlingsställe för hängivna fotografer från Göteborg.

Det händer att gerillafotograferna dyker upp varhelst i stan och slår till med en utomhus utställning i det fria. Här vid Brunnsparken igen. Barnet på bild tycks säga :  lyft upp mig så jag också får se pappa !

Fortsättningsvis pratar många om miljöns påverkan på Jorden – samt att vi vägrar dämpa oss med att släppa ut avgaser från bil, båt och flyg – det hade ju varit bra om det fanns några mer jordklot att bosätta sig på – men det verkar ju bara finnas en Jord

Many continue to talk about the impact of the environment on yhe earth – and that we refuse to dampen ourselves by emitting exhaust gases from car, boat and air – it  would have been good if there were a few more globes to settele on –  but there seems to be only one earth

Tävlingar och speciellt löp och spring avlöper varandra nu när värmen är mer intakt.

Här står en massa folk förberedda för en sittdemonstration vid Olof Palmes plats vid angränsande Järntorget. Ett gäng satte sig för att demonstrera på vägen och för att manifestera sitt budskap. Demonstrationer är rätt så vanligt förekommande i Göteborg.

Fortsättning på demonstration.

Tiden går fort så här års. Nationaldagsfirande i Slottsskogen i gott väder i vår kära stad Göteborg.

Upphettat värre är det i klimatfrågan. Om man ska göra si eller så eller om man bara ska strunta i alltihop. I senaste EU valet så var ungdomarna på och ville gärna rösta på Miljöpartiet. Ändå gick det väl inte så bra för miljöarna. Några som tog ned miljöpartiet till ca 5 % Var de äldre som inte behöver tänka på kommande generationer.

Genom Göteborg flyter älven med avsaknad av båttrafik fastän några kranar står där stilla och overksamma. För övrigt är det ett vilda västern i trafiken och ombyggnationerna i övrigt för dem som åker bil, buss, spårvagn och cykel och elsparkcykel och gående. Göta-Petter ett sånt liv.

Österlen Sverige Maj 2019 – rapsfält

Slottsskogen i Maj 2019

Ingen rädd för regnet här. Eller väl förberedda för lite regnrusk va de ungdomar som äntrade Gustav Adolfs Torg denna fantastiska 24 maj 2019. Vädret blev lite bättre senare på dagen men vid, tror det va Ett tiden så öppnade sig himmelen och regnet bara öste ned. Passade ju bra för det va en Klimat demonstration. Anhängare till Greta Thunberg kämpar för att göra välden lite vackrare och framför allt hälsosammare för nästkommande generation. Och det är ju alltid en god tanke att tänka på andra som ska leva på jorden i fortsättningen. Fredag för Framtiden.

Att det är EU-val nu har väl inte undgått någon. Och det är klart att du ska göra din röst hörd. Och lägga sin röst på det parti som ligger närmast hjärtat. Det kan man fundera på när man tar en promenad i det sköna Slottsskogen en Majdag här i Göteborg.

Det finns en del partier att välja bland. Stora och små partier med olika inriktningar. Det är både en rättighet och en skyldighet att lägga en röst på det partiet som mest stämmer med din verklighetsuppfattning och som i sin tur ska påverka  EU:s befogenheter som helhet.

Vilken nivå tycker du att EU:s klimatmål ska ligga på? Att Sverige ska ta bort gränskontrollerna som infördes efter flyktingvågen 2015 ? Många frågor finns att besvara så vad säger man – man får väl göra så gott man kan. Lycka till

Så kom då den där dagen som alla pratade om. 40:ijonde gången dessutom så var det dags igen för Göteborgsvarvet. Helt otroligt varje gång och ännu mer för dem som ger sig i kast med att springa de dryga 21 kilometrarna. Ja de är riktiga hjältar och hjältinnor som gör denna helt igenom ofattbara prestation som lätt gnager på fysisk som psykisk påfrestning. Go dag blev det med att gå där lite lätt och flanera med kameran. Och världen är rätt liten för på plats stötte jag på min systerson som bor i Uddevalla och som tävlar för klubben Stenshults.

P.s Fasen nog blir man lite avundsjuk på livskvaliteförbättrarna. Om man skulle försöka sig på nästa år ändå och springa halvmaran för att få känna sig go och frisk.

