Nu

är lätta nedslag med text och bild. Mestadels från Göteborg med omnejd. Jag hänger på och skriver och fotar något som jag själv tycker verkar intressant att formulera på mitt sätt. Fattar tycke eller inte för ibland kanske faller jag pladask huvudstupa för frestelsen att haka på någon som nyss har hänt. Eller om det bara blommar upp något i huvudet som växer som en svamp. Eller bara ett ämne som känns angeläget att belysa. Det börjar för det mesta med en bild och sen tillkommer en text. Eller tvärt om? Texten är en svår nöt att knäcka med bokstäver som ska falla på plats så det blir bra ord. Ord som med lite omkastningar kan bli hela meningar så småningom. Med lite tur kan du också finna något nöje i att spåna på innehållet som här följer. Det är min förhoppning (expectation) att du ska va med på något sätt. Det här NU innehållet med bild och text har ett litet format och som går att skumma på relativt kort tid. Tid har jag, har du ? Gillar du att ställa frågor eller om du bara är intresserad i största allmänhet är du välkommen att höra av dig. Varsego och mycket nöje.

Dax att göra ringleken

Och att åka skidor? Nej inte nu längre; ge sig ut i den allvarsamma leken, det kan sluta i katastrof med benbrott och trasighet både här och där och inte minst hjärnskakning som följd av ett stort påhejande? Så det är inte värt att bryta benen kan man säga och hamna på sjukhus i dessa tider. Okey om man har bra trillteknik och fortfarande tror att man är 20 så visst kan man ge sig ut i backen; skrika högljutt så alla hör; se upp i backen annars får du hål i nacken! Skidor är trevligt bara man har snö att tillgå. Dessvärre händer det sällan på våra breddgrader och här i Göteborg. Man får åka längre upp i landet och exempelvis har Åre fått lite snö på marken och ännu mer på bergen. Ett bergsäkert tips alltså om man vill ha snö att tillgå så här års. Och om man vill, kan och vågar.

Vad händer nu då – Whats happen now

Naturligtvis inga stora rubriker, en vanlig fredag i veckan och visst vet inte vad som tog åt mig i natt med konstiga mardrömmar, ni vet man drömmer så konstigt ibland och sen är det lögn i skogen att somna om. Så skriver lite och väntar in att ljuset utomhus snart ska komma fram. Tänkte ta mig en tur ut och försöka plåta lite grann. Vad det kan bli är det bästa av allt; för man vet inte vad verkligheten har att ge för ögonblick. Man måste försöka fånga in ett ögonblick och det gör jag själv bäst genom att använda kameran. Jag ska visa kanske redan ikväll vad dagen hade att ge. Det var väl en rolig grej. Så låt det hända i Göteborg fredag den 23 oktober 2020

Ett tidigare ögonblick i oktober 2020

Fredagens fotosession

blev av, det vill säga inget gnagande på stolen och grubblande; bara ut med kameran i hand. Men som ni ser så är jag en galen tidsoptimist har inget tidsbegrepp; så det är tur man är pensionär och har all tid i världen för lite fotograferingar. Några fredags skott under hösten i vår underbara stad Göteborg. Det blev en ganska bra dag 23 okt 2020 med många bilder; kanske less is more; men det får väl gå för denna gång. 11 bilder.

Skriv upp det

att tänk dig för när behovet av att skriva infinner sig; om det händelsevis händer, vilket självfallet är ett mystiskt lotteri om något gott kan kunna att komma fram från det djärva beslutet, att skriva. Vissa är morgonskrivare och en del kan uggla på nätter och sovtider , med en pannlampa på, så man slipper väcka någon i familjen som precis somnat om. Men de flesta som sitter framför skärmen; och har tråkigt har väl också vant sig med den digitala tekniken och fina tangentbord och allsköns teknik. Ärligt talat det känns inte lika naturligt att skriva så här på eftermiddagen, då hjärnan tappat fart och joggingpasset inte är avklarat. Ger upp faktiskt och hoppas inte din tid blev alltför outhärdlig, du får väl titta på bilder istället. hej hopp tack för titten.
Göteborg och aktivitet på Andra Långgatan 2016

Sväva på molnen

var det ett tag sen man gjorde. Och ändå är det precis det; vi stackars pensionärer gör hela dagarna i ända, från gryning till långt in på svarta natta, om vi kan hålla oss uppe? Vi kan tydligen inte förstå hur bra vi kan ha det; det är nästan skamligt att varje dag kunna sova ut, om inte någon brandkårsutryckning som att handla mat står på agendan. Handlar göres på morgontid innan folksamlingarna tilltar eller kvällstid; med risk för att varorna redan är köpta eller bara kortdatumvaror finnes tillgängliga. Det är klart att man får va lite om sig och kring sig i dessa pandemi tider, likaså planera för vad som komma skall och bruka förnuftet till att göra det mysigt omkring sig och de sina. Jag visst får man ge avkall på de stora festerna och mindre dans och masurka möjligtvis. Men i övrigt är ju allt som förut i världen, med allt tragiskt som vi hjärtans gärna velat va utan : det ständiga kriget som ingen kan stoppa, människans gissel att inte kunna ta konsekvenserna av sitt handlande. Alltså för många där människans pannben inte växt igen tillräckligt för att förstå konsekvenserna av sitt handlande. Hade det varit så att alla va kloka nog att förstå så hade inte världen sett ut som den gör. Ja och du vet att riktigt så enkelt är det inte som att pannbenet växt ihop, men nästan. Oraklet har talat ?

Bilden är ett montage

Onsdag morgon

kan bli hur bra eller dålig som helst. Emedan valet också beror på åt vilket håll man är beredd att gå; i sin iver att göra det rätta; anpassa sig till verkligheten, starta med riktig frukost samt att slå an på tonen en aning; och inte tro att man alltid är bäst på allting. Likväl kan allt ändå gå käpprätt åt pipan, knäppt som tusan; och inom bråkdelen av en sekund så har världskriget brutit ut. Då är det dags att luta sig tillbaka och slå an det goda och fina i livet, ha det i synfältet för att det ska bära frukt och innerlighet i de dagar som är räknade; de dagar som man gott kan kalla; det goda livet.

i köket är frukosten serverad – Airbnb i San Diego USA 2019

Måndag morgon

och mitt huvud känns så tungt ; skulle det kunna va, men ack vad jag bedrog mig, det blir ju sällan som man tänkts sig; ens i den bästa av Världar. Vad står på programmet i dag då ? Inget särskilt, man är ju pensionär och i fb ”gamla Göteborg” gick det att se en bild från 1946 där några herrar satt och mata fåglarna på en Parkbänk. Som ett sus gick det genom kroppen, man är ju snart där eller är där, denna långt framskridna händelse som låg lååångt fram i tiden var redan här; hjälp! Så det är väl bara att kavla upp ärmarna , få något satt i händerna (kanske en kamera) och bruka dagen efter bästa förmåga. P.s bra att veta: viruset som fastnar på exempelvis händer kan stanna kvar där i 9 timmar och fortfarande vara aktivt; emedan om du använder handspriten snabbt tar död på viruset, så använd mycket handsprit, inte den vanliga spriten , samt om krafterna finns kvar ikväll ”uppesittarkväll” så visas en underbar rulle på SVT 1 23.00 Under Körsbärsträden , bara ett tips
Göteborgsvarvet

Dagens Bild utan glasögon

Färden gick till Särö Västerskog , strax utanför Göteborg. Soligt och dant som en höstdag; söndag kan vara i den bättre av dagar. Visserligen kallt men som vanligt finns det bara dåliga kläder; om man eller Kvinna händelsevis skulle börja grymta om hur kallt det är vid kustbandet, och vem kunde tro att det skulle vara så här kallt ? Saken är den att det var förträffligt väder om än blåsigt och utsikterna att ha det riktigt gott var mer än lovvärda. Enda problemet var glasögonen som inte var med på vandringen, men det gick bra ändå.

Man vänjer sig

För inte så länge sedan tycktes de som bar munskydd; se ganska groteska ut, nästan som utomjordingar eller gangsters; och ganska framgent också i pandemins spår. Och en tandläkare som förklarade nyligen, med munskyddet på, hur ens fortsatta leverne kan se ut och man inte satsar på en ordentlig rekonstruktion av tänderna. Tandläkaren som berättar med munskyddet på, gör att man endast tänker att ” jag måste komma härifrån fort som bara den” innan livet tar slut. Fokus blir att stirra på detta groteska ansikte som formas av munrörelsen och inte ett ord fastnar bara rädsla och ångest. Förtroendet för tandläkaren är körd i botten och här sätter jag aldrig min fot igen på den här tandvårdskliniken. Så hur lätt är det att vänja sig . . . . . .

Göteborg 2019

Svenska Räkor på Fredag

Man är previligerad här i Sverige som kan ta dagen som den kommer. Och som fattigpensionär visserligen klara sig hjälpligt med huvudet strax över ytan; ändå kan man behöva anstränga sig med vatten och hårt knäckebröd strax innan pensionspengarna trillar in. I övrigt har livet sin vanliga gång och höstdagarna är gudomligt vackra här på jordens mittpunkt Göteborg. I Belarus ”vitryssland” är det nog inte så lätt att leva sina dagar. Och i Liverpool har pandemin fått förnyad kraft ”Pubarna” sägs främja spridning av viruset där. Men hur är det i Göteborg med viruset? Låta bli att resa kanske; onödigt stort umgänge, hålla distansen och sprita händerna samt att låta bli och pilla sig själv i ansiktet i tid och otid kan naturligtvis göra susen; för att förhindra insidenter. Ah det får nog bli alkoholfritt öl och räkor; det är ju trots allt fredag. Även om det är lördag hela veckan för en fotande pensionär.
promenadbenägna i Hagas kvarter , Göteborg

dagens bild

Tänk va bra vi har det pensionärer; kan göra precis vad vi vill i det demokratiska samhället; åtminstone på papperet. Som att gå ut och fotografera det vackra och njutbara, det humoristiska, det politiska, det upplevda, vad vi vill och framför allt komma ut en stund från hemmets trygga vrå. Idag styrde kosan oss till Ganlet nära havet i Göteborg. Blött och lite nedsjunkning i den våta marken gör det inte alltid så lätt att hålla sig på benen; men det gick rätt bra och utan att behöva uppsöka läkare. Luften var frisk , solen sken och vi strosa runt och lät oss förföras av det vackra synerna; plus lite skräp här och var och årstidens förändring. Fint ställe att komma till och här är bilden tagen för dagen.

Dags att skrota alla partier

Fråga vem som helst; mej eller dej, gammal eller ung? Medierna gick hårt åt Socialdemokraterna och stadsminister Löven var inte vatten värd. De andra partierna är lika goda kålsupare, så därför är valet enkelt; skrota hela bunten och såga dem jämns fotknölarna. Möljligtvis om Centern + Liberaler går ihop skulle bli ett alternativ och ett parti till, kanske mp eller v som om de kunde enas? Fattar ni det är inte stort hopp för en fungerande politik i Sverige. Vad tror ni ; man skulle starta ett nytt parti i Sverige; med vilket namn; ha du, den som visste det?
– kanske Symbol för det nya partiet –

Nu är väl hösten här på allvar

Om man tittar ut och tar ett djupt andetag så nog känns det i luften. Var gör man en sån här dag för utom att gnissla på kontorstolen och leka mörkrum med photoshop och LR ; samt försöka få fram den rätta känslan, när bilden ska fram på skärmen. Idag blev det en bild från Hagas kvarter, från 2018 men vid liknade årstid som nu.
Haga med Skansen Krona på toppen – 2018

Höstbild 2020

Göteborg – stad i förvandling

Ärligt talat är det omöjligt att se vad som kommer att hända med vår stad om några år? Just nu är det rena rama kalabaliken och man får be om högre makt att; det att hela bygget av staden inte ska falla ihop som ett korthus; när det råder vilda västern med att bygga med måtta. Många kockar som hjälps åt och var och en av dem vet inte vart nästa steg är i samarbetet. Då blir det svårt om inte omöjligt att gå i en rikting som både är framkomlig eller säker. Mycket står på spel i byggandet av staden . Det bästa som kan hända är att jag och många av oss uti det vida omtalade Göteborg är ute och cyklar.