Then came the day everyone was waiting for. For the 40th time it was time for the Gothenburg yard. Absolutely incredible every time and even more for those who dont mind jumping over the 21 kilometers. Yes they are real heroes who make this all through unimaginable achievement that easily gnaws at the psyche. A nice day it was at the Slottsskogsvallen to go there a little light and stroll with the camera. And the world is all good small for on site i encountered my nephew who lives in Uddevalla just north of Gothenburg he competes in the club Stenshults.

P.s The phase is still a little jealous of the quality of life for the enhancers.

Ja dagarna går och livet består. Moln far fram på himmelen och byter skepnad titt som tätt. Det blir som små illusioner,  moln- illusioner som är lika ombytliga som vädrets makter i övrigt på himlavalvet. Och på tal om vädret så blev det med ens lite kallare igen precis när man trodde att värmen var på väg. Men man ska inte tro någonting utan gilla läget istället i klimatets tidevarv. Dock måste alla dra sitt strå till stacken med att rädda jorden mot den globala och lokala (Göteborg) nedsmutsningen. En kan inte göra allt men alla kan göra någonting, är väl den inriktning man bör ha för att andra generationer av människor ska få det lika fint som vi. 

Yes the days go by and life last. Clouds are drawing in the sky and changing shape look as close. It becomes lklie littel illusions, clouds illusions that are as changeable as the poxer of the wether in the heavens. And speaking of the wether, it got even cooler again when you thought the heat was coming. But you should not belive anything but like the situation instead of the climate´s era. However, everyone must pull their straw to save the earth the global and lokal pollution. One can not do everything but everyone can do something, is well the direction one skould have for other generations of people to walk it as nicely as we.

Göteborg en dag i sköna maj 2019. En spårvagnsekipage korsar Göta Älvbron på väg mot Hisingen.

Gerilla fotograferna slår till: Med sin första utomhusutställning i Brunnsparken på lördagen den 4 maj 2019. Nästa gång blir någon annanstans i Göteborg. Redan första gången bjöd på överraskningar i livets teater med nya infallsvinklar och blandat gytter i folklivet. Vi hade tur med vädret även om vindbyarna inte var att leka med. Gerillafotograferna band upp ett snöre mellan träden och satte klädnypor och klämmor vidhäfta till bilderna som fick hänga och slänga. Bilderna satt kvar under hela utställningstiden och var ett trevligt påfund av gruppen för Gerillafotograferna. För egen del visade jag bland annat en bild från som jag trodde var från 1974- 75. En vaken betraktare som troligtvis var i min egen ålder påpekade att bilden närmare bestämt var från 1974 och i September och att chalmerister hade varit med i spelet om att spexa med en vägskylt från att i texten ändra från Göteborg till ANKEBORG. Speciellt större ekipage som lastbilar från utrikes fick lite svårt att orientera sig när de skulle anlända Göteborg norr ifrån. Bilden fick därmed lite mer substans och historia som stärker bilden som budbärare och som kan ge fler ledtrådar om Bilden.

Knappt har 1 maj demonstrationerna lagt sig som en dimridå som mest är ett spel för gallerierna. Glammigt och ganska tröttsamt med tanke på den avsaknad av glöd som borde finnas när partier har en chans att manifestera. Vänstern drog dock det längsta strået med tanke på demonstrationens längd i jämförelse med Socialdemokraternas knappt märkbara tåg. Annat drag var det idag när Frölunda vann hockeyn mot Djurgården, så det är väl gott nog att känna att vinst ruset kom att stanna i hemtama trakter och Göteborg. Som ni ser gapar gratistidningen Metro tom , alltså Tom Metro vecka efter vecka. Så nu står bara GP för monopolet fast om det skulle vara en konkurrent är väl diskutabelt eller hur? För visst kör Metro mest bara med ytliga fakta och ingen journalistik vare sig med bild eller ord mestadels. Den som lever får se om tidningen Metro får en på nytt födelse här i vårt kära goa Göteborg.

Dra på sig en hjärtinfarkt eller en stroke är väl ingen konst. Det räcker oftast att man är rökare eller passiv rökare äter relativt osunt och stoppar i sig en massa sötsaker samt äter oregelbundet och mindre genomtänkt. Kanske behövs det lite struktur i livet för att få ordning i tillvaron. Man kan och bör ge sig en tankeställare om inte lite motion och konditionsträning skulle göra susen. Förutom förstås att man lägger lite bättre fokus på vad man stoppar i sig. Äta mindre kött och mer fisk samt frukt och grönsaker. För som alltid har man nu inkomster så har man utgifter. Åldern kommer alltid krypande och bättre mota Olle vid grinden i tid om man tycker sig vilja ha ett relativt gott liv den tid som är kvar. Fast å andra sidan vad vet man om framtiden egentligen? Hugga i sten hjälper knappast för det mesta i livet är skrivet i sand. Så vad vet man egentligen. Åh ja att man kommer att dö det är då säkert man vet dock inte när och det är ju tur det.  I tider där mycket av vi gör är att blänga i mobilen och blogga och jobba med hemsida och man får träsmak i ändan. Då är det väl dags att stå upp och ägna lite mer tid åt rörelser och kanske rask gång ett ärevarv i motionens anda och komma ut en sväng från källarhålet. Det är aldrig för sent, häpp.

Säga vad man vill men dessa fantastiska ungdomar och inom parentes lite äldre förmågor också för den delen. Som envisas med att hålla sig igång, gång efter annan. På lördagen 27:e April var det full aktivitet i Göteborgs underbara Slottsskogen. Bland annat fanns station kallvatten som det bara va att doppa sig för att komma vidare. Man och Kvinna fick bara gilla läget för att sen utmana nästa station som stod på tur i det behagliga och välkomnande slottsskogen en ljuvlig dag i Göteborg.

Visst är det gött när solen kommer och värmer en nordbo:s frusna själ. När kalla vindar sakta men säkert drar bort från trakter där vi bor, till exempel Göteborg. Fast för ljuskänsliga kan också ljuset strålar va obarmhärtiga och mer plågsamma mot huden. Så för dem som är känsliga mot uv-strålningen gäller det att skydda sig med solskyddsfaktor av olika styrka. Keps och annat kan också gå bra eller paraply fastän det inte regnar. Likaså att bära solglasögon när det starka ljuset från solen når ögat. Mycket att tänka på så här i tider när lusten att gå ut i solskenet hägrar. Så inte bara vilka kläder som gäller när man äntligen tar sig an vårruset. Kosläppet är ju vid denna tid på året och nog kan man alltid se va galna kossorna blir när de blir utsläppta på grönbete. Hun blir du ?

Ah nu är det den tiden igen, då alla kastar av sig vinterkläder, tar något vårlikt på sig och strövar ut på stan för att få lite syre. Många beger sig till Järntorget, Botaniska eller Slottsskogen för att andäktigt se körsbärsträden stå i blom och se vackert ut. Och ta i träd så kanske man kan utesluta munskyddet ännu trots höga halter av koldioxid och skadliga partiklar som finns latent i boendestrukturen i vår kära stad Göteborg. Hoppas kan man göra att flertalet tar och går, cyklar eller åker spårvagn till dessa fina sevärdheter som finns i Göteborg. Det är klart att de allra flesta är miljömedvetna nog för att fatta. Ha en fin dag och helg i det fina vädret.

Fredag för Framtiden – Klimatdemonstration på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg

Friday for the Future – Demonstrate for the Climate in Gothenburg

Hur gick det sen ? Allt motståndet mot Västlänkens förespråkare. Svar : motståndet gror fortfarande och griniga gubbar och kvinnor hoppas fortfarande att förespråkarna ska ge vika och förstå sitt omöjliga projekt att gräva upp hela stan och förstöra för all framtid.  Snart kan du se bilder med sorgkant här på fotografkennethrundberg.se , under rubrik Sorgkant

1 april 2019

Våren på väg till Göteborg – ett kärt gammalt smultronställe att besöka är Amundön nu på Våren. I två dagar har solen letat sig fram och skänkt välbehag till kropp och själ. Om än ganska kyligt i vind som gjort att man frusit om näsan. Så kan det gå när man ska solgassa och vinden ligger på.  ( funderar på om man skulle hålla i någon fotocirkel om Naturgubbilder ) kanske vart nåt de.

fredag 29 mars 2019 – Visst skulle man kunna önska att vakna upp till en ljusnade framtid här i Göteborg – enklast är väl att vara realist och ta vara på dagen och flanera runt i vår underbara stad för att få svar – och visst är det fint i Göteborg – tank alla fina broar och vattendrag som leder oss in i en häftig historia om Göteborgs tillkortakommande – Statyer och byggnader som vittnar om historiens vingslag – gatstenen som får pryda trottoarer som hämtats från svensk natur – men som dessvärre också får manifestera de beryktade Göteborgs – kravallerna – då det var demonstranter som frammanade uppenbart krig i Göteborg på bland annat Avenyn stråket – så både positiv och negativa inslag har satt sina spår i stadsbilden – men  ”Håll ut” som stadens tänkare så klokt manar oss till – det blir bättre tider när grävandet och bankandet tar slut någon gång i framtiden – så vi får väl se vad som sker med den saken  – tills dess alltså –  ” Håll ut ”