Göteborg söndag 11 oktober 2020

Göteborg 2020

Dancing Göteborg

Just nu i Göteborg är det stiltje med det mesta; förutom att Västlänken byggs och vägnät kastas om i en Kafkalikande ström. Nog om det fördärvet och tilltrasslade kaoset. Då är det lätt att vända blicken bakåt till Göteborgs glansdagar på 2016- talet. Då stog dansen högt upp på underhällnings agendans topp. Här på Andra Lång festades det värre än någonsin. Man undrar om något sånt här händer igen någonsin?

två sidor av samma mynt

Visst har ni hört det förut? Ofta kan man dra ännu längre slutsatser av ordspråket; och addera både 3 och fyra slutsatser. Som vid omröstningar ett för och ett emot, alltså som ett ja och ett nej; och 3, vet inte, samt 4 avstår; där 3 och 4 är snarlika i sitt uppsåt. Nu har jag inte lust att skriva mera. Utan ut och plåta med mindre snack och mera verkstad, tack.

Bilden är från Vrångö, kohalla 2020

– nu har jag tröttnat

Att lyssna på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ni vet säkert; går in genom ena örat och ut genom det andra. Pandemin Covid -19 är fortfarande aktiv och pågående; men det fastnar inte längre lika bra i mitt medvetande; eller vad är det? Har tappat kontrollen, åker kollektivt fast jag borde undvika, träffar folk på cafe, och verkar bry mig mindre om att smittas. Den mytomspunne Donald Trump har ju drabbats av Covid-19 men uppger i en intervju, att låt för den skull inte rädslan ta över, vi klarar det här, uppger han med stor energi och något konspiratoriskt lagd . Tror jag det med den specialinsats och omvårdnad han har tillgång till, framstår det hela som ett hån för dem som inte får omvårdnaden. Hur är det med resten av USA:s befolkning, får de samma hjälp och behandling vid att ha blivit smittade av Covid -19; tror inte det. Minst 1 år till får vi leva och frodas med en pandemi som inte vill ge vika. Så frågan är orkar vi kämpa för att hålla tillbaka smittspridningen. Eller har vi tröttnat allehopa? Ta åtminstone med dig spriten när du vistas på farliga platser för att hålla smittan på avstånd. Är väl trots allt ett gott råd, som vi har råd med.

Göteborg tisdag 6 Oktober 2020

Bilden har inget med texten ovan att göra. Foto Kenneth Rundberg

I den bästa av världar

Nu är det som det är? Krig på många platser i Världen; en pandemi som inte vill ge med sig, politisk oenighet i Eu om flyktinginvandring, såklart som verkar vara en ständig plåga i världen. Positivt enligt mig är nedläggningen av raffenaderi i Lysekil, har så många fina minnen om sommarungdomen i Lysekil med mellanöl och ungdomsliv. Här i Göteborg finns väl ett och annat att bli putt över. Men det är väl bara att kavla upp ärmarna och försöka dra sitt strå till stacken för att vända den negataiva trenden här i stan. Att Hösten har gjort sitt inträde; det känns uppenbart med vad allt som lär följa i dess spår. Framtiden är ett oskrivet blad som du kan va med på att påverka i vått och torrt. Kom igen Lena

Göteborg 24 september 2020

Franska Kort

fransosen grubblar över tidens tand – 2010 talet – samt vart tog baskern vägen

Franska Kort

Är det någon som var och såg en Man och en Kvinna på 60 talet; för nu visas en Fransk film med samma skådespelare; ca 50 år senare. En uppföljning att se på ålderns höst nu när somliga av oss också kan se tillbaka på livets mirakel i nutid. Himla bra film och bra bilder dessutom. Kan varmt rekommenderas och särskilt om man är bilälskande 2cv fantast. Alltså 2cv Citroen kanske inte har komforten eller säkerheten som sin bästa gren; men nog har bilen charm; eller är magnetisk på något sätt. Cartes francaises

Göteborg torsdag 24 september 20

ofrivilligt jobb under studietiden på fotoskolan 1974-76

Ofrivilligt läge

PÅ den tiden det begav sig; fotoskoletiden på Sven Winqvist Gymnasium ; då framtiden syntes kanske inte ljus men något ljusare än nu. Grupparbete med Sinarkamera och kolla vad Restitution kan förändra världen; och det kunde den med att förlänga skärpedjupet. Resten får man hjälpa till med själv. Och kolla han som ligger där lojt och helt upp i det blå. Smuttandes och avnjutande på en havanna cigarr +?; men någon slags blossverk av okänt märke fick gott duga för dagen. Någon måste ju agera som modell och lotten föll på mig; vilket var bekvämt i och för sig. Tyvärr måste jag tillstå; kommer knappast ihåg vilka mer fotokompanjoner som mer var med i gruppen för det stora exprimentet med Restitution och perspektivförskjutning. Vad jag dock kommer ihåg klart som dagen var naturligtvis det glada ljuvliga livet på Ingenjörsgatan i Göteborg. Snacka om att vi hade kul på den tiden.

Odla din trädgård ” 2

Visst får vi alla se om vårt hus och trädgård hela tiden; i ur och skur; under tid och rum; efter förvärvsarbete och som pank pensionär; med tid för det underbara livet som spelplan. Som bekant har vi all tid i världen att se om huset och trädgården. Hur går det då? Ah så där. Man får rätta in sig i leden; utan att lida. Ta dagen som den kommer utan tro att någonting ändå kan komma att hända . Planera för framtiden när man har framtiden bakom sig. Tänka på Håkan ibland för att morska upp sig och tro att man kan ro fast man har tummen mitt i handen. Din tid kommer ekar tomt; ändå griper man varje halmstrå; slår igen dörren alltför hårt ibland; eller låtsas som inget har hänt. I en polariserad värld ändå hitta något som för något gott med sig; får en att vackla en aning som en bowlingkägla, sträcka på sig och ta ett djupt andetag ; skruva på vingarna för att fånga dagen igen och igen. Men dagens sanning ska väl ändå visa sig i ögonvrån ; skymta någonstans och påvisa det fruksamma att bita ihop; tron på vägen till både kärlek och liv i ett tidsperspektiv. En obotlig romantiker.


odla din trädgård 2019
liten sjö i Västra Götaland Sverige 2020

Uppbyggd lycka

uppbyggd lycka på 2000 talet

Fest i Göteborg; det tycker vi alla om, åtminstone om man har någonting att fira. Som erfaren kringseglare i området kan jag påtala om många fester som gått av stapeln i Göteborg; samt att desto fler missade tillfällen också gått förlorade, med en drypande tår i ögonvrån. Det senaste 2021 kalaset lär ju inte gå att handskas med då panedmin långt ifrån är över. Så nästa steg är då 2023; då med pompa och ståt; går att hoppas på att det ska bli av. Tänka sig att precis samma sak hände för 100 år tillbaka i tiden. Då fick man bygga om halva stan. Som om det känns igen; visst hajar du, det är bara samma sak som upprepar sig och lite till förstås. Dessa underjordiska utgrävningars, oroväckande utveckling ; finns inget facit på ännu. Men den som lever får se eller det är väl bäst att inget veta, eller hur?

odla din trädgård

det kan man gör på många sätt; rent konkret fatta tag i jordens mylla och böka runt; frösätta, näringsberika och vattna; plantsätta och skåpa jord och tumla runt samt be en bön att måtte det ta sig; på den lilla plätt eller stora trädgård man har tillgång till annars går det inte. Annars kan man odla sin trädgård med att hänföras av en bildningsroman. Och varför inte då Candid ( optimismen) av författare Frans G Bengtssson ; där lurade jag dig , men franske Voltaire 1694- 1778 som diktade detta underbara skådespel under upplysningstiden. Det var på den tiden då varken jag eller du hade sett dagens ljus eller ens var påtänkta. Så vill du ha en bra bok att läsa så här i grevens tid så låt dig väl smakas. Alltid är det något att snappa upp som kan ge mersmak. Låt dig uttryckligen bli hänförd.
odla din trädgård 2020

in med mer morötter

Hade med en bild på facebook för 3 år sedan. Det var ett bildmontage med mig i egen hög person; med krona och allt på huvudet; klonad i många upplagor på folk som satt eller stog med parollen och texten i stora bokstäver ” Respektera Folkomröstningen” . Ett inlägg att vi Folket än en gång blivit förbisedda. Vi folket i Göteborg ville ju inte att grävskoporna i staden Göteborg skulle gräva sig ned i blåleran som staden vilar på. Men tror ni Politikerna godtog våran begäran trots att majoriteten var emot att ödelägga hela staden för all framtid. Nej Nej Politikerna körde över massan och lät köra igång Västlänken och hela faderullan utan hänsyn över folkets vilja. Så kan det gå när man inte följer gängse regler. Göteborgaren och jag och du kan gott stå där med lång näsa och se på förfallet och den givna utgången av idiotiska beslut som för alltid sänker Göteborgaren långt ned i dyn.

”bättre fly än illa fäkta”

Tycka vad man vill om det ordspråket. Ibland passar det in, ibland inte. Betydelse: Ibland kan det vara bättre att dra sig tillbaka när man inser att man är i underläge. Är det någon som känner igen sig som har anledning att ta åt sig av äran? Inom språket och bilden förekommer ett stort brus av tyckande naturligtvis. Å alla och en var har förstås en egen del i allt som sker på sociala medier. Som exempelvis kopplas till antalet likes som inte kräver mer än ett tryck med fingerspetsen. Till att tycka till med ett bravo, exelente, bravisimo, ett hjärta eller tummen upp som uppskattning för att man ådstakommit någonting i hästväg. Oftast så har det inte hänt någonting mer än vad som kräver en gäsp?

” fäkta är ibland bättre än att fly”

Om man vänder på ordspråket kan det bli annat ljud i skällan. När man istället kopplar på utrustningen. Rakar sig ordentligt och klipper näshåren; för egen del rycker jag dem gärna med ett stadigt men bestämt ryck så det svider till ordentligt; men så är det gjort en gång för alla; trots att det lika snabbt växer fram nya hårstrån. Att man går i polemik eller säger vad man tycker som ger själen ro, fortfarande är vi inne på sociala medier. Fast samtidigt en balansgång för att hålla sams och inte skada mer än nödvändigt. Ge konkreta omdömen om det man behärskar och hålla ödmjukt i orden som formuleras. Där engagemanget bjuder på mer än ett enstavigt hurra hit och dit. Ett flyt i det som berättas och som får varje individ att istället växa till sig som en egen tänkande människa med goda valmöjligheter att växa i ett socilat sammanhang och känna gemenskap. Såklart får man tro att alla jobbar åt samma håll och kan finna lite nytta och nöje samtidigt. Trots allt kanske det ändå är en utopi.
Vrångö – Göteborg – Sweden – augusti 2020

Dagens bild i Göteborg / Gothenburg today

7 september 2020 – gott om solstolar lediga denna dag – plenty of free sunbeds this day
Gothenburg / Göteborg – 7 September 2020

Mörka bilder men inte helt svarta

Du tar mörka bilder säger någon ; förståsigpåare som kan räkna ut hur bilder kan tolkas och jämföras i den bästa av världar. Själv har jag inget samröre med kverulanter som behärskar både ord och bild till fulländning. Kanske är det ändå så att jag tar mörka bilder emellanåt men inte helt svarta. Möjligtvis med svärta. Å samt att det bara blir så snartucket när man granskar bilder på djupet av hur det egentligen står till; att leva i dessa tider för gemene man och kvinna; gammal och ung. Inte konstigt att av allt elände man ser och det förfall som är i antågande att då hitta ljuset; förefaller smått omöjligt när det mesta går åt fel håll eller helt åt pipsvängen. Men så jag blandannat och många fler fåfänga vapendragare med kamera för ögat ; smått hopplösa romantiker som inte kan handskas med verkligheten och dessutom va realist ut i fingerspetsarna. Så någon gång då och då; bara man måste förfalla i träsket av undergångs stämning och ta de där träskbilderna som egentligen är sociala reportage med finare ord. Ja vet det är lätt att lamslås av träskfotograferingen som hemsöker vår boning, åtmnistone min sekulära återvändsgränd. Men det är oftast så det ser ut när vi vänder och vrider på oss; bara så skämmigt och dant; ovärdigt ett samhälle som vi jobbar så hårt för; för att ge livsglädje och framtidstro, bara vittrar sönder så fort ögonen öppnas och huvudet börjar arbeta. Att så fort man sticker näsan ut bara ser eländes elände i varje gathörn i parti och minut. Egentligen är det ju så att vi mycket gärna försöker fly verkligheten när allt kommer omkring. Ut i skog och mark, låter suven ta oss med till beutiful places och besöka ännu vackrare platser och förgylla så gott det går; det dåliga samvetet som pyr med ständig positiv energi. Viket kanske kan fungera en tid; men det vete katten; hur länge då? Måste väl va en obotlig optimist för att ro skeppet iland. Hur mår jag och du i dag då. Jo bara bra tack; tackar som frågar?
Göteborg må 7/9/2020
ekipage på avvägar – ja nog har ekipaget åkt av alltid – rätt ned i diket – crew of the road – Göteborg Augusti 2020

ensamt träd (stam) i majestät och som går att finna utefter stigarna på Stora Amundön Göteborg Augusti 2020

4 månader kvar på året

Visst tiden går fort när man har roligt. Samt säkert också när allt är skit, fan och hans moster. Tiden rinner iväg med väldig fart; knappt har det ena eländet knappt gått över förrän ett annat skruvat bakslag ligger framför en och pyr. Livet ska naturligtvis inte va för lätt att leva; ens för en som tror sig kunna allt och inget; enär ödmjukheten inför vistelsen här ; kan göra gott bara man har varmt öl att tillgå; lite ljus som då och då sipprar in; som får vingarna att om inte fladdra åtminstone skaka av sig lite fett; trots att det bara sällsynt kan guld glimma glatt ; och få en på förnöjsamma tankar i stundom tid. Man kanske skulle försöka få till det nu; dränka alla sorger och växla upp något steg. Ja mena mycket kan hända på 4 månader.
4:an finns i Slottsskogen Göteborg – Augusti 2020

så som det en gång började

Bilden du ser här under; en bild från tidig vår i år; ute på amundön i Göteborg. Färg dessutom som jag sällan gillar av anledning att det alltsom oftast knappast blir riktigt bra; aningen för grällt eller för blaskigt. Har sagt det förrut att svartvitt är rakt in i kaklet utan mankemang. Färg blir bara händelsevis något sånär. Men ibland kan det sätta tryck på när på året bilden är tagen. De ljusa späda gröna stråna avslöjar och på det sättet kan man dra slutsatser. För många i min generation var det svartvitt man började med. Analoga med film, kemikalier, papper och förstoringsapparaten inne i mörkrummet. Det var tider det när magin var i mörkrummet. Då man skulle få svar på om något intressant fastnat på plåten som egentligen var på filmen. Om det exponerde silverhalogeniderna fastnat ordentligt; om framkallningen ; framkallaren typ D-76 eller accufine var den rätta medicinen, ; att man agiterade väl när filmen låg i dosan. När proceduren med att framkalla filmen var till ända och torr. Så fram med luppen och granska kornet på filmen och kolla skärpan. Så var det så dags att påbörja forstorningsarbetet. Framkalla skugga , pjatta, och efterbelysa och rätt i badet för papperet i framkallningsprocessen. I det röda ljuset sen avgöra slutlig framkallningstid, stoppa processen i isättiksbad; fixering för att ta bort oexponerat silver; sen ett slutligt stålbad i rinnande och cirkulerande vatten så länge som möjligt; sen hängas på tork. Fibret i papperet kunde många gånger va knepigt att få slätt och fint. Nu sitter man och skaver på en stol vid datorn och har det ganska tråkigt.
Amundön Göteborg 2020

Makrillen i våra vatten

Makrillen ( båten ) kan du hitta vid Drömmarnas Kaj – Göteborg 2020
( om nu inte någon; fått för sig att sjösätta båten för dylikt makrillfiske ?

Ricoh GR III eller bara en ny kompis

En ny bekantskap som kan förändra din syn på bilder, tillvägagångsätt, som matar kreativiteten? Utveckling i ditt sätt att styra kameran , även om det kan va utvecklat invecklat att göra sig hemmastadd med en ny kamera och vän. Att förundras av kicken man får som fotograf och bildmakare med att använda en annorlunda kamera kan vara guld värd. Mitt senaste fynd är en smidig en som gör att man ibland hinner med snabbare förlopp. Den lilla bråkdelen av en sekund kan i många fall vara helt avgörande. Så vad ska man säga mer än att det ibland kan va värt pengarna att spendera på en kamera som gör dig vaken på bilder som du tidigare gick förbi. Åtminstone jag föll pladask rakt ned i bildvariationen som följde med att arbeta med kameran. Efter hand och genom tid och rum som följer kom jag och kameran bra överens. En viss inkörningsperiod med att fota annorlunda och se nya möjligheter i dess väg kan mycket väl bli inkörsporten till att frächa upp bildseendet och finna mönstret som bygger nya infallsvinklar till bildens mysterier. I ett långsiktigt perspektiv och efterhand som kameran och jag blir mer och mer följsamma och förhoppningsvis blir bilderna bättre med tiden. Konstruktiva och med långt mer djupare svung kanske kommer ur vår gemensamma strävan att göra berättande bilder tillsammans . Man kan säga att vi redan nu trivs som fisken i vattnet. Och det känns käckt att vi jobbar så bra ihop. Kort sagt ett gott betyg för den lilla stora kameran.
p.s ingen zoom ( man får använda benen )
Göteborg juli 2020

Rökridåer

Synonymer, varianter och istället för rökridåer finns det massor av. Det är bara att välja det som passar bäst i sammanhanget. Med tanke på all nyhetrapportering så kan man säga att media är synnerligen goda på att komma med rökridåer för att dölja verkliga och högst angelägna ämnen och rapporter. Allt är väl ändå av värde att rapportera om så vi blir uppdaterade på vad som händer. Men det är just det käre lyssnare som händer att rökridån får oss att blanda bort korten och tro att det är viktigt att veta när det istället ( inte alltid medvetet ) men när kraften på meddelandet borde gått till kärna och botten om vad det egentligen handlar om. Ett exempel är när hoppet ställs till ett par grisar som ska rädda världen genom att tugga i sig en invasiv art av växt som sprider sig i Härryda området. Kanske är det så att det är nyhetstorkan som gör gällande eller att fantasin verkligen tryter. När det så att säga finns verkliga och långt mer långtgående problem att lösa på vår jord. Men kanske har jag lite att göra själv nu. Det är ju trots allt semester.
Ingen Rökridå utan – En liten sten med tillhörande skuggor – Vrångö Göteborg juli 2020

Dra i Långbänk – pull in the long bench

Klingkärr ( fotbollsplan ) Vrångö Göteborg – juni 2020

Dra i Långbänk , att dra (något) i långbänk, är ett informellt politiskt uttryck för en fråga som debatteras under lång tid, utan verkställighet. Så långt enligt wikipedia.org

Uttrycket har utan tvivel en negativ klang. Den svenske centerpartisten Thorbjörn Fälldin, statsminister 1978-82, var en av dem som ofta nyttjade uttrycket under sin tid i riksdagen. (Han var också en stark motståndare till att Öresundsbron skulle byggas.) ( Framåtskridande eller bakåtsträvande? )

Kort sagt bygger uttrycket att ”dra i långbänk” är oklanderligt att dra ut på tiden. Att uppskjuta och förhala att något verkställs. Eller att det aktiva ämnet tex miljökrisen, integrationfrågans tillkortakommanden och åtgärdande påfallande lätt faller in i glömskans labyrinter. Man mörkar och låter tiden bara gå till dess minnet sloknar. Ännu kortare slutsats ” att orka hålla ut ” vilket man sällan gör när man ska dra i långbänk.

Nuet är den nya Framtiden

Visst låter det pessimistiskt i en tid som denna. Kanske ändå att många av oss förlorat hoppet om en framtid när det ser ut som det gör. Eller Hur? Men för en mer positivt förhållningsätt så ska man ju se faran som en utmaning att ta sig an. Och då kan man inte stryka medhårs och gå på gamla invanda rutiner som bara bekräftar att ingenting har förändrats. När det gäller oss som plåtar och dokumenterar vår samtid med digitala – Analoga kameror. Är det lätt att falla i fållan att beskriva skönhet och passivitet istället för ifrågasättande och aktivitet. Idag översköljs vi av visuella dumbilder, vackra blommor, och allsköns dekadans i att försköna verkligheten. När världen långtifrån ser så himla fin ut . Göteborg 30 juni 2020

Paris sommaren 1975

Smithska badet och en brygga som går ut i havet / place where you can have a bath

Det är lätt att snöa in på fina motiv så här i dessa dagar. När hela världen skriker kris med pandemin, miljöhotet, kort sagt en värld som är i fritt fall. Det är lätt om man inte fattat något om världens tillstånd. För man ser ju inte att det är så illa, eller hur ? Det vill säga att det är kris i världen över huvudet taget. Resten är rökridåer som trubbar av hjärnan av att inte förstå vad som är på gång. Ingen inte ens jag vill ju erkänna att det barkar åt fanders. Men man kan ju alltid svalka sig med ett bad. Och se solen gå ned bakom Sjöbloms dass i år.

It`s easy to find nice motifs these days. When the whole world screams for bresth. It is easy and convenient if you did not state of the wourld when you put yourself in a kind of denial depending on the state of the world. Everyone should see that there is crisis in the world. But you can always cool off with a bath. And watch the sun go down on the horizon this year.

Vi tar ett kort på barnen i sommartid

När dom dansar, när vi dansar

En stund på jorden

Cornelis Vreeswijk


Ta ett kort med mobilen – Californien 2019 November

vandra / springa på denna jord

Visst man får ta det i sitt tempo. Om man vill kuta runt eller gå i lungt tempo på jorden. Det enda säkra är att vi ska dö en dag. Eller som Kent sjunger ” vi ska alla en gång dö”. Folk gör ofta narr av en för att man är ute och springer. Va ska de vara bra för att kuta runt som hurtbullar hela dagarna i ända. Har de inget bättre för sig. Och dom har nog rätt för varför slita sig trött och svettig helt i onödan. Enligt statestiken lever man friskare liv med träning förstås, om det kan va något värt? Hur kan det påverka åldern då mån tro om man tränar eller inte. Kan man få några extra år tro, i så fall kanske det kan va värt att träna?

Spring i benen – Fiskebäck – Göteborg 16 juni 2020

En bild om dagen

Håller doktorn borta. Har ni väl hört talas om eller om det var äpplen som var botemedlet att inte män i vita rockar kom för att hämta dig. Det finns såklart många sätt att försöka göra något meningsfyllt med det korta liv vi fått av vår herre att disponera. Bilder är som ord fast ibland svårare ibland lättare att förstå. Alltså inte så lätt att förstå sig på i många fall.. Bilder framkallar en känsla som behandlar dig och som i bästa fall kan ge dig en föreställning i ett ämne som redovisas. Det kan va en solnedgång någonstans, ett ansikte, familjebild eller i stort vad som helst som du ska översätta med din hjärna. Lätt som en plätt säger du och ibland så himla svårt. Idag ska vi ta ett foto på verktyg att kolla på. Denna bild/foto till exempel, inte så vanlig men en bild i svartvit. Har samlat på mig fråga mig inte hur? Men många skiftnycklar har det blivit.

Peka med hela handen

Fiskebäck – Göteborg 15 juni 2020


” Det var en gång och den var grusad. Ni vet en grusväg med väggrus som går väggurs om man ska slå tre flugor i en smäll med ett AnagrApP inlägg. J a att grusväg har väggrus råder det väl inget tvivel om men väggurs är nåt annat. Väggurs som uret som sitter på vägen och säger tick tack, ser man inte så mycket nu längre i folks hem. Det säges att anagrapp och sudoko och korsord håller hjärnan igång och smörjer maskineriet. Men jag är långt ifrån säker om det gör någon nämnvärd skillnad. Ni hör oraklet har talat. Nej det ska till bättre krut om det ska bli ändring uppe i knoppen. ”

ingen grusad gång men väl en solnedgång – Stora Amundön maj 2020

Säker strand

Nu bränner det till ordentligt med värmeböljan som sveper in i landet. Nu är det fritt fram att resa runt i landet. Nu vill Folkhälsomyndigheten att man inte tar spårvagn och buss till badplatserna eller helst av allt går och cyklar istället , till de flesta ställena i landet. Nu ser man konsekvenserna av detta när badsugna folk vallfärdar till badstränder för att steka sig i solen på många ställen i landet, så och i Göteborg. Nu är det svårt att följa rekommendationerna att hålla avstånd när vi alla vill ta och hitta oss en plats i solen på en strand i Göteborg. Nu är det svårt att hitta en säker strand i Göteborg utan att knö.