29 mars 2019 – Litet färdmedel –  Stort samtalsämne i Göteborg

Liten och behändigt – Elsparkcyklar

Men du de dräller ju överallt på gångstigar och vägar står eller ligger dessa övergivna färdmedel. Och kanske inte så delikat placerat som på bilden ovan. Tidigare har man att ta särskild hänsyn till buss spårvagn bil och gående, joggande och cyklister och nu också  Elsparken. Hur ska det bli egentligen? Kan väl knappast bli mer kaos än vad som för tillfället drabbar vår kära stad Göteborg.  Vad ska man göra åt eländet. Själv lovar jag att undvika att gå i fällan. Det vill säga !

27 mars 2019 – King of the Road – Det får man väl ändå medge de människor som i dessa bistra tider ändå tar det kollektiva åkandet i beaktande och utförande. Här i Göteborg är det än så länge möjligt om än lite knepigt att färdas kollektivt också. Ni vet att Västlänkens genomförande sätter spår trots ett massivt motstånd över partigränserna här i stan. Ska man färdas i det glada Göteborg så ska man veta att det tar tid att kryssa sig fram med Buss, bil, spårvagn och cykel och även gångtrafikanter. På bilden idag en väntkur vid  Marklandsgatans terminal för spårvagn och bussar.

25 mars 2019 – då det smäller och är avlöningsdag för de allra flesta – Visst livet har sin gilla gång och det bjuds på ömsom sol, blåst och regn – när man väl valt att stanna på jordens mittpunkt nämligen Göteborg – Fast här är det inte som det ser ut för att vara – Fastän några kan ta dagen med ro och njuta av varats olidliga lätthet – Trots att så gott som hela staden går på högvarv och stöts och dunkas men framförallt schaktas jordmassor kors och tvärs genom hela stan – ljudet från allestädes maskiner pumpar på med all kraft så det står härliga till med ljudnivåer som direkt är skadliga för gemene man och djur –  luften då – ah det kunde ju förstås ha varit bättre med den saken – kaos med det mesta – men våren är på väg – och den väntar inte på någon – ni vet Håkan har koll

Göteborg  / 16 mars 2019

Hej – Har inte jagat runt så mycket på sistone utan stannat och grävt där jag befinner mig. Inga långa resemål utan bara utanför knuten där jag bor. Ni vet så oftast behöver man inte kosta på sig dyra och energikrävande strapatser. Som kostar skjortan och dessutom tär negativt på klimatransonen som man bör ägna åtminstone något intresse av i dessa förbrukningstider. I fredags var det stora klimat-demonstrationer om klimatets spörsmål i allmänhet och om vad i synnerhet detta elände kan sluta med om man inte gör något åt saken. Inte bara i Göteborg utan över hela världen kämpar folket som känner för kommande generationer. Fredag för Framtiden som jag kallar det för kan få börja nu och aldrig sluta förrän målet är i hamn. Saken som handlar om med Greta i spetsen om världens dilemma nämligen om jordens vara eller inte vara. tjost! tycker själv att de unga gör det enda rätta? Idag bjuds på några Gubbar som jag fotat eller en träd- Dino som jag kallar det för – en rolig gubbe som lite argt och grinigt uppmanar förbipasserande om att ta sitt ansvar om att ta hänsyn till klimatet. Hej

23 februari 2019

Det känns faktiskt som om våren är på väg en aning för tidigt. Nu greppar flitiga parkarbetare sina sekatörer och klipper träd för glatta livet. Och det är väl bra så skotten kan få en ny chans att utvecklas. Det skulle vi människor också behöva få gjort på oss själva för att vi ska vakna upp. Men istället är de flesta av oss istället vingklippta tyvärr.  Ja säger bara det Greta Thunberg, hon kan den tjejen hon är minsann vaken och gör vårt jobb som vi försinkat trots vår erfarenhet av vad klimatet gör med oss på denna Jord.  Vi får väl skärpa till oss och inte va så mesiga. Du vet det är aldrig för sent att vakna upp och ta sitt förstånd till fånga.