Säker strand – Hovs Hallar 2015

badsäsongen snart här – fotomontage

Rulla in en boll och låt den rulla – låt av Gösta Linderholm – Högsbohöjd – Göteborg juni 2020

Cafe Våfflor Djur

Äntligen Lördag och lite välförtjänt ledighet. Om man skulle ta igen sig lite från allt kneg och strävan. Visserligen är jag pensionär alla redan. Men en ledighetsdag i veckan borde man väl kunna unna sig när resten av veckan går på högvarv. Som pensionär har man all tid i världen och kan inte klaga särskilt mycket. Får väl vänta med lite text innan den här dagen är ur världen. Kanske fortsätter jag imorgon då så jag har något att göra imorgon. Man vill ju inte bli arbetslös även ja vadå . . . . . . . . . . . . .
Bilden blev i vart fall tagen nyligen i Göteborg , i förrgår närmare bestäm, idag lördag 13 juni

Allt går igen

Tre studenter fångade i ett stillsamt ögonblick på Kajkanten Göteborgs hamn år 1946. Kunde man läsa på Fb ” Det gamla Göteborg ” rätt nyligen. Med en jättefin bild dessutom med Fartyg och linor och kranar i omgivningen. Var nere vid Gullbergskaj nyligen, 8 juni 2020 och strosa runt blande de massa övergivna båtarna som ligger förtöjda längs kajen. De mesta båtarna där såg sorgsna ut och torde ha gjort sin sista resa. Rosten verkade dessutom satt sina spår på skråven och att få dem i skick som nya igen tordes va ett omöjligt uppdrag. Så må de använda tiden till en sista suck på drömmarnas kaj. Båtarna har ju gått i pension och ska väl kunna känna trygghet i lugn och ro den sista tiden i livet. Precis som vi äldre och pensionerade människor som medverkat ett helt liv med slit och släp vill ha en trygg ålderdom i ett framtidsperspektiv. Men det var inte lätt att bli gammal förr och knappt inte nu heller i coronatider. Så allt går igen

3 medelålders ? har sin lunchrast med utsikt över älven år 2020

Medan du ser på

Ruddalen – Göteborg maj 2020

Vägen är sällan spikrak – The road is rarely nailed

Vrångö – Göteborg maj 2020

Upp med hakan – ge dig en stor dopamin upplevelse

Chin up – Give you a great dopamine experience

För varför gräva ned sig när det går att ta sig upp ur dyn. Plocka fram positivkänslorna när du som bäst behöver dom, så du kan speja upp i skyn. Gör sådant som är roligt och som frambringar explosioner i belöningssystemet. Hur ska det gå till säger du då ? Det är inte så svårt om du är en klok människa och har det mesta på det torra om livets beståndsdelar, samt vet hur vi funkar i kroppens och hjärnans system. Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet, det som alltså händer i din hjärna och som forslas ut i hela din kropp. Och som skänker dig njutning och välmående i det som vi kallar belöningsystemet. Stor eller liten dopamin upplevelse är vad du behöver för att belöningsystemet i dig ska bli tillfredställt. Du kan få det genom att lyssna till musik , äta god mat och dryck exempelvis. Alkohol säger du då, javisst, förutom att alkoholen också har en direkt skadlig inverkan också både i tidens nu och i ett längre perspektiv. Att utveckla träning är det bästa att satsa på för att då sjussar du på hjärnan och syresätter den så du pumpar fram tankeverksamheten och gör dig kvick och sprudlande istället för att hjärnan skrumpnar och tappar energi och till slut så blir du så vek att det blir lögn att ta sig upp igen till en fungerande individ. Så se till att få lite fart på dig och börja i liten skala så att du inte tröttnar tvärt. Träna kanske en halvtimme om dagen till att börja med. Vad ska jag träna då? Spring, aktivt promenerande, gymnastik, helst så att du kan känna tröttheten komma krypande, för trots allt du får kämpa och ligga i en del, så det är klart att det tar på krafterna. Men då ger dopamininjektonen god effekt också. Man måste se saken an att träna och inte komma med en massa undanflykter. Men såklart har man allt att vinna här, så har man inget att förlora är ju ett smart tankesätt för att komma framåt och inte känna sig som en bakåtsträvare. Träna och du ska se att om du är enveten vill du göra det igen och igen. Din hjärna syresätts och skickar vidare signaler till kroppen om att helt plötsligt kan din kropp göra det som du trodde va omöjligt. Dopaminkicken driver dej att se fördelarna med träning. Efter genomfört träningspass är du så himla nöjd med dig själv som lyckats med denna ouppnåliga bedrift att du, när du står i duchen gärna sjunger en serenad och är på gott humör hela den dagen. Men varför glömmer vi så lätt? Om det nu va en sån fantastisk dag är det väl bara att göra om det. Hur svårt kan det va ?

stilleben på vit botten

So once I was there twice – en gång var jag där två gånger

Några av er har följt resan till USA. Finns att beskåda på hemsidan och rubriken Kokomo 2019 var den sista på min och Reidmars, far och sonen resa. Min resa med min far gjordes 1973 till min fars bror i Californien. Alltså en gång var jag där två gånger. Kors vad tiden går.

Some of you has following our journey to USA. There is to be seeing hear on the homesite. Me and Reidmar, Dad and Son, doing this fantastic journey to our in the same way fantastic warm and gentley relatives in the USA. Me and my dad was here at 1973. We visit my fathers brother here in California. So once I was there twice. Cross what time passes.

Längtar redan till Jul / Longing for Cristmas

Naturstudie Ruddalen, Göteborg 2020

Hjärta & Fängelse

Hjärta & Fängelse från Ruddalen , Göteborg 2020

Förena nytta med nöje

Uterummet är i dessa tider välsignat. Välsignat för att här finns en frizon. Visserligen får man hålla distans även här. Tänka på att hålla till vänster när man möter cyklister eller mopedister. Så man har dem framför sig när man möts. På vissa stråk för gångstigar och liknade förkommer vilda västern mentalitet. Där man lätt kan komma alldeles för nära distansavståndet som är rekommenderat. Nä nu har jag blivit polis igen, fy tusan skärpning i leden. Det var ju rätt sorligt det här att 70 plussarna alltjämt får fortsätta ett tag till med sin leda att vara aktsamma i samhället för att inte smittas. Jag lider med dem och hoppas innerligt att ledan snart är över. Är man Trollhättebo kan man ikväll trösta sig med att Peter LeMarc agerar på Tv. Och så är det ett avsnitt av Rebecka Martinsson också på Tv:n. Så kvällen är räddad för vissa. För oss i Götet kan vi alltid ta en joggingtur i Slottsskogen. Och det är ju bra det.

Joggingtur i Slottsskogen

Molnpuffen

Tänk vad tiden går när man har roligt. Det är ju ett talesätt när tiden egentligen spelar mindre roll och händelserna och det innehållsmässiga får en framskjuten plats istället för själva tidsåtgången. Och det är klart att man ska ha roligt och njuta av livets sötma i alla lägen. Då 2018 tog varje människa det för självklart att röra sig fritt och blanda sig i alla slags sammanhang och inte minst va orädd för att våga komma när någon annan människa. Men det var då det! Innan Covid-19 och pandemins framfart gällde för var och varannan människa över hela jordklotet. Nu gäller distans, och att inte utsätta sig själv och andra för fara att smittas. Men tiden blir ju som ett vacum nu. Där alla väntar på och undrar när är det över. När kan vi börja va som vanligt igen? Svaren är alltid dom samma för ingen vet. Inte ens ett orakel som jag som har så många bollar i luften att en boll hade räckt gott och väl. Förr eller senare blir vi nog varse hur det mesta ligger till, eller hur? Före och efter . . . . . . . . .

Molnpuffen – bild frånVisby & Gotland 2018

Nu får vi hoppas på det bästa


Biljetterna släpps till 2021 års Göteborgsvarv nu. Nu vet vi inte med säkerhet om pandemin är över då. Då är då och nu är nu. Nu vet vi att biljetterna är tillgängliga att köpa. Köpa för att sen hoppas på att pandemin är över i Världen. Världen väntar på ett vaccin som heter duga som ska göra oss säkra att vistas och umgås i stora grupper. Så nu får vi hoppas på det bästa inom kort. Kort tas hela tiden med kameran men det är bara en del av ögonblicken som blir bilder.
Göteborgsvarvet

Springa Göteborgsvarvet bland det bästa du kan göra . . . . . . . . . . . .!!!

I den bästa av världar

Alldeles nyss var det 17 maj. En trevlig och glädjefull dag för alla i Norge. Och vi som Svenskar kan ibland känna oss lite avundsjuka över att varför firar de så praktfullt sin Nationaldag. På något sätt drar de på firandet lite extra med pompa och ståt. Viftar lite extra och slår sig för bröstet. Och det kan de verkligen göra med gott samvete. De har klarat sig genom åren med ett förflutet, som motståndet mot Tyskarnas invasion under 2:a världskriget . Och framgångarna med att utfinna oljan i havet. Och inte minst de oerhört fina framgångarna i främst vintersporter genom åren. Och de har framgent undvikt samarbetet i Eu med och därmed sluppit betala inträdesutgifter och därigenom fått bli självständiga genom åren. Det är dags att ropa ett stort hurra för Norge.

Norge 2015 – Då gällde inte att hålla distans

Håkan du är bäst

Gäller fortfarande inom gängse kretsar i Göteborg får man hoppas. I dagarna har skivan ”Rampljus” släppts men många fina låtar som berikar en hungrig musiklyssnare. Nu blir det ju ingen konsert på Ullevi i år. Utan det ser ut att dröja ytterligare 1 år om allt löper som det ska. Håkan är ju fortfarande profet i sin egen stad och det är bara att hålla med denne fenomenale yngling som är proffs på att uttrycka sig i ord och som har ett otroligt driv i sin musik. Denna bild är från Chalmerskortegen 2017 vid Lärargatan i Göteborg.

Känt folk röker Kent

Gruppen Kent har förvisso slutat att turnera. Men att gruppen Kent gjort ett stort avtryck i folks hjärtan går inte att ta miste på. Det gamla cigarettmärket Kent har nog gått i graven vad jag vet? Och jag vet inte så mycket ? Men en gång rökare alltid rökare ? Såvida man inte bestämmer sig att en gång för alla att sluta tvärt och resolut .” Känt folk röker Kent” var en slogan i cigarettreklamen. Här på bild poserar nåra mysiga killar upp sig som gruppen ” Kent ” på Chalmerskortegen. Men kanske är det svårt att stava en dag som denna med två n.

All vår början bliver svår

Men det är bara till att vänja sig, med vadå säger du ?!% Att vi inte kan resa på ett tag. För den ovane resenären nöjesresenären inte på väldigt lång tid. För tänk så omständigt med den rigorösa säkerheten och vise versa handlingar som måste vara okey innan man reser och sen kanske man vill hem igen hel och inte helt nedbruten. Resandet nej lägg det på hyllan på ett tag framöver. Passa istället på att resa här hemma och i Göteborg. Du ska
se att det blir tillräckligt spännande. På med glasögonen bara så att du ser bra ut. Och undersök riktigt nu, inget slarv här inte utan gå in för det med liv och lust. Om du söker naturen så finns det massor med ställen i Göteborgs närområden. Ett är Stora Amundön någon kilometer utanför Göteborg. Du ska se att du blir belönad.

Stora Amundön – Göteborg 12 maj 2020

Dags att syna miljörörelsens frammarch

eller tillbakagång. Ett är säkert att med coronan har vår miljö blivit mycket, mycket bättre. Så bra kanske att några demonstrationer mycket väl kan sättas på undantag. För varför skrika ut sitt missnöje när tidens tand ändå jobbar för sig själv. Världen över men kanske inte i Göteborg har miljön blivit mycket bättre om man fått tro på medias rapportering om exempelvis New Delis Indien beryktade och förtvivlade luftföroreningar som plötsligt försvann i ett trollslag. Helt abrupt behövde man där inte gå in i dimman för att hitta orientering åt vilket håll man borde färdas. Hur är det då i Göteborg, ah ni vet trafiken som stockar sig hela tiden och massevis med bilar som står på tomgång långa tider. Det är ju inte bra för miljön och alla utsläpp som ställer till oreda. Men kanske är det inte så illa ändå. Hoppas man på åtminstone när tider är sådana att kolletivtrafiken får man passa sig för. Det är inget kul att trängas i dessa tider, man är inte precis ute för att få närkontakt. Man får använda sina stolta ben och spatsera gatan fram och ta sig en tur om man vill undersöka stan vi älskar och hatar.

tänk på döden

Nej tänk inte på döden, tänk på livet istället. Mycket bättre att tänka på livet som ska levas. I Göteborg och andra ställen i Sverige envisas det kyrkliga samfundet med att dra ” Tänk på döden ” som nåt slags luteranskt upplyftande profetsia. Alla vet ju att man ska dö någon gång. Vet ju vare sig när eller hur. Riktigt svårt att ha någon som helst uppfattning om. Att leva livet då ? Har man koll på det måntro. Knappast. Visst kan man ha dödsångest ibland, kanske särskilt om man kommit upp i åren. Om man är bra på matte kan ju se hur åren springer iväg. Och nu med pandemin som slår hårt mot manligheten och åldern. Åt de dystergökarna och jag själv gäller bara en sak och det är att ta sig i kragen på alla plan. Mobilisera andhämtningen åt livslusten och tänka positivt om livets mysterium och hellre tänka på att livet ska levas, eller hur.