Vintervädersgatan Sön 27 Januari   ( när snön föll )

The Milkey way

Vädrets makter är föränderligt: knappt hunnit blinka innan snön då äntligen föll på Vintervädersgatan och naturligtvis annorstädes runt om i stan d.v.s. i Göteborg. Gött då var snön här till slut, frågetecknet är väl hur många gånger man hinner åka pulka göra en ängel eller bygga en iglo eller snögubbe innan snön är väck igen. Den som lever får se hur morgondagen ser ut.

När förväntningarna uteblir – ni fattar själva hur illa ställt det är med snön och vinterkänslan i vår lilla stad Göteborg. Denna bild är därför från ett annat år när vi i staden kunde bygga snögubbar och rulla runt i snön och göra en och annan ängel för att manifestera att vintern var här för att göra oss lyckliga och förnöjsamma. Men icke sa Nicke där gick vi bet. Å andra sidan vi får kolla vad slutet av Januari har i sitt sköte eller om kalla Februari eller Mars kan ställa tiden rätt. Vem vet?

Söndag 20 januari 2019

Inte en flaska, men väl något som flyter på Göta Älv i Göteborg.

Ganska råkallt grått och trist årstid nu eller hur? Det här är Järntorget en dag när solen skiner.

Ganlet en dag med blåst och solsken.

Januari och fortfarande knappt någon tillstymmelse till snö mer än någon enstaka snöflinga som dalat ned på marken, för att sen smälta ned till vatten igen. Ett snöfattigt Göteborg än så länge. Men vintern är såklart inte slut ännu och både snö, regn och blåst kan få se dagens ljus ett par månader till om vädergudarna får härja fritt. Vilket de också gör så det står härliga till när den ena orkanen avlöser den andra. Vi har fått ett nytt ord som heter Flygskam, som får samvetet att gnaga en del på ett ifrågasättande om vår konsumtion och som påverkar klimattrycket. Ska barnen få ärva vår dåliga hantering av konsumtionssamhällets baksida. Nu ligger trycket hårt på att alla drar sitt strå till stacken och inte mal på som den värsta globetrottern. Nä att flyga flygplan en gång var 7:e år skulle va obligatoriskt för att spara Jorden på liv även efter 2050. Men den värsta katastrofen har vi ju inte sett ännu så vi väntar in skrällen istället och ser förfallet närma sig istället för att ta vårt ansvar. Kanske blir nyordet Flygskam något som påverkar oss på vår vandring på Jorden.  Lördag 12:e Januari

Ja nu har julen passerats och skinkan lagts åt sidan som tur är. Åtskilliga skrovmål som varit förkastliga och onödigt med för mycket mat kan man säga. Vi äter ihjäl oss helt enkelt utan att balansera inkomster och utgifter på ett begripligt sätt. Så nu får det vara slut med utsvävningarna. Vatten och bröd skulle nog göra susen plus att man får motionera sig i form. Sötebröds-dagarna är slut och man kan inte längre ligga som hunden Karo och vifta med svansen och samtidigt kolla in granen fram till tjugondaKnut (13 januari ) . Det är väl bara att sätta igång och börja jobba. Samt att få tummen ur så berättelsen kan få fortsätta in på ett nytt år med många problem att lösa. Söndag 6 januari

Vardagshjältar springer Sylvesterloppet 2018 – vad mer kan man säga om att ge sig ut i regn och rusk på frivilligbasis – friskusar som dessa unga och gamla hjältar tar sig an sista dagen på året – själv skulle jag varit med men fick förhinder och behövde bara ta mig dit till Heden för att föreviga sonen Ragges väl genomförda lopp – till er och alla andra ett gott slut på det gamla året så ses vi på det nya 2019 – Kenneth Rundberg

Hela tiden finns tillfällen till fotografering, hänger bara kameran med så den är skjutklar dyker tillfällen upp hela tiden. Med lite fantasi kan man gå omvägen och hitta andra motiv som du tar men som andra skulle rata fast man står ungefär på samma ställe och försöker att välja ett motivområde. Motivområdet som man tänker bygga upp med de naturliga inslag som finns som hus byggnader vägar och bilar människor tex. Kan sen varieras i det oändliga med uppenbara situationer som omger levandemönstret i att fotografera. Att fotografera kan också va att i bråkdelen av en sekund skyndsamt smattra på med bilder, och ibland skuta från höften för att överhuvudet taget fånga situationen i en bild. Medans andra gånger ha en fast blick i sökaren och registrera med gyllene snittet som grund för kompositionen. Bilden som visas idag har två riktningar en som visar fotograf som har kameran riktad mot husfasad som är belyst och en riktning som fotografen nr 2, fokuserar på vägskylt och vimlet runt omkring som illustration av platsens plats. Alltså blir bilder som är tagna med en kamera ofta en överraskning och val som görs i sista stund. För annars blir de inte tagna.  Därför när det gäller gatufotografiet så handlar det uteslutande av snabba tankar och kvicka rörelser för att fånga in motiven. Ett förtydligande : Enkelt uttryckt kan man säga att det ena är mer åt en Gatubild medans det andra är mer åt en Arkitekturbild.  Genom att hålla kameran i gatunivå eller låta skottet gå av mot takåsarna, alltså uppåtlutad kameraposition.

December 2018

Hösten är snart slut och vintertiden börjar: Löven singlar ned ett efter ett bland träden. Löven far och flyger i vindbyarna. Eller blöts upp i regnskyarna som jämt och sant gör sig gällande i staden Göteborg. Det är som det är i den här hålan och graderna faller i en hast ned till minustecken. Trafiken är som vanligt ett ständigt kaos och lär vara så en bra tid framöver. Vi lär hinna fira 400 års jubileum och lite till innan trafikkaoset lättar något. Å andra sidan gillar man ändå den här staden ett slags hatkärlek till den situation man satt sig i. Så räkna med lite kallare tider och framförallt att palta på sig mer kläder som vantar och varma sockar och mössa på huvudet så inte värmen försvinner. Hej på er där ute och simma lugnt.

Höstgubben är här

Nu – Now är Hösten här på riktigt – det känns helt klart – som den friska luft ( diskutabelt ) som sveper in  här i Göteborg – den bara kom ( hösten) helt stilla men ändå med fart – dagarna som löper ( fort ) med ena dagen regn och blåst och däremellan en och annan solstråle som når fram på gator och torg – lite mysigt ändå men höstens intrång i vårt dagliga liv – livet är som en tom påse om man inte fyller det med någonting bra – för som alltid förs en kamp genom tid – de små tingens tingeling och att trots allt ändå så kan man va skapligt glad – fast nog drog jag en liten vit en – när nu domedagen säges va avgörande vad vi gör av vår planet inom 10 futtiga år, blir liksom ett slags var – det ser inte så bra ut för var och en – och vart ska klimatflyktingarna ta vägen när allt rasar samman – tro nog vi får stå enade då och göra om och göra rätt

Nu

Det sägs ju att åren går – det sägs ju att att åldern sätter spår

Det sägs ju att det är åren man får – äldre blir man från år till år

Mellan bilderna är det 5 år – senast fotografiet är från 2018

Samma medlemmar i musikgruppen – samt fotograferad på samma plats

(en något mer kikvänligt format på Porslinsblomman – profilen) ( inte kulturprofilen)

Idag blev det en kort resa för att fotografera. Duka fram en frukost som heter duga och precis när kaffetåren var inne på andra varvet ( inte Göteborgsvarvet)  fick jag syn på porslinsblomman som brukar stå där den alltid står – kisade med ena ögat och sen var bilden klar för tagning –  kamera och stativ och en modifierad bakgrund och vips som med ett trollspö fanns där en profilbild och blomma på en och samma gång. Lätt fångat och lätt förgånget kan man säga utan för stora åthävor – säger som galenskaparna – det ska va göött att leva – i Göteborg och världen – ta vara på dagen

Today it became a short trip to photograph . Show off a breakfast called Duga and just when the coffee year was in the second yard I saw the porcelain flower standing where it usually stands – kissed with one eye and then the pictures was more or less ready for shooting – camera and tripod and a modified background as with a magic wand it was there a face and a porclain flower at the same time. Easily caught and easy past can be said without excessive treats – say like Madness- it should be good to live – in Gothenburg and everywhere  in the world  – seize the day –