Håll fantasin i beredskap

Som fotograf är man alltid hungrig ( för det mesta ) . Man tar del av det man ser (en egenskap ibland, ibland inte ) och man tolkar det man ser ( allmängiltligt ) . Alltså en dubbelhet , dels vad det är du ser och vad det du ser liknar. Själv ser jag figurer i en sten, buske, vattenspegling eller något annat som finns i naturen. Plus det som vi flesta ser alltså en buske ett träd, lövträd, barrträd, vi kan särskilja naturen och dess element. Konstnären John Bauer såg trollen i skogen ( figurer ) . På bilden nedanför finns en sten som med en gnutta fantasi blir till en Säl på torra land. Prova nästa gång när du går södra slingan på Vrångö. Om du går motsols kan du springa på den direkt där sälen ligger och lapar sol inte så långt från stigen. Mer ledtrådar kan jag dock inte ge för kanske har jag redan sagt för mycket. Men har du svårt att finna stenen så ta gärna med dig barnen ut på en skattletarjakt och kanske kan du då finna skatten till slut. Vet inte om detta va kul men om du/ni hittar kan ni gärna skicka en tumme upp eller signal på att ni är med på banan. Den andra bilden får ni också gissa på var den är tagen någonstans på Vrångö. Så två svar två bilder.
sms:a går bra för det blir nog inte så många som hittar I stort välkommen : 0703853584
P.s inga vinster utdelas mer än äran att ha hittat

Vad finns väl bättre att göra då och då än att fly stan även om man älskar Göteborg . Få komma till en plats där lugn och ro råder. Sannerligen frisk luft för här har inga bilar tillträde annat än för dem som har särskilda behov. Turisterna kommer hit men än så länge sköts båtturerna hit ut på ett bra sätt så vitt man kan se. Nu är en fin tid här med full blom och naturen spränger alla gränser – fast om du frågar mig är alla årstider lika spännande. Du har kommit till Vrångö , rätt ö i den Göteborgska södra skärgården.

Fortsätter med naturfoton från Amundön i Göteborg

avstånd & väntan & i världen

Oj sån värme det plötsligt kommit. I dag onsdag 22:e april. Vi inriktar oss fortfarande på att hålla avstånd. Väntar på att väntan inte ska bli så lång. Här hemma och i världen. Här hemma kanske väntan inte blir olidlig tills man kan skönja en ljusning. Men hur blir det i Asien och i Indien ? Det där får experterna tvista om. Jag tar bara bilder och någon ska ju göra det. Här fick jag själv va med på bild med min dotters pojkvän. Dottern tog alltså bilden på två som håller avstånd eller också är det bara trädkramare på en träningsrunda.

Rekreation behövligt för oss alla

Vad kan väl va bättre i dessa coronatider än att tänka på något annat än just corona. Såklart är det dystert men varför inte ge dig ut i naturen och andas vårluften och få ägnat din tid för rekreation och sund leverne. Håll bara avstånd och använd vanligt bonnförnuft när du träffar människor. Alla är vi drabbade på ett eller annat sätt så använd din kreativitet för att motverka att gå in i väggen med dystertankarna. Se på de möjligheter som ännu finns att tillgå även om mycket är nattsvart i den tid vi lever i. Den här bilden nedan kom till skott på en promenad i vårt kära Göteborg och platsen är Amundön. Det är ett fint och trivsamt strövområde som jag mycket väl kan rekomendera alla er att ta er till när tid erbjuds för naturupplevelser, motion och rekreation.

Glad Påsk

Något försenat men bättre sent än inte alls brukar man säga. Eller att om man inte fått händerna till någonting eller inte använt sin hjärna för att göra goda ting. Så kan man ju alltid skylla på att jag tänkte fått gjort det och att det då går bra att säga att det är tanken som räknas. Men så är det ju inte alls, bara en undanflykt. Hur som helst skickade en liten pojke på 6 år en lite påskhälsning till oss. Via Posten som numera delar ut brevförsändelser redan tidigt på morgonen. I brevet låg en fantastisk blomma fenomenalt gjord i spännande material. Så blomman fick naturligtvis sättas i en vas eller kanske är det en gräddkanna?

Det blev en fin dag idag. Mycket sol och gott i luften. En hel del folk strövade runt vid Färjenäs, liten som stor. Och ovanligt många bilar var nu parkerade på bägge sidor längs vägen ned till Älvstranden. Väl framme där fanns att tillgå fina strövområden med utkik mot Eriksbergskranen på vänster sida och Älvsborgsbron på höger. Många människor passade också på att fika vid uteserveringen som finns strategiskt placerad intill vägen ned för backen. Att va ute i luftrummet passade många människor en dag som denna.

  • Färjenäs i Göteborg 4 April 2020

I dessa tider behöver vi alla änglavakten. Alla är vi drabbade av farsoten coronavirusets framfart. Och vad ska man säga? Inte mycket mer än att alla tar var sitt ansvar och på bästa sätt undviker att bli drabbad naturligtvis. Alla har vi ett ansvar mot oss själva och mot människor omkring oss. Att viruset tagit sig in i äldrevården är djupt beklagligt, trots de uppmaningar som vi blivit informerade om att följa för att undvika att smitta de äldre. Träffa inte människor om du känner dig sjuk borde va lätt att följa. Men det är inte lätt kan man konstatera. Visst kan man i dagens läge sysselsätta sig och samtidigt stanna hemma. I en del arbeten kan man fortfarande jobba på distans, alltså jobba hemmifrån. Men många arbeten handlar om att va på plats och utföra jobbet här och nu, och med alla risker för att bli smittad eller att smitta andra kvarstår som ganska illavarslande. Alltså ingen karrantän där inte. Däremot finns gott om plats att vistas utomhus för många av oss. Vistelse utomhus gör oss lite bättre till mods med friska vindar, en del solglimtar som får oss på bättre humör. Men när är detta elände över och hur många liv ska egentligen släckas. Ingen som vet ingen som vet. Vi är däremot kanske och bara kanske på väg till toppen på kurvan då coronasmittade förefaller va som mest drabbande. Men vi vet inte när OM EN VECKA NÄRMSTA DAGARNA ELLER OM NÅGRA MÅNADER. När vi nått toppen då, hur fort går det att ta sig ned därifrån. Kanske lika lång tid som det tog för att komma upp på toppen av kurvan eller tar det ändå längre tid att ta sig ned? Ja så kan det naturligtvis hålla på länge, för ingen vet hur länge detta tillstånd håller ett fast grepp om oss människor. Många frågor såklart men svaren ännu inte nåbara ! Frågorna kring hur vi får bukt med detta monster Coronaviruset tycks oss vara oändlig. Som vanligt är det väl ingen ide att jaga upp sig i onödan utan ta en dag i sänder . Följa utvecklingen och se tiden an. En tuff tid lär det bli på att lösa situationen med världens just nu största händelse, Covid-19 . Nu får vi alla hålla ihop och göra vad vi kan för att så småningom gå hela ur det här.

Göteborg fredag 3 april 2020
Änglavakt
Ganlet i Göteborg

Ganlet i Göteborg

I sviterna av coronaviruset är saken inte lätt hur man ska leva och kommunicera med andra människor. Hur nära kan man gå och hur ofta behöver man tvätta händerna. Är det snart över om en månad ett år eller kan man va säker på att klara sig innan ett vaccin kan rädda jordens befolkning. Värst är det för de äldre har man fattat. Ska man gå i karrantän ? Och vistas utomhus eller aktiviteter inomhus. bild 1. I dag kennethdagen och en sån dag sen, i underbara Göteborg där solen sällan skiner, bjöd på omväxling och strålande sol. bild 2. Stilleben inomhus i det som finns nära det vill säga i Göteborg.

Ja vad ska man säga om vädret, äntligen kom då den efterlängtade snön till slut. Bättre än regn skulle någon säga, tveksamt när snön faller ned så innan snöflingan kommer till marken omvandlas den till vatten alltså försvinner flingan inom kort. Så det som göms i tö kommer upp i tö är ju vida känt. För de flesta folk och fä så kan man påminna om att efter regn så kommer sol och det är ju kul. Väl långvarit bara med regn, evigt stormande och riktigt Göteborgsväder helt kort. Helst skulle man vilja tänka långsiktigt och se att vädret så småningom skulle vilja stilla sig lite och bjuda på behagligt väder. Men se Klimatfrågan tar vi ju ändå inte på allvar ordentlig förrän det slutar med en skräll, eller hur. Det kommer ju sig inte av sig själv så att säga. Kolla med översvämmningar inte så långt härifrån. Vi ska (Viskan) laga (Lagan ) vi ska äta ( Ätran ) ni ska (Nissan) ni känner till ordramsan som här är ofullständig men som påkallar om en hel del översvämmningar och tragedier när vattenståndet bara höjs mer och mer. Ingen rolig syn det där och man får i sitt stilla sinne tänka på att ska man bo säkert måste man nog bygga sig ett hus högt uppe på ett berg, eller vad tror du? Eller så får man skaffa sig en husbåt om man så innerligt måste bo nära vatten. Utsikten där man bor kan ju ibland spela roll. Och var man bor någonstans, i vilka kvarter eller närområden i och runt staden Göteborg. Om man tvingas att ta det som erbjuds är den verklighetsbaserade varianten , när flertalet omöjligen kan välja helt fritt det som skulle passa en bäst. Ska man bo på Hising Island , Gårdsten , Angered ( de regna ) och det gör det ju jämnt även i Göteborgs in och utkanter. Bostadskrisen är ju ett faktum som ogillas av flertalet som går på knäna i vår lilla stad. Jag tänkte skriva nåt fint om vädret och så blir det så här, bara eländes elände och aldrig nåt positivt. Idag skiner ju faktiskt solen så kanske skulle man ta sig en promenad i det fina vädret och njuta lite för en gångs skull . Ta med kameran på en rundtur och sätta sig en stund och fika på en semla nu när det är fritt fram. Fettisdagen var ju den 25:e . Ha en bra dag alla roliga folk. Välkommen hit igen när andan faller på. Det kan ju bli rätt snart, eller hur?

Göteborg 27/2 2020

Det händer inte så mycket med nytagna bilder just nu, ni vet kallt och bedrövligt väder i Sverige. Men istället ska ni få se bilder från USA i allmänhet och från Californien och Arizona i synnerhet. Under Göteborgs gråa November flydde jag och sonen till släkten och fick en fin tid  tillsammans. Så framöver kan ni räkna med lite bilder därifrån. Smakprov medföljer nedanför.

Nu – Now

Januari och vilket väder, huj grått och trist, för var har väl vintern med snö och pulkaåkning tagit vägen? Nyårslöftena har väl de flesta hoppat över för vad ska man med löften till som ändå aldrig kan införlivas. Alltid kan man väl hoppas på politikerna ska rädda det som räddas kan. Fast håll i hatten när skulle politikerna helt plötsligt börja jobba för en bättre värld ? Tacka vet jag Greta som jobbar hårt för att rädda världen ; Friday for Futures – Fredag för Framtiden – . Fast visst är det väl konstigt att så få människor verkligen ställer upp för att visa sin solidaritet med denna fantastiska organisation. Jag tror att Greta och hennes kompanjoner är större och starkare i andra länder runt om i världen. Man är sällan profet i sitt eget land eller stad med för den delen. Om man inte heter Håkan Hellström som gör 4 spelningar på Ullevi i Göteborg nu i sommar. Så Greta ta med Håkan på en Fredag så ska nog bli fart på engagemanget och annat ljud i skällan. Och klimatet får en sjuss som kommer att ta fart och sätter lite press på politikernas flathet. Nä nu får det bli lite fart på engagemanget här i Sverige i allmänhet och i Göteborg i synnerhet. Så sätt på dig bra kläder (regn är inte ovanligt i Göteborgs trakter ) och blåst och regn på tvären. Klimatet är inte det bästa i Göteborg när mycket trafik av bilar och bussar ofta kör fast i köer på grund av vägnätets snårighet och invecklade stopp här och där får trafiken att stå still och då går motorn på tomgång och släpper ut avgaser till gående och cyklister. Nja det är inte så bra det där att det blir dålig luft för Göteborgaren, tragiskt att man inte kan gå ut och ta sig en promenad och få frisk luft att andas. Kanske blir det aktuellt för många människor att fly staden för att få bättre luft att andas. Men och andra sidan ska man väl inte behöva fly – det måste väl va bättre att stå kvar och fajtas med etablisemanget av politiker och beslutsfattare. Så kompis och medmänniska det är dags att rycka upp sig kavla upp ärmarna, skicka iväg en loska och ta tjuren i hornen. Det är dags att börja jobba.

Det har väl inte undgått någon om att hösten är här. Som en vind med rusk och en hel del regn svepte de in här i Göteborg. Och som vanligt gjorde folksjälen bitter in i själen, ja svär. Men det är väl inget mer att vänta än att man ska ha det lite skoj i Göteborg.

Värmen håller sig kvar några dar till kan man tro. Fast upp i norra Sverige har vintern redan börjat, ja svär. Kylan kommer nog sakteliga farande hit där vi bor. Så är det med väder och vind att det enda som biter på det är bra klär.

En dag som alla andra i vårt kära Göteborg. Kanske inte den bästa dagen vädermässigt, för det ville inte riktigt sluta att regna. Idag var det en stor dag nämligen Fredag, dagen då 10000 tals människor skulle gå man ur huse för att va med på klimatdemonstrationen på Gustav Adolfs Torg.

En vanlig dag och trafiken flyter på på älven.

Som sagt det regnade

Och fortsatte så

Demonstrationen gjorde att det blev lite kaos i Lokaltrafiken med framförallt bussar och spårvagnar

Regnet fortsatte

Regnet avtog något

Men så fortsatte regnet igen

Måttligt regn

måttligt regn

Regn tillfälligt upphört

Regnskydd

Regn

Regn

På fredagen den 27 september var det så dags för ännu en Klimatdemonstration. Och nu verkar det ta fart och bränna till lite mer än det tidigare gjort. Kanske Gretas tal satte eld i rumpan på politiker och beslutsfattare. Åtminstone verkar det ta fart på engagemanget bland vanligt folk.

Allt är inte nattsvart i den här staden Göteborg. Det är väl därför man bor kvar och älskar att strosa runt och upptäcka staden från många olika sidor. Här möts gammalt och nytt den granna Folkvagnen som va så populär en gång i tiden och i förgrunden de hetsiga elsparkcyklarnas styrenhet. Dessa två element som nu lever i samma tidsålder och får samsas eller konkurrera om stadsrummens skrymslen och stråk. Det är förvisso sällan man ser en så fin bubbla som Folkvagnen medans elsparkcykeln verkar finnas nästan överallt, sällan ser man dessa små snabba elcyklar så prydligt uppställda.

Just nu pågår stora ombyggnadsplaner i Göteborg. Det har redan hållit på en längre tid och ingen vet slutet på hur länge till arbetet ska hålla på. Det blir väl ett heltidssysselsättning som håller på hur länge som heeeeeeeeeeeelllllst. Fram till 2021 när Göteborg firar 400 års fest så ska den nya bron va klar och den gamla Götaälvbron ska inte va kvar. Fast säkrast är att den nya håller vad den lovar innan den gamla går i graven. Västlänken har väl planer på att va färdig 2026 men har redan stött på patrull med vanskliga utgrävningar under jord som kanske inte håller vad den lovar. Allt verkar va ett storslaget experiment  –  byggnadsprojekt av sällan skådat slag.

Idag var det 21:a  September Plocka Skräpdagen i Sverige och på väldigt många platser runt om i landet bla i Göteborg. Nu är det lätt att tro att ingen kastar skräp här men då har man grymt fel. För även en Göteborgare kan va skamligt dålig på att tänka på närmiljön och låta sitt skräp hamna på marken lite här och var. Så frivilliga plockare gjorde idag en insats för miljön i och omkring Göteborg. Och det var ju bra det.

September bjuder på ömsom blåst, regn och solsken för det är ju väder. På bild hittar jag en ålekråka svart och mustig som slår upp sina vingar. Skarv som fågeln också heter är en utomordentlig god fiskfångare. Om det blev någon fångst på älven kan man dock undra för den stora i förgrunden förefaller allt för stor för att svälja. Den så kallade segelfisken.

Tänk vad tiden går. Idag fredag den 13 :e hade jag tänkt att göra en utflykt till Kosteröarna för att fånga en ” Solkatt ” det är så att mina figurer brukar få ett namn. Men det ville sig inte och jag kom helt enkelt inte iväg till mitt uppdrag. Hälsan spökade eller vad man ska kalla det hela och för att inte gå för djupt i fåran är det ju också en privat angelägenhet som kanske inte ska dryftas på denna sida. Solkatten får vänta på sig och göras ”Fotograferas ” en annan dag. Istället får jag bjuda på en talande Rauk som gjordes för ett år sedan drygt. Man kan inte alltid ha med bilder som är tagna just nu i stunden. Alltså nu för ett år sedan.

Sommaren dröjer sig kvar en liten stund till. Dalslands kanal bjuder på äventyr i stilla tystnad och nästan bara vattnet som skvalar vid slussning. Har man inte slussat tidigare är det väl värt ett försök inom det livslånga livet.

Helgen bjöd på solsken och sång. Många tog sin tillflykt till Stora Amundön i Göteborg.

Fredagar för Framtiden – Fridays for Future – Fortsätter naturligtvis att påverka och ska så göra – will hopefully contine – den 20 augusti kan man väl därför fira ettårsdagen för detta nödvändiga engagemang – för att rädda livet på människor i framtiden – från fullständig klimat tragedi

Bild : Fruktstund – Glad gubbe

Sommarkatten här på bild, kråmar sig och gör sig till. Katten kommer gärna fram och hälsar dig välkommen. Kanske har den fått i sig en och annan firre och är mätt för dagen. Eller också putar den glädjefullt ut magen och känner vällust för mänsklig kontakt minst 100 gånger om dagen.

Visst händer det mycket även när man är ledig och och tar saker och ting med ro. Sommaren är en tid för eftertanke om man är på rätt väg genom det slingriga livet. Om inte så får man ta en annan väg och konsulterar med pannloben om tillbörlig inriktning borde va på annat sätt. Oftast brukar det ge sig till slut. En dag på sommaren fick jag se en Sten- Säl mitt på torra land, fast visst syntes vattnet där nere, ett fasligt sjå förstås att få kravlat sig ned till vattnet igen.

Det är ju sommar så man får ha det lite kul emellanåt.

It is summer so you have to have som fun from time to time.

Vid sidan av fotografering får man ge sig hän så man fyller på maskineriet så alla delar håller i kroppen. Här gör Fotografen kenneth  en gemensamt Kraftprov i Trollhättan med pojkarna sina.

Inte så lätt att veta hur man ska klä sig trots att sommaren är här. Ena dan regn och blåst. Och andra dagar  hetta som heter duga. Så vädret går växelvis. Precis som humöret och svängningarna i övrigt hos oss människor som betar på denna jord. Här en bild från Landala hållplats i Göteborg. Inte så långt från Cafe Lohrs en samlingsställe för hängivna fotografer från Göteborg.

Det händer att gerillafotograferna dyker upp varhelst i stan och slår till med en utomhus utställning i det fria. Här vid Brunnsparken igen. Barnet på bild tycks säga :  lyft upp mig så jag också får se pappa !

Fortsättningsvis pratar många om miljöns påverkan på Jorden – samt att vi vägrar dämpa oss med att släppa ut avgaser från bil, båt och flyg – det hade ju varit bra om det fanns några mer jordklot att bosätta sig på – men det verkar ju bara finnas en Jord

Many continue to talk about the impact of the environment on yhe earth – and that we refuse to dampen ourselves by emitting exhaust gases from car, boat and air – it  would have been good if there were a few more globes to settele on –  but there seems to be only one earth

Tävlingar och speciellt löp och spring avlöper varandra nu när värmen är mer intakt.

Här står en massa folk förberedda för en sittdemonstration vid Olof Palmes plats vid angränsande Järntorget. Ett gäng satte sig för att demonstrera på vägen och för att manifestera sitt budskap. Demonstrationer är rätt så vanligt förekommande i Göteborg.

Fortsättning på demonstration.

Tiden går fort så här års. Nationaldagsfirande i Slottsskogen i gott väder i vår kära stad Göteborg.

Upphettat värre är det i klimatfrågan. Om man ska göra si eller så eller om man bara ska strunta i alltihop. I senaste EU valet så var ungdomarna på och ville gärna rösta på Miljöpartiet. Ändå gick det väl inte så bra för miljöarna. Några som tog ned miljöpartiet till ca 5 % Var de äldre som inte behöver tänka på kommande generationer.

Genom Göteborg flyter älven med avsaknad av båttrafik fastän några kranar står där stilla och overksamma. För övrigt är det ett vilda västern i trafiken och ombyggnationerna i övrigt för dem som åker bil, buss, spårvagn och cykel och elsparkcykel och gående. Göta-Petter ett sånt liv.

Österlen Sverige Maj 2019 – rapsfält

Slottsskogen i Maj 2019

Ingen rädd för regnet här. Eller väl förberedda för lite regnrusk va de ungdomar som äntrade Gustav Adolfs Torg denna fantastiska 24 maj 2019. Vädret blev lite bättre senare på dagen men vid, tror det va Ett tiden så öppnade sig himmelen och regnet bara öste ned. Passade ju bra för det va en Klimat demonstration. Anhängare till Greta Thunberg kämpar för att göra välden lite vackrare och framför allt hälsosammare för nästkommande generation. Och det är ju alltid en god tanke att tänka på andra som ska leva på jorden i fortsättningen. Fredag för Framtiden.

Att det är EU-val nu har väl inte undgått någon. Och det är klart att du ska göra din röst hörd. Och lägga sin röst på det parti som ligger närmast hjärtat. Det kan man fundera på när man tar en promenad i det sköna Slottsskogen en Majdag här i Göteborg.

Det finns en del partier att välja bland. Stora och små partier med olika inriktningar. Det är både en rättighet och en skyldighet att lägga en röst på det partiet som mest stämmer med din verklighetsuppfattning och som i sin tur ska påverka  EU:s befogenheter som helhet.

Vilken nivå tycker du att EU:s klimatmål ska ligga på? Att Sverige ska ta bort gränskontrollerna som infördes efter flyktingvågen 2015 ? Många frågor finns att besvara så vad säger man – man får väl göra så gott man kan. Lycka till

Så kom då den där dagen som alla pratade om. 40:ijonde gången dessutom så var det dags igen för Göteborgsvarvet. Helt otroligt varje gång och ännu mer för dem som ger sig i kast med att springa de dryga 21 kilometrarna. Ja de är riktiga hjältar och hjältinnor som gör denna helt igenom ofattbara prestation som lätt gnager på fysisk som psykisk påfrestning. Go dag blev det med att gå där lite lätt och flanera med kameran. Och världen är rätt liten för på plats stötte jag på min systerson som bor i Uddevalla och som tävlar för klubben Stenshults.

P.s Fasen nog blir man lite avundsjuk på livskvaliteförbättrarna. Om man skulle försöka sig på nästa år ändå och springa halvmaran för att få känna sig go och frisk.

Then came the day everyone was waiting for. For the 40th time it was time for the Gothenburg yard. Absolutely incredible every time and even more for those who dont mind jumping over the 21 kilometers. Yes they are real heroes who make this all through unimaginable achievement that easily gnaws at the psyche. A nice day it was at the Slottsskogsvallen to go there a little light and stroll with the camera. And the world is all good small for on site i encountered my nephew who lives in Uddevalla just north of Gothenburg he competes in the club Stenshults.

P.s The phase is still a little jealous of the quality of life for the enhancers.

Ja dagarna går och livet består. Moln far fram på himmelen och byter skepnad titt som tätt. Det blir som små illusioner,  moln- illusioner som är lika ombytliga som vädrets makter i övrigt på himlavalvet. Och på tal om vädret så blev det med ens lite kallare igen precis när man trodde att värmen var på väg. Men man ska inte tro någonting utan gilla läget istället i klimatets tidevarv. Dock måste alla dra sitt strå till stacken med att rädda jorden mot den globala och lokala (Göteborg) nedsmutsningen. En kan inte göra allt men alla kan göra någonting, är väl den inriktning man bör ha för att andra generationer av människor ska få det lika fint som vi. 