Nu / Now

Vi går nu mot ett val, kanske ett ödesval om klimatet både globalt och lokalt. Sanna mina ord. Och om inte det räckte till så även vård, skola och omsorg och integration. Med andra ord det finns mycket att göra i samhället och världen i stort. Lokalt ska det bli intressant och se om Demokraterna kan lyckas här i Göteborg. Om inte en folkomröstning kan få gensvar om Västlänkens vara eller inte vara, så kanske valet 2018 kan få gehör på vart vinden blåser. Ni vet att än så länge har inte politikerna lyssnat på vad folket vill. Kanske kan ett val avgöra? En intressant höst med andra ord. Bildmontage:  Kenneth Rundberg

Nu / Now

Då var det äntligen dags för en resa, nämligen till Gotland sommarön snett nedåt och österut till den pittoreska staden Visby och dess omnejd. Det blev en spännande resa fylld av nytt fotomaterial som ska bearbetas så fort tid medges. Vi åkte från Göteborg som börjat kännas lite höstlig och till Visby som hade sommaren kvar. Lite märkligt egentligen med tanke på den geografiska kartan. Murar och får förstås, Raukar och sten i alla dess former, det är lätt att tappa taget, eller ganska skönt emellanåt också. Att förena nytta med nöje är alltid ett gott tecken på att livet knallar på i godan råd. Fotograf Kenneth Rundberg

Nu / Now

Hej det har varit torka på bilder och naturligtvis torrt över lag och speciellt vädermässigt. Så till den milda grad att vattenbombning varit modellen över hela landet och med hjälp av insatser utifrån som Italien som kommit hit för att hjälpa till med släckningsarbetet som varat i flera veckors tid. Men nu verkar det va över och någon litet regnstänk har också förekommit lite här och var i sköna Sverige. För inte har man behövt flyga utrikes i år för att få lite värme annars. Just idag kunde man känna att hösten ändå är i antågande både i luften och i synnerhet på lövträdens färger. Vet ni förresten vad ni ser framför er här. Bra fråga och nog ganska klurig om man inte har historia i tankarna och lite pejling på hällristning. Varsegod och ta er an frågan ( vad är det du ser på bild, svar kommer inom sinnom tid / svårfotografen Kenneth Rundberg

Nu – är fotografier som är dagsaktuella och från Göteborg med omnejd. Det här är huset som gud glömde eller åtminstone som Göteborgare helt tappat besinningen om att sköta på ett snyggt sätt. Huset började byggas men fick aldrig något tillstånd av tillsynsmyndigheten. Så nu står det där och ser skämmigt ut som ett spökhus utan slut. Alltså ett skämmigt bygge som förfular ett annars så vackert Göteborg. Men vem åtager sig att rensa upp förödelsen tänker man med en stilla tår i ögat. Så här kan det ju inte se ut eller hur. Men med styrande politiska beslut kanske ändå en ljusning är i sikte när ni intygat vad ni sett. Det är väl bara att kasta sig på telefon och klaga bestämt på hur spökhuset förfular Hisingen – en del av Göteborg.

Tistlarna en fyr gudomligt vacker inom Göteborgs skärgård

Nu – är fotografier som är dagsaktuella och från Göteborg med omnejd. Det har väl inte frångått någon att värmen har varit oss trogen Maj ,Juni månad . En värme som de flesta av oss har längtat till. Själv hade jag turen att få hänga med på en fisketur och va samtidigt hjälpreda med att ordna fiskeredskapen på Tistlarna. Väl framme stegade jag upp till fyren och såg guds skapelse mitt på ljusan dan och se det var gudomligt. Vädret var oss nådigt denna dag och luften friskare än inne i Göteborg. Måsarna hade fullt upp och på skären utanför Tistlarna låg lata sälar och gassade i solskenet. Kort sagt det var en bra dag i Juni 2018 . Bilden föreställer Fyren på Tistlarna, en kille småjoggar uppför trapporna för att fika på fyrens solsida.

Garage för större bilar  / Gödeberga,  Kållered  / Garage for larger cars

Vardagshjältar förbereder sig för Göteborgsvarvet 2018, Världens största halvmara

Kastajeträdet är i full blom / Chalmers

Cykel och mobiltelefon / Vasastaden

Eketrägatan / Hisingen

Stora Teatern

Västra Hamngatan

Köpmansgatan

Drottningtorget

Axel Dahlströms Torg

11 april 2018 Angered

  Stampgatan / Svingeln

Södra hamngatan / Residensbron

Skräddaregatan / Stenpiren

Bussförbindelse

Nordhemsbacken en dag när snön yrde

Kenneth Rundberg i en tidig version / f´n va ung ja va