Yes the days go by and life last. Clouds are drawing in the sky and changing shape look as close. It becomes lklie littel illusions, clouds illusions that are as changeable as the poxer of the wether in the heavens. And speaking of the wether, it got even cooler again when you thought the heat was coming. But you should not belive anything but like the situation instead of the climate´s era. However, everyone must pull their straw to save the earth the global and lokal pollution. One can not do everything but everyone can do something, is well the direction one skould have for other generations of people to walk it as nicely as we.

Göteborg en dag i sköna maj 2019. En spårvagnsekipage korsar Göta Älvbron på väg mot Hisingen.

Gerilla fotograferna slår till: Med sin första utomhusutställning i Brunnsparken på lördagen den 4 maj 2019. Nästa gång blir någon annanstans i Göteborg. Redan första gången bjöd på överraskningar i livets teater med nya infallsvinklar och blandat gytter i folklivet. Vi hade tur med vädret även om vindbyarna inte var att leka med. Gerillafotograferna band upp ett snöre mellan träden och satte klädnypor och klämmor vidhäfta till bilderna som fick hänga och slänga. Bilderna satt kvar under hela utställningstiden och var ett trevligt påfund av gruppen för Gerillafotograferna. För egen del visade jag bland annat en bild från som jag trodde var från 1974- 75. En vaken betraktare som troligtvis var i min egen ålder påpekade att bilden närmare bestämt var från 1974 och i September och att chalmerister hade varit med i spelet om att spexa med en vägskylt från att i texten ändra från Göteborg till ANKEBORG. Speciellt större ekipage som lastbilar från utrikes fick lite svårt att orientera sig när de skulle anlända Göteborg norr ifrån. Bilden fick därmed lite mer substans och historia som stärker bilden som budbärare och som kan ge fler ledtrådar om Bilden.

Knappt har 1 maj demonstrationerna lagt sig som en dimridå som mest är ett spel för gallerierna. Glammigt och ganska tröttsamt med tanke på den avsaknad av glöd som borde finnas när partier har en chans att manifestera. Vänstern drog dock det längsta strået med tanke på demonstrationens längd i jämförelse med Socialdemokraternas knappt märkbara tåg. Annat drag var det idag när Frölunda vann hockeyn mot Djurgården, så det är väl gott nog att känna att vinst ruset kom att stanna i hemtama trakter och Göteborg. Som ni ser gapar gratistidningen Metro tom , alltså Tom Metro vecka efter vecka. Så nu står bara GP för monopolet fast om det skulle vara en konkurrent är väl diskutabelt eller hur? För visst kör Metro mest bara med ytliga fakta och ingen journalistik vare sig med bild eller ord mestadels. Den som lever får se om tidningen Metro får en på nytt födelse här i vårt kära goa Göteborg.

Dra på sig en hjärtinfarkt eller en stroke är väl ingen konst. Det räcker oftast att man är rökare eller passiv rökare äter relativt osunt och stoppar i sig en massa sötsaker samt äter oregelbundet och mindre genomtänkt. Kanske behövs det lite struktur i livet för att få ordning i tillvaron. Man kan och bör ge sig en tankeställare om inte lite motion och konditionsträning skulle göra susen. Förutom förstås att man lägger lite bättre fokus på vad man stoppar i sig. Äta mindre kött och mer fisk samt frukt och grönsaker. För som alltid har man nu inkomster så har man utgifter. Åldern kommer alltid krypande och bättre mota Olle vid grinden i tid om man tycker sig vilja ha ett relativt gott liv den tid som är kvar. Fast å andra sidan vad vet man om framtiden egentligen? Hugga i sten hjälper knappast för det mesta i livet är skrivet i sand. Så vad vet man egentligen. Åh ja att man kommer att dö det är då säkert man vet dock inte när och det är ju tur det.  I tider där mycket av vi gör är att blänga i mobilen och blogga och jobba med hemsida och man får träsmak i ändan. Då är det väl dags att stå upp och ägna lite mer tid åt rörelser och kanske rask gång ett ärevarv i motionens anda och komma ut en sväng från källarhålet. Det är aldrig för sent, häpp.

Säga vad man vill men dessa fantastiska ungdomar och inom parentes lite äldre förmågor också för den delen. Som envisas med att hålla sig igång, gång efter annan. På lördagen 27:e April var det full aktivitet i Göteborgs underbara Slottsskogen. Bland annat fanns station kallvatten som det bara va att doppa sig för att komma vidare. Man och Kvinna fick bara gilla läget för att sen utmana nästa station som stod på tur i det behagliga och välkomnande slottsskogen en ljuvlig dag i Göteborg.

Visst är det gött när solen kommer och värmer en nordbo:s frusna själ. När kalla vindar sakta men säkert drar bort från trakter där vi bor, till exempel Göteborg. Fast för ljuskänsliga kan också ljuset strålar va obarmhärtiga och mer plågsamma mot huden. Så för dem som är känsliga mot uv-strålningen gäller det att skydda sig med solskyddsfaktor av olika styrka. Keps och annat kan också gå bra eller paraply fastän det inte regnar. Likaså att bära solglasögon när det starka ljuset från solen når ögat. Mycket att tänka på så här i tider när lusten att gå ut i solskenet hägrar. Så inte bara vilka kläder som gäller när man äntligen tar sig an vårruset. Kosläppet är ju vid denna tid på året och nog kan man alltid se va galna kossorna blir när de blir utsläppta på grönbete. Hun blir du ?

Ah nu är det den tiden igen, då alla kastar av sig vinterkläder, tar något vårlikt på sig och strövar ut på stan för att få lite syre. Många beger sig till Järntorget, Botaniska eller Slottsskogen för att andäktigt se körsbärsträden stå i blom och se vackert ut. Och ta i träd så kanske man kan utesluta munskyddet ännu trots höga halter av koldioxid och skadliga partiklar som finns latent i boendestrukturen i vår kära stad Göteborg. Hoppas kan man göra att flertalet tar och går, cyklar eller åker spårvagn till dessa fina sevärdheter som finns i Göteborg. Det är klart att de allra flesta är miljömedvetna nog för att fatta. Ha en fin dag och helg i det fina vädret.

Fredag för Framtiden – Klimatdemonstration på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg

Friday for the Future – Demonstrate for the Climate in Gothenburg

Hur gick det sen ? Allt motståndet mot Västlänkens förespråkare. Svar : motståndet gror fortfarande och griniga gubbar och kvinnor hoppas fortfarande att förespråkarna ska ge vika och förstå sitt omöjliga projekt att gräva upp hela stan och förstöra för all framtid.  Snart kan du se bilder med sorgkant här på fotografkennethrundberg.se , under rubrik Sorgkant

1 april 2019

Våren på väg till Göteborg – ett kärt gammalt smultronställe att besöka är Amundön nu på Våren. I två dagar har solen letat sig fram och skänkt välbehag till kropp och själ. Om än ganska kyligt i vind som gjort att man frusit om näsan. Så kan det gå när man ska solgassa och vinden ligger på.  ( funderar på om man skulle hålla i någon fotocirkel om Naturgubbilder ) kanske vart nåt de.

fredag 29 mars 2019 – Visst skulle man kunna önska att vakna upp till en ljusnade framtid här i Göteborg – enklast är väl att vara realist och ta vara på dagen och flanera runt i vår underbara stad för att få svar – och visst är det fint i Göteborg – tank alla fina broar och vattendrag som leder oss in i en häftig historia om Göteborgs tillkortakommande – Statyer och byggnader som vittnar om historiens vingslag – gatstenen som får pryda trottoarer som hämtats från svensk natur – men som dessvärre också får manifestera de beryktade Göteborgs – kravallerna – då det var demonstranter som frammanade uppenbart krig i Göteborg på bland annat Avenyn stråket – så både positiv och negativa inslag har satt sina spår i stadsbilden – men  ”Håll ut” som stadens tänkare så klokt manar oss till – det blir bättre tider när grävandet och bankandet tar slut någon gång i framtiden – så vi får väl se vad som sker med den saken  – tills dess alltså –  ” Håll ut ”

29 mars 2019 – Litet färdmedel –  Stort samtalsämne i Göteborg

Liten och behändigt – Elsparkcyklar

Men du de dräller ju överallt på gångstigar och vägar står eller ligger dessa övergivna färdmedel. Och kanske inte så delikat placerat som på bilden ovan. Tidigare har man att ta särskild hänsyn till buss spårvagn bil och gående, joggande och cyklister och nu också  Elsparken. Hur ska det bli egentligen? Kan väl knappast bli mer kaos än vad som för tillfället drabbar vår kära stad Göteborg.  Vad ska man göra åt eländet. Själv lovar jag att undvika att gå i fällan. Det vill säga !

27 mars 2019 – King of the Road – Det får man väl ändå medge de människor som i dessa bistra tider ändå tar det kollektiva åkandet i beaktande och utförande. Här i Göteborg är det än så länge möjligt om än lite knepigt att färdas kollektivt också. Ni vet att Västlänkens genomförande sätter spår trots ett massivt motstånd över partigränserna här i stan. Ska man färdas i det glada Göteborg så ska man veta att det tar tid att kryssa sig fram med Buss, bil, spårvagn och cykel och även gångtrafikanter. På bilden idag en väntkur vid  Marklandsgatans terminal för spårvagn och bussar.

25 mars 2019 – då det smäller och är avlöningsdag för de allra flesta – Visst livet har sin gilla gång och det bjuds på ömsom sol, blåst och regn – när man väl valt att stanna på jordens mittpunkt nämligen Göteborg – Fast här är det inte som det ser ut för att vara – Fastän några kan ta dagen med ro och njuta av varats olidliga lätthet – Trots att så gott som hela staden går på högvarv och stöts och dunkas men framförallt schaktas jordmassor kors och tvärs genom hela stan – ljudet från allestädes maskiner pumpar på med all kraft så det står härliga till med ljudnivåer som direkt är skadliga för gemene man och djur –  luften då – ah det kunde ju förstås ha varit bättre med den saken – kaos med det mesta – men våren är på väg – och den väntar inte på någon – ni vet Håkan har koll

Göteborg  / 16 mars 2019

Hej – Har inte jagat runt så mycket på sistone utan stannat och grävt där jag befinner mig. Inga långa resemål utan bara utanför knuten där jag bor. Ni vet så oftast behöver man inte kosta på sig dyra och energikrävande strapatser. Som kostar skjortan och dessutom tär negativt på klimatransonen som man bör ägna åtminstone något intresse av i dessa förbrukningstider. I fredags var det stora klimat-demonstrationer om klimatets spörsmål i allmänhet och om vad i synnerhet detta elände kan sluta med om man inte gör något åt saken. Inte bara i Göteborg utan över hela världen kämpar folket som känner för kommande generationer. Fredag för Framtiden som jag kallar det för kan få börja nu och aldrig sluta förrän målet är i hamn. Saken som handlar om med Greta i spetsen om världens dilemma nämligen om jordens vara eller inte vara. tjost! tycker själv att de unga gör det enda rätta? Idag bjuds på några Gubbar som jag fotat eller en träd- Dino som jag kallar det för – en rolig gubbe som lite argt och grinigt uppmanar förbipasserande om att ta sitt ansvar om att ta hänsyn till klimatet. Hej

23 februari 2019

Det känns faktiskt som om våren är på väg en aning för tidigt. Nu greppar flitiga parkarbetare sina sekatörer och klipper träd för glatta livet. Och det är väl bra så skotten kan få en ny chans att utvecklas. Det skulle vi människor också behöva få gjort på oss själva för att vi ska vakna upp. Men istället är de flesta av oss istället vingklippta tyvärr.  Ja säger bara det Greta Thunberg, hon kan den tjejen hon är minsann vaken och gör vårt jobb som vi försinkat trots vår erfarenhet av vad klimatet gör med oss på denna Jord.  Vi får väl skärpa till oss och inte va så mesiga. Du vet det är aldrig för sent att vakna upp och ta sitt förstånd till fånga.

Vintervädersgatan Sön 27 Januari   ( när snön föll )

The Milkey way

Vädrets makter är föränderligt: knappt hunnit blinka innan snön då äntligen föll på Vintervädersgatan och naturligtvis annorstädes runt om i stan d.v.s. i Göteborg. Gött då var snön här till slut, frågetecknet är väl hur många gånger man hinner åka pulka göra en ängel eller bygga en iglo eller snögubbe innan snön är väck igen. Den som lever får se hur morgondagen ser ut.

När förväntningarna uteblir – ni fattar själva hur illa ställt det är med snön och vinterkänslan i vår lilla stad Göteborg. Denna bild är därför från ett annat år när vi i staden kunde bygga snögubbar och rulla runt i snön och göra en och annan ängel för att manifestera att vintern var här för att göra oss lyckliga och förnöjsamma. Men icke sa Nicke där gick vi bet. Å andra sidan vi får kolla vad slutet av Januari har i sitt sköte eller om kalla Februari eller Mars kan ställa tiden rätt. Vem vet?

Söndag 20 januari 2019

Inte en flaska, men väl något som flyter på Göta Älv i Göteborg.

Ganska råkallt grått och trist årstid nu eller hur? Det här är Järntorget en dag när solen skiner.

Ganlet en dag med blåst och solsken.

Januari och fortfarande knappt någon tillstymmelse till snö mer än någon enstaka snöflinga som dalat ned på marken, för att sen smälta ned till vatten igen. Ett snöfattigt Göteborg än så länge. Men vintern är såklart inte slut ännu och både snö, regn och blåst kan få se dagens ljus ett par månader till om vädergudarna får härja fritt. Vilket de också gör så det står härliga till när den ena orkanen avlöser den andra. Vi har fått ett nytt ord som heter Flygskam, som får samvetet att gnaga en del på ett ifrågasättande om vår konsumtion och som påverkar klimattrycket. Ska barnen få ärva vår dåliga hantering av konsumtionssamhällets baksida. Nu ligger trycket hårt på att alla drar sitt strå till stacken och inte mal på som den värsta globetrottern. Nä att flyga flygplan en gång var 7:e år skulle va obligatoriskt för att spara Jorden på liv även efter 2050. Men den värsta katastrofen har vi ju inte sett ännu så vi väntar in skrällen istället och ser förfallet närma sig istället för att ta vårt ansvar. Kanske blir nyordet Flygskam något som påverkar oss på vår vandring på Jorden.  Lördag 12:e Januari

Ja nu har julen passerats och skinkan lagts åt sidan som tur är. Åtskilliga skrovmål som varit förkastliga och onödigt med för mycket mat kan man säga. Vi äter ihjäl oss helt enkelt utan att balansera inkomster och utgifter på ett begripligt sätt. Så nu får det vara slut med utsvävningarna. Vatten och bröd skulle nog göra susen plus att man får motionera sig i form. Sötebröds-dagarna är slut och man kan inte längre ligga som hunden Karo och vifta med svansen och samtidigt kolla in granen fram till tjugondaKnut (13 januari ) . Det är väl bara att sätta igång och börja jobba. Samt att få tummen ur så berättelsen kan få fortsätta in på ett nytt år med många problem att lösa. Söndag 6 januari

Vardagshjältar springer Sylvesterloppet 2018 – vad mer kan man säga om att ge sig ut i regn och rusk på frivilligbasis – friskusar som dessa unga och gamla hjältar tar sig an sista dagen på året – själv skulle jag varit med men fick förhinder och behövde bara ta mig dit till Heden för att föreviga sonen Ragges väl genomförda lopp – till er och alla andra ett gott slut på det gamla året så ses vi på det nya 2019 – Kenneth Rundberg

Hela tiden finns tillfällen till fotografering, hänger bara kameran med så den är skjutklar dyker tillfällen upp hela tiden. Med lite fantasi kan man gå omvägen och hitta andra motiv som du tar men som andra skulle rata fast man står ungefär på samma ställe och försöker att välja ett motivområde. Motivområdet som man tänker bygga upp med de naturliga inslag som finns som hus byggnader vägar och bilar människor tex. Kan sen varieras i det oändliga med uppenbara situationer som omger levandemönstret i att fotografera. Att fotografera kan också va att i bråkdelen av en sekund skyndsamt smattra på med bilder, och ibland skuta från höften för att överhuvudet taget fånga situationen i en bild. Medans andra gånger ha en fast blick i sökaren och registrera med gyllene snittet som grund för kompositionen. Bilden som visas idag har två riktningar en som visar fotograf som har kameran riktad mot husfasad som är belyst och en riktning som fotografen nr 2, fokuserar på vägskylt och vimlet runt omkring som illustration av platsens plats. Alltså blir bilder som är tagna med en kamera ofta en överraskning och val som görs i sista stund. För annars blir de inte tagna.  Därför när det gäller gatufotografiet så handlar det uteslutande av snabba tankar och kvicka rörelser för att fånga in motiven. Ett förtydligande : Enkelt uttryckt kan man säga att det ena är mer åt en Gatubild medans det andra är mer åt en Arkitekturbild.  Genom att hålla kameran i gatunivå eller låta skottet gå av mot takåsarna, alltså uppåtlutad kameraposition.

December 2018

Hösten är snart slut och vintertiden börjar: Löven singlar ned ett efter ett bland träden. Löven far och flyger i vindbyarna. Eller blöts upp i regnskyarna som jämt och sant gör sig gällande i staden Göteborg. Det är som det är i den här hålan och graderna faller i en hast ned till minustecken. Trafiken är som vanligt ett ständigt kaos och lär vara så en bra tid framöver. Vi lär hinna fira 400 års jubileum och lite till innan trafikkaoset lättar något. Å andra sidan gillar man ändå den här staden ett slags hatkärlek till den situation man satt sig i. Så räkna med lite kallare tider och framförallt att palta på sig mer kläder som vantar och varma sockar och mössa på huvudet så inte värmen försvinner. Hej på er där ute och simma lugnt.

Höstgubben är här

Nu – Now är Hösten här på riktigt – det känns helt klart – som den friska luft ( diskutabelt ) som sveper in  här i Göteborg – den bara kom ( hösten) helt stilla men ändå med fart – dagarna som löper ( fort ) med ena dagen regn och blåst och däremellan en och annan solstråle som når fram på gator och torg – lite mysigt ändå men höstens intrång i vårt dagliga liv – livet är som en tom påse om man inte fyller det med någonting bra – för som alltid förs en kamp genom tid – de små tingens tingeling och att trots allt ändå så kan man va skapligt glad – fast nog drog jag en liten vit en – när nu domedagen säges va avgörande vad vi gör av vår planet inom 10 futtiga år, blir liksom ett slags var – det ser inte så bra ut för var och en – och vart ska klimatflyktingarna ta vägen när allt rasar samman – tro nog vi får stå enade då och göra om och göra rätt

Nu

Det sägs ju att åren går – det sägs ju att att åldern sätter spår

Det sägs ju att det är åren man får – äldre blir man från år till år

Mellan bilderna är det 5 år – senast fotografiet är från 2018

Samma medlemmar i musikgruppen – samt fotograferad på samma plats

(en något mer kikvänligt format på Porslinsblomman – profilen) ( inte kulturprofilen)

Idag blev det en kort resa för att fotografera. Duka fram en frukost som heter duga och precis när kaffetåren var inne på andra varvet ( inte Göteborgsvarvet)  fick jag syn på porslinsblomman som brukar stå där den alltid står – kisade med ena ögat och sen var bilden klar för tagning –  kamera och stativ och en modifierad bakgrund och vips som med ett trollspö fanns där en profilbild och blomma på en och samma gång. Lätt fångat och lätt förgånget kan man säga utan för stora åthävor – säger som galenskaparna – det ska va göött att leva – i Göteborg och världen – ta vara på dagen

Today it became a short trip to photograph . Show off a breakfast called Duga and just when the coffee year was in the second yard I saw the porcelain flower standing where it usually stands – kissed with one eye and then the pictures was more or less ready for shooting – camera and tripod and a modified background as with a magic wand it was there a face and a porclain flower at the same time. Easily caught and easy past can be said without excessive treats – say like Madness- it should be good to live – in Gothenburg and everywhere  in the world  – seize the day –

Nu / Now

Vi går nu mot ett val, kanske ett ödesval om klimatet både globalt och lokalt. Sanna mina ord. Och om inte det räckte till så även vård, skola och omsorg och integration. Med andra ord det finns mycket att göra i samhället och världen i stort. Lokalt ska det bli intressant och se om Demokraterna kan lyckas här i Göteborg. Om inte en folkomröstning kan få gensvar om Västlänkens vara eller inte vara, så kanske valet 2018 kan få gehör på vart vinden blåser. Ni vet att än så länge har inte politikerna lyssnat på vad folket vill. Kanske kan ett val avgöra? En intressant höst med andra ord. Bildmontage:  Kenneth Rundberg

Nu / Now

Då var det äntligen dags för en resa, nämligen till Gotland sommarön snett nedåt och österut till den pittoreska staden Visby och dess omnejd. Det blev en spännande resa fylld av nytt fotomaterial som ska bearbetas så fort tid medges. Vi åkte från Göteborg som börjat kännas lite höstlig och till Visby som hade sommaren kvar. Lite märkligt egentligen med tanke på den geografiska kartan. Murar och får förstås, Raukar och sten i alla dess former, det är lätt att tappa taget, eller ganska skönt emellanåt också. Att förena nytta med nöje är alltid ett gott tecken på att livet knallar på i godan råd. Fotograf Kenneth Rundberg

Nu / Now

Hej det har varit torka på bilder och naturligtvis torrt över lag och speciellt vädermässigt. Så till den milda grad att vattenbombning varit modellen över hela landet och med hjälp av insatser utifrån som Italien som kommit hit för att hjälpa till med släckningsarbetet som varat i flera veckors tid. Men nu verkar det va över och någon litet regnstänk har också förekommit lite här och var i sköna Sverige. För inte har man behövt flyga utrikes i år för att få lite värme annars. Just idag kunde man känna att hösten ändå är i antågande både i luften och i synnerhet på lövträdens färger. Vet ni förresten vad ni ser framför er här. Bra fråga och nog ganska klurig om man inte har historia i tankarna och lite pejling på hällristning. Varsegod och ta er an frågan ( vad är det du ser på bild, svar kommer inom sinnom tid / svårfotografen Kenneth Rundberg

Nu – är fotografier som är dagsaktuella och från Göteborg med omnejd. Det här är huset som gud glömde eller åtminstone som Göteborgare helt tappat besinningen om att sköta på ett snyggt sätt. Huset började byggas men fick aldrig något tillstånd av tillsynsmyndigheten. Så nu står det där och ser skämmigt ut som ett spökhus utan slut. Alltså ett skämmigt bygge som förfular ett annars så vackert Göteborg. Men vem åtager sig att rensa upp förödelsen tänker man med en stilla tår i ögat. Så här kan det ju inte se ut eller hur. Men med styrande politiska beslut kanske ändå en ljusning är i sikte när ni intygat vad ni sett. Det är väl bara att kasta sig på telefon och klaga bestämt på hur spökhuset förfular Hisingen – en del av Göteborg.

Tistlarna en fyr gudomligt vacker inom Göteborgs skärgård

Nu – är fotografier som är dagsaktuella och från Göteborg med omnejd. Det har väl inte frångått någon att värmen har varit oss trogen Maj ,Juni månad . En värme som de flesta av oss har längtat till. Själv hade jag turen att få hänga med på en fisketur och va samtidigt hjälpreda med att ordna fiskeredskapen på Tistlarna. Väl framme stegade jag upp till fyren och såg guds skapelse mitt på ljusan dan och se det var gudomligt. Vädret var oss nådigt denna dag och luften friskare än inne i Göteborg. Måsarna hade fullt upp och på skären utanför Tistlarna låg lata sälar och gassade i solskenet. Kort sagt det var en bra dag i Juni 2018 . Bilden föreställer Fyren på Tistlarna, en kille småjoggar uppför trapporna för att fika på fyrens solsida.

Garage för större bilar  / Gödeberga,  Kållered  / Garage for larger cars

Vardagshjältar förbereder sig för Göteborgsvarvet 2018, Världens största halvmara

Kastajeträdet är i full blom / Chalmers

Cykel och mobiltelefon / Vasastaden

Eketrägatan / Hisingen

Stora Teatern

Västra Hamngatan

Köpmansgatan

Drottningtorget

Axel Dahlströms Torg

11 april 2018 Angered

  Stampgatan / Svingeln

Södra hamngatan / Residensbron

Skräddaregatan / Stenpiren

Bussförbindelse

Nordhemsbacken en dag när snön yrde

Kenneth Rundberg i en tidig version / f´n va ung ja